De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 14 mei 2008.

Cultuurwoensdag, 14 mei 2008

Schrijver Derwent Christmas wint Schaduwprijs 2008

Leeuwarden - De Leeuwarder schrijver Derwent Christmas heeft de Schaduwprijs 2008 gewonnen voor zijn roman Twee tranen. Dat heeft uitgeverij Nieuw Amsterdam laten weten. De prijs, vernoemd naar de hoofdpersoon van de boeken van misdaadauteur Havank, is bedoeld voor het beste Nederlandstalige spannende debuut. Hij wordt jaarlijks uitgereikt op initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs.

Economiewoensdag, 14 mei 2008

Taxi beschilderen om goed doel te promoten

Leeuwarden/Amsterdam – Mooie mediacampagnes opzetten om geld binnen te halen voor goede doelen is voor veel kleinere en onbekende organisaties bijna een onmogelijke klus. Met een beschilderde taxi als rijdende reclamezuil in Amsterdam moeten bedrijven, goede doelen, particulieren en ook nog creatieve mensen elkaar volgende week beter kunnen vinden en dat kunnen realiseren. In eerste instantie lijkt het een bijna onmogelijke opgave maar voor Friezin Jasmijn Andringa is dat juist de grote uitdaging. ,,Mooie mediacampagnes opzetten is voor veel goede doelen die nog niet bekend zijn bijna niet te doen. Om geld te kunnen binnenhalen moet je bekendheid hebben, en bekendheid krijg je pas wanneer je voldoende geld hebt. Het is een vicieuze cirkel.”

Economiewoensdag, 14 mei 2008

Drachtster bedrijven op missie naar China

Drachten – 25 bedrijven uit de regio Drachten gaan in september op missie naar China. De missie is een gevolg van de grote aandacht voor dit land dit jaar. ,,In China worden dit jaar de Olympische Spelen gehouden. Dat heeft internationale aandacht. Maar het leeft hier in de regio ook sterk”, zegt Manager voor Bedrijven en Private Banking Ronald Seinen van de Rabobank in Drachten. ,,In de musea in Groningen en Assen zijn er momenteel collecties uit China te zien, net zoals in ons bankkantoor waar we een expositie hebben lopen over Chinees porselein.” De bank is sterk bij de drie exposities betrokken doordat ze hoofdsponsor is van de exposities.

Economiewoensdag, 14 mei 2008

Akkoord over de aanleg van glasvezel

Heerenveen - De coöperatieve vereniging Fryslân Ring, KPN en @Home tekenen morgen een overeenkomst voor de realisatie van een glasvezelnetwerk in bijna de hele provincie. De partijen verwachten dat binnen vier jaar een dekking van 90 procent. Dat hebben de partijen gisteren bekend gemaakt.

Hoofdartikelwoensdag, 14 mei 2008

Verongelijkt Servië...

Ligt de toekomst van Servië in Europa? Of zoekt het toenadering tot Rusland? Na de verkiezingen van zondag lijkt het erop dat het anti-Europese kamp het voor het zeggen krijgt. De pro-Europese lijst onder leiding van de Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic heeft verkiezingswinst geboekt. Maar die was niet genoeg om de meeste zetels te bezetten in het parlement. Die keus van Servië tegen Europa is een keus voor voortzetting van het isolement en tegen economische ontwikkeling. Als het anti-Europese blok daadwerkelijk de macht in handen krijgt, heeft Servië zich voor de komende jaren beroofd van de mogelijkheid als een van de laatste landen toe te treden tot de Europese familie.

Regiowoensdag, 14 mei 2008

Sipkema ineens belangrijkste man van ’t land

Leeuwarden - Plotsklaps was hij een bekende Nederlander. Hij was de belangrijkste man van het land. Zelden zal iemand binnen enkele dagen zoveel roem hebben vergaard als in 1985 Elfstedenvoorzitter Jan Sipkema. Een vriendelijke, wat ingetogen man, die het volk in vervoering bracht. In de landelijke media werd de man die maandag op 75-jarige leeftijd overleed daags na de Elfstedentocht van 21 februari 1985 uitgeroepen tot de koning van Fryslân.

Regiowoensdag, 14 mei 2008

Kritiek op nieuw theaterplan

Sneek - De gemeenteraad van Sneek heeft veel kritiek op de gewijzigde plannen voor een nieuw theater in Sneek. Twee weken geleden maakte wethouder Van den Broek bekend dat de ambitieuze plannen voor een gezichtsbepalend nieuw theater niet konden doorgaan omdat er te weinig geld voor was. In plaats daarvan zou er wel een theater gebouwd kunnen worden achter het TNT gebouw aan de Westersingel, waarbij dat gebouw gebruikt wordt als lobby en dus niet gesloopt wordt om plaats te maken voor nieuwbouw.

Regiowoensdag, 14 mei 2008

Tieme Dolstra doet in tien vakken examen, maar is vooral druk met trainen

Voor 7870 Friese scholieren beginnen maandag de eindexamens. Het Friesch Dagblad volgt er vijf, die deze proeve van bekwaamheid ondergaan. Vandaag: Tieme Dolstra uit Oranjewoud heeft tien examenvakken, maar traint het liefst voor zijn schaatscarričre.

Regiowoensdag, 14 mei 2008

Politiek is sinds Sophocles wel wat milder geworden

Onderweg naar Troje is Philoktetes het Griekse leger tot last. Hij is door een slang gebeten toen hij een offerritueel ontheiligde, en met zijn stinkende wond en ijldromen houdt hij het leger op. Hij wordt achtergelaten op het onbewoonde eiland Lemnos.

Regiowoensdag, 14 mei 2008

Fryslân zoekt contact met Sichuan

Leeuwarden - Vanuit Fryslân worden tal van pogingen ondernomen om contact te leggen met Wenchuan, het district dat maandag is getroffen door een zware aardbeving. De provincie Fryslân, die een vriendschapsband onderhoudt met de getroffen provincie Sichuan, wil straks bijdragen aan de wederopbouw.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 mei 2008

Ontsnappen aan een manische cultuur

Onlangs verscheen het boek Geloven als antidepressivum van ds. Sytze Ypma van Terschelling. Hij legt onder meer uit dat Bijbelse woorden vaak een gelaagde betekenis hebben voor alle tijden en zo een heilzame werking hebben. Psychiater Margreet de Vries las het boek.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 mei 2008

‘Staat Israël: een graat in de keel’

Leeuwarden - ,,De staat Israël is een graat in de keel van vele christenen. En de Israël-nota van de Protestantste Kerk in Nederland (PKN) ziet rabbijn Tzvi Marx als een ,,pact van ondermijning aan de onopgeefbare verbondenheid met Israël”. Deze stevige uitspraken deed de directeur van de Folkertsma Stichting gisteravond in De Schakel waar hij sprak ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de staat Israël.

Sportwoensdag, 14 mei 2008

St.Anna doet stap richting finale

Franeker - St. Annaparochie heeft een flinke stap gezet in de richting van de finale van de derde klasse bij de zondagamateurs. De eerste van twee wedstrijden tegen Franeker werd in het hol van de leeuw gewonnen. Een opsteker van jewelste, maar daarmee is het verhaal nog niet uit, want Franeker en St. Annaparochie zijn aan elkaar gewaagd en zaterdag wachten er gewoon weer negentig minuten.

Sportwoensdag, 14 mei 2008

Nauta hoeft voor niemand bang te zijn

Leeuwarden - Rienk Nauta uit Uitwellingerga stond gisteravond na het wielercriterium in het hartje van Leeuwarden net naast het podium. De vierde plaats gaf na tachtig kilometer hardfietsen dan ook een dubbel gevoel. Aan de ene kant kon de twintigjarige renner tevreden zijn, dat hij als enige Fries stand hield in de kopgroep van vier man en de kleuren van organiserende Leeuwarder wielervereniging De Friesche Leeuw hoog hield.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties