De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 14 mei 2004.

Bijschriftvrijdag, 14 mei 2004

Afscheidswoorden

We naderen het einde van het boek Jozua.

Cultuurvrijdag, 14 mei 2004

Het Kinderen voor Kinderen-songfestival als begin van zangloopbaan

Kinderen voor Kinderen aflevering 25! Het eigentijdse liedjesprogramma viert dit jaar het zilveren jubileum. Voor de dertiende maal wordt in de slipstream van dit succes het Kinderen voor Kinderen-songfestival gehouden. Hermine Veltkamp uit Stiens is sinds 1996 als jurylid actief. In de vorige editie werd zij de landelijke voorzitster van het evenement. Zaterdag is ze aanwezig als provinciaal coördinator voor de provincie Fryslân in Stiens, bij de eerste auditie van het Kinderen voor Kinderen-songfestival.

Cultuurvrijdag, 14 mei 2004

Grand Prix 2004 voor Oerol Festival

Dordrecht – Het Oerol Festival op Terschelling heeft de Grand Prix gewonnen van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. De prijs voor ‘een evenement met een bijzondere geschiedenis, unieke inhoud en internationale uitstraling’ werd donderdag in Dordrecht toegekend, bij de vierde uitreiking van de Nationale Evenementenprijzen. Vorig jaar ging de prijs naar het North Sea Jazz Festival in Den Haag.

Cultuurvrijdag, 14 mei 2004

Lemster Mannenkoor maakt dvd over Fryslân

Lemmer – Het Lemster Mannenkoor is bezig met het maken van een dvd van Friestalige liedjes. Dat heeft voorzitter Rintje Kok donderdag gemeld. Het koor, onder leiding van Harm van der Meer, wil met de ‘culturele rondreis door Fryslân’ de provincie muzikaal in beeld brengen.

Cultuurvrijdag, 14 mei 2004

Tryater boekt record aantal bezoekers

Leeuwarden – Het Friese theatergezelschap Tryater heeft het afgelopen jaar 69.921 bezoekers getrokken. Dat is een record. Het oude record (64.642 bezoekers) was gevestigd in 2000, toen de grote productie Orfeo Aqua op het programma stond.

Economievrijdag, 14 mei 2004

‘Mannen gaan veel vaker failliet dan vrouwen’

,,Een mannelijke starter wil direct een kantoor, een secretaresse en een representatieve auto. Ik investeer pas als ik het geld heb. Dat is typisch vrouwelijk. Daarom gaan mannen ook veel vaker failliet dan vrouwen.’’ Hilda van der Tuin begon twee jaar geleden met haar bureau voor interim management, juridisch advies, detachering en mediation in Leeuwarden.

Economievrijdag, 14 mei 2004

‘Meer ambitie overheid in havenbeleid’

Den Haag - ,,De overheid moet meer ambitie tonen bij het ontwikkelen van een nieuw havenbeleid. Dit moet blijken uit een hogere investeringsbereidheid en het stellen van prioriteiten en meer scholing. Deze beslissingen stelt de overheid nu uit omdat de overheid over weinig middelen beschikt. Voor de langere termijn is dit uitstel funest.’’

Hoofdartikelvrijdag, 14 mei 2004

Foto’s, media, politici…

Britse militairen in Irak hebben er een nieuwe angst bij: wraak van Irakezen wegens foto’s die in Britse kranten en in kranten over de hele wereld zijn verschenen. De Britse Daily Mirror publiceerde foto’s waarop wordt getoond hoe Irakezen worden mishandeld door Britse militairen. De foto’s zijn Irakezen een gruwel, omdat Iraakse mannen er oneervol op worden getoond. De kans dat Irakezen zich wreken op Britse militairen is groter geworden nu aan de echtheid van de foto’s wordt getwijfeld; ze zouden helemaal niet in Irak zijn genomen.

Regiovrijdag, 14 mei 2004

Student zet oudere in beweging

Leeuwarden – Leerlingen van het CIOS in Heerenveen zetten ouderen aan het sporten. Zij hebben een bewegingsprogramma ontwikkeld die door zorgverzekeraar De Friesland wordt verspreid onder alle 66 verzorgingstehuizen. Het uiteindelijk doel is dat ouderen leniger en fitter worden. ,,Het zou kunnen dat ouderen door de oefeningen hun armen beter kunnen gebruiken en zich dan bijvoorbeeld weer kunnen redden met aankleden’’, aldus Miranda Oosten, één van de initiatiefnemers.

Regiovrijdag, 14 mei 2004

‘Laeste koe, de hekke toe’ betekent ‘doe de deur dicht’

Oldeberkoop - Na dertig jaar woorden verzamelen, komt vandaag het laatste deel van het Stellingwerfs woordenboek uit. De taal wordt nog door ongeveer de helft van de inwoners van Oost- en Weststellingwerf gesproken. Maar zoals ook bij veel andere streektalen, loopt dat aantal terug.

Regiovrijdag, 14 mei 2004

Terug naar vroeger en toch anders

Kűbaard - Terug naar vroeger. Dat moet er gaan gebeuren met de oude dorpskerk van Kűbaard. Vandaag is de restauratie van de kerk gestart, waarbij zowel de binnenkant als de buitenkant van de kerk wordt aangepakt. Vooral binnen gaat er nogal wat veranderen, zegt secretaris Hans Bootsma van Stichting Restauratie Tsjerke & Toer Kűbaard. Zo komt het koor weer terug en verdwijnt de galerij die in het begin van de 19de eeuw voor de ‘vluchtelingen’ uit Wommels werd gebouwd.

Regiovrijdag, 14 mei 2004

Elitaire kunst genietbaar maken

Leeuwarden – Sinds 1989 heet Spanga in de volksmond het ‘Verona van Weststellingwerf. Toen begon Corina van Eijk daar opera’s te regisseren. Bij al haar twaalf producties gaf ze een even eigentijdse als originele draai aan klassieke opera’s.

Regiovrijdag, 14 mei 2004

Klachtenregen reďntegratie

Drachten – Het regent klachten van vrouwen over reďntegratiebureaus. Vrouwen vinden de hulp die ze krijgen bij hun terugkeer naar de arbeidsmarkt onder meer onpersoonlijk. Ze voelen zich niet serieus genomen, er wordt geen maatwerk geleverd en de grote wisseling in personeel maakt een vertrouwensband met de consulent onmogelijk.

Regiovrijdag, 14 mei 2004

Nieuwe ‘ATF-hal’ heeft mega-blussysteem

Drachten - Een nieuwe opslaghal, weinig bedrijven zijn er zo trots op als chemisch afvalverwerker Van Gansewinkel (het voormalige ATF) in Drachten. Gisteren opende het bedrijf de nieuwe hal, die de tijdens de gifbrand in mei 2000 in vlammen opgegane opslaghal vervangt. Terwijl Van Gansewinkel weer hoopvol de toekomst ingaat, wordt er nog volop gewroet in het verleden. Zo broedt het Openbaar Ministerie in Leeuwarden op een rechtszaak tegen de directie voor brand door schuld en inventariseert de provincie Fryslân of er nog een onderzoek moet komen naar de gezondheidsgevolgen van de brand. Gedeputeerde Baas liet gisteren desgevraagd weten hier hopelijk voor de zomer duidelijkheid over te kunnen verschaffen.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 mei 2004

PKN: bezwaarden moeten afzien van kerknaam

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland heeft in een aangetekende brief van haar advocaat laten weten dat de bezwaarden de namen ‘Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk’ en ‘Nederlandse Hervormde Gemeente (in hersteld verband)’ niet langer mogen gebruiken. De bezwaarden moeten advocaat Van der Feltz van De Brauw Blackstone Westbroek voor dinsdag 18 mei 12.00 uur laten weten dat ze afstand van die naam doen.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 mei 2004

7 miljoen nodig voor Bijlmerkerken

Amsterdam - Ds Hans Eschbach heeft donderdag in de Pentecostal Revival Church in Amsterdam Zuidoost (De Bijlmer) het startschot gegeven voor een inzamelingsactie voor drie kerkelijke centra in dit deel van Amsterdam.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 mei 2004

PKN gaat voor ‘zending’

Wageningen – De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moet weer serieus werk maken van de verkondiging van het evangelie, zowel binnen als buiten de kerk. Dat zei algemeen secretaris dr Bas Plaisier donderdag in Wageningen op de eerste officiële synodevergadering van de PKN.

Sportvrijdag, 14 mei 2004

Kaatsclub bindt Húns en Leons al een eeuw

Húns/Leons – Op de kaart van Fryslân zijn Húns en Leons twee stipjes. Samen tellen de dorpen circa 150 inwoners, die het zonder middenstand en zonder school moeten stellen. Maar hoe klein de gemeenschap ook is, gekaatst wordt er al heel lang. 100 jaar, om precies te zijn. Volgens Reinder Reinsma, voorzitter van de jubilerende Keatsferiening Húns-Leons, is daarmee wel duidelijk dat de kaatsclub een bindende functie heeft voor de beide dorpen.

Sportvrijdag, 14 mei 2004

Evert ten Napel: ‘Foppe hield niet van poespas’

Leeuwarden – Nu Foppe de Haan als trainer afscheid neemt van het betaald voetbal, is het tijd om terug te blikken. Het Friesch Dagblad brengt een serie waarin mensen uit verschillende geledingen hun verhaal doen over Foppe. Vandaag deel 6: Studio Sport-verslaggever Evert ten Napel.

Sportvrijdag, 14 mei 2004

Willem is de baas


Weervrijdag, 14 mei 2004

Meer zon

Vanmiddag zonnige perioden en 15 of 16 graden. Een matige wind uit noordwest tot west. Morgen eerst bewolking, geleidelijk meer zon met 16 of 17 graden. Zondag perioden met zon, 17 graden en een matige noordenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties