De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van vrijdag, 14 december 2012.

Cultuurvrijdag, 14 december 2012

Adviescommissie Gysbert Japicxpriis kan aan de slag

Leeuwarden | Literatuurwetenschapper en schrijfster Jetske Bilker, hoogleraar Friese taal Goffe Jensma en vertaalster Jantsje Post vormen de adviescommissie van de Gysbert Japicxpriis die in 2013 wordt toegekend. Dat heeft de provincie Fryslân gisteren bekendgemaakt. De provinciale cultuurprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt; de ene keer voor proza, de andere keer voor poëzie. Volgend jaar is poëzie aan de beurt. In 2011 won Durk van der Ploeg de Gysbert Japicxpriis.

Cultuurvrijdag, 14 december 2012

Johannes relaxed finale ‘The Voice’ in

Hilversum | Rustig en relaxed, zo omschrijft Johannes Rypma uit Oudega (W.) zijn gemoedstoestand, gisteravond vanuit de studio in Hilversum. ,,Ik lit alles moai oer my hinne komme”, zegt hij over de finale van The Voice of Holland vanavond. Hij heeft er op dat moment net een intensieve repetitiedag in de studio op zitten. Ondanks een verkoudheid die hem parten speelt ging die goed, zegt hij. ,,It foel my ta hoe’t it gie, dat moarn sil it ek wol goedkomme.”

Economievrijdag, 14 december 2012

Organisator BCD verder zonder personeel

Leeuwarden | De teruggelopen animo voor de Bedrijven Contactdagen heeft ook zijn effect op de organisator. Het Groningse Van Muylwijck Beurzen en Evenementen had vorig jaar nog acht werknemers, dit jaar doet de eigenaar het alleen. Bij oplopende drukte worden alsnog mensen ingehuurd. Voor de dertigste editie zijn twee hallen vastgelegd voor 19 en 20 maart in het WTC Expo in Leeuwarden. In een nieuwe opzet moeten de stands meer sector- in plaats van regiogebonden zijn.

Hoofdartikelvrijdag, 14 december 2012

De samenleving is zo groot als je haar wilt

Myriam Loonen en Hannie Gorter uit Siegerswoude hebben tot over de grens faam verworven als vroeg-op-stapmoeders. Gisteren waren ze in de Tweede Kamer om na vijf jaar het stokje over te dragen: een stimuleringsfonds moet burgerclubjes voortaan steunen met hun lokale initiatieven.

Regiovrijdag, 14 december 2012

Súdwest-Fryslân gunt monumentale bomen een herkansing

IJlst | De waardevolle bomen die Arnaud Kiers uit Koudum wil beschermen, worden door de gemeente Súdwest-Fryslân alsnog opgenomen in het nieuwe bomenregister. Bomen die in dat register staan mogen niet zomaar worden gekapt.

Regiovrijdag, 14 december 2012

Kamer van Koophandel waarschuwt voor nepfactuur

Amsterdam | Ondernemers moeten komende weken extra alert zijn op nepfacturen die zogenaamd van de Kamer van Koophandel (KvK) komen. Met ingang van volgend jaar is de jaarlijkse bijdrage aan de KvK namelijk afgeschaft en ontvangen ondernemers daarvoor geen factuur meer, zo waarschuwde de ondernemersorganisatie gisteren.

Regiovrijdag, 14 december 2012

5400 uren vrijwilligerswerk in dorpshuis

Skingen | Zes maanden was het dorpshuis Op Healwei in Skingen dicht wegens een ingrijpende verbouwing. Daaraan werd met man en macht gewerkt, niet in het minst door 42 vrijwilligers uit Skingen en Slappeterp.

Regiovrijdag, 14 december 2012

Minister volgt geboortezorg Noordoost nauwgezet

Dokkum | Om het half jaar wordt gerapporteerd of de maatregelen die worden genomen om de geboortezorg in de regio Noordoost-Fryslân op peil te houden voldoende zijn. Die extra toezegging deed minister Edith Schippers van Volksgezondheid gisteren tijdens een algemeen overleg van de Tweede Kamercommissie over zwangerschap en geboortezorg. De minister wil dat er over een half jaar een eerste rapportage komt om te kunnen beoordelen hoe de maatregelen in de praktijk uitpakken.

Sportvrijdag, 14 december 2012

Van der Velde wil extern onderzoek bij sc Heerenveen

Leeuwarden | Oud-voorzitter Riemer van der Velde vindt dat er bij sc Heerenveen een extern onderzoek moet komen om de club eens goed door te lichten. De 72-jarige erevoorzitter, die in 2006 na 23 jaar de voorzittershamer neerlegde, doorbrak gisteravond sinds lange tijd het stilzwijgen rond zijn persoon. ,,Ik vind dat je moet kijken waar de schoen wringt”, sprak Van der Velde gisteravond in het programma Boppeslach Kafee van Omrop Fryslân.

Sportvrijdag, 14 december 2012

Heerenveen speelt een minitoernooi in Algarve

Heerenveen | Sc Heerenveen heeft nog twee oefenduels aan het wintertrainingskamp in de Algarve in Portugal toegevoegd. Naast het oefenduel tegen TSG 1899 Hoffenheim (11 januari) speelt de ploeg van Van Basten op 7 januari in het stadion van FC Ferreiras ook een minitoernooi met Duitse Bundesligaclubs Bayer Leverkusen en Hannover ’96. Het gaat om wedstrijden van elk dertig minuten. Heerenveen verblijft van zaterdag 5 januari tot en met zaterdag 12 januari in Portugal.

Sportvrijdag, 14 december 2012

Hemmen onzekere factor bij Cambuur

Leeuwarden | Het is nog onzeker of Michiel Hemmen vanavond bij SC Cambuur kan starten in de thuiswedstrijd tegen Excelsior. De topscorer met elf doelpunten uit veertien duels kampt al enige tijd met rugklachten. ,,We willen Hemmen er graag bij hebben, maar hij is een twijfelgeval. Dat gaan we morgen bekijken”, zei assistent-trainer Henk de Jong gisteren, die op het trainingsveld samen met Jan Bruin de honneurs waarnam voor de zieke hoofdtrainer Alfons Arts.

Sportvrijdag, 14 december 2012

Barto heeft ’t naar zijn zin, maar wil meer speeltijd

Begin deze maand trad Martijn Barto in het burgerleven in het huwelijksbootje. Het huwelijk van de 28-jarige spits met SC Cambuur duurt alweer bijna anderhalf jaar en is volgens eigen zeggen goed. Ondanks het feit dat de aanvaller dit seizoen genoegen moet nemen met een plaats in de wachtkamer achter ‘eerste keus’ en topscorer Michiel Hemmen en minder speeltijd krijgt dan hij eigenlijk graag zou willen.

Sportvrijdag, 14 december 2012

Column - Profvoetballers en intelligentie

Wie ‘voetballers zijn ’ googelt, krijgt ‘voetballers zijn dom’ als eerste suggestie voorgeschoteld. Profvoetballers in één adem noemen met Belgen en domme blondjes. Niet eens zo verwonderlijk, gezien de gebrekkige taalbeheersing van Johan Cruijff, de interviews van Sjaak Polak en de persconferenties van Aad de Mos. Maar is het terecht? Zijn profvoetballers daadwerkelijk dommer dan gemiddeld?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties