De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van woensdag, 14 januari 2009.

Cultuurwoensdag, 14 januari 2009

Poëzietegel met gedicht Jan Arends voor Tryater-gebouw

Leeuwarden - Voor het gebouw van Tryater in Leeuwarden komt een tegel met daarop een gedicht van schrijver en dichter Jan Arends (1925-1974). De tegel maakt deel uit van de poëzieroute in Leeuwarden en is een initiatief van Tryater-acteur Jan Arendz. Arendz maakte vorig theaterseizoen de voorstelling Arendz’ Arends, gewijd aan zijn naamgenoot.

Cultuurwoensdag, 14 januari 2009

NNJO houdt eerste repetitieweekend in Appelscha

Appelscha - De zestig leden van het Noord-Nederlands Jeugd Orkest (NNJO) komen dit weekeinde voor het eerst bij elkaar. Dat gebeurt in kampeerboerderij Wouda in Appelscha. De afgelopen maanden vonden er in de vier noordelijke provincies audities plaats voor dit orkest.

Cultuurwoensdag, 14 januari 2009

Kunstenaars kunnen hun werk terugkrijgen

Leeuwarden - De provincie Fryslân gaat kunst uit de provinciale collectie voor teruggave aanbieden aan kunstenaars. Dat laat de provincie weten in een brief aan de kunstenaars van wie werk in de collectie is opgenomen dat voor afstoting in aanmerking komt. Kunstenaars reageerden emotioneel toen eerder bekend werd dat de provincie de werken zou aanbieden op veilingsite e-Bay, als musea ze niet wilden hebben. Ze waren bang dat de werken voor spotprijzen zouden worden verkocht.

Cultuurwoensdag, 14 januari 2009

Friese band Lawn promoot nieuwe cd ook in Oostenrijk

Leeuwarden - De Gronings-Friese formatie Lawn gaat deze maand op tournee in Oostenrijk. De heren spelen in het voorprogramma van de Duitse band Slut, van 24 tot en met 26 januari in Wenen, Linz en Salzburg. Voor de concerten past Lawn het ‘Safe Haven-concept’ toe, om zo het nieuwe album Silver te promoten.

Economiewoensdag, 14 januari 2009

Kleinbedrijf kan groei niet financieren

Den Haag - Een op de vijf bedrijven in het midden- en kleinbedrijf verwacht dit jaar te groeien. Vooral middelgrote bedrijven verwachten een groei in de eerste helft van dit jaar. Ze worden daarin echter beperkt doordat de financieringsmogelijkheden moeilijker zijn.

Hoofdartikelwoensdag, 14 januari 2009

Israël en...

Weinigen blijven onbewogen zodra het over Israël gaat. Het conflict in het Midden-Oosten roept veel hevige en emotionele reacties op, variërend van kritiekloze adoratie tot onverholen afkeer, maar vooral dat laatste.

Regiowoensdag, 14 januari 2009

Veilige ijspret gaat voor vrachtvaart

Burgum - De gemeente Tytsjerksteradiel gaat bij de provincie aan de bel trekken over tegenstrijdige belangen rond natuurijs op vaarroutes. Directe aanleiding is een incident van afgelopen weekeinde, waarbij schaatsers in gevaar kwamen doordat een vrachtschip het ijs brak.

Regiowoensdag, 14 januari 2009

Een en al echtheid, een en al nuchterheid

Utrecht - Vandaag is voor het grote publiek de Vakantiebeurs begonnen. Naar de Fryslân-stand hoef je in de hal voor Nederlandse bestemmingen niet lang te zoeken. Gewoon op de pompeblęden afgaan.

Regiowoensdag, 14 januari 2009

De schaatsen in het vet en de auto door de wasstraat

Leeuwarden - Nu de temperaturen (tijdelijk?) weer boven nul uitkomen, is het een drukte van belang bij de wasstraten. Auto’s zijn smerig geworden van de opspattende pekel, en nu er niet meer gestrooid wordt is het tijd om alles eraf te spoelen.

Regiowoensdag, 14 januari 2009

Schippers willen meer uitleg

Sneek - De SKS-skűtsjeschippers en de eigenaren van de schepen gaan volgende maand met het bestuur van de Sintrale Kommisje Skűtsjesilen om de tafel om te praten over de nieuwe originaliteitseisen. De rapporten zijn niet helder voor de partijen, zegt woordvoerder Jon Visser.

Regiowoensdag, 14 januari 2009

Multicultureel maar dan zonder beladen gedoe

Leeuwarden - Meer dan 8500 allochtonen uit zo’n 150 verschillende culturen wonen er in de Friese hoofdstad.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 januari 2009

Trouw- en rouwdienst gratis door gift Kerkbalans

Wirdum - De Protestantse Gemeente Wirdum e.o laat zowel kerkleden als niet-kerkleden voortaan betalen voor een trouw- of rouwdienst. Hoeveel er in rekening wordt gebracht is afhankelijk van de bijdrage die de laatste drie jaar gegeven is aan de geldwervingsactie Kerkbalans.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 januari 2009

Baptisme: een rivier die uitgroeide tot een meer

Het jaar 2009 wordt door de Europese Baptisten Federatie aangegrepen om het jubileum van 400 jaar baptisme te vieren. Dit feest gaat eind juli plaatsvinden in Amsterdam, want daar werd de eerste baptistengemeente gesticht.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 januari 2009

Calvijn met glossy in voetsporen van Linda de Mol

Iedere BN’er die er een beetje toe doet heeft vandaag de dag een eigen glossy. In het jaar waarin de 500e geboortedag van Johannes Calvijn wordt gevierd, kan de grote kerkreformator moeilijk achterblijven, vindt initiatiefnemer Liesbeth Goudzwaard-Labeur. ,,Calvijn is toch een beetje van ons allemaal.”

Geloof & Kerkwoensdag, 14 januari 2009

Vrouw preekt voor het eerst op gebedsdag VS

Washington - Dr. Sharon Watkins preekt op 21 januari tijdens de Nationale Gebedsdag in Washington. Het is voor het eerst dat een vrouw voor de preek is gevraagd voor de nationale gebedsmanifestatie die de afsluiting is van de presidentiële inauguratie.

Sportwoensdag, 14 januari 2009

Top amateurs tegen elkaar in bekertoernooi

Zeist - Verenigingen uit de hoofdklassen en eerste klassen van het amateurvoetbal spelen vanaf volgend seizoen tegen elkaar in de eerste fase (poulewedstrijden) van de bekercompetitie. Het bestuur amateurvoetbal van de KNVB heeft ingestemd met een voorstel de opzet van de bekercompetitie in het amateurvoetbal te wijzigen.

Sportwoensdag, 14 januari 2009

NK amateurs parel op de noordelijke wieleragenda

Leeuwarden - Op de noordelijke wieleragenda prijken komend seizoen vijftien Friese criteriums. Dat is er ééntje minder dan afgelopen seizoen. Na 22 edities ziet het wielercomité in Jistrum geen heil meer in een wielerwedstrijd. Daartegenover staat de definitieve ‘rentree’ van de Ronde van Ter Idzard. In het Weststellingwerfse dorp werd in 2007 na ruim veertig jaar weer een wielerwedstrijd (A- en B-amateurs) gehouden. Vorig jaar was het dorp gastheer van de noordelijke districtskampioenschappen en dit jaar, op dinsdag 23 juni, is er in en rondom het dorp een omloop voor elite- en belofterenners.

Sportwoensdag, 14 januari 2009

‘As ik dream, dan dream ik fan hynders’

Workum - Hielke van der Gaast uit Workum wordt vandaag onderscheiden met de provinciale paardensportprijs De Guds. De 68-jarige Workumer krijgt de prijs als waardering voor zijn inzet voor de paardensport in met name de Zuidwesthoek van Fryslân. ,,Dit is it moaiste wat in hynsteman oerkomme kin”, zegt de rustend boer.

Sportwoensdag, 14 januari 2009

Straf voor Excelsior’31 en Go Ahead

Zeist Excelsior’31 en Go Ahead Kampen moeten in de zaterdag hoofdklasse C een winstpunt inleveren wegens een opstootje tussen spelers van beide clubs in een competitiewedstrijd op 1 november 2008. Dat heeft de tuchtcommissie van de KNVB gisteren laten weten.

Sportwoensdag, 14 januari 2009

Kuiper verwacht geen mutaties meer

Heerenveen Yme Kuiper verwacht dat de selectie van sc Heerenveen blijft zoals die nu is. Dat zegt de algemeen directeur op de website van Heerenveen. In de maand januari staat de internationale transfer window open, maar Kuiper is ervan overtuigd dat geen enkele speler de club meer zal verlaten.

Sportwoensdag, 14 januari 2009

Talentendag voor meisjes bij Cambuur

Leeuwarden SC Cambuur gaat nog meer werk maken van het damesvoetbal. De eerstedivionist uit Leeuwarden, die door de KNVB in 2007 gepasseerd werd voor de Eredivisie voor vrouwen, houdt op dinsdag 19 februari een talentendag voor meisjes geboren in 1994 of later. Keepsters mogen iets ouder zijn.

Sportwoensdag, 14 januari 2009

Aris in halve finale tegen Weert

Leeuwarden Upstairs Weert is de tegenstander van Aris Friesland in de kwartfinale van de nationale basketbalbeker. De ploeg, die vorige week in Limburg net te sterk was voor het team van Pete Miller, won gisteravond met 74-70 van ZZ Leiden. De wedstrijd wordt gespeeld op dinsdag 27 januari in het Kalverdijkje. De wedstrijd begint om 20.00 uur.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties