De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 14 december 2007.

Cultuurvrijdag, 14 december 2007

Fado net even anders in ‘Fado Blue’

Een gevoel van weemoed, heimwee en verlangen hangt in de lucht. Het is de saudade die zo rijkelijk aanwezig is in de Portugese fadomuziek. Fernando Lameirinhas laat er met zijn openingsnummer geen twijfel over bestaan: het onbestemde gevoel zal ook in Leeuwarden neerdalen. De Portugese singer-songwriter stond gisteravond in De Harmonie, samen met de Brabander JW Roy en de Friese Nynke Laverman met het theaterconcert Fado Blue.

Cultuurvrijdag, 14 december 2007

Tom Parker en Grootkoor trekken veel publiek

Drachten - Voor het kerstconcert van het Grootkoor Friesland met Tom Parker en The new London Chorale zijn al ruim drieduizend kaarten verkocht. Dat heeft organisator en dirigent Nan van Groeningen gisteren gemeld. Het concert vindt morgenavond plaats in het Fries Congrescentrum in Drachten.

Cultuurvrijdag, 14 december 2007

Jeugdstudiedagen naar Aquaverium

Grou - De jeugdstudiedagen in het laatste weekeinde van het jaar worden dit jaar afgesloten met een groot slotconcert in het Aquaverium in Grou. Het is voor het eerst in 35 jaar dat het slotconcert van de studiedagen niet in de doopsgezinde kerk wordt gehouden. Dit kerkje kan amper honderd man publiek bergen.

Economievrijdag, 14 december 2007

Doorstart Nederhoed Staalbouw

Heerenveen – Het bedrijf Nederhoed Staalbouw in Heerenveen maakt een doorstart. Het bedrijf is overgenomen door de Heilig Groep uit Heerhugowaard. Van de 39 personeelsleden gaan er 37 mee naar de nieuwe onderneming. De bedrijfsvoering komt in handen van de voormalige projectleider.

Economievrijdag, 14 december 2007

Turkse landbouw wil Friese kennis

Leeuwarden – De Turkse landbouw wil door samen te werken met Nederlandse bedrijven en onderwijsinstellingen als het Van Hall Instituut in Leeuwarden, de eigen sector verder professionaliseren. Dat zei een woordvoerder van de Turkse handelsmissie die gisteren en eergisteren in Fryslân waren. Een twintigtal bedrijven uit de regio Izmir bezochten verschillende ondernemingen in Fryslân.

Economievrijdag, 14 december 2007

Grote order LSV Zwaagwesteinde

Zwaagwesteinde - LSV Hout uit Zwaagwesteinde heeft een grote order binnengehaald voor de productie van pallets voor het bedrijf Faber Pallets uit Assen. De orders betreft het bewerken van 25.000 pallets voor het transport van Yamaha Motors. Het binnenhalen van de order door LSV betekent dat het bedrijf tien mensen extra kan aannemen. Het bedrijf heeft nu zestig medewerkers. Begin dit jaar waren dat er nog 35.

Economievrijdag, 14 december 2007

Biologisch voer verbetert weerstand

Den Haag - Kippen die biologisch voer hebben gekregen hebben een beter werkend immuunsysteem. Dat concluderen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut en TNO. Het onderzoek is opgezet om te kijken naar de effecten van biologisch voer op de gezondheid van kippen. In vervolgonderzoek wordt er ook gekeken naar de effecten van biologisch voedsel op de gezondheidstoestand van mensen. Tot op heden is daarover niet veel bekend.

Economievrijdag, 14 december 2007

Eerste biologische vakbeurs in Nederland in 2008

Apeldoorn - De biologische sector organiseert volgend jaar voor de eerste keer een vakbeurs voor boeren, verwerkers en organisaties die betrokken zijn bij de branche. De beurs wordt gehouden op woensdag 6 en donderdag 7 februari in Apeldoorn in de Americahal. De beurs BioVak wordt georganiseerd door het Vakblad Ekoland, de Vakgroep Biologische Landbouw van landbouworganisatie LTO en de Bedrijfsnetwerken van dierlijke en plantaardige sectoren. Tijdens de landbouwbeurs zijn er verschillende presentaties en workshops.

Hoofdartikelvrijdag, 14 december 2007

Politiestaking...

De geschiedenis van ons land bevat feiten over ernstige uitbuiting van arbeiders en over hun protesten. Wie kennis neemt van de manier waarop arbeiders en hun gezinnen moesten leven, kan zich nauwelijks voorstellen hoe ruim een eeuw geleden een deel van de bevolking door een ander deel werd onderdrukt. Staking, van een ‘eenvoudige’ werkonderbreking tot en met een min of meer georganiseerde werkweigering, is een oud middel voor het tot uitdrukking brengen van protest. Het begrip kreeg pas na 1872 iets van de betekenis die het in onze tijd heeft. In dat jaar werd het zogeheten coalitieverbod opgeheven. Daarmee kon het recht van vereniging, dat in de grondwet 1848 was gegarandeerd, van toepassing worden in de praktijk van staken: de vakbonden konden worden opgericht. Daarmee begint, zij het ongeschreven, ook de geschiedenis van zoiets als stakingsrecht.

Regiovrijdag, 14 december 2007

Winteropvang voor daklozen opengegaan

Leeuwarden - De winternoodopvang voor daklozen in Sneek is vannacht voor het eerst open gegaan. De opvang in Leeuwarden opent vandaag ook. Met de eerste paar koude nachten achter de rug worden in heel Nederland extra maatregelen getroffen om dak- en thuislozen op te vangen. In Utrecht is de koudweerregeling ingegaan.

Regiovrijdag, 14 december 2007

Wanneer kan het pontje varen?

Kingmatille - ,,We hopen dat we nog in 2008 kunnen beginnen”, verzucht voorzitter Foppe de Lang van de stichting Pontsje Keimpetille werom. Als alles volgens plan verloopt, zou volgend jaar april voor het eerst in 45 jaar weer een pontje de oversteek kunnen maken over het Van Harinxmakanaal bij Kingmatille (Keimpetille). Maar bezwaren van omwonenden en onzekerheid over de bijdragen van overheden en fondsen maken dat nog niet zeker.

Regiovrijdag, 14 december 2007

Vrijdag hogere opkomst bij uitvaart

Leeuwarden - Bijna een kwart van alle begrafenissen in Nederland vindt op een vrijdag plaats. Dat heeft een uitvaartverzekeraar laten onderzoeken. Voorzitter Jan R. de Jong van de Federatie van Uitvaartverenigingen in Fryslân beaamt dit beeld, en kijkt er ook niet van op. Het ligt aan een combinatie van factoren, zet hij uiteen. ,,Door de ‘verrandstedelijking’ moeten steeds meer verwanten van ver komen. Verder zijn de regelingen voor buitengewoon verlof in de cao’s in de loop der jaren verscherpt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Goede Vrijdag: sinds de invoering van de atv is dat geen collectieve vrije dag meer in alle sectoren.”

Regiovrijdag, 14 december 2007

In 1453 werd al een ‘Centrale As’ aangelegd

Veenwouden - ,,Ga voor de aardigheid op een mooie dag eens op de fiets naar Sijbrandahuis. Sla daar linksaf richting Burdaard. Na een paar honderd meter zie je aan de rechterkant, voor een boerderij, een hele grote steen. Het is een herinnering aan het Klooster Klaarkamp.”

Regiovrijdag, 14 december 2007

Callcentra niet klaar voor OV-chipkaart

Leeuwarden - De provincie Fryslân verwacht grote problemen bij de distributie van de OV-chipkaart en het opvangen van de maatschappelijke onrust over de invoering van die kaart. Gedeputeerde Adema voelt zich verantwoordelijk en richt een regiegroep op om de te verwachten problemen te voorkomen. Een werkbezoek aan Londen heeft hem de ogen geopend.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 december 2007

Een grensganger tussen geloof en cultuur

De predikantenbeweging Op Goed Gerucht publiceerde eerder dit jaar het Protestants Pamflet. Het was een positiebepaling ten aanzien van ontwikkelingen binnen de Protestantse Kerk, maar leverde veel reacties op. Op Goed Gerucht gaat in een serie in het Friesch Dagblad in op de stellingen. Vandaag dr. Evert Jan de Wijer over de eerste stelling.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 december 2007

Weer gezamenlijke start Friese kerkbewegingen

Leeuwarden - De Friese afdelingen van de Gereformeerde Bond, het Confessioneel Gereformeerd Beraad, de Confessionele Vereniging en het Evangelisch Werkverband beginnen volgend jaar opnieuw het kerkseizoen samen.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 december 2007

Weer gezamenlijke start Friese kerkbewegingen

Leeuwarden - De Friese afdelingen van de Gereformeerde Bond, het Confessioneel Gereformeerd Beraad, de Confessionele Vereniging en het Evangelisch Werkverband beginnen volgend jaar opnieuw het kerkseizoen samen.

Sportvrijdag, 14 december 2007

Lurling is weer irritant en dat is een goed teken

Den Bosch - Hij zou er niet op trots op moeten zijn, maar dat Anthony Lurling zo nu en dan weer irritante trekjes vertoont doet ’m goed. Dat had-ie namelijk ook in z’n voetbaljaren in Heerenveen en die tijd beschouwt de aanvaller nog altijd als z’n beste periode.

Sportvrijdag, 14 december 2007

Van Rooijen in de basis bij Cambuur

Leeuwarden - Hoe een zege voelde, dat was SC Cambuur-Leeuwarden tot afgelopen vrijdag alweer bijna vergeten. De zwaarbevochten zege op FC Dordrecht was de eerste na een lange reeks tegenvallende resultaten. Trainer Jurrie Koolhof verandert weinig aan de basiself: Joris van Rooijen start vanaf het begin. Tegenstander vanavond is Stormvogels Telstar, ook al een ploeg die weet wat veelvuldig verliezen is.

Sportvrijdag, 14 december 2007

Alweer verloren; de trainer wordt er bijna moedeloos van

Heerenveen - ,,Het kwartje wil maar niet goed vallen.’’ Dat waren gisteravond de woorden van Harry Sinkgraven, de bijna moedeloze trainer van de vrouwen van sc Heerenveen. De coach zag zijn dames op sportpark Skoatterwâld met 2-1 verliezen van ADO Den Haag; de achtste nederlaag in tien wedstrijden.

Sportvrijdag, 14 december 2007

Van der Heide nieuwe trainer Balk

Leeuwarden Sandor van der Heide (29) is met ingang van komend seizoen de nieuwe trainer van zaterdagtweedeklasser Balk. De aanvallende middenvelder van SC Cambuur-Leeuwarden, in het bezit van het diploma Trainer-Coach 2, kwam met de blauw-witte formatie een contract voor één seizoen overeen. Van der Heide volgt bij de club Johan Wijnsma op, die al vrij snel aangaf dat dit zijn laatste jaar zou zijn. Wijnsma is op dit moment bezig aan zijn derde seizoen als trainer bij Balk.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties