De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 14 januari 2005.

Bijschriftvrijdag, 14 januari 2005

Barričres

Jezus botst in onze wereld op vreemde tegenstellingen.

Cultuurvrijdag, 14 januari 2005

Een kijker met lol, poëet met tederheid

Al weer een jaar of zes heeft Jeroen Zijlstra dan toch zijn draai gevonden. Nog steeds is hij wel de visserman van Wieringen, maar ook trompettist en vooral liedjesschrijver en van de weeromstuit de zanger. Een aparte loop van de geschiedenis. Op een visboot kun je niet dromen en gedichten schrijven. Trompet spelen kan nog, maar als het tijd is moet er gewerkt worden, de vis moet binnen en dat is dan hectisch werk. Dromen doe je maar aan de wal. En dan kan het ook niet want de kroeg wacht. Toch heeft hij uiteindelijk gekozen voor die andere wereld van dromen, schrijven, zingen, spelen en optreden. Sindsdien reist hij over land langs de theaters en groeit hij in zijn rol van entertainer.

Cultuurvrijdag, 14 januari 2005

Festival Eurosonic gaat op Franse tour

Ruim 150 bands, een wagonlading aan (inter)nationale pers en live-muziek die tot in de late uurtjes door het centrum van Groningen schalt – kortom: Eurosonic is weer in het Noorden neergedaald. Twee dagen lang kunnen de popliefhebbers zich laten verrassen door een keur aan Europese bandjes. En dan is er de derde dag nog het Noorderslagfestival als slagroomtoefje op de muziektaart.

Economievrijdag, 14 januari 2005

Bewegingscentrum in Hommerts gaat dicht

Hommerts – Bewegingscentrum Oases in Hommerts sluit per 1 februari de deuren. Eigenaresse A. Kastelein ziet onvoldoende mogelijkheden om het bedrijf winstgevend te maken. Zij opende Oases in april vorig jaar.

Economievrijdag, 14 januari 2005

Prijs voor C1000 Surhuisterveen

Surhuisterveen – Zelfstandig ondernemer P. de Rijke van de C1000 in Surhuisterveen is door het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor de zelfstandige detaillisten in de voedingsmiddelenbranche, uitgeroepen tot ondernemer van het jaar 2005 in de provincie Fryslân. De supermarkt was de eerste in Noord Nederland met een snelscankassa. Op 24 mei wordt bekend wie van de provinciale winnaars de landelijke prijs ontvangt.

Economievrijdag, 14 januari 2005

Behoefte aan christelijke boerengroep

Aldeboarn - ,,De behoefte om als christelijke boeren bij elkaar te komen en te spreken over een christelijke visie in de bedrijfsvoering is de afgelopen jaren gegroeid.” Volgens Hieke Wouda, boerin in Aldeboarn en landelijk bestuurslid van Christen Contact Agrariërs (CCA) beantwoordt de noordelijke werkgroep van het CCA aan een behoefte. Voorzichtig spreekt ze al van een sneeuwbaleffect. ,,We hebben maandagavond om acht uur een eerste bijeenkomst in ’t Haske in Joure en enkele tientallen mensen hebben zich al opgegeven. Toch zoeken we het niet in de massaliteit. Het gaat ons veel meer om de christelijke boodschap die we uitdragen en willen delen met collega-agrariërs.”

Hoofdartikelvrijdag, 14 januari 2005

Tegen het populisme…

De komende twee jaar kon de landspolitiek wel eens ongemeen spannend worden. Er staan uiterst belangrijke onderwerpen op de politieke agenda. Voorop de manier waarop wij met elkaar samenleven, en de integratie van de vele buitenlanders die zich hier de afgelopen decennia hebben gevestigd. En in nauw verband daarmee de waarden en normen die ons zouden moeten samenbinden, met name ook gerelateerd aan positie van de islam.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 januari 2005

Vrije Universiteit krijgt centrum voor islamtheologie

Leeuwarden – De Vrije Universiteit in Amsterdam krijgt vanaf 1 september een Centrum voor Islamitische Theologie. Het centrum gaat kortlopende cursussen aanbieden en de islamvariant van de opleiding tot geestelijk verzorger/voorganger verder ontwikkelen. In die studie worden (moslim)studenten zo opgeleid dat ze aan de slag kunnen in vele beroepen waarin theologische vorming wordt gevraagd. Zoals in het pastoraat binnen de krijgsmacht, de gezondheidszorg, justitiële instellingen, en de moskee. Dat heeft de Vrije Universiteit donderdag bekendgemaakt.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 januari 2005

‘We staan als gezamenlijke religies op een keerpunt’

Algemeen secretaris Bas Plaisier van de Protestantse Kerk zei deze week dat moslims te veel op zichzelf zijn gericht. Rabbijn Awraham Soetendorp laat een ander geluid horen. Hij is bevriend met de imam van de Al-Aqsa-moskee en biedt de moslimsbroeders aan om te leren van hoe de joden hun eigen identiteit bewaren in de Nederlandse samenleving.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 januari 2005

De werken van barmhartigheid in praktijk

Leeuwarden - ,,Vroeger kochten mensen pas iets als ze er het geld voor bijeengespaard hadden. Tegenwoordig geven ze geld uit op basis van het krediet wat ze bij een bank kunnen krijgen’’. Ed Schweigmann, voorzitter van de Caritas van de Titus Brandsma-parochie in Leeuwarden ziet daarin een van de oorzaken waarom steeds meer mensen in financiële problemen geraken.

Sportvrijdag, 14 januari 2005

Aris moet nog leren door de week te spelen

Leeuwarden – In het leven van een doorsnee eredivisie basketballer schreeuwen sport en werk of studie om voorrang. Nu is er altijd wel een formule te bedenken om beide wegen samen te laten smelten, maar een goed huwelijk zal het nooit worden. Zeker niet als de basketballer doordeweeks aan de bak moet en er tussen college en wedstrijd amper tijd is om na te denken.

Sportvrijdag, 14 januari 2005

Jan Schulting maakt het seizoen af bij Cambuur

Leeuwarden – Cambuur Leeuwarden zal het seizoen afmaken met Jan Schulting als hoofdtrainer. Het bestuur heeft dat donderdag bekend gemaakt. De voormalige assistent van de ontslagen Dick de Boer is hoofdtrainer totdat Roy Wesseling na de zomer zijn intrede doet bij de club. De trainer van Haarlem tekende begin deze maand een contract voor twee jaar bij de Leeuwarder eerstedivisionist.

Weervrijdag, 14 januari 2005

Kouder

Het blijft op een enkel buitje na vanmiddag droog met vrij zonnig weer. De middagtemperaturen komen te liggen rond 6 graden. Vannacht gaat het vriezen en ook morgen is het kouder dan de afgelopen dagen. Het wordt rond 3 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties