De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 14 februari 2007.

Agendawoensdag, 14 februari 2007

Klassiek

Licht klassiek Vocaal ensemble The Gents is een voor Nederland uniek gezelschap dat in korte tijd furore heeft gemaakt. De zestien mannen brengen naast een klassiek ook een populair repertoire. In Van Bach tot Blřf, dat vrijdag om 20.30 uur te beluisteren is in De Harmonie te Leeuwarden, zingen zij naast composities van onder meer Poulenc, Bartók en Schumann, pop- en folksongs. Middelpunt van dit programma vormt een nieuwe koorcyclus van componist Roel van Oosten op teksten van de Franse dichter Paul Verlaine.

Cultuurwoensdag, 14 februari 2007

Debuutalbum voor Romana

Leeuwarden De vijftienjarige Leeuwarder zangeres Romana brengt een album uit. De cd ‘Met veel liefs’ bevat twaalf Nederlandstalige liedjes. De cd wordt zaterdag 3 maart gepresenteerd.

Cultuurwoensdag, 14 februari 2007

Friese band Jitiizer naar New York

St. Nicolaasga De Friese band Jitiizer gaat tussen 8 en 14 in mei optreden in New York. De band geeft drie concerten met de band Rocking Ramonas uit New York.

Cultuurwoensdag, 14 februari 2007

Inschrijving van start voor Friese songwedstrijd

Leeuwarden - Friesland Pop en Stichting Het Podium organiseren weer een Friese singer-songwritercontest, een wedstrijd voor de best geschreven song in Fryslân. Belangstellenden kunnen zich inschrijven door vóór 4 april een demo, biografie en foto op te sturen naar Friesland Pop. Voorwaarde voor deelname is dat de singer-songwriter nog geen platencontract heeft en dat hij of zij het eigen werk akoestisch uitvoert begeleid door maximaal één andere muzikant.

Cultuurwoensdag, 14 februari 2007

Te respectvol meegaan in eerverhaal

Het was de schuld van opa. En die kon er ook weer niets aan doen. Want zijn opa dacht er exact hetzelfde over. Het was gewoon altijd al zo geweest. De vrouw heeft de eer en de man beschermt die. Als de vrouw de eer schendt, neemt de man wraak. Eerwraak. Daar gaat de nieuwe voorstelling van Adelheid Roosen over: over het fenomeen van de vrouwen die door de mannen gedood worden, omdat ze niet voldoen aan wat er door de groep van hen wordt verwacht.

Cultuurwoensdag, 14 februari 2007

Gronings-Friese folkavond in Oentsjerk

Bij Folk in de Wâlden op Staniastate in Oentsjerk was een Groningse bard/singer-songwriter/blueszanger uitgenodigd en een Friese troubadour. Na de pauze hoorden we Harry Niehof aan het werk. Gelukkig deed hij zijn aankondigingen in de taal die zowel de Friezen als de Groningers moeten kennen, zodat de overgangen tussen de liedjes goed te volgen waren. Met een beetje moeite kon je je ook in de inhoud van zijn liedjes goed inleven, al ontging je hier en daar wel eens net de clue, doordat je niet gauw genoeg de juiste vertaling kon bedenken. Maar dat gaf niets.

Cultuurwoensdag, 14 februari 2007

Dynamische muziek op ‘Irish Unplugged’

De vijfjarige jubileumeditie van Irish Unplugged was gisteravond te zien en vooral te beleven in De Lawei te Drachten. Pure Ierse folk met uitstapjes naar swing, hotclub en jazz, muziek vol dynamiek en beweging.

Dossierwoensdag, 14 februari 2007

‘Wij missen geen thuiswedstrijd’

Op 7 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. De partijen doen er van alles aan zich te profileren, maar wie is de persoon achter de lijsttrekker. Wat doet hij of zij in het dagelijks leven en waarin is hij of zij nog meer geďnteresseerd behalve politiek en een leefbaar Fryslân. Deel 7: Andrys de Jong, Partij voor het Noorden.

Economiewoensdag, 14 februari 2007

‘Klein genoeg voor twee ondernemers’

Visvliet - Veel streekproducten in moderne versies van klassieke gerechten, daarmee willen Wietske Hoogerheide (27) en Henk Jan Doornkamp (37) van restaurant Auberge Visvliet naam maken in het Noorden. Vorige maand gingen zij van start met hun restaurant.

Economiewoensdag, 14 februari 2007

‘Meer aandacht voor vakmensen nodig’

Leeuwarden – Voor het Friese bedrijfsleven heeft de groei van de economie een mindere keerzijde. Want waar is voldoende kundig personeel te vinden? ,,Wij ontberen straks voldoende vaklieden”, zei een verontruste ondernemer gisteren tegen de lijsttrekkers van de Friese politiek bij een lijsttrekkersdebat georganiseerd door werkgeversvereniging VNO-NCW. Deel van het probleem is de vergrijzing van de bevolking. Maar ook de rol van het onderwijs mocht volgens sommigen niet onderbelicht blijven. ,,Jongeren die van school komen vinden geen aansluiting bij het bedrijfsleven”, schetste Piet Adema van de ChristenUnie. ,,Om daar iets aan te doen moet het bedrijfsleven meer bevoegdheden krijgen in het onderwijs en daar budgetten voor krijgen.” Partijen als de SP en de FNP bestreden deze zienswijze en vinden wel dat er tussen onderwijs en bedrijfsleven voldoende dialoog bestaat, al heeft de FNP de indruk dat er nu veel te veel aandacht is voor de kennisopleidingen in plaats van vakwerk.

Economiewoensdag, 14 februari 2007

Chipsproductie bij FZ Organic Wolvega

Wolvega - Groothandel in biologische producten FZ Organic Food heeft een groot deel van de productie van biologische chips naar Wolvega overgebracht. Doel is om dit jaar vierhonderd ton aardappels in Wolvega te verwerken. Tot eind vorig jaar kwamen de chips die de groothandel in biologische producten op de markt bracht uit Spanje. Volgens directeur F. Andringa komt de totale productie dit jaar naar verwachting uit rond de duizend ton. Nu zit het bedrijf nog in de opstartfase. ,,We verwerken nu in Wolvega rond de vijfhonderd kilo aardappelen per uur. Eind dit jaar moet dat uitkomen rond de duizend kilo, het maximum van de machine. Beperkende factor is nu nog de verpakkingsmachine.”

Economiewoensdag, 14 februari 2007

Biofach: evenaring bezoekersaantal

Neurenberg - De internationale vakbeurs van biologische producten Biofach in Neurenberg verwacht dit jaar een evenaring van het aantal bezoekers van vorig jaar. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt bij de start van het evenement. De vakdagen worden vandaag geopend en duren tot 18 februari. Vorig jaar kwamen op de vakdagen in totaal ruim 37.000 bezoekers af. Vergeleken met een jaar eerder was dat 13 procent meer. Op de beurs staan 2100 bedrijven en instellingen uit 73 landen.

Expowoensdag, 14 februari 2007

Appelscha, Bezoekerscentrum: expo 'Vogels in de winter', t/m 15 mrt.

Hoofdartikelwoensdag, 14 februari 2007

Het programma...

Een kabinetsformatie als een goed geoliede machine, zo kan het proces van de afgelopen weken worden genoemd. Het proces om tot overeenstemming te komen over het programma werd binnen de gestelde tijd afgerond en de invulling van het kabinet en de benoeming van staatssecretarissen verliep buitengewoon voorspoedig - afgezien van het staatssecretariaat van Verkeer en Waterstaat, waarvoor ChristenUnie-kandidaat Benne van Popta vanochtend bedankt heeft.

Regiowoensdag, 14 februari 2007

Experimentele school komt er

Balk - Gaasterlân-Sleat krijgt een experimentele school voor vroegtijdige schoolverlaters in het middelbaar onderwijs. De gemeenteraad ging gisteravond unaniem akkoord met de locatie die het college van burgemeester en wethouders voor de school op het oog heeft: het terrein van de voormalige grasdrogerij Harich.

Regiowoensdag, 14 februari 2007

Jouster revalideert dankzij z’n eigen uitvinding

Joure - Hij kan weer zelf zijn haren wassen, stofzuigen en wat aanrommelen in de keuken. De kramp in zijn benen is weg, evenals de pijn in zijn linkerschouder. Voor cva-patiënt Simon van der Heide uit Joure ziet het leven er sinds een paar jaar een stuk aangenamer uit. Zijn herstel heeft hij te danken aan een apparaat dat hij zelf heeft ontwikkeld. Veel van zijn lotgenoten zouden er ook baat bij hebben, is zijn overtuiging. Het onomstotelijke bewijs moet echter nog worden geleverd. Daarom is hij op zoek naar cva-patiënten die zijn vinding willen testen.

Regiowoensdag, 14 februari 2007

Hegebeintum wacht terpplan af

Hegebeintum - De mogelijkheid dat het afgegraven deel van de terp van Hegebeintum weer opgevuld wordt met baggerslib, heeft in het dorp nog niet tot discussie geleid. De provincie onderzoekt of opvulling met baggerslib de verzakking van de kerktoren kan tegenhouden.

Regiowoensdag, 14 februari 2007

Academicus mijdt lagere overheid

Leeuwarden - Gemeenten hebben steeds meer moeite om hoger opgeleiden te werven. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Vooral kleine gemeenten hebben moeite hun vacatures te vervullen. Het punt zal een hoofdrol spelen in de komende cao-onderhandelingen.

Regiowoensdag, 14 februari 2007

Kever dwarsboomt openstellen kanaal

Landschapsbeheer Friesland heeft in een uitgebreid onderzoek dertien gestreepte waterroofkevers aangetroffen. Negen kevers werden gevangen met netten, vier exemplaren kwamen in een fuik boven water. Er is bemonsterd op 36 locaties in en rond het Polderhoofdkanaal. De meeste kevers zijn gevonden bij Nij Beets. Ook bij De Veenhoop zijn de insecten aangetroffen en het diertje komt ook voor in het Ouddiep bij Pershiem. De aanwezigheid van de kever was in 2001 al bekend. Toen werd het beestje voor het eerst aangetroffen door een medewerker van Wetterskip Fryslân.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 februari 2007

Godsdienstwet niet te streng in Roemenië

Den Haag - Roemenië is niet het enige EU-land dat eisen aan godsdiensten stelt voor ze officieel geregistreerd kunnen worden. Ook Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije stellen voorwaarden.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 februari 2007

De gereformeerden en de ‘Indonesische kwestie’

De Nederlandse politiek werd van 1945 tot 1949 beheerst door wat de ‘Indonesische kwestie’ wordt genoemd. Dit betrof de strijd tussen ons land en zijn (vroegere) kolonie Nederlands Indië/Indonesië, die leidde tot de overdracht van de soevereiniteit. De Nederlandse politieke partijen waren in die jaren sterk verdeeld over het beleid inzake Indonesië. Een partij die daarbij voortdurend in de oppositie was en ook tegen de soevereiniteitsoverdracht stemde was de ARP, waarvan vooral gereformeerden lid waren. Niet alle gereformeerden waren het in deze echter met hun partij eens.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 februari 2007

Kaski onderzoekt daling aantal organisten en dirigenten

Leeuwarden - Binnen de Protestantse Kerk in Nederland bestaan grote zorgen over het teruglopende aantal organisten en dirigenten. Daarom heeft onderzoeksbureau Kaski de opdracht gekregen om te inventariseren hoeveel kerkmusici er nog zijn in de PKN en tegen welke knelpunten ze aanlopen. De resultaten worden deze zomer verwacht.

Weerwoensdag, 14 februari 2007

Af en toe zon

Vandaag is het regenachtig weer, vooral vanmiddag is het druilerig weer. De temperaturen komen te liggen rond 8 graden, bij een matige tot vrij krachtige zuidoostenwind. Morgen blijft het droog met af en toe zon en maxima rond 10 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties