De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 14 februari 2009.

Cultuurzaterdag, 14 februari 2009

Kwart eeuw straattheater De Stijle, Want

Leeuwarden - Straattheatergezelschap De Stijle, Want bestaat 25 jaar. De Tilburgse groep viert dat op 28 en 29 maart met een non-stop jubileumshow in het Limburgse Neerpelt, waarbij 25 uren achtereen theater en muziek wordt gemaakt. Aan het programma werken artiesten uit binnen- en buitenland mee.

Cultuurzaterdag, 14 februari 2009

Nieuwe voorstelling Acta Theater

Leeuwarden - Acta Theater uit Leeuwarden komt met een nieuwe dinerkomedie. Het gaat om de voorstelling De Bruiloft. Het stuk, waarbij het publiek als bruiloftsgast in de zaal zit, is geschreven door Jan-Dirk van Ravesteijn en is geregisseerd door Gea Struiksma.

Cultuurzaterdag, 14 februari 2009

Dvd van Oerol-concert Souldada

Leeuwarden - De Friese band Souldada brengt een dvd uit met daarop een registratie van het muziekproject Canção, dat afgelopen jaar te zien was tijdens Oerol op Terschelling.

Economiezaterdag, 14 februari 2009

‘Vakbeweging belangrijk voor economie Noorden’

Groningen - Noord-Nederland was lange tijd een economisch sterk achtergebleven gebied met een schrikbarend hoge werkloosheid. Dat leidde tot conflicten met politiek Den Haag. De organisatiegraad van de vakbeweging in het Noorden was altijd relatief hoog en mede dankzij de vakbeweging wist het Noorden uiteindelijk een economische inhaalslag te maken.

Economiezaterdag, 14 februari 2009

Subsidie voor aardwarmte in tuinbouw

Den Haag - Minister Verburg (Landbouw) heeft het subsidiebudget voor energie-innovaties in de glastuinbouw fors verhoogd. Er waren zoveel aanvragen binnengekomen voor onder andere aardwarmte- en biobrandstofprojecten dat het budget snel op was.

Economiezaterdag, 14 februari 2009

Overname koelbedrijf Daalimpex Harlingen

Harlingen - Koelbedrijf Daalimpex met een vestiging in Harlingen is overgenomen. Het bedrijf heeft in Nederland zes vestigingen waarvan er volgens de CNV BedrijvenBond vier overgaan naar de nieuwe eigenaar. De vestigingen die onder de nieuwe eigenaar en branchegenoot Kloosterboer doorgaan zijn naast Harlingen, Velsen, Middenmeer en Vlissingen. Kloosterboer heeft bedrijven in Rotterdam, Vlissingen, IJmuiden en Elst. Kloosterboer heeft 450 medewerkers en de omzet over het afgelopen jaar bedroeg 140 miljoen euro. Door de overname zijn 150 van de 170 man aan personeel verzekerd van hun baan. ,,Het is goed nieuws in slechte tijden”, zegt Marieke de Vries- den Hollander, vakbondsbestuurder van de CNV BedrijvenBond.

Hoofdartikelzaterdag, 14 februari 2009

Genesis, letterlijkheid...

De verontschuldigingen van Andries Knevel dat hij luisteraars en kijkers op ‘een spoor’ heeft gezet over de schepping van de wereld (‘dwaalspoor’ was het niet, want, aldus Knevel, hij sprak destijds uit volle overtuiging), hebben veel losgemaakt. De oude discussie tussen creationisten en evolutionisten heeft veel tongen in beweging gebracht.

Regiozaterdag, 14 februari 2009

Pieter hoeft niet meer achter heroïne aan te rennen

Leeuwarden - De heroïne-unit in Leeuwarden is nu anderhalf jaar open. De bij de komst omstreden instelling verstrekt dagelijks harddrugs aan zo’n vijfentwintig zwaar verslaafde junks. Pieter (55) is een van hen. Het project heeft zijn leven veranderd.

Regiozaterdag, 14 februari 2009

Kleine kans op Superbus Heerenveen-Groningen

Roden - De kans dat er een Superbusverbinding komt tussen Heerenveen via Drachten naar Groningen is zeer klein geworden. De ontwikkeling van de bus gaat te langzaam voor het ov-project. Nu wordt het een gewone spoorverbinding of een lightrail. ,,Het probleem met de Superbus is dat de ontwikkeling daarvan dreigt te gaan achterlopen op het project”, aldus gedeputeerde Adema desgevraagd. ,,Daar begint echt een spanningsveld te ontstaan.”

Regiozaterdag, 14 februari 2009

Staten willen noodplan tegen crisis

Leeuwarden - Het provinciebestuur moet zo snel mogelijk een noodplan opstellen, waarmee de gevolgen van de financiële crisis kunnen worden beperkt. Zes van de zeven fracties van Provinciale Staten roepen daartoe op. Ze willen zelf meedenken.

Regiozaterdag, 14 februari 2009

Gaspompstations blijven uit

Leeuwarden - Fryslân blijft achter met het plaatsen van vulstations voor aardgas. Op 1 januari moesten er volgens Janneke Schaaf van Stichting Millenniumbedrijven vijftien in de provincie staan. Het zijn er drie. Bedrijven aarzelen nu over te stappen op milieuvriendelijke brandstof.

Regiozaterdag, 14 februari 2009

Wiegel: Groot Sneek wordt koekoeksei

Beetsterzwaag - De plannen voor gemeentelijke herindeling in Fryslân worden van een afstandje met argusogen gevolgd door oud-Commissaris van de Koningin Hans Wiegel. ,,Het is nooit en te nimmer bewezen dat het beter gaat, als je gemeenten samenvoegt.’’

Geloof & Kerkzaterdag, 14 februari 2009

‘Scheiden mag alleen na bewijs overspel’

Utrecht - In de Gereformeerde Gemeenten mag iemand alleen nog scheiden en hertrouwen als er sprake is van bewijsbaar overspel. Dat heeft de landelijke kerkvergadering (Generale Synode) besloten van het streng-reformatorische kerkgenootschap.

Geloof & Kerkzaterdag, 14 februari 2009

Lied van Troost over Leeuwarder kerksluiting

Leeuwarden - Cantor-organist Marcus Veenstra, dichter Willem Abma en schrijver-dichter Atze Bosch hebben een Lied van Troost gemaakt voor kerksluitingen. Aanleiding is de voorgenomen sluiting van diverse kerken in Leeuwarden. Dat heeft heel wat emoties losgemaakt. Veenstra is werkzaam in de Leeuwarder wijkkerk De Schakel (Camminghaburen). Dat is een van de kerken die volgens het voorgenomen besluit niet dicht hoeft.

Geloof & Kerkzaterdag, 14 februari 2009

Hoe Darwin ons domineesland verdeelde

Met de publicatie van Charles Darwins On the Origin of Species (1859) kwam in de negentiende eeuw een discussie op gang die vandaag nog steeds voortduurt. Bart Leeuwenburgh promoveerde in januari aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit op het debat rond de evolutietheorie.

Geloof & Kerkzaterdag, 14 februari 2009

Herziene versie NBV verschijnt in 2016

Haarlem/Leeuwarden - Er komt in 2016 een herziene versie van De Nieuwe Bijbelvertaling. In een deze week verzonden brief aan de landelijke kerken die meedoen in de NBV, hebben het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) en de Katholieke Bijbelstichting (KBS) hun plannen voor revisie aangekondigd.

Geloof & Kerkzaterdag, 14 februari 2009

Echtscheiding: kerk staat erbij en kijkt ernaar

Leeuwarden - Kerken weten zich meestal geen raad met echtscheidingen en relatieproblemen. Vaak komt de kerk voor gemeenteleden met relatieproblemen pas in beeld als de scheiding een feit is. Relatiecursussen en -weekenden winnen echter terrein.

Geloof & Kerkzaterdag, 14 februari 2009

Armoede daalt alleen op papier

Leeuwarden - Ogenschijn-lijk blijft de armoede stabiel, of wordt zelfs iets minder. Althans als je puur naar de cijfers kijkt. Er vindt echter een vertekening plaats van armoede in Nederland. Het Sociaal en Cultureel Planbureau werkt met andere grenzen.

Geloof & Kerkzaterdag, 14 februari 2009

Voedselbank krijgt steeds meer klanten

Leeuwarden - Steeds meer mensen doen een beroep op de Voedselbank. Het aantal is landelijk met tweeduizend gestegen naar 15.000 eind vorig jaar. Een stijging van liefst 16 procent. Het aantal voedselbanken nam met meer dan een kwart toe: van 75 naar 110.

Sportzaterdag, 14 februari 2009

Westra valt uit na valpartij

Bouc-Bel-Air Lieuwe Westra is gisteren in de vierde etappe van de Ronde van de Middellandse Zee over 136 kilometer naar Bouc-Bel-Air hard ten val gekomen. De renner van Vacansolleil zat op dat moment in de kopgroep van zeven man, die een flinke voorsprong had op het peloton. De verwondingen van de renner uit Mûnein, die per ambulance werd afgevoerd, blijken echter mee te vallen. Hij heeft niks gebroken. Westra, die de best geklasseerde Nederlander was in de ronde, keert vandaag terug naar Nederland om zich voor te bereiden op de Volta ao Algarve, die op 18 februari start. De overwinning ging naar de Zuid-Afrikaan Robert Hunter.

Sportzaterdag, 14 februari 2009

Verdediger Bak Nielsen: ruwe bolster, blanke pit

Heerenveen - Sinds Kristian Bak Nielsen vorig jaar zijn haar millimeterde, heeft de 26-jarige verdediger van sc Heerenveen iets onoverwinnelijks gekregen. In combinatie met de norse blik en de stoppelbaard boezemt de pezige Deen ontzag in. Zowel in als buiten het veld. Bak Nielsen is van het type ‘ruwe bolster, blanke pit’ en gaat voor niets of niemand aan de kant. Hij lijkt zelfs dwars door een muur heen te kunnen gaan.

Sportzaterdag, 14 februari 2009

Cambuur pakt de winst bij koploper VVV

Venlo - Niet verwacht, toch gekregen. Cambuur heeft de eerst van de twee moeilijke uitwedstrijden in februari afgesloten met een klinkende zege. Tegen koploper VVV werd het in de Koel 1-2. Man van de wedstrijd was invaller Rachid el Khalifi, die één van zijn eerste balcontacten feilloos verzilverde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties