De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van maandag, 14 december 2009.

Cultuurmaandag, 14 december 2009

Graadje vorst tijdens grootse premičre ‘De hel van ’63’

Leeuwarden – Hun voeten zijn koud en hun handen ook, ondanks de handschoenen. Getooid met camera staan de tweelingzusjes Claudia en Erica Kemperman (18) uit Leeuwarden bij de rode loper voor het WTC Expo in Leeuwarden. Daar gaat deze zondagmiddag De hel van ’63 in premičre, de film van Steven de Jong over de beruchte Elfstedentocht van 1963. Een betere dag had De Jong zich niet kunnen wensen, het is de eerste dag deze winter dat het rond het vriespunt is.

Cultuurmaandag, 14 december 2009

Zilveren speldje voor muzikanten van Looft den Heer

Garyp - Muzikanten Margriet Posthumus en Baukje Bouma van christelijke muziekvereniging Looft den Heer uit Garyp zijn zaterdag gehuldigd vanwege hun jarenlange lidmaatschap. Beide dames zijn 25 jaar lid van het korps en kregen daarvoor een zilverspeldje opgespeld van de muziekbond.

Economiemaandag, 14 december 2009

Vrees voor import geitenvlees

Rijswijk - Net nu het kabinet de Q-koorts met het ruimen van duizenden geiten te lijf gaat, overweegt Rusland de import van Nederlands geitenvlees en geitenmelk. Dat heeft een woordvoerder van de Russische toezichthouder voor vee en voedselveiligheid Rosselchoznadzor gisteren gezegd tegen het Russische persbureau Interfax.

Hoofdartikelmaandag, 14 december 2009

Liberalisering van diensten...

Nederland loopt voorop bij liberalisering en privatisering. Lang voordat andere landen in Europa dachten over liberalisering van bijvoorbeeld het spoor, hoorde de Nederlandse burger over de zegeningen van liberalisering. Ministers als Jorritsma en Zalm werden niet moe om te wijzen op de grote voordelen voor de consument. Op zichzelf genomen is er veel voor liberalisering en privatisering te zeggen. Het mechanisme van de markt zoals dat plaatsvindt in geliberaliseerde sectoren, werkt. Maar het is de vraag of alle voorzieningen die vanouds door de overheid werden uitgevoerd, geschikt zijn voor liberalisering en privatisering. Naarmate de vermarkting van allerlei diensten en voorzieningen vordert, komen er meer vragen over de wenselijkheid. Niet alleen over de kwaliteit van de diensten, - en soms over de kosten - maar ook over de positie van de bedrijven en geprivatiseerde diensten; wie is er nu eigenlik precies verantwoordelijk voor wat? En hoe zit het met de mogelijkheden voor controle door bijvoorbeeld de Tweede Kamer?

Regiomaandag, 14 december 2009

Ook burgers ingezet tijdens jaarwisseling

Leeuwarden - Naast alle maatregelen die gemeenten en politie in Fryslân hebben aangekondigd tegen relschoppers tijdens de jaarwisseling, moet ook elke burger zelf ingrijpen bij agressie tijdens oud en nieuw. Daartoe roept het ministerie van Binnenlandse Zaken op met een campagne op internet en televisie.

Regiomaandag, 14 december 2009

PvdA-raadslid Hendrik ten Hoeve (64) overleden

Leeuwarden - Het bekende PvdA-raadslid Hendrik ten Hoeve uit Leeuwarden is gisteren op 64-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een ongeluk in zijn woning. Dat heeft burgemeester Crone van Leeuwarden in overleg met de familie bekendgemaakt.

Regiomaandag, 14 december 2009

Bus 19 draagt flink bij aan de leefbaarheid in Opeinde

Opeinde/Nijega - Fanfaremuziek van de plaatselijke christelijke muziekvereniging Jeduthun en op de koffie in elkaars dorpshuizen. Zaterdag vond de premičre plaats van de nieuwe buslijn door Nijega en Opeinde.

Regiomaandag, 14 december 2009

‘U snapt het, wij zijn van de grote getallen’

Leeuwarden - Op de plek van het Zaailand in Leeuwarden ligt al maanden een joekel van een bouwput. Dat wekt nieuwsgierigheid. 140 burgers die er snel bij waren, kregen zaterdag een rondleiding door de projectmanager.

Geloof & Kerkmaandag, 14 december 2009

De Korte: visdag voor beter milieu

Utrecht/Kopenhagen - De oude, katholieke traditie om op vrijdag geen vlees maar vis te eten zou in ere moeten worden hersteld. Dat opperde bisschop Gerard de Korte van Groningen en Leeuwarden gisteravond in het tv-programma Kruispunt.

Geloof & Kerkmaandag, 14 december 2009

Klooster Hemelum trekt ruim duizend bezoekers in 2009

Hemelum - Het Russisch-orthodox klooster in Hemelum heeft het afgelopen jaar meer dan duizend bezoekers getrokken. Dat is ongeveer even veel als vorig jaar.

Sportmaandag, 14 december 2009

Heerenveen valt tien jaar terug in de tijd

Heerenveen - Voor het eerst in de 21e eeuw leed Sportclub Heerenveen zaterdag een competitienederlaag tegen Feyenoord. Een verlies dat typerend is voor de situatie waarin de Friese ploeg verkeert. Heerenveen is weer voorbij gestreefd door de Rotterdamse club en is tien jaar terug in de tijd.

Sportmaandag, 14 december 2009

Een andere ‘Pranjic’ zou welkom zijn

Heerenveen - Het doelpunt van Jon Dahl Tomasson was fraai, de uitbundige manier waarop hij zijn treffer vierde wat misplaatst. Nota bene in het theater waar hij, door Foppe de Haan, werd klaargestoomd voor het grote werk, liet de 33-jarige Deense middenvelder zich gaan, nadat hij doelman Brian Vandenbussche met een fraaie stiftbal voor de tweede keer het nakijken had gegeven. Daarna was hij de weg wat kwijt, want hij zocht de hoek op waar in vroegere tijden nog het ‘uitvak’ was.

Sportmaandag, 14 december 2009

Van der Duim laat zien dat hij er toch nog bij hoort

Rotterdam - Hij was de laatste maanden voor zijn gevoel al goed bezig. Dat Antal van der Duim gisteren in de finale van de Masters in Rotterdam stond was de ultieme bevestiging. Het verlies tegen Robin Haase in twee sets (6-2, 6-2) deed daar niets aan af. Het 22-jarige tennistalent uit Vinkega was ondanks de nederlaag positief gestemd. ,,Dit zegt mij veel, namelijk dat ik er toch nog bij hoor. Ook hier blijkt dat ik wel kan tennissen. Het is een mooie afsluiting van het jaar.”

Sportmaandag, 14 december 2009

Cambuur tankt vertrouwen

Almere - ,,Wie de minste punten laat liggen tegen op papier mindere ploegen, wordt kampioen.” Aldus Cambuurspits Mark de Vries zaterdag in deze krant. Later die dag deed de ploeg in Almere tegen FC Omniworld wat ze moest doen: winnen. Met de grootste zege tot dusver dit seizoen; goed voor het vertrouwen én de titelstrijd.

Sportmaandag, 14 december 2009

Advocaat van de duivel

Mooie wedijver tussen Dick Advocaat en Guus Hiddink, met een rol op de achtergrond voor Louis van Gaal en Co Adriaanse. Een soap voor vier heren, als het nog even zo doorgaat. Inzet van hun dispuut: een bijbaan bij AZ. Bij voorbaat vaststaande verliezer: Dick Advocaat.

Sportmaandag, 14 december 2009

Blessures en titels gingen bij Nynke Klopstra hand in hand

Judo en Friese toppers. Het is geen combinatie die de laatste jaren goed samengaat. Hoe anders was dat een tijd terug. Want als je het over Friese judotoppers hebt, dan schieten je zo enkele namen te binnen van vroegere tijden. Wat te denken van Edwin Steringa (Twijzelerheide) bij de mannen? Achtvoudig nationaal kampioen, om maar eens wat te noemen. Of Veronique Akkermans (Wommels), zelfs tienvoudig Nederlands kampioene. En dan was er nog Nynke Klopstra uit Gytsjerk.

Sportmaandag, 14 december 2009

Zwerk-kaatsbal zet Techum op landkaart

Johan, Mart en Jesse van der Molen hebben zaterdag het eerste zwerk-kaatsbal-evenement in Techum op hun naam geschreven. Het trio van de afdeling Witmarsum tovert, in een veld van louter parturen en ondanks de koude handen, de beste prestatie op de klinkers van het parkeerterrein van de Bredeschool in Techum. Met een knipoog naar het zwerkbal, een sport voor tovenaars uit de Harry Potter-boeken.

Sportmaandag, 14 december 2009

Vijf horrorminuten in Harkema

Harkema - Harkemase Boys kon zich zaterdag na het verlies tegen Staphorst wel voor de kop slaan. De ploeg van trainer Henk de Jong was na een mooie serie naar de top van de ranglijst geslopen, maar na de derde thuisnederlaag is de titel ver weg. Gelukkig voor de ploeg zijn er nog wat inhaalduels te spelen.

Sportmaandag, 14 december 2009

De Wâlden kijkt niet achterom, maar vooruit

Damwâld - De vierde klasse en de zondagamateurs van De Wâlden, dat was altijd als een goed huwelijk dat nooit stuk zou lopen. Die twee hoorden bij elkaar, zo was in de jaren negentig altijd het gevoel in Damwâld en de verre omtrek. Met de nadruk op ‘was’. Vijftien jaar speelde de rood-witte brigade onafgebroken in de vierde klasse, maar al die tijd stond ze in de schaduw van de grotere buurman Broekster Boys. En hoewel De Wâlden inmiddels zelfs laatste staat in de vijfde klasse A, is de club allesbehalve op sterven na dood.

Sportmaandag, 14 december 2009

Van Lunzen en Kramer lopen ver voor de rest uit

Ameland - Atleten trekken er graag een hele dag voor uit om een eindje op een van de Waddeneilanden te draven. Of een heel weekeinde. Het is het succes van de Berenloop op Terschelling, maar ook de Adventure Run op Ameland. De zesde editie van dit evenement trok zaterdag bijna 3000 deelnemers en daarmee lijkt het plafond nog niet eens bereikt in de wedstrijden over 21, 10 en 5 kilometer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties