De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 13 september 2011.

Cultuurdinsdag, 13 september 2011

Recordaantal brassbands op 31e editie van NBK: 46

Groningen Een recordaantal van 46 brassbands heeft zich dit jaar ingeschreven voor de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK). De 31e editie van het kampioenschap vindt op vrijdag 2 en zaterdag 3 december plaats in de Martiniplaza in Groningen.

Cultuurdinsdag, 13 september 2011

‘De Schepping’ van Jan Kooistra trekt 11.000 bezoekers

Dokkum - Expositie De Schepping in Dokkum heeft zo’n 11.000 bezoekers getrokken. Dat meldt kunstenaar Jan Kooistra. De Dokkumer kunstenaar besloot ruim een jaar geleden, als dank voor het hem gegeven talent, een ‘cadeau voor God’ te maken. Dat heeft geresulteerd in zeven grote olieverfdoeken gebaseerd op de eerste teksten uit de Bijbel. De expositie krijgt een vervolg in Drachten, waar de werken vanaf 24 september in de Bethelkerk te bezichtigen zijn.

Economiedinsdag, 13 september 2011

Friese vee-export fraudeert met certificaten

Leeuwarden - Twee Friese veetransporteurs hangt een forse straf boven het hoofd in verband met fraude met gezondheidscertificaten in 2007. Dat werd gisteren duidelijk tijdens de eerste dag van het proces tegen twee Friese exportbedrijven voor rundvee, een branchegenoot uit Overijssel en een dierenartsenpraktijk.

Hoofdartikeldinsdag, 13 september 2011

De spelers in de eurocrisis en de kiezers

De banken in Europa hebben het zwaar. Als het niet goed gaat met Griekenland, moeten ze het geld dat ze in Griekenland hebben geïnvesteerd, afschrijven. Een scenario dat steeds openlijker wordt genoemd, is dat Griekenland failliet gaat. Dan zijn de buitenlandse investeringen vrijwel niets meer waard. Voor de zomer was de beurswaarde van de Franse bank Société Générale net boven de dertig miljard; gisteren was de waarde gedaald naar 12 miljard euro. Dat is een waardevermindering van ruim 60 procent.

Regiodinsdag, 13 september 2011

Zeventig jaar getrouwd en vol verhalen over Drachten

Vandaag zeventig jaar geleden traden Auke en Trijntje Dootjes uit Drachten in het huwelijk. Verhalen genoeg dus, over poeptonnetjes en met links schieten bij het voetballen.

Regiodinsdag, 13 september 2011

Met vijftien koffers naar centraal Uganda

Anja Mast

Regiodinsdag, 13 september 2011

Waddengoud is meer dan Texels lamsvlees

Harlingen - De Kollumer zoete erwt, Waddenmosterd of Texels lamsvlees. Het zijn allemaal producten met het keurmerk Waddengoud. Dat is een certificering voor producten en diensten uit het Waddengebied. De Stichting Waddengroep - een organisatie die de ontwikkeling van streekproducten stimuleert - wil het keurmerk de komende vijf jaar uitbreiden.

Regiodinsdag, 13 september 2011

Stormloop op gratis ID-kaart

Leeuwarden - Nu de aanschaf van een identiteitskaart niets meer kost, wordt het drukker bij de balies, merken de gemeenten.

Regiodinsdag, 13 september 2011

Alle inkoop van de provincie moet ‘eerlijk’

Leeuwarden - Werkelijk alle producten en diensten die de provincie Fryslân koopt, moeten vanaf volgend jaar op een eerlijke manier zijn geproduceerd en verhandeld. De provincie koopt nu al Fair Trade koffie, thee een aanverwante zaken als suiker en koekjes, maar dit beleid gaat zich uitbreiden tot papier, meubilair, computers en wat een provincie maar meer nodig heeft.

Geloof & Kerkdinsdag, 13 september 2011

Actuele filosofie in melkfabriek Ried

Ried - In de oude melkfabriek aan de Hoofdstraat in Ried beginnen zondag 25 september filosofiemiddagen over actuele onderwerpen. Vier keer gaat filosoof drs. Maarten Meester (1966) uit Sexbierum het gesprek aan met deelnemers.

Sportdinsdag, 13 september 2011

Noordbergum: geen bestuur, geen jeugd en geen punten

Noardburgum - Geen bestuur, geen jeugd en geen punten. Met 25 tegengoals in de laatste vijf beker- en competitieduels is vierdeklasser Noordbergum het seizoen dramatisch begonnen. Opvallende cijfers voor een ploeg die de laatste vier jaar twee keer kampioen werd. Toch houdt trainer Geert Dijkstra hoop: ,,We zitten eigenlijk nog midden in de voorbereiding.”

Sportdinsdag, 13 september 2011

Iedereen moet mee, ook de kaatsbesturen

Heerenveen - De Friesland Bank Kaatsacademie is gisteravond gestart met de cursus De moderne bestuurder. Nadat eerder al cursussen werden gegeven voor bonds- en talentencoaches (eco-coaches) en scheidsrechters is het nu de beurt aan de besturen. Want de boodschap is volgens KNKB-bondscoach en cursusleider Tjalling van den Berg helder. ,,We pakken de zaken direct op alle fronten aan. Iedereen die er bij betrokken is moet mee.”

Sportdinsdag, 13 september 2011

Eerste nederlaag voor Heerenveen/Emmen

Heerenveen - Jong sc Heerenveen/FC Emmen heeft gisteravond in en tegen Groningen de eerste nederlaag van het seizoen geleden: 4-0. Een van de Groninger doelpunten werd gemaakt door Cambuur-speler Sicco Brouwer. FC Groningen heeft een samenwerkingsverband met SC Cambuur (en ook BV Veendam) en daardoor kunnen spelers van die clubs ook in de beloftecompetitie uitkomen. Heerenveen/Emmen begon de competitie met zeges tegen NEC (0-2) en ADO Den Haag (4-0).

Sportdinsdag, 13 september 2011

Cambuur naar tweede plaats door nederlaag FC Zwolle

Helmond - SC Cambuur is zonder te spelen gestegen naar de tweede plaats in de eerste divisie. Tot gisteravond stond FC Zwolle tweede met - net als de Leeuwarders - tien punten. Zwolle speelde een wedstrijd minder dan Cambuur, maar slaagde er gisteren niet in om te winnen van Helmond Sport. In Brabant werd het 3-1 voor de thuisclub. Cambuur heeft nu een beter doelsaldo.

Sportdinsdag, 13 september 2011

Weening gaat bij WK voor eigen kans

Nieuwegein- Bondscoach Leo van Vliet heeft Pieter Weening bij de professionals geselecteerd voor de wegwedstrijd van het WK wielrennen in Denemarken. De dertigjarige Fries maakt deel uit van een vrijbuitersploeg met macht in de benen. De profs strijden op 25 september in Kopenhagen om de wereldtitel.

Sportdinsdag, 13 september 2011

Harkemase Boys-boek is openhartig, net als de club

Als er één voetbalclub uit het Friese amateurvoetbal is waarover je wel een boek kunt schrijven, dan is dat Harkemase Boys. Dat hadden ze ook goed in de smiezen bij Uitgeverij PENN uit Leeuwarden. Het resultaat mag er zijn. Het door journalist Radboud Droog geschreven De Harkema en De Boys is een ode aan de club. Maar wel vanuit een objectief-kritische insteek. Droog slaagt er in om bij zijn debuut als schrijver de balans te vinden tussen jubel- en treurverhalen. Oftewel het op de juiste toon beschrijven van alle hoogte-, maar zeker ook dieptepunten die Harkemase Boys kende.

Sportdinsdag, 13 september 2011

Sportquiz: de Formule 1

Het Formule 1-seizoen is in volle gang. En hoewel er al enige jaren geen enkele Nederlander meedoet in de technisch meest geavanceerd én snelste sport ter wereld, zitten bij elke Grand Prix miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd. Formule 1: voor sommige mensen een passie, voor anderen een geldverslindende, milieu-onvriendelijke hobby. Voor ons een mooi Kennisquiz-item.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties