De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van woensdag, 14 december 2011.

Cultuurwoensdag, 14 december 2011

Froeks.TV in actie voor 3FM’s Serious Request

Leeuwarden | Froeks.TV werkt aan een marathonuitzending van 48 uur om geld in te zamelen voor de actie Serious Request van 3FM. De uitzending is live op internet te volgen vanuit de tot kerststudio omgetoverde Froeks-redactie in de Leeuwarder Blokhuispoort.

Cultuurwoensdag, 14 december 2011

Groninger Museum ontslaat zeven medewerkers

Groningen | Bij het Groninger Museum worden zeven van de 47 vaste medewerkers ontslagen. Dat heeft de nieuwe directeur George Verberg gezegd. De ,,pijnlijke ingreep” is ,,onvermijdelijk om te zorgen dat de organisatie in z’n totaliteit kan blijven bestaan”, aldus Verberg.

Cultuurwoensdag, 14 december 2011

Dana de Vries in finale Avond Jonge Musicus

Franeker | Celliste Dana de Vries (18) uit Franeker heeft de finale van ‘De Avond van de Jonge Musicus’ bereikt. Samen met drie andere talentvolle jonge musici strijdt zij in april om een plek in de Eurovision Young Musicians Competition in Wenen.

Economiewoensdag, 14 december 2011

Kabinet maakt nog meer duurzame afspraken

Den Haag | Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) en staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) hebben gisteren elf nieuwe ‘green deals’ gesloten met het bedrijfsleven en natuurorganisaties. Het kabinet wil met deze afspraken meer duurzame ontwikkelingen in Nederland stimuleren en verder verlies van natuur stoppen. ,,Deze deals zijn winst voor economie en natuur”, aldus minister Verhagen.

Hoofdartikelwoensdag, 14 december 2011

Lichtpuntjes in de vaderlandse politiek

Er zijn twee positieve ontwikkelingen te melden in de vaderlandse politiek. De eerste is de behandeling in de Eerste Kamer van het voorstel van de partij voor de Dieren om het ritueel slachten te verbieden. De Tweede Kamer is er akkoord mee, maar de Eerste Kamer haalt er een streep door. Volgende week is de hoofdelijke stemming, maar nu al is duidelijk dat het voorstel wordt weggestemd. Alleen de Partij voor de Dieren, PVV en SP lijken unaniem overtuigd voorstander van de wet.

Regiowoensdag, 14 december 2011

Een spannende onderduiktijd in Suwâld

Suwâld | Leni (Helena) de Beer had het grote geluk dat ze geen uitgesproken Joods uiterlijk had. Op haar onderduikadres in Suwâld kon ze in 1943 en 1944 doorgaan voor de dochter, desnoods de vrouw des huizes op de boerderij van Jurjen en Jeltje Baron-Postma.

Regiowoensdag, 14 december 2011

Uit de Wouden: blauwebessen-gageljam

Allardsoog | ,,Heel leuk, die erkenning voor onze blauwebessen-gageljam. We doen alles zelf: het telen, het produceren en het verkopen in de bedrijfswinkel. We hebben blijkbaar bestaansrecht met zo’n klein bedrijfje.”

Regiowoensdag, 14 december 2011

Nieuw Thialf hypermodern

Heerenveen | Ten noorden van het voetbalstadion van SC Heerenveen komt een ultramodern spiksplinternieuw ijsstadion. Het nieuwe Thialf moet weer de snelste laaglandbaan ter wereld worden en het duurzaamste ijsstadion wereldwijd.

Regiowoensdag, 14 december 2011

Vier grote gemeenten in Noord-Fryslân

Leeuwarden | In het noorden van Fryslân zullen binnen een paar jaar nog maar vier gemeenten zijn. Dit staat in een advies van Gedeputeerde Staten (GS) van Fryslân dat vanmorgen openbaar is gemaakt.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 december 2011

Barth Tagung voor de dertigste keer in 2012

Doorn | De Barth Tagung vindt volgend jaar plaats op landgoed Hydepark in Doorn van 15 tot en met 17 maart. De Duitstalige conferentie, waarin het erfgoed van de Zwitsere theoloog Karl Barth (1886-1968) centraal staat, is in 2012 voor de dertigste keer. Gekozen thema is ‘Das Drama des Bundes. Karl Barth und die jüdische Religionsphilosophie’.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 december 2011

Smartengeld is niet bedoeld als straf

Nijmegen | De Rooms-Katholieke Kerk in de Verenigde Staten heeft inmiddels al zo’n 2 miljard euro uitgekeerd aan slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken. In Nederland zal het nooit om zulke hoge bedragen gaan, aldus jurist Ingeborg Haazen. „Het Nederlands recht ziet het betalen van smartengeld niet als straf of vergelding.”

Geloof & Kerkwoensdag, 14 december 2011

Kerken maken radioreclame voor kerst

Utrecht | Voor het eerst in de geschiedenis gaat een aantal kerkgenootschappen in Nederland gezamenlijk reclame maken voor Kerstmis. Vijf landelijke kerken - het Apostolisch Genootschap, het Leger des Heils, de Protestantse Kerk in Nederland, de pinksterkerken en de remonstranten - willen via de radiocampagne Samen kerst vieren het grote publiek wijzen op het verband tussen Kerstmis en kerk.

Sportwoensdag, 14 december 2011

De sportquiz

De Friese zeilers hebben de afgelopen week bij de wereldkampioenschappen in Australië goede resultaten geboekt met een gouden plak voor Marit Bouwmeester en zilver voor Pieter-Jan Postma. Daarmee zette het tweetal ook hun nominatie om in een startbewijs voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Aan de andere kant van de Noordzee liggen ook zeker kansen voor het tweetal om hun zeilambities te verzilveren.

Sportwoensdag, 14 december 2011

Er zijn weinig slechte kinderen. Er zijn alleen slechte leiders en slechte trainers

Fred de Boer viert dit jaar zijn 25-jarig trainerschap. Niet in de spotlights, maar als hoofd opleidingen bij hoofdklasser ONS Sneek. De Leeuwarder ging terug naar de basis en om zichzelf te kunnen ‘resetten’.

Sportwoensdag, 14 december 2011

Bouwmeester verliest eerste slag van Van Schaardenburg

Perth | Roelof Bouwmeester heeft tijdens het WK in Perth de eerste slag verloren van concurrent Rutger van Schaardenburg. Het tweetal strijdt om een olympisch ticket in de Laser-klasse. Na vier races staat Van Schaardenburg er beter voor met de elfde plaats in het tussenklassement. Hij begon dinsdag met een overwinning en werd daarna vijftiende.

Sportwoensdag, 14 december 2011

Tuinstra stopt per direct met ijsracesport

Tzummarum | IJsspeedwayer Johnny Tuinstra (41) heeft per direct besloten te stoppen met de ijsracesport op topniveau.

Sportwoensdag, 14 december 2011

'Dronken' Sollied beschuldigd van zedenfeiten

Mechelen | Oud-Heerenveentrainer Trond Sollied heeft een aanklacht wegens zedenfeiten ontvangen. De coach van AA Gent zou vorige maand een vrouw op een intieme plek hebben vastgegrepen. Het parket van Mechelen heeft de officiële klacht bevestigd, meldt Het Laatste Nieuws. Aanleiding is een incident in de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 november, toen Sollied dronken werd gespot in de Lierse dancing La Rocca.

Sportwoensdag, 14 december 2011

Van Gerner definitief niet naar testevent

Beekbergen | Turnster Céline van Gerner heeft de hoop opgegeven deel te nemen aan het olympisch kwalificatietoernooi in januari in Londen. Van Gerner werd vorige maand geopereerd aan een gebroken voetwortelbeentje.

Sportwoensdag, 14 december 2011

Zonderland reist nieuwjaarsdag al af naar Londen

Heerenveen | Turner Epke Zonderland uit Lemmer. vertrekt al op nieuwjaarsdag naar Londen waar hij op 10 januari bij het olympisch kwalificatietoernooi met Jeffrey Wammes strijdt om een ticket voor de Spelen. De maandag tot Sportman van het Jaar gekozen Zonderland turnt zaterdag een wedstrijd in Portugal. ,,Daarna trainen we 2 weken in Nederland en vertrekken we naar Londen'', bevestigde zijn coach Daniel Knibbele.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties