De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 14 april 2012.

Hoofdartikelzaterdag, 14 april 2012

Psychiatrie, geloven en de mondigheid

Sommige mensen menen dat wie gelooft, niet volwassen is. Of, erger, wie gelooft, vertoont een afwijking van psychisch gezond gedrag. Dergelijke gedachten zijn in diverse vormen en gradaties tientallen jaren dominant geweest in de geestelijke gezondheidszorg. Onlangs verscheen een handboek waarin duidelijk wordt gemaakt dat psychiatrie niet zo’n wantrouwige relatie moet hebben met geloven en religie. Geloven kan bescherming bieden en een ondersteunende functie hebben, en kan zelfs helpen genezen.

Regiozaterdag, 14 april 2012

Fusie Sionsberg in gevaar zonder geboortezorg

Dokkum | Als er geen goede oplossing komt voor de geboortezorg in Noordoost-Fryslân loopt de fusie tussen de ziekenhuizen De Sionsberg en Nij Smellinghe in Drachten gevaar. Als deze zorg uit het Dokkumer ziekenhuis verdwijnt, zouden twee keer zoveel mensen hun baan kunnen verliezen dan de dertig tot veertig waar nu sprake van is. Dat stelt interim-bestuursvoorzitter Johan Wagenaar van De Sionsberg.

Regiozaterdag, 14 april 2012

Huis en spaargeld kwijt door oplichting

De Westereen | Meerdere gedupeerden moeten hun huis verkopen, anderen zijn noodgedwongen weer aan het werk en sommigen kunnen zich geen geld meer permitteren voor de hobby van hun kinderen. Allemaal als gevolg van hun vertrouwen in Gaatze B. Deze 57-jarige zakenman uit De Westereen troggelde 59 noorderlingen een miljoenenbedrag af.

Regiozaterdag, 14 april 2012

Bleekneusje had het goed in Jelsum

Leeuwarden | De geur van koeienmest doet Geesje Hindriks-Wouters (77) nog altijd aan de oorlog denken én aan het Friese platteland waar ze als negenjarig ‘bleekneusje’ werd opgevangen.

Regiozaterdag, 14 april 2012

Positief ‘Liwwadder volkslied’ voor het goede doel

Leeuwarden | Het moet maar eens afgelopen zijn met de negatieve houding over de stad Leeuwarden. Niet meer ‘ut was niks, ut is niks en ut wurdt niks’, maar een positief geluid over de stad in de vorm van een nieuw Leeuwarder volkslied. Met dat idee zijn de ‘Liwwadders’ Joop Fenstra, Johan Juckers, Jan Huitenga, Gerrit Jan Alberts en Lammert van der Wal aan de slag gegaan. Deze week werd het lied - in ruwe vorm - opgenomen in de studio van Frans van de Borg. De tekst van het lied blijft nog even een verrassing.

Geloof & Kerkzaterdag, 14 april 2012

‘Navolging van Christus’ voor managers

Zwolle | Er komt een hertaling van het middeleeuwse boek Navolging van Christus, speciaal voor managers. Daaraan werken op dit moment de broers Mink en Keimpe de Vries.

Geloof & Kerkzaterdag, 14 april 2012

Verzoening als wapen in de strijd in Colombia

Wie aan Colombia denkt, denkt waarschijnlijk aan de guerrillabeweging Farc, ontvoeringen en drugsoorlog. Henk Vijver gaat er namens de classis Leeuwarden (PKN) werken aan een project over verzoening.

Geloof & Kerkzaterdag, 14 april 2012

Agenda bijzondere diensten zondag

Zondag 15 april

Sportzaterdag, 14 april 2012

Cambuur verrast in Helmond aangenaam

Helmond | SC Cambuur heeft zichzelf een prima dienst bewezen door gisteravond met 1-3 te winnen van het dit jaar nog ongeslagen Helmond Sport. Hierdoor blijft de ploeg van Alfons Aarts in de race voor de vijfde plaats, die meteen plaatsing voor de tweede ronde van de nacompetitie betekent. Helmond Sport - SC Cambuur was op papier een bijna-topper. De nummer vier tegen de nummer zes. De ploeg die al vijftien wedstrijden ongeslagen was en al acht wedstrijden op rij niet meer verloor, tegen de ploeg die snakte naar succes maar uit de laatste twee wedstrijden slechts een puntje haalde.

Sportzaterdag, 14 april 2012

Heerenveen gaat tegen NEC op jacht naar eerherstel

Heerenveen | Sc Heerenveen wil zich zaterdag op bezoek bij NEC revancheren voor de smadelijke nederlaag van woensdag tegen Ajax (0-5). ,,We willen dat resultaat zo snel mogelijk vergeten’’, zegt trainer Ron Jans. ,,Want er is nog veel te winnen in deze competitie. Dat lukt alleen als we ook mentaal sterk zijn.’’ Drie dagen na het echec in het eigen Abe Lenstrastadion krijgt zijn ploeg in Nijmegen alweer de kans op eerherstel.

Sportzaterdag, 14 april 2012

Bijker en Zwart in de selectie WK onder 23

Zeist | Bondscoach Wim Scholtmeijer heeft de korfbalselectie van Jong Oranje voor het WK onder 23 uitgebreid met vier spelers, waarvan twee spelers van LDODK. Sieta Bijker en Erwin Zwart ontvingen een uitnodiging voor de selectie die bestaat uit 22 spelers en die op 2 mei begint aan de voorbereiding met een intensief trainingsprogramma in Zeist. Daarna volgt een trainingsstage in Hongkong en Taiwan. Het WK heeft plaats van 12 tot en met 20 oktober 2012 in Barcelona.

Sportzaterdag, 14 april 2012

Spits Uuldriks kiest voor Harkemase Boys

Harkema | Heine Uuldriks speelt volgend seizoen voor Harkemase Boys. De 22-jarige spits is afkomstig van VV Hoogezand waar hij een zeer goed seizoen draait en al 25 keer scoorde. Hij stond nadrukkelijk in de belangstelling van andere clubs en trainde de afgelopen drie maanden ook mee met SC Veendam, dat ook zeer tevreden over hem was. Romano Denneboon vertrekt na dit seizoen naar zondagtopklasser FC Lienden en René van der Weij verkast naar tweedeklasser ONB.

Sportzaterdag, 14 april 2012

Fries acrogymduo raakt niet ondersteboven van WK

Margreet Steg en Amarins Wieling proberen begin volgende week in het Amerikaanse Lake Buena Vista tot grote hoogte te stijgen bij de wereldkampioenschappen acrogym. Het is het eerste WK bij de senioren van het Appelschaster duo, dat daar niet van ondersteboven raakt. ,,Het doel is een plaats bij de beste zes en ons daarmee te kwalificeren voor de World Games van 2013”, zegt de 21-jarige Margreet Steg.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties