De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 14 november 2006.

Dossierdinsdag, 14 november 2006

Skoare by FC Top, in boek foar jonges én famkes


Economiedinsdag, 14 november 2006

Het gemak van machinaal voegen

Bolsward - Op de bouwsteiger door de knieën om voegspecie uit de emmer te halen, dat is niet meer nodig als het aan Edwin de Boer (34) van Frybo uit Bolsward ligt. De Boer is eigenaar van een voegbedrijf en specialist en verkoper van voegmaterialen. Deze maand werd hij met zijn manier van machinaal voegen genomineerd voor de Young Business Award. Met drie andere kanshebbers dingt hij op 11 december mee naar de prijs. ,,Het voegwerk is nu nog zeer arbeidsintensief en bouwvakkers moeten steeds nieuwe specie op het voegbord aanbrengen. Allemaal kniewerk. Straks kunnen ze met een spuit de specie tussen de stenen aanbrengen en hoeven ze het alleen nog maar af te werken.” Het blijven twee handelingen, dat wel, erkent de Bolswarder ondernemer. ,,De nieuwe methode is dan ook vooral een vooruitgang bij voegen boven het hoofd, zoals bij boogconstructies en stenen in plafonds.”

Economiedinsdag, 14 november 2006

‘Teelt akkerbloem in graan renderend’

Wageningen - De teelt van akkerbloemen in graan is op zandgrond renderend. Dat stelt E. Stilma in haar promotieonderzoek van de universiteit in Wageningen. Uit haar onderzoek blijkt dat op zandgrond de combinatie van rogge, erwt en akkerbloemen evenveel inkomsten oplevert als teelt van gerst voor veevoer. De opbrengsten zijn weliswaar lager, maar de kosten ook. Volgens de onderzoekster heeft de teelt enkele belangrijke neveneffecten als het behoud van de biodiversiteit en kan de teelt het imago van de landbouw opvijzelen.

Economiedinsdag, 14 november 2006

Bank Berkoop fuseert met Friesland Bank

Leeuwarden - De Bercoop Groep komt volledig in handen van Friesland Bank. Dat hebben beide bankbedrijven vanochtend bekendgemaakt. Friesland Bank had sinds 2004 al een belang van 45 procent in de onderneming. De gevolgen voor het personeel zijn nog onbekend.

Hoofdartikeldinsdag, 14 november 2006

Strategie...

Mensen moeten stemmen op de partij die het beste bij hen past. Dat is een behartigenswaardige zin in verkiezingstijd, maar of iedereen zo handelt? Meerdere lijsttrekkers hebben ‘leuke zinnen’ bedacht om aan te geven dat er eigenlijk strategisch gestemd moet worden. Rutte van de VVD zegt bijvoorbeeld: stem je op Balkenende dan krijg je Bos er bij. En Rouvoet van de ChristenUnie zegt het letterlijk: stem strategisch, stem ChristenUnie. Met die zin kun je meerdere kanten op: of het nu een kabinet centrum-links of centrum-rechts wordt - om het zo maar te zeggen - de ChristenUnie kan in beide coalities functioneren. Opiniepeilers zien in de verdere stijging van de populariteit van Balkenende een kans dat mensen hun strategische keuze voor het CDA gaan heroverwegen. Waren ze aanvankelijk van plan op Balkenende te stemmen, nu denken ze dat hij toch wel weer premier wordt en kunnen ze, bijvoorbeeld, naar de VVD terugkeren. Hoe verstandig het ook is de partij te kiezen naar eigen overtuiging, de werkelijkheid is anders. Dat maakt de race spannend, tot aan het einde van de verkiezingsdag.

Regiodinsdag, 14 november 2006

Leerlingen Singelland leren over gedrag

Drachten - Leerlingen van de openbare scholengemeenschap Singelland in Drachten krijgen deze week een spiegel voorgehouden. Vier dagen lang besteedt de school aandacht aan gedragsregels. Het project, EigenWijzer genaamd, is gisteren met een optocht door Drachten van start gegaan. Officiële documenten waarin onder anderen staat hoe leerlingen en leraren met elkaar moeten omgaan, werden vorig schooljaar door een werkgroep gemoderniseerd. Met de actieweek wil de school het leerlingenstatuut toegankelijk maken voor de scholieren.

Regiodinsdag, 14 november 2006

Romantisch, cultureel of formeel

Leeuwarden - Een romantische brug tussen oud en nieuw, een cultureel stadshart, of een formeel evenementenplein. Wat voor soort gebied moet Nieuw Zaailand worden? Drie architectenbureaus presenteerden gisteren hun visie aan de gemeenteraad van Leeuwarden.

Regiodinsdag, 14 november 2006

Nieuw wagenpark politie

Leeuwarden - Alle politiekorpsen kopen voor het eerst gezamenlijk een nieuwe lijn dienstvoertuigen in. Dat levert een grote besparing op en een eenduidiger beeld naar de buitenwereld.

Regiodinsdag, 14 november 2006

Maatregelen tegen files Heerenveen

Heerenveen - De gemeente Heerenveen en Rijkswaterstaat treffen maatregelen om files en verkeersopstoppingen rond evenementen te voorkomen. Dat bleek gisteren in de raadsvergadering van Heerenveen.

Regiodinsdag, 14 november 2006

Baangarantie mogelijk in thuiszorg

Leeuwarden - Baangaranties voor het personeel zijn toch mogelijk wanneer een thuiszorgorganisatie de aanbesteding voor de WMO-zorg in een gemeente verliest. CNV Publieke Zaak heeft daar via de thuiszorg-cao een juridische constructie voor gevonden.

Regiodinsdag, 14 november 2006

Peijs kiest traject voor De Haak

Leeuwarden - De Haak om Leeuwarden komt definitief langs de route ‘Middenalternatief-Oost’. Minister Peijs van Verkeer schaart zich achter het voorkeurstracé van de regio, zo heeft ze gisteren bekendgemaakt. In 2009 moet de weg, die zeker 215 miljoen euro gaat kosten, aangelegd worden. Er is nog wel een tekort van dertien miljoen euro.

Regiodinsdag, 14 november 2006

Coördinator voor dorpen Gaasterlân-Sleat

Balk - Burgemeester en wethouders van de gemeente Gaasterlân-Sleat willen een stad- en dorpscoördinator aanstellen. Deze coördinator moet de schakel zijn tussen de gemeente en de verenigingen van plaatselijk belang en als aanspreekpunt fungeren voor relevante ontwikkelingen in stad en dorp.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 november 2006

De kerkelijk werker als diaken

Ede - Rector dr. E.R. Jonker van de Theologische Universiteit Kampen (ThUK) stelde gisteren het Friesch Dagblad dat kerkelijk werkers opgenomen moeten worden in het ambt en in de kerkenraad ,,als als lerend ouderling of diaken”. Vandaag een bijdrage van dr. A. Noordergraaf die ‘de kerkelijk werker als diaken’ voorziet van een bijbelse onderbouwing.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 november 2006

Riskante reis paus naar Turkije

Vaticaanstad - Eind deze maand gaat paus Benedictus XVI naar Turkije. Waarom? En waarom nu? Een land dat voor 99 procent islamitisch is; waar nog geen 200.000 christenen wonen van wie zo’n 30.000 katholiek. Wat heeft een paus daar te zoeken? Volgens het Vaticaan moet de reis aantonen dat de katholieke kerk serieus de dialoog zoekt met de islam.

Sportdinsdag, 14 november 2006

Heerenveen - Heracles verplaats

Heerenveen De wedstrijd van SC Heerenveen tegen Heracles Almelo is verplaats naar vrijdagavond 26 januari. Het duel in het Abe-Lenstrastadion stond aanvankelijk gepland voor een dag later. Er wordt om kwart over acht afgetrapt.

Sportdinsdag, 14 november 2006

Kissi heeft genoeg van Heerenveen

Heerenveen SC Heerenveen en Abdelkarim Kissi zullen deze winter hoogstwaarschijnlijk elkaars wegen kruizen. De middenvelder van Marokkaanse afkomst is niet te vreden met zijn huidige rol als reserve en wil het liefst zo snel mogelijk vertrekken.

Sportdinsdag, 14 november 2006

Johnson goud waard voor Heerenveen

Heerenveen Het beloftenteam van Heerenveen heeft zich via een 3-1 zege op ADO Den Haag verzekerd van de achtste finale van het bekertoernooi.

Sportdinsdag, 14 november 2006

Jong Cambuur nipt onderuit bij Ajax

Amsterdam Het belofteteam van Cambuur Leeuwarden is in de achtste finales van het bekertoernooi voor tweede elftallen eervol uitgeschakeld. In de Amsterdam ArenA verloor de ploeg van trainer Gerrie Schouwenaar met 3-1 van Ajax.

Weerdinsdag, 14 november 2006

Bewolkt

Het wordt geleidelijk bewolkter en in de loop van de middag en vanavond gaat het wat motregenen. Morgen blijft het bewolkt, het wordt overwegend droog met temperaturen rond 14 graden. De wind is matig tot krachtig uit het zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties