De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van donderdag, 14 april 2011.

Cultuurdonderdag, 14 april 2011

Veel nationale premières op Fries StraatFestival

Leeuwarden - Op het Friese StraatFestival zijn dit jaar negen nationale premières en meer dan driehonderd voorstellingen te zien. Dat heeft de organisatie gisteren bekend gemaakt. Het Straatfestival boekte nog niet eerder zoveel nieuwe voorstellingen op landelijk niveau.

Economiedonderdag, 14 april 2011

‘Banken kunnen meer doen met borgstellingen’

Groningen - Ondernemers krijgen bij de vraag naar krediet nog vaak nul op het rekest bij banken. Ruim de helft van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) heeft vorig jaar meer moeite gehad om geld te lenen bij een bank, bleek gisteren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bedrijven in de communicatie- en informatiesector en de bouw zijn het negatiefst over de bankleningen. Ron van Gent, directeur van MKB Noord, vindt dat banken meer kunnen doen met garantstelling van de overheid.

Economiedonderdag, 14 april 2011

Personenvervoer failliete Boekema deels overgenomen

Grou - Het personenvervoer van het failliete taxibedrijf Boekema uit Grou is grotendeels overgenomen. Een kleine twintig van de zestig werknemers heeft daardoor werk gevonden bij Witteveen in Lemmer. De Vervoerscombinatie Friesland, waar Boekema deel van uitmaakte, rijdt al sinds vrijdag op vrijwillige basis voor een aantal opdrachtgevers.

Economiedonderdag, 14 april 2011

‘Einde aan verkoop antibiotica door dierenarts’

Den Haag - Dierenartsen mogen na volgend jaar mogelijk niet meer antibiotica voorschrijven en het ook verkopen. Als veehouders en dierenartsen het gebruik van antibiotica in 2012 niet met 50 procent hebben verminderd wil staatssecretaris Bleker van Landbouw het voorschrijven en verkopen door dierenartsen ontkoppelen.

Hoofdartikeldonderdag, 14 april 2011

Scholen, vrijheid...

Er vond dinsdag een merkwaardig gebeurtenis plaats in de Tweede Kamer. Aan de orde was een debat - aangevraagd door de PvdA - over de uitspraak van de rechter inzake het verbod op hoofddoekjes op het rooms-katholieke Don Bosco College in Volendam. Tijdens het debat bleek dat politici en bewindslieden niet veel over de zaak zelf - de reden van de bijeenkomst - konden zeggen omdat de kwestie wegens hoger beroep nog onder de rechter is. De discussies waaierden al snel alle kanten op en kwamen onder meer terecht op artikel 23 van de grondwet, de basisregel die vrijheid van onderwijs garandeert.

Regiodonderdag, 14 april 2011

FNP na bijna vijftig jaar eindelijk in provinciaal college

Leeuwarden - PvdA, CDA en FNP vormen samen het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Fryslân. De drie fracties hebben een overeenkomst bereikt over de plannen voor de komende vier jaar. Voor de FNP is het de eerste keer in het bijna vijftigjarig bestaan dat de partij zitting neemt in het provinciaal college. ,,Dêr binne wy tige bliid mei”, zegt fractievoorzitter Annigje Toering. Johannes Kramer uit Sibrandabuorren wordt hun gedeputeerde.

Regiodonderdag, 14 april 2011

Heerenveen en Drachten eisen grondgebied

Drachten/Heerenveen - De gemeenten Smallingerland en Heerenveen willen meer grondgebied dan de Commissie van Wijzen hen in een advies aan Gedeputeerde Staten toebedeelt. Krijgen ze dat niet, dan nemen ze het initiatief tot een onderlinge fusie.

Regiodonderdag, 14 april 2011

Oud-Fries zodenhuis moet verrijzen op een weiland in Firdgum

Firdgum - Het dorp Firdgum is van oudsher bekend om zijn eenzame kerktoren, sinds tien jaar om het museum Yeb Hettingaskoalle en hopelijk vanaf 2012 om het zodenhuis.

Regiodonderdag, 14 april 2011

‘Gemeente, waar blijft nou je ruggengraat?’

Haskerdijken - De inwoners van Haskerdijken en Nieuwebrug willen bij een fusie tussen Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat absoluut niet worden toegevoegd aan de gemeente Heerenveen. Dat lieten ze gisteravond onomwonden weten tijdens een informatieavond in It Deelhûs in Haskerdijken.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 april 2011

‘Ameland-model’ moet oecumene stimuleren’

Glane - De Raad van Kerken in Nederland heeft gisteren een handreiking aanvaard die de oecumene plaatselijk sterk moet bevorderen.

Sportdonderdag, 14 april 2011

Na een winter vol tegenslag straalt Elma de Vries als vanouds

Wolvega - Na een winter vol tegenslag straalde Elma de Vries gisteravond in Wolvega als vanouds. Met bijna speels gemak zette de Friezin tijdens de eerste wedstrijd van de nationale baancompetitie inline-skaten de 300 meter sprint én de afvalkoers naar haar hand.

Sportdonderdag, 14 april 2011

WTOC boven de ‘streep’ na winst in degradatiekraker

Oudwoude - WTOC en Wykels Hallum speelden gisteren een vreemde inhaalwedstrijd in de zaterdag derde klasse B. Bij rust leek er geen vuiltje aan de lucht voor Wykels Hallum dat door een vroege treffer van Mike Reitsma met 0-1 leidde. Maar in de tweede helft kantelde de wedstrijd volledig en boog de thuisclub mede dankzij een glaszuivere hattrick van Erik Jan Dijkstra de achterstand in een 4-1 overwinning om.

Sportdonderdag, 14 april 2011

Eerste seizoenszege René Hooghiemster

Lamotte - Beuvron René Hooghiemster heeft zijn eerste seizoenszege binnen. De wielrenner uit Drachten schreef gisteren de eerste etappe van de Tour du Loir et Cher op zijn naam.

Sportdonderdag, 14 april 2011

DVO blijft in de Korfbal League

Bennekom - Korfbalvereniging DVO uit Bennekom speelt ook volgend zaalseizoen in de Korfbal League.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties