De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 14 december 2010.

Cultuurdinsdag, 14 december 2010

Oerol begonnen met vroege verkoop paspoorten

Terschelling - Ook cultureel festival Oerol is begonnen met een vroege verkoop van toegangskaarten om de verhoging van de btw te ontlopen. Sinds gisteren kunnen via de website van Oerol paspoorten worden gekocht tegen het tarief van afgelopen jaar, zo heeft de organisatie van Oerol bekendgemaakt.

Cultuurdinsdag, 14 december 2010

Tichelaar vervangt kapotte vazen

Makkum - Koninklijke Tichelaar in Makkum is binnenkort veertig van de driehonderd vazen kwijt uit de serie Coloured Vases van Hella Jongerius die voor de verkoop staat opgesteld in Makkum. De vazen verhuizen naar Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, waar afgelopen weekend een vrouw onwel werd en bovenop de museale versie van het kunstwerk viel, waardoor veertig vazen stuk gingen.

Cultuurdinsdag, 14 december 2010

Princessehof krijgt Japanse borden cadeau

Leeuwarden - Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft twee borden gekregen vervaardigd door de beroemde Japanse keramist Sakaida Kakiemon. Het museum krijgt de borden geschonken als symbool van de vriendschappelijke band tussen de Kakiemon-familie en het Leeuwarder museum en het Rijksmuseum Amsterdam, met wie het de schenking moet delen. Het gaat om twee hedendaagse bordjes gemaakt door de veertiende generatie van de Kakiemon-familie. Het ene bord toont een decor met twee hertjes, het andere toont een tijger en pioenrozen.

Cultuurdinsdag, 14 december 2010

Harm Witteveen krijgt koninklijke onderscheiding

Leeuwarden - Dirigent Harm Witteveen uit Leeuwarden heeft zondag een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Crone speldde hem de bijbehorende versierselen op na afloop van het kerstconcert van ‘zijn’ Stendenkoor in de Sint Bonifatiuskerk in Leeuwarden.

Cultuurdinsdag, 14 december 2010

Architectenbureau Onix gekroond tot architect van 2010

Groningen - Het Groningse/Helsingborgse architectenbureau Onix heeft afgelopen weekend de Architect van het Jaar Prijs 2010 gewonnen. Onix heeft onder andere geholpen bij het ontwerpen (samen met Leeuwarder architectenbureau Achterbosch) van de twee houten bruggen over de rondweg in Sneek en ontwierp de vrije school in Leeuwarden. Onix is opgericht door de Fries Alex van de Beld en Groninger Haiko Meijer.

Economiedinsdag, 14 december 2010

Nieuwe staking bij AGC glas in Oosterwolde

Oosterwolde - Bij de glasfabriek van AGC in Oosterwolde wordt vandaag opnieuw gestaakt. De werknemers sluiten zich aan bij de staking in Tiel. De staking is vanochtend om 6.00 uur begonnen bij de vlakglasfabriek. Werknemers die aangesloten zijn bij de vakbonden hebben dat besloten naar aanleiding van de actiedag vorige week. De stakers gaan vandaag met bussen naar de vestiging in Tiel, waar dan ook wordt gestaakt. In Oosterwolde werken 65 mensen. In Tiel 200.

Hoofdartikeldinsdag, 14 december 2010

Het misbruik van kinderen...

Het seksueel misbruik van kleine kinderen in Amsterdam is een gebeurtenis waarvoor nauwelijks begrippen zijn. Woede, verontwaardiging en angst zijn woorden die niet de gevoelens dekken die bij het horen en lezen van de misdaden opkomen.

Regiodinsdag, 14 december 2010

De kilometers zijn soms heel voelbaar

In Nieuw-Zeeland wonen elfduizend mensen met Friese roots. Het Friesch Dagblad portretteert enkele van deze Friezen om utens, in aanloop naar een grote reünie in februari volgend jaar.

Regiodinsdag, 14 december 2010

Industriepark moet zo groen mogelijk

Leeuwarden - Er wordt alles aan gedaan om het nieuwe duurzame industrieterrein Nieuw Stroomland bij Leeuwarden zo groen mogelijk te maken.

Regiodinsdag, 14 december 2010

Vijf keer geraakt, een kogel ging dwars door de helm

Kollum - Als negentienjarige jongen werd Liekele Kuipers (84) uit Kollum uitgezonden naar voormalig Nederlands-Indië. Aan zijn diensttijd kwam snel een eind toen hij beschoten werd en gewond raakte. Gisteren kreeg hij een Draaginsigne Gewonden uitgereikt.

Regiodinsdag, 14 december 2010

Polderman in de bres voor Alde Feanen

Burgum - Burgemeester Polderman doet er alles aan om Nationaal Park De Alde Feanen te herenigen onder Tytsjerksteradiels bestuur. Hij roept de Tweede Kamer op om het huidige opdelingsplan van buurgemeente Boarnsterhim te wijzigen op het punt van De Alde Feanen.

Regiodinsdag, 14 december 2010

Roep om beter screenen van man op crčche

Leeuwarden - Mannen in de kinderopvang moeten beter gescreend worden. Dat vindt de Raad van Korpschefs, naar aanleiding van de zedenzaak in Amsterdam. Het standpunt van de politie wordt breed gedeeld. Tegelijk wordt - ook in Fryslân - gewaarschuwd voor een klimaat van angst waarin geen man meer kan werken.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 december 2010

Geloof is helemaal geen waan, het geeft juist stabiliteit

Amsterdam - Geloven is geen waan, betoogde de Britse psychiater dr. Andrew Sims afgelopen vrijdag in Amsterdam. Zijn nieuwe boek verscheen in Nederlandse vertaling: Geloof: waan of werkelijkheid?

Geloof & Kerkdinsdag, 14 december 2010

Grote waardering voor Herziene Statenvertaling

Twee weken geleden werd in de Grote Kerk in Dordrecht de Herziene Statenvertaling (HSV) gepresenteerd. Er wordt heel wat over de nieuwe vertaling gezegd en geschreven. Het Friesch Dagblad vroeg twee deskundigen om de HSV te beoordelen. Vandaag deel 1, het oordeel van dr. Panc Beentjes, emeritus hoogleraar aan de Faculteit Katholieke Theologie.

Sportdinsdag, 14 december 2010

Sterke start Bouwmeester

Melbourne Zeilster Marit Bouwmeester uit Warten is sterk begonnen in Sail Melbourne, de wereldbekerwedstrijden voor de kust van de Australische stad. De Friezin bezet na de eerste drie races van de klasse Laser Radial de tweede plaats in de tussenstand. Ze won race drie en heeft elf punten. De Chinese Zhang Dong Shuang heeft de leiding met zes punten.

Sportdinsdag, 14 december 2010

Blessure voor Sibon

Melbourne - Gerald Sibon een aantal weken niet in actie komen voor zijn Australische voetbalclub Melbourne Heart. De spits die vorig seizoen nog in dienst van Heerenveen speelde viel zondag in de derby tegen Victory (1-3) uit met een hamstringblessure en is daardoor verscheidene weken uitgeschakeld. In de eerste helft had hij zijn ploeg nog met een prachtige vrije trap van ruim twintig meter op gelijke hoogte gebracht.

Sportdinsdag, 14 december 2010

Betrokkenen zwijgen over rel bij Waterpoort Boys

Sneek - De toekomst van trainer John-ny Nota bij Waterpoort Boys is nog altijd onduidelijk. De afgelopen dagen staken diverse geruchten de kop op dat de oefenmeester betrokken zou zijn geweest bij een flinke ruzie tijdens het sinterklaasfeest van de club uit Sneek. Er zouden daarbij tussen trainer en spelers zelfs klappen zijn gevallen. Dat werd gisteren in deze krant overigens al ontkend door Hessel Idzenga, voorzitter van de zaterdagderdeklasser. Een deel van de spelersgroep zou ondertussen hebben gedreigd op te stappen.

Sportdinsdag, 14 december 2010

Driemaal is ook scheepsrecht voor ‘Niki’ Sauerbreij

Met vallen en opstaan. Wie is er niet groot mee geworden. Voor snowboardster Nicolien Sauerbreij geldt dat echter wel heel letterlijk. Als ‘laaglander’ de wintersport eigenmaken, gaat gepaard met veel vallen en opstaan. Maar het is ook typerend voor haar loopbaan, waarin ze tal van tegenslagen moet overwinnen om uiteindelijk op 26 februari van dit jaar in Vancouver met olympisch goud geschiedenis te schrijven. En de waardering te krijgen die ze al veel langer heeft verdiend.

Sportdinsdag, 14 december 2010

‘Beloften’ bij Heerenveen groot woord

Heerenveen - Er was een tijd dat Jong Heerenveen een team was van spelers in opleiding. Tegenwoordig bestaat het belofteteam grotendeels uit spelers die net te kort komen voor een plek in het eerste elftal. Met acht eredivisiespelers hadden de Friezen gisteren dan ook geen kind aan Jong ADO Den Haag.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties