De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 14 november 2002.

Bijschriftdonderdag, 14 november 2002

Vermenigvuldiging

In Johannes 6 staat het verhaal van de spijziging van de vijfduizend. Vijf broden en twee vissen zijn genoeg om velen te voeden.

Cultuurdonderdag, 14 november 2002

Budapest Klezmer Band speelt té perfect

Opnieuw kwam er uit het Hongaarse muziekreservoir een klezmer groep naar Nederland om hier weer eens te laten horen hoe je muziek maakt. Deze keer de vermaarde Budapest Klezmer Band.

Economiedonderdag, 14 november 2002

‘We werken gedwongen beneden kostprijs’

Burgum - Producent van stalen ophaalbruggen, sluisdeuren en offshore-constructies Bergum Staalbouw maakte het afgelopen jaar naam met een tweetal technische hoogstandjes. Het Burgumse bedrijf plaatste vijf sluisdeuren in het Emssperrwerk in de Duitse rivier de Ems.

Economiedonderdag, 14 november 2002

HZPC Holland boekt historisch hoge omzet

Joure – Telersbedrijf HZPC Holland uit Joure haalde over het boekjaar 2001/2002 een omzet van 215 miljoen euro. Dat staat te lezen in het woensdag gepubliceerde jaarverslag. Deze omzet is hoger dan ooit tevoren.

Economiedonderdag, 14 november 2002

Actiegroep bepleit eerherstel bintje

Ternaard/Dronten - De ‘echte waarheid’ over het bintje is sinds kort te lezen op een speciale website die aan Nederlands bekendste aardappel is gewijd. Tenminste, dat beweren de initiatiefnemers voor de site www.Bintje.info.

Hoofdartikeldonderdag, 14 november 2002

Irak, diplomatie…

Irak heeft een dag voor de deadline uitsluitsel geven over de vraag of zijn land resolutie 1441 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal accepteren of niet. Ondanks protest tegen de inhoud ervan gaat het regime van dictator Saddam Hussein onvoorwaardelijk akkoord met de komst van wapeninspecteurs, zo is gisteren bekendgemaakt. Het Iraakse parlement, overigens niet meer dan een advies- en applausclub, had eerder de resolutie nog verworpen.

Regiodonderdag, 14 november 2002

Piter Jelles heeft eerste school-cao van Fryslân

Leeuwarden – Openbare scholengemeenschap Piter Jelles in Leeuwarden heeft als eerste school in Fryslân een cao op schoolniveau. De leden van de verschillende onderwijsbonden zijn dinsdag akkoord gegaan met het in oktober bereikte onderhandelaarsakkoord.

Regiodonderdag, 14 november 2002

Haven Oudega eindelijk opgeknapt

Oudega (S) – Het is een van de zaken waar Oudegasters trots op zijn, het haventje aan Op ‘e Wal. ‘s Zomers meren toeristen er graag hun boot aan. Dichtbij de Wiide Ee en de Alde Feanen, is het een geliefde verblijfplaats. Wil dit zo blijven, dan moet de haven er wel een beetje netjes bij liggen, vindt het dorp. De haven krijgt nu eindelijk een opknapbeurt. Na lang wachten, maar toch nog een beetje onverwachts.

Regiodonderdag, 14 november 2002

Ouderen in Heerenveen missen trefpunt

Heerenveen – Oudere bewoners van het centrum in Heerenveen hebben te weinig voorzieningen waar ze elkaar kunnen ontmoeten. De ouderen missen verder bankjes en afvalbakken in het centrum. Ze klagen daarnaast over lawaaioverlast van horecabezoekers en te snel rijdende invalidewagens over het voetpad.

Regiodonderdag, 14 november 2002

Sprookje Leek in gevaar

Leek - Het voortbestaan van het Sprookje in het Westerkwartier loopt gevaar. Al 50 jaar lang worden kinderen van basisscholen in Leek, Roden, Grootegast en Marum naar Leek gebracht waar voor hen een sprookje op toneel wordt gebracht. De kosten voor het vervoer zijn echter dermate hoog, dat de traditie dreigt te verdwijnen.

Regiodonderdag, 14 november 2002

Vrouwen van 50-plus zijn ‘Haarlemmerolie’

Leeuwarden – Vrouwen van vijftig jaar en ouderen zitten in de ‘sandwich’-leeftijd. Ze ‘mogen’ oppassen op de kleinkinderen en niet zelden dragen ze daarnaast de zorg voor een hulpbehoevende ouder. En dan nog de overgang.

Regiodonderdag, 14 november 2002

Oproer over Omrop-subsidie

Leeuwarden – Fryslân heeft volgens de VVD-statenfractie mogelijk Europese subsidieregels overtreden, door 770.000 euro te steken in het facilitair bedrijf van Omrop Fryslân. De omroep kreeg het geld voor ‘verbreding en verdieping’ van haar programma’s. Maar ze besteedde het, met medeweten van gedeputeerde Mulder, aan apparatuur. Provinciale Staten zijn boos en eisen opheldering over de gang van zaken.

Regiodonderdag, 14 november 2002

IJlst is bang voor toename sluipverkeer

IJlst - Inwoners van IJlst zijn bang voor overlast door toenemend s luipverkeer in de binnenstad als de combivariant van de A7 rondom Sneek is aangelegd.

Regiodonderdag, 14 november 2002

Agressie tussen leraren vaak verzwegen

Leeuwarden - Agressie tussen leraren komt vaker voor dan in andere beroepssectoren. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Het ministerie van Onderwijs begint volgend jaar een onderzoek naar pestgedrag tussen leraren onderling.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 november 2002

Eerlijk oordeel over schulden

Jubilee Nederland bepleit kwijtschelding van onbetaalbare schulden voor de armste landen. Friesch Dagblad doet maandelijks verslag van het verloop van de acties.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 november 2002

Teksten uit werk van Augustinus op muziek gezet

Leeuwarden – Voor het eerst zijn teksten van kerkvader Augustinus op muziek gezet. De uitvoering vindt plaats op 30 november in de Jacobikerk in Utrecht (14.00 uur).

Geloof & Kerkdonderdag, 14 november 2002

‘Preken houdt je gezond’

Drachten - Een burnout krijgen door het predikantswerk of lekker genieten van een vervroegd pensioen, het zijn dingen die ds Wiebe Feenstra van Drachten vreemd zijn. Vrijdag is de 85-jarige geboren Sneker maar liefst zestig jaar predikant in de Gereformeerde Kerken in Nederland. ,,Preken houdt je gezond’’, zegt hij.

Sportdonderdag, 14 november 2002

Doelstelling is bereikt: periodetitel en plezier

Sexbierum – Twee doelstellingen heeft Wietse Vlietstra uit Sexbierum al bereikt met AVC. De speler/trainer won met zijn club de eerste periodetitel en zorgde ervoor dat het plezier weer terug keerde binnen de selectie. ,,Der binne alle kearen sa’n achttsjin spilers op de training. Dat betsjut dat de nocht deryn wer werom is.’’

Sportdonderdag, 14 november 2002

Suameer en Boornbergum ‘straffeloos’

Leeuwarden – Het gestaakte duel tussen Suameer en Boornbergum heeft niet tot gevolg gehad dat een van de clubs of beide wordt gestraft.

Sportdonderdag, 14 november 2002

Oud-speler Cambuur Evgeniy Levchenko breekt door bij Vitesse

Arnhem – Twee jaar stond Evgeniy Levchenko onder contract bij Cambuur Leeuwarden dat hem huurde van Vitesse. Medio 2000 kwam er een einde aan het samenwerkingsverband en leek de Oekraďner voorgoed te verdwijnen in de anonimiteit. Pas dit seizoen brak Levchenko definitief door bij Vitesse.

Sportdonderdag, 14 november 2002

Bizar avontuur in Tour du Faso voor Folkert de Haan en Maint Berkenbosch

Oldeberkoop/Groningen – Het leek Maint Berkenbosch (25) en Folkert de Haan (24) wel wat. Deelnemen aan de Ronde van Burkina Faso (Tour du Faso) onder de vlag van de Marco Polo Cycling Club. Dinsdag keerden de beide Friezen terug in Nederland. Een ervaring rijker, want het werd in de binnenlanden van Afrika een avontuur om nooit meer te vergeten.

Sportdonderdag, 14 november 2002

Perry bij Flyers vervanger Mercer

Heerenveen – Scott Perry wordt bij de ijshockeyers van Formido Flyers de nieuwe aanvaller die het team komt versterken.

Sportdonderdag, 14 november 2002

Zwemster Dekker wederom in selectie voor EK kortebaan

Nieuwegein – Inge Dekker is geselecteerd voor het Europees zwemkampioenschap kortebaan in het Duiste Riesa. Het 18-jarige talent uit Heerenveen zal tussen 12 en 15 december uitkomen op de 50 en 100 meter vlinderslag.

Sportdonderdag, 14 november 2002

Bij Flyers alleen maar verliezers

Heerenveen – Formido Flyers heeft precies twee weken de tijd om voor de volgende wedstrijd orde op zaken te stellen. De ijshockeyers uit Heerenveen zitten zonder leiding, het bestuur geeft aan het vrijwillig opstappen deze week van trainer-coach Andy Tenbult te respecteren en zegt tegelijk dat er dit seizoen geen geld is voor een vervanger.

Sportdonderdag, 14 november 2002

André Cats staat voor de niet eenvoudige klus vijf keer zwemgoud te evenaren

Nieuwegein – ,,Ik hoefde niet zo nodig bondscoach te worden, maar ik werd gevraagd”, zei André Cats over zijn benoeming tot bondscoach zwemmen.

Weerdonderdag, 14 november 2002

Droger

Vanavond en vannacht komen er nog enkele buien voor, afgewisseld met opklaringen. Het kwik zakt tot ongeveer 5 ŕ 6 graden. Morgen is het droger met af en toe zon en maximumtemperaturen rond 10 graden. Later op de dag neemt de kans op regen vanuit het Zuiden toe.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties