De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 13 juli 2017.

Economiedonderdag, 13 juli 2017

Fikse mindering in fosfaatrechten in 2018

Leeuwarden - Melkveehouders krijgen volgend jaar 8,3 procent minder fosfaatrechten. Hun dieren produceren te veel mest en daarmee fosfaat. De korting is ingesteld om het mestoverschot weer onder het Europese plafond te krijgen.

Hoofdartikeldonderdag, 13 juli 2017

Over het benoemen van burgemeesters

Een van de grote misverstanden over het Nederlands bestuur is dat vanuit Den Haag de grote drie partijen onderling de benoemingen van burgemeesters regelen. Vroeger was dat inderdaad zo, dan had elk van die drie partijen een Kamerlid die de benoeming in de gaten hield. Dreigden de verhoudingen uit het lood te raken, dan werd er wat geregeld. En anders kon de minister van Binnenlandse Zaken namens het kabinet een benoeming doordrukken. Zo kon het gebeuren dat een gemeenteraad of Provinciale Staten verbaasd kon zijn over welke burgemeester of commissaris ze opeens kregen.

Regiodonderdag, 13 juli 2017

Kloosterhistorie van Hemelum wordt onthuld

Hemelum - De rijke geschiedenis van het voormalige klooster in Hemelum wordt momenteel ten dele ontrafeld. Er zijn verrassend veel overblijfselen van het klooster, al blijven de meeste geheimen voorlopig in de grond zitten.

Regiodonderdag, 13 juli 2017

Provincie gaat verjaagteams inzetten tegen ganzen

Leeuwarden - De provincie gaat mobiele ‘verjaagteams’ opzetten met jagers die ganzen kunnen verjagen of afschieten. Een motie met deze strekking werd gisteren door een ruime meerderheid in Provinciale Staten aangenomen bij het debat over het nieuwe Friese ganzenbeleid. Ook met het ganzenbeleid zelf stemden de Staten in.

Regiodonderdag, 13 juli 2017

OM zat niet fout met niet vervolgen huisbaas Kelders

Leeuwarden - Was de keuze van het Openbaar Ministerie (OM) om de pandeigenaar in 2013 niet strafrechtelijk te vervolgen voor de Kelders-brand een foute beslissing? En hoe kan het dat het OM vorig jaar nog geen heil zag in strafrechtelijke vervolging en deze week bewezen acht dat huisbaas Wyb Feddema schuldig is aan dood door schuld? Vragen die opkomen na de rechtszaak tegen het voormalig gemeenteraadslid, dat eigenaar was van het pand aan de Kelders in Leeuwarden waar bij een brand in 2013 een student omkwam.

Regiodonderdag, 13 juli 2017

Wethouder stapt op om Lawei-debacle

Drachten - Wethouder Marja Krans (ChristenUnie) van Smallingerland is opgestapt. Ze zegt zich politiek verantwoordelijk te voelen voor het bouwdebacle rond schouwburg De Lawei - dat de gemeente vele miljoenen euro’s kost - als gevolg van de arbitrage-uitspraak van deze week.

Geloof & Kerkdonderdag, 13 juli 2017

Assemblee WCRC: steeds meer samen kerk

Van 29 juni tot 7 juli was de General Council of the World Communion of Reformed Churches (WCRC) bijeen in Leipzig, Wittenberg en Berlijn. Het werd in meerdere opzichten een historische assemblee. René de Reuver blikt terug.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties