De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 13 juli 2010.

Economiedinsdag, 13 juli 2010

Bouw herstelt pas na 2011

Amsterdam - De productie van de Nederlandse bouwsector krimpt dit jaar met 7,8 procent en volgend jaar met 1 procent. Pas na 2011 is er sprake van herstel, aldus een vanochtend gepubliceerd onderzoek van het economische bureau van ING.

Hoofdartikeldinsdag, 13 juli 2010

Vakantie...

Het is vakantie. De grote stilte die ieder jaar invalt bij het begin van de zes weken schoolvakantie, zal dit jaar nog opvallender zijn. Tegelijk met de uittocht van een groot deel van de Friese bevolking naar andere streken, is ook hét gespreksonderwerp van de laatste tijd - het Wereldkampioenschap voetbal - uitgeput. Was Oranje zegevierend thuisgekomen, dan was dat misschien nog anders geweest. Op een ander vlak geldt hetzelfde. Na maanden van hoogspanning in de politiek - twee keer verkiezingen, tumultueuze verschuivingen, sneuvelende kopstukken en een moeizame formatie - is het in Den Haag ook erg stil geworden. De Kamer is met reces, de formatie voltrekt zich in dit stadium buiten zicht van de media.

Regiodinsdag, 13 juli 2010

Friezen hoeven niet zo nodig meer naar huldiging

Leeuwarden - Of het het begin van de vakantie was, of de nederlaag van Nederland in de finale: het was rustig gisterochtend op de Friese wegen. Langzaam werd Nederland wakker uit de WK-roes die voor sommigen is omgeslagen in een kater. Anderen zullen het juist als een opluchting ervaren dat er een einde is gekomen aan ruim vier weken voetbal. En aan een oranjegekte die in aanloop naar de finale tot ongekende hoogten steeg.

Regiodinsdag, 13 juli 2010

Riool kan de stortregens niet direct aan

Leeuwarden - Zware regenval heeft gisteren op veel plaatsen overlast veroorzaakt. In korte tijd viel veel water en dat konden de riolen niet aan. Vooral in Leeuwarden stonden de straten blank. Het dak van het gemeentehuis van Opsterland in Beetsterzwaag kon de wolkbreuk ook niet aan en begon te lekken.

Regiodinsdag, 13 juli 2010

‘In Noorwegen gaan door de JSF dorpen dicht’

Leeuwarden - Het ministerie van Defensie legt een Noorse studie naar de JSF-straaljager, met kritische passages over het geluid daarvan, naast zich neer. Uit dat rapport blijkt dat Noorwegen ervan uitgaat dat huizen rond bestaande straaljagerbases extra geïsoleerd of gesloopt moeten worden, als de JSF daar gestationeerd wordt. Dat is ook het scenario dat omwonenden van de Vliegbasis Leeuwarden vrezen.

Regiodinsdag, 13 juli 2010

Minder spuiten dankzij sleepdoek

Munnekezijl - Het gebruik van een sleepdoek bij het bespuiten van gewassen is aantrekkelijk voor zowel boer als waterschap. Dat is gebleken uit een Friese proef. De akkerbouwer kan met minder bestrijdingsmiddel toe, de sloten worden aanmerkelijk schoner.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 juli 2010

Grote Bavinck-conferentie in Edinburgh in september

Leeuwarden - In Edinburgh vindt op woensdag 1 en donderdag 2 september een grote Herman Bavinck-conferentie plaats. Organisatoren zijn de Vrije Universiteit in Amsterdam en The New College School of Divinity van de University of Edinburgh (Schotland).

Geloof & Kerkdinsdag, 13 juli 2010

Het kind gaat zijn eigen weg

De leegloop, verkoop en sloop van kerken is hot nieuws in de media. De kerk verdwijnt uit het normale leven van alledag. Het lijkt alsof kerken alleen maar verdwijnen. Dat er op een andere manier ook mooie en nieuwe gemeenschappen ontstaan komt daardoor niet ter sprake. Gelukkig gebeurt het nog steeds. Dat er nieuwe christelijke gemeenschappen ontstaan in een tijd van kerkverlating. Soms gewild en van tevoren gepland. Soms spontaan als gevolg van activiteiten die christenen ondernemen in hun eigen omgeving.

Sportdinsdag, 13 juli 2010

Windmill Cup kan wel tegen een beetje regen

Leeuwarden - Je zult maar op de openingsdag van een sportevenement te maken krijgen met regen, regen en nog eens regen. Het overkwam de organisatie van de Windmill Cup gisteren op de banen van tennisvereniging De Molen. Maar voor veel oponthoud zorgde de regenval op openingsdag van het internationaal vermaarde jeugdtennistoernooi (onder 14) niet. ,,Viel reuze mee”, klinkt het opgewekt uit de mond van Rob Joling, al sinds jaar en dag betrokken bij de organisatie van de Windmill Cup.

Sportdinsdag, 13 juli 2010

Marit Bouwmeester houdt stand op WK

Largs - Zeilster Marit Bouwmeester blijft bij het WK in de olympische Laser Radial-klasse in het Schotse Largs uitzicht houden op een medaille. De 22-jarige zeilster uit Warten, tegenwoordig woonachtig in Scheveningen, kwam gisteren in de eerste race in de Gold Fleet als achtste binnen. Daarmee handhaafde ze zich op de tweede plaats, op zeven punten van de Finse Sari Multala, de titelverdedigster.

Sportdinsdag, 13 juli 2010

Een soort ‘verstekeling’ achter coulissen van Tour

Liefhebbers van het wielrennen, en in het bijzonder van de Tour de France, komen deze periode weer volledig aan hun trekken. Via radio en televisie volgen ze dagelijks de pedaleurs, zodra die het zadel van hun stalen ros bestijgen. Ze willen niets missen van wat er tussen aankomst en vertrek gebeurt. En ze hoeven ook niets te missen, al gebeurt er in de praktijk veel meer dan de liefhebbers te zien of te horen krijgt bij een verplaatsing van het peloton tussen punt a en punt b.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties