De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van maandag, 14 januari 2008.

Cultuurmaandag, 14 januari 2008

Siart Smit zakelijk leider bij Tryater

Leeuwarden - De 34-jarige Siart Smit wordt vanaf april de nieuwe zakelijk leider van Tryater. Met de aanstelling van Smit heeft Tryater het jongste directieteam in huis van alle grote theatergezelschappen van Nederland, zo heeft de Friese toneelgroep bekendgemaakt. Afgelopen najaar werd de 32-jarige Russische Ira Judkovskaja aangesteld als artistiek leider van het Friese gezelschap.

Cultuurmaandag, 14 januari 2008

Popprijs voor Armin van Buuren

Er wordt elk jaar druk gespeculeerd over de winnaar van de popprijs. De prestigieuze prijs gaat volgens de criteria naar ‘degene die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popcultuur’. Mathilde Santing was in 1986 de eerste die de prijs kreeg en na haar ging de prijs naar acts als Herman Brood (1989), Urban Dance Squad (1990), 2 Unlimited (1994), Marco Borsato (1997), Junkie XL (1998), Anouk (2001), Tiësto (2002), Bløf (2003), Ali B (2004) en Within Temptation (2005). Vorig jaar was Spinvis de winnaar en dit jaar vielen vaak de namen van Krezip - dat zijn tienjarig bestaan viert -, Moke en Van Velzen als kanshebbers. Maar zorgvuldig geheim gehouden was het uiteindelijk toch een verrassing dat de cheque van tienduizend euro dit jaar ging naar dj/producer Armin van Buuren. En daar kon eigenlijk niemand het mee oneens zijn. De jury roemde zijn internationale bekendheid en de combinatie van creativiteit en zakelijkheid van de 31-jarige Leidenaar. En waar het ons kleine landje niet lukt om met ‘traditionele’ bandjes met gitaar en drums internationaal mee te tellen, daar lukt dat bij de dj’s/producers juist heel goed. Al jaren wordt Tiësto gekozen als beste dj ter wereld en dit jaar waren er 345.000 dance-liefhebbers uit 220 landen die die titel gunden aan Van Buuren, die over de hele wereld zijn draaitafelkunsten vertoont. En dan is er nog zo’n grote Nederlandse dj in de persoon van Ferry Korsten en een nieuwe generatie staat alweer te wachten.

Cultuurmaandag, 14 januari 2008

Speelplezier spat van The World Orchestra af

The World Orchestra bestaat uit jonge musici, twintigers, uit een vijftigtal landen en culturen. Het orkest staat niet alleen bekend om de hoge artistieke kwaliteit, maar staat ook symbool voor solidariteit en samenwerking tussen naties en culturen. Internationaal bekende dirigenten hebben in de afgelopen halve eeuw dit orkest geleid. Momenteel is de nog jeugdige in Nederland werkende Spaanse Josep Vicent de chef-dirigent. Hij staat bekend om zijn energieke aanpak. Dat straalde het orkest gistermiddag tijdens het concert in Drachten, onderdeel van de jaarlijkse Europese tournee, ook weer duidelijk uit. Het was een bijzondere ervaring deze jongelui te zien en te horen musiceren; ontspannnen, gedreven en muzikaliteit uitstralend.

Economiemaandag, 14 januari 2008

‘Meer geld naar melkveehouders Friesland Foods’

Meppel - Zuivelcorporatie Friesland Foods wil relatief meer geld uitkeren aan de melkveehouders. Het bedrijf gaat daarvoor kijken naar de melkprijssystematiek, het dividendbeleid en de aandelenstructuur. Dat heeft Friesland Foods vandaag bekend gemaakt. Woordvoerder Van Dongen benadrukt dat de nieuwe regeling geen garantie is voor een grotere opbrengst voor de boer. ,,Vooral de melkprijzen zijn daarvoor bepalend en die worden weer bepaald door de markt. Die prijzen zijn het afgelopen jaar enorm gestegen, maar stel dat ze weer dalen - bijvoorbeeld als er meer melk uit Australië komt - dan is het helemaal niet zeker dat boeren er op vooruitgaan.”

Hoofdartikelmaandag, 14 januari 2008

Christenen in Irak...

De Europese bisschoppen van de Rooms-Katholieke Kerk vinden dat Europa Irakese vluchtelingen moet opvangen. Het aantal vluchtelingen uit Irak heeft inmiddels een historische hoogte bereikt - sinds 1948 zijn er niet zo veel vluchtelingen geweest in het Midden-Oosten.

Regiomaandag, 14 januari 2008

Zomerhuisjes erg duur door hoge pacht

Terschelling/Vlieland - Het huren van een zomerhuisje op Terschelling of Vlieland wordt onbetaalbaar, als Staatsbosbeheer vasthoudt aan enorme verhogingen van de pacht op de grond. Dat vrezen de eigenaren van de huisjes. Zij moeten de verhoging van 1400 euro naar 10.000 euro per jaar doorberekenen aan hun huurders.

Regiomaandag, 14 januari 2008

‘Wandelen, dat is de oervorm van bewegen’

De geschiedenis van de KNBLO begint op drie april 1908 in een koffiehuis aan de Groenmarkt in Den Haag: daar wordt de Nederlandsche Bond voor Lichamelijke Opvoeding opgericht. In de loop der jaren sluiten andere organisaties zich bij de bond aan en in 1958 verandert de naam in KNBLO Wandelorganisatie. Behalve het stimuleren van de wandelsport en het organiseren van meer dan duizend wandelevenementen per jaar, zet de KNBLO zich komend jaar ook in voor uitbreiding van het wandelnetwerk en het ontwikkelen van wandelroutes die ook voor minder validen goed toegankelijk zijn.

Regiomaandag, 14 januari 2008

Eén plek voor alle gezondheidsklachten

Heeg - De huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen in Heeg hebben eindelijk een nieuw gezondheidscentrum. Eindelijk, omdat aan de officiële opening zaterdag een jarenlange periode van praten vooraf ging.

Regiomaandag, 14 januari 2008

Haitse kampioen hengstenkeuring

Leeuwarden - De jonge dieren stond te trappelen van ongeduld, maar de jury liet hen afgelopen zaterdag in de kampioenskeuring nog niet toe tot de finale van de hengstenkeuring van het Friesch Paarden-Stamboek (FPS). De driejarige hengsten Mauris en Mewes, die zich in de draf zo goed hadden laten zien, moesten tot teleurstelling van het publiek voortijdig de piste verlaten. De jury wees uiteindelijk de vijfjarige Haitse van A. P. Both uit Voorthuizen aan als kampioen.

Geloof & Kerkmaandag, 14 januari 2008

Simpele kerk is de toekomst

Oldebroek - Het aantal christenen in het Westen zal alleen nog maar spectaculair groeien als hetzelfde model van kerk-zijn wordt toegepast als in China, Latijns-Amerika en in moslimlanden. En dat is het principe van de simpele kerk; een netwerk van groepjes mensen die onderling hechte relaties hebben en voortdurend de blik op de omgeving gericht houden.

Geloof & Kerkmaandag, 14 januari 2008

Ik verwonder me, dus ik besta

De predikantenbeweging Op Goed Gerucht publiceerde vorig jaar het Protestants Pamflet. Het was een positiebepaling ten aanzien van ontwikkelingen binnen de Protestantse Kerk in Nederland, maar leverde veel reacties op. Op Goed Gerucht gaat in een serie in het Friesch Dagblad in op de stellingen. Vandaag ds. Jeroen Jeroense over de vijfde, en laatste, stelling.

Sportmaandag, 14 januari 2008

‘Captain’s decision’ pakt in Utrecht faliekant verkeerd uit

Utrecht - Was-ie er niet bij, speelde-ie tóch weer een niet onbelangrijke bijrol. Afonso Alves. Want wie moest de strafschop nemen nu de Braziliaan in afwachting van AZ, Middlesbrough of Joost mag weten welke club zich ergens op deze aardkloot schuil hield?

Sportmaandag, 14 januari 2008

Niet Alves, maar de politie bepaalt wie kampioen wordt

Als het aan Louis van Gaal ligt, zouden we Afonso Alves eigenlijk met terugwerkende kracht moeten uitroepen tot ‘Droomspeler van het jaar 2007’. Daar zouden we bovendien best een behoorlijk prijsbedrag aan kunnen verbinden, want dat zou hij toch niet komen ophalen. En als hij wel zou komen, zouden we al onze zaakwaarnemers gewoon eindeloos met die van hem laten onderhandelen over de hoogte van het bedrag en de voorwaarden voor uitkering.

Sportmaandag, 14 januari 2008

Marathontijdperk Peter de Vries (40) voor eigen publiek in Heerenveen afgesloten

Heerenveen - Broer en zus Bob en Elma de Vries uit Haule hebben zaterdagavond in Heerenveen de overwinning in de voorlaatste schaatsmarathon van de competitie op de kunstijsbanen gepakt. Daarmee hebben ze met nog één wedstrijd te gaan de hoofdprijs in de KNSB-cup alvast veiliggesteld.

Sportmaandag, 14 januari 2008

17 of 65 jaar, de passie voor lopen is er altijd

Bakkeveen - Met korte of lange broeken, met strakke tenues of wijde T-shirts, kleurrijke schoenen of juist niet; verschillen tussen atleten zijn er genoeg en zullen er altijd blijven. Zoals dat ook voor de leeftijd geldt. Want die is in de atletieksport ook zeer uiteenlopend. Tijdens de derde wedstrijd van het Runningcenter Cross Circuit in Bakkeveen was het gisteren niet anders; maar of je nu 17 of 65 jaar bent, de passie voor lopen is er altijd.

Sportmaandag, 14 januari 2008

Roesjha Dear slaat z’n slag in laatste bocht

Wolvega - De gebruikelijke flitsende start van het nieuwe drafsportjaar is uitgebleven voor de kampioensstal van Hugo Langeweg. Illustratief zijn in dit verband de lotgevallen van de staltopper Venividivici Joe. Die werd vorig weekend ongelukkig geklopt in de eerste koers voor de topklasse. Afgelopen zaterdag ging de ruin op jacht naar een sportieve revanche, maar opnieuw ging het mis.

Sportmaandag, 14 januari 2008

Drs.Vijfje doceert tijdens 21ste Midwintercup

Franeker - De Midwintercup is niet langer het domein van de Friese voetbalclubs. De 21ste editie van het Open Fries kampioenschap futsal werd gewonnen door het Groninger Drs.Vijfje. Daarmee kwam de titel bij de heren voor het eerst buiten Fryslân terecht. In sporthal De Trije doceerden de Groninger studenten en versloegen het Stienser Avanti, dat voor de derde keer op rij de eindstrijd haalde, vanaf de stip.

Sportmaandag, 14 januari 2008

Ontketend Aris doet nú wat het moet doen

Leeuwarden - De opdracht voor Aris Friesland in het duel met Upstairs Weert zaterdag kon niet duidelijker. De Leeuwarder basketballers móesten winnen om nog enig uitzicht te behouden op de o zo begeerde achtste en daarbij laatste play-off plaats. De ploeg van coach Tony Vandenbosch begon nerveus aan de krachtmeting met de Limburgers, maar herpakte zich op bewonderenswaardige wijze. Mét een dankbaar knikje richting het uitzinnige publiek in het Kalverdijkje.

Sportmaandag, 14 januari 2008

Tafeltennis in Fryslân stelt maar weinig voor

Sneek - Een dalend aantal leden; het is waar tafeltennis in Nederland mee te maken heeft. Ook Fryslân ontkomt niet aan die tendens: de sport stelt steeds minder voor. Een pijnlijk voorbeeld van die constatering is de strijd om de Friese titel van vorig jaar. Of beter gezegd: het gebrek daaraan.

Sportmaandag, 14 januari 2008

Drachten zet AKC opzij

Drachten - De korfballers van Drachten hebben zaterdag voor eigen publiek in sporthal De Drait - met het eind van de competitie in zicht - een verdiende en belangrijke overwinning op AKC uit Almelo. Drachten had in een kwalitatief niet hoogstaande wedstrijd op de beslissende momenten net iets meer in huis dan de gasten uit Overijssel.

Sportmaandag, 14 januari 2008

Clubtitel Fries Spel weer voor Hartwerd

Easterein - De damclub van Hartwerd heeft zaterdag in Easterein voor de 27ste keer in de historie de Friese titel Fries Spel weten te winnen. Heel even leek het erop dat promovendus De Stadige Strikers uit Scharnegoutum voor een stunt kon zorgen en de hegemonie van Hartwerd zou doorbreken. Zover kwam het niet; de titel ging naar Taeke Kooistra, Stoffel Bouma, Tjerk Wijbinga, Germ Terpstra, Fedde Wiersma, Bokke Nijdam, Jan Bouma en Sjoerd Teake Kooistra.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties