De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 14 januari 2014.

Hoofdartikeldinsdag, 14 januari 2014

Israël steeds verder in isolement gedreven

Een democratisch land kan niet eeuwig over een ander volk blijven heersen. Dat zei de zaterdag overleden Ariel Sharon in zijn nadagen als Israëlisch premier. Hij heeft het niet kunnen uitvoeren, maar het is niet onwaarschijnlijk dat hij na de aftocht uit de Gazastrook ook de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zou hebben laten ontruimen.

Regiodinsdag, 14 januari 2014

Tekort aan leraren Fries blijft zorgelijk

Leeuwarden/Brussel | De Nederlandse regering doet goed zijn best om de rechten van de Friese minderheid te waarborgen. Het Fries is via een nieuwe taalwet eindelijk goed geborgd als tweede taal van het land, het onderwijs is sterk verbeterd en het Fries krijgt voldoende ruimte in de media.

Regiodinsdag, 14 januari 2014

Eieren Harlingen bevatten nog te veel dioxine

Harlingen | Het dioxinegehalte in de eieren die in de gemeente Harlingen gelegd worden is nog steeds te hoog. Dat concludeert de GGD, na een onderzoek in opdracht van de gemeente. Ze zijn echter niet erger of minder vervuild dan de eieren van hobbykippen in den lande. Dat vrijwel al die eieren gemiddeld te veel dioxine bevatten, is een probleem dat landelijk moet worden aangepakt, aldus de GGD.

Regiodinsdag, 14 januari 2014

Drankregels splijtzwam in Súdwest-Fryslân

IJlst | Het nieuwe beleid voor het houden van feesten en het schenken van alcohol in dorpshuizen, sportkantines en multifunctionele centra blijft de gemoederen in Súdwest-Fryslân bezighouden. Gisteravond gaven zeventien personen en organisaties op het gemeentehuis een mondelinge reactie op het laatste voorstel van B en W. De gemeenteraad komt donderdag aan de beurt, tijdens de inhoudelijke behandeling van het collegevoorstel.

Regiodinsdag, 14 januari 2014

Gemeente en Vlietzone gaan praten over kamerverhuur

Leeuwarden | Het wijkpanel Vlietzone en de gemeente Leeuwarden gaan deze week met elkaar om tafel. Dat zei wethouder Henk Deinum gisteravond na vragen van de VVD. De partij riep de wethouder ter verantwoording naar aanleiding van een artikel in het Friesch Dagblad. Daarin werd duidelijk dat de gemeente actief meewerkt aan de bouw van vijf studio’s in een pand waarin illegaal kamers werden verhuurd. Nadat de eigenaar een dwangsom kreeg opgelegd, stopte de verhuur. Maar meteen daarna diende de man een vergunningsaanvraag in om in het pand legaal vijf studio’s te realiseren. De gemeente heeft daarvoor een voorlopige vergunning afgegeven terwijl zij zegt illegale kamerverhuur in de Vlietzône actief te bestrijden en zonodig woningen te sluiten.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 januari 2014

Kerkgebouw is voor het geloof secundair

Utrecht | De protestantse gemeenten staan voor cruciale vragen en zullen die moeten voorzien van antwoorden in hun eigen context. Dat zei directeur Haaije Feenstra van het landelijk dienstencentrum van de Protestantse Kerk maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie in Utrecht van de kerk.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 januari 2014

Kardinalenkeus: zielzorg of theologische bagage?

Voor katholiek België is het ongetwijfeld een teleurstelling dat aartsbisschop André-Jozef Léonard niet op het lijstje staat van nieuw te benoemen kardinalen. ,,Maar dat kan altijd nog komen. Je moet die benoemingen ook niet te eng-nationalistisch zien. De Rode Duivels gaan ook niet naar elk WK voetballen”, aldus Rik Torfs, kerkjurist en rector-magnificus van de Universiteit Leuven.

Sportdinsdag, 14 januari 2014

Cambuur-middenvelder Bakker middelpunt van soap

Leeuwarden | Enkel een gerucht of een mislukte dan wel nog niet overeengekomen deal die niet wereldkundig gemaakt mocht worden? Hoe het ook zij: Cambuur-middenvelder Erik Bakker was gisteren het middelpunt van een transfersoap. Er zou in het stadion sprake zijn van een gesprek over een ruil van Bakker met Genero Zeefuik van FC Groningen. Dat werd later op de dag door betrokkenen desgevraagd met klem ontkend.

Sportdinsdag, 14 januari 2014

Van Basten haalt Vargas en Sinkgraven bij de A-selectie

Heerenveen | Trainer Marco van Basten van sc Heerenveen zal de opengevallen plaatsen in de selectie in eerste instantie opvullen vanuit de eigen gelederen. De Hongaarse nieuweling Szabolcs Varga en Daley Sinkgraven zijn door hem per direct aan de selectie toegevoegd.

Sportdinsdag, 14 januari 2014

Grasbaancoureur De Jong apetrots op onderscheiding

Gorredijk | Hij vond het een dag na de eervolle onderscheiding nog maar moeilijk te geloven. Maar blij, dat was Jannick de Jong uit Gorredijk ook gisteren nog altijd enorm met de hoge onderscheiding die hij zondag kreeg. De 26-jarige Friese speedway- en grasbaancoureur mocht tijdens het jaarlijkse motorsportgala van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) de Hans de Beaufortbeker in ontvangst nemen. ,,Een hele mooie bekroning, zeker als je ziet wie die prijs al kregen.”

Sportdinsdag, 14 januari 2014

RECENSIE: Zelfkennis van Leonardo: ‘Soms is Leo klein tabak’

Bart Vlietstra: ,,In welke wereld zou je passen?”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties