De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 14 april 2009.

Cultuurdinsdag, 14 april 2009

Eerste nominaties voor Liet 2009

Leeuwarden - It Langstme en de dea, Swartbűnt, het duo Sipke en Sjoukje, Carolien Hunneman, Ebele Wybenga en de band dEROELS zijn de eerste finalisten die zich hebben geplaatst voor de finale van Liet 2009. Zij werden door de jury genomineerd tijdens de eerste twee voorrondes voor het Friese songfestival, vrijdag in Heech en zaterdag in Oosterwolde.

Cultuurdinsdag, 14 april 2009

RG en FRgast winnen Rapwedstrijd

Leeuwarden - RG en FRgast uit Damwoude hebben de Friestalige rapwedstrijd Fryske Flow 2009 gewonnen. Volgens de jury waren zij de origineelste deelnemers.

Cultuurdinsdag, 14 april 2009

Veel drukte op zonnig Aaipop

Vorig jaar sneeuwde het met Pasen. Nu was het stralend weer. De organisatie van Aaipop, de traditionele opening van het festivalseizoen in Nijland, had dan ook weinig reden tot klagen. Met dik 2500 bezoekers was het festival op tweede paasdag uitverkocht. Waar de mensen vorig jaar snel elkaars warmte opzochten in de tenten en hallen waar de bands speelden, was het nu ook buiten tussen de vier podia van het festival erg sfeervol. Jolijt en een beetje kattenkwaad voerden daar de boventoon bij de overwegend jonge bezoekers van Aaipop. Want hoewel Aaipop erg zijn best doet om een ‘serieus’ festival te zijn, is het toch vooral een feest voor de jeugd uit de omgeving.

Economiedinsdag, 14 april 2009

Actie tegen ‘dramatisch lage melkprijs’

Leeuwarden - Melkveehouders voeren vandaag en morgen met koeien actie in Den Haag. Aanleiding is de zeer lage melkprijs, die opnieuw is ingezakt. Volgens de Dutch Dairymen Board (DDB), een bond van melkveehouders, is de prijs op een ‘dramatisch dieptepunt’ beland.

Economiedinsdag, 14 april 2009

Philips maakt verlies in eerste kwartaal

Amsterdam - Elektronicaconcern Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 59 miljoen euro. Het bedrijf gaf vandaag aan dat omstandigheden in het eerste kwartaal verder zijn verslechterd, waardoor ook de omzet in de tot dusver relatief ongeschonden Healthcare-divisie werd getroffen.

Hoofdartikeldinsdag, 14 april 2009

Het geloof in de markt...

Het is ieder jaar een moment om naar uit te kijken: de publicatie van het jaarverslag van de Raad van State. In de jaarlijkse verantwoording zijn steevast de Algemene Beschouwingen te vinden van de vicevoorzitter, Herman Tjeenk Willink, ook wel de onderkoning van Nederland genoemd. De Raad van State is een van de belangrijkste adviseurs van de regering en van het parlement over wetgeving en bestuur en daarnaast de hoogste bestuursrechter in ons land. Hoewel Tjeenk Willink nauw verbonden is aan de kaasstolp, wordt hij niet geplaagd door de kenmerkende Haagse tunnelvisie. Hij slaagt hij er ieder jaar weer in een scherpe visie van buitenaf te geven op de Nederlandse rechtstatelijke, politieke en bestuurlijke mores.

Regiodinsdag, 14 april 2009

In 30 jaar was paasweekend niet zo warm

Terschelling - In dertig jaar was het niet zo warm op eerste paasdag in Fryslân. Het uitzonderlijk mooie weer haalde veel toeristen over om naar de kuststreken te trekken. De Waddeneilanden zaten het afgelopen weekeinde tot de nok toe volgeboekt.

Regiodinsdag, 14 april 2009

Mooiste paasweekeinde in jaren trekt de toerist naar buiten

Leeuwarden - Massaal zochten toeristen en dagjesmensen het afgelopen weekeinde de buitenlucht op. Tijdens het mooiste paasweekeinde in Fryslân in dertig jaar hadden de buitenattracties te maken met topdrukte.

Regiodinsdag, 14 april 2009

Overgangen in de N381 voor Donkerbroeksters

Donkerbroek - De gemeente Ooststellingwerf is bereid wegovergangen te maken voor lokaal verkeer als de provincie kiest voor de oostelijk variant van de N381 (Drachten-Appelscha). De ChristenUnie in Ooststellingwerf heeft hierom gevraagd.

Regiodinsdag, 14 april 2009

Voor even toerist in eigen regio, op tweede paasdag

Augustinusga - ,,Je rijdt er zo vaak voorbij, en elke keer denk je: dáár wil ik nog eens even kijken”, zegt Marijke Brouwer uit Surhuizum. ,,Het komt er nooit van, maar vandaag wel!” Samen met haar echtgenoot Meindert en schoonouders Jannes en Lieske Brouwer zit ze op het terras bij de Waterjuffer in Augustinusga.

Regiodinsdag, 14 april 2009

Als ’n voetbalploeg die een doelpunt viert, maken de koeien een ereronde

Drachten - Biologisch melkveehouderijbedrijf Obio in Drachten stelde zaterdag de boerderij open voor mensen die koeien wilden zien dansen, bij het betreden van de wei na een lange winter op stal. Een bijzonder spektakel.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 april 2009

Samen op eigentijdse wijze Pasen vieren

Buitenpost - Een jeugddienst met veel beelden en eigentijdse muziek. De Paaspraise in Buitenpost bevatte een hoog aantal decibellen, maar ook stilte. Op de avond van Stille Zaterdag stonden de jongeren stil bij Jezus’ sterven en opstanding met het thema More than Wonderful.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 april 2009

Cadeau ‘geloof’ eerst zelf uitpakken

Franeker - Hoe breng je geloofsopvoeding terug naar de basis: het gezin? In de gereformeerd-vrijgemaakte kerk in Franeker draait een opvoedkring. Janneke Burger geeft een impressie van de derde bijeenkomst.

Sportdinsdag, 14 april 2009

Na voetbalplaatjes ook kaatsplaatjes

Franeker - De voetbalplaatjes van Panini zijn alom bekend. De C1000 in Franeker komt nu met een tegenhanger; kaatsplaatjes. In mei geeft de winkel een kaatsplaatjesboek uit waarin liefhebbers van de sport hun helden kunnen verzamelen. Naast plaatjes komt er in het boek ook (historische) informatie over het kaatsen.

Sportdinsdag, 14 april 2009

Dekker verpulvert Nederlands record

Esbjerg - Lia Dekker heeft tijdens de open Deense zwemkampioenschappen (50 meterbad) opnieuw het Nederlands record op de 100 meter schoolslag aangescherpt. De Drachtster finishte onbedreigd als eerste in 1.07,67. De 22-jarige Dekker was vrijdag in de halve eindstrijd met 1.08,54 al vier tiende sneller dan ooit.

Sportdinsdag, 14 april 2009

Lieuwe Westra twee dagen ‘krekt net’

Hoogeveen - De klassieker Parijs-Roubaix en een dag later de Ronde van Drenthe gaven Lieuwe Westra het gevoel van ‘krekt net’. Toch was de eerstejaars profwielrenner uit Műnein, amper hersteld van de Ronde van Vlaanderen een week eerder, tevreden over zijn optreden in deze loodzware voorjaarsklassiekers.

Sportdinsdag, 14 april 2009

Jan van Loon ‘netjes’ op tweede plaats afgeleverd

Sloten - Jan van Loon was zaterdag in Sloten tevreden met zijn tweede plaats. Maar de manier waarop de skeeleraar uit Haule door ploeggenoot Roy Boeve (Kampen) naar de finish werd gebracht, was eigenlijk ‘te netjes’. De twee koplopers verzuimden er na ruim 66 kilometer nog even een eindsprint van te maken. Boeve mocht winnen omdat hij de sterkste was en Van Loon was allang blij dat hij met kramp in de benen tot de streep kon blijven volgen. Beiden beseften pas na de huldiging dat de finish van een boeiende Acht van Sloten in het kader van 100 jaar Elfstedentocht voor het publiek uitdraaide op een anticlimax.

Sportdinsdag, 14 april 2009

Egotripperij

Maarten Ducrot heeft er de mond vol van: het Nieuwe Wielrennen. Hoewel ik nog niet helemaal overtuigd ben van de o zo noodzakelijke ommekeer in de wielrennerij, lijken de contouren van een ander soort hardfietsen zich toch langzaam maar zeker af te tekenen. Met wel of geen dopinggebruik heeft het niet zo veel te maken. Doping is er altijd geweest en zal er ook altijd wel blijven. Helaas, maar het is niet anders. Waar het om gaat, is dat wielrenners zich niet langer stilhouden als collega’s worden betrapt. De omertŕ is doorbroken en fraude wordt door een nieuwe generatie renners niet langer gepikt. Reputaties en ego’s tellen niet meer. De sportiviteit voert weer de boventoon.

Sportdinsdag, 14 april 2009

‘Girl power’ redt punt ’t Nylân

Leeuwarden - Met promotie naar de landelijke eerste klasse ging voor de tennissers van ’t Nylân uit Leeuwarden vorig jaar een droom in vervulling. Gisteren mocht Fryslâns beste tennisclub het debuut maken. En met dank aan de ‘girl power’ van Marlies Huurman en Floor Snoeijing is het eerste punt binnen voor de ploeg.

Sportdinsdag, 14 april 2009

Het zeilseizoen gaat zuchtend en steunend van start

Kolmeersland - Het was de afgelopen drie dagen zoeken geblazen voor de zeilers bij het Paasevenement op het Sneekermeer. Niet naar paaseieren, maar naar de broodnodige windvlaagjes en koeltjes. Daar was tijdens de traditionele seizoensopening duidelijk een gebrek aan, waardoor het geduld van de deelnemers behoorlijk op de proef werd gesteld. Maar het stralende weer maakte dat het aangenaam toeven was aan de boorden van het meer.

Sportdinsdag, 14 april 2009

‘De plek is een drama, maar het seizoen was super’

Leeuwarden - In theorie kon het nog, maar in de praktijk waren de play-offs al onhaalbaar voor Aris Friesland. Toch was Leiden na de winst van de Leeuwarder basketballers zaterdag in Zwolle wel wat nerveus. Na het verlies van Zwolle gisteren in Nijmegen kon het dan echt niet meer voor de Friezen, die vervolgens zelf de laatste thuiswedstrijd tegen Den Helder vergooiden. Na afloop bedankte coach Pete Miller de toeschouwers voor hun steun gedurende het seizoen. ,,We zullen er alles aan doen om onszelf voor komend seizoen te verbeteren. Blijf ons steunen!”

Sportdinsdag, 14 april 2009

Aanhang eist spektakel van Heerenveen

Heerenveen - Als-ie alleen op punten beoordeeld zou worden, dan zou Trond Sollied bijkans de boerenkar uit de schuur kunnen laten rijden. Of de rondrit wat publiek zou trekken? Nou nee. De Noorse trainer wordt van alle kanten beschimpt vanwege het zakelijke, koele en bij tijd en wijle oersaaie spel van zijn ploeg.

Sportdinsdag, 14 april 2009

Taeke Triemstra breekt vingers tijdens training

Terschelling - Taeke Triemstra mist het begin van het kaatsseizoen. De achterinse uit St. Jacobiparochie brak zondag tijdens een training op Terschelling zijn linkermiddelvinger op meerdere plaatsen. Ook zijn pink is gebroken. Hij blesseerde zijn hand bij het slaan naar een bal waarna hij met lichaam ongelukkig terecht kwam op zijn hand. Het is onduidelijk hoe lang Triemstra niet kan kaatsen. Het ziekenhuis ging uit van maanden, maar hij gaat zelf uit van minimaal zes weken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties