De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 19 januari

Archief

De artikelen van vrijdag, 13 juli 2012.

Cultuurvrijdag, 13 juli 2012

Nieuw klassiek kerstconcert in Joure

Joure | Het Nationaal Symfonisch Kamerorkest (NaSKa) voert op 21 december in Joure de Messiah van Georg Friedrich Hšndel uit. Het concert moet het begin zijn van een traditie om jaarlijks een klassiek kerstconcert in Joure te organiseren.

Cultuurvrijdag, 13 juli 2012

Schoonheid Frysl‚n in 1000 ansichtkaarten

Leeuwarden | Ruim twaalfhonderd fotoís, kunstwerken en teksten zijn er de afgelopen maanden opgestuurd naar Atelier Frysl‚n. De werkplaats voor ruimtelijke kwaliteit, gevestigd in Leeuwarden, deed eind april een oproep aan particulieren om een foto op te sturen van wat zij de mooiste plek in Frysl‚n vinden.

Economievrijdag, 13 juli 2012

Schaarste micronutriŽnten is wereldwijd groot risico

Den Haag | Uit onderzoek dat in opdracht van het Platform Landbouw, Innovatie & Samenleving is uitgevoerd, blijkt dat schaarste aan micronutriŽnten (met name zink en seleen) in de bodem wereldwijd een risico voor de landbouw en volksgezondheid vormt. Wereldwijd sterven zelfs ongeveer evenveel mensen aan zinkgebrek als aan malaria. Het rapport met de conclusies en adviezen over schaarste van minerale micronutriŽnten in bodem, voedsel en minerale voorraden wordt komende dinsdag aangeboden aan staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw.

Hoofdartikelvrijdag, 13 juli 2012

Het cultuurlandschap is kwetsbaar

Een merkwaardige gebeurtenis in het buitendijkse gebied van de Bildtpollen, vorige week donderdag en vrijdag. It Fryske Gea besloot daar een kilometers lange palenrij uit de jaren dertig van de vorige eeuw te verwijderen, omdat het vee dat daar graast zich kan verwonden aan de uitsteeksels. Het leidde tot een storm van protest onder omwonenden, die wezen op het cultuurhistorische belang van de palenrij, die als golfbreker fungeerde in de tijd dat de zeedijk alleen niet vertrouwd werd. Met de strekdammen, gebruikt voor de landaanwinning, zijn het zeldzame sporen van de strijd die eerdere generaties voerden tegen de zee.

Regiovrijdag, 13 juli 2012

Breed initiatief voor het Friese weidelandschap

Leeuwarden | Onder de naam Kening fan íe Greide wordt aanstaande dinsdag een initiatief gelanceerd om het Friese weidelandschap te behouden en versterken op een manier die de weidevogels helpt, en tegelijk de sociaal-economische ontwikkeling niet in de weg zit.

Regiovrijdag, 13 juli 2012

Drachtstervaart: de vaart van het volk

Afgelopen dinsdag besliste de gemeenteraad van Smallingerland dat de Drachtstervaart weer opengegraven gaat worden. Alleen de SP was tegen het voorstel.

Regiovrijdag, 13 juli 2012

Arriva verbaasd over spoordeal provincie en NS

Leeuwarden | Regionaal vervoerder Arriva is verbaasd over de deal die de provincie Frysl‚n gesloten heeft met de Nederlandse Spoorwegen. Vanaf 2017 rijden er vier treinen per uur tussen Leeuwarden en Meppel, vanaf 2021 rijden die ook door naar Zwolle. De provincie blijkt daar vanaf 2017 jaarlijks anderhalf miljoen euro aan bij te dragen.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 juli 2012

Jonge predikant kan niet op alles voorbereid worden

Jonge theologen pleitten deze week voor een andere koers in de Protestantse Kerk. Ze hadden ook forse kritiek op de predikantsopleiding van de Protestantse Theologische Universiteit. Rector prof. dr. Gerrit Immink reageert.

Geloof & Kerkvrijdag, 13 juli 2012

Oproep: kom met ideeŽn voor toekomst PThU

Leeuwarden | Dr. Jos de Kock, die vanaf 1 september de nieuwe directeur onderwijs wordt van de Protestantse Theologische Universiteit, heeft gisteren via een oproep op het sociale netwerk LinkedIn een uitnodiging gedaan om ideeŽn voor de toekomst te melden. Onder het motto ĎDenk mee met theologieopleidingí hoopt hij ,,suggesties te ontvangen voor de theologieopleiding van morgenĒ. Wat hij onder meer hoopt te horen is Ďwat de belangrijkste uitdaging voor de (protestantse) theologie beoefening van vandaag isí.

Sportvrijdag, 13 juli 2012

Lichaam wil niet meer: Exit Lieuwe Westra

La Toussuire | Hij had veel verwacht van de Tour de France, maar niet dat hij ging afstappen. En toch werd Lieuwe Westra daar gisteren toe gedwongen door fysieke problemen, net als Rob Ruijgh en Bauke Mollema.

Sportvrijdag, 13 juli 2012

'Cambuur laat oog vallen op Pedro'

Leeuwarden | In de zoektocht naar een rechtervleugelspits heeft SC Cambuur haar oog laten vallen op Luis Pedro van Heracles Almelo. Dat melden meerdere bronnen rondom de club. De eerstedivisionist uit Leeuwarden zou snel zaken willen doen met de 22-jarige aanvaller, die bij zijn club nog een eenjarige verbintenis heeft. Hij kwam vorig jaar over van Go Ahead Eagles en speelde zestien wedstrijden voor de tukkers (een doelpunt).


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties