De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 14 juni 2007.

Cultuurdonderdag, 14 juni 2007

Italjaanske tastannen yn Dronryp

By it iepenloftspul fan Dronryp dat justerjûn yn premiêre gie, docht - útsein de taal - neat jin tinken oan Fryslân. It troch Gerrit Hoekstra en regisseuse Janneke Bergsma bewurke filmferhaal Om it lêste plak spilet him ôf yn Itaalje, yn it lytse berchdoarpke Travento dêr’t krekt in sirkus delstrutsen is.

Cultuurdonderdag, 14 juni 2007

Harmen Schiphof earste Fryske Foarlêskampioen

Leeuwarden - Harmen Schiphof uit Beetgumermolen is gisteren uitgeroepen tot de eerste Fryske Foarlêskampioen. Dat gebeurde tijdens de finale van het Frysk Foarlêskampioenskip in Leeuwarden. De leerling van groep 8 van de Martenaschool wist de jury het meest te overtuigen met zijn voordracht van het verhaal De hûn en it hok uit het boek Kening Aap van Auck Peanstra. De kampioen kreeg uit handen van presentator en Tryater-acteur Jan Arendz een zilveren speld met inscriptie.

Hoofdartikeldonderdag, 14 juni 2007

Taalachterstand, simpel denken...

Taalachterstand bij kleuters blijft de gemoederen bezighouden, ook de wetenschappelijke. In deze krant stonden de afgelopen dagen artikelen waaruit blijkt hoe verschillend wordt gedacht over het probleem. De psychologen Breeuwsma en Vervaet waarschuwden in deze krant voor negatieve gevolgen van ontijdige ‘taallessen’; onderwijskundige Biemond vindt bij wijze van spreken dat er geen geld genoeg kan worden geïnvesteerd in het stimuleren van taalontwikkeling.

Regiodonderdag, 14 juni 2007

Connexxion neemt eerste dertien Fryskers in gebruik

Joure - Vervoersbedrijf Connexxion beschikt vanaf vandaag over dertien Fryskers. De midi-bus had vanaf april door Fryslân moeten rijden, maar werd eerder afgekeurd vanwege problemen met het remsysteem. Voorlopig gebruikt Connexxion de nieuwe bussen alleen voor proefritten, onder meer om de zogenoemde Flexx-knoppen te testen.

Regiodonderdag, 14 juni 2007

Grootste culturele festival in Smallingerland ooit gaat vanavond los

Drachten - De Peijedei in Drachten trekt al snel 20.000 bezoekers, dus hoeveel zullen er dit weekeinde dan wel niet naar het internationale festival Simmerdeis komen? Gemeentevoorlichter van Smallingerland Paul Lansen durft geen gok te wagen. ,,Het weer zal een grote rol spelen.” Het festival gaat vanavond los, met een act op zestig meter hoogte.

Regiodonderdag, 14 juni 2007

Zeehonden op zorgpark

Kollum - De kans is groot dat de zeehondencrèche van Lenie ’t Hart in Pieterburen verhuist naar het nieuwe zorgpark Lauwershage bij Kollum. ’t Hart heeft vergevorderde gesprekken gevoerd met projectontwikkelaar Phanos en gemeente Kollumerland. ,,Maar de kogel is nog niet door de kerk, hoor. We besluiten binnen een maand definitief.”

Regiodonderdag, 14 juni 2007

Provincie te traag met projecten

Leeuwarden - Provinciale Staten hebben moeite met de manier waarop een fors deel van de projecten van de provincie vertraging oploopt. Bij de bespreking van de jaarrekening 2006 kwam naar voren dat juist op het gebied van economie, toerisme en recreatie ruim twintig miljoen euro aan projecten is blijven liggen. ,,Het is jammer dat dit juist gebeurt op het beleidsterrein dat zich bezighoudt met de kansen van morgen en overmorgen”, zei T. van Mourik van de VVD. Ook de coalitiepartijen CDA , PvdA en de ChristenUnie hadden kritiek op de onderbesteding. Gedeputeerde Galema zegde toe dat daar dit jaar hard aan wordt getrokken, en voerde ter verdediging aan dat de nadruk vorig jaar misschien meer op het verwerven van gelden van de aflopende Kompasregeling heeft gelegen, dan op de uitvoering.

Regiodonderdag, 14 juni 2007

De Koningin denkt mee in Friese kwesties

Lauwersoog/Zoutkamp/Schiermonnikoog - Otto Overdijk van Natuurmonumenten legt het allemaal keurig uit. Wilde katten zijn een plaag voor de toeristen op Schiermonnikoog. Ze moeten worden afgeschoten, maar geweren storen de natuur. Aandachtig luisterde koningin Beatrix gisteren in het bezoekerscentrum op het eiland naar zijn verhaal, tijdens een streekbezoek aan het Lauwersmeergebied en Schiermonnikoog.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 juni 2007

Onderzoek naar bijbelgebruik

Haarlem - Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) gaat onderzoek doen naar het bijbelgebruik in Nederland. Ook wil het bijbelgenootschap op meer plaatsen publiek aanwezig zijn, waar men niet direct wordt verwacht. ,,Je moet op het marktplein zijn, niet in de zaaltjes’’, aldus directeur CeesJan Visser.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 juni 2007

Amnesty: excommunicatie onrechtmatig

Vaticaanstad - Het Vaticaan heeft katholieken opgeroepen Amnesty International niet langer financieel te steun. Reden is dat de mensenrechtenorganisatie, volgens het Vaticaan, voorstander van abortus is geworden.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 juni 2007

Bijbelboek Job vraagt ‘camera-view’

Heeg - Het bijbelboek Job levert woorden om God ter sprake te brengen in complexe situaties van onschuldig lijden. Maar dan moet je er niet naar kijken met een ‘camera-view’, vanuit een objectieve positie, maar vanuit de relatie met God. Dat stelt ds. Emke Jelmer Keulen, protestants predikant in Heeg. Vandaag promoveert hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op het bijbelboek Job.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 juni 2007

Weer vertraging ‘Numeri’

Leeuwarden - De Protestantse Kerk in Nederland heeft opnieuw meer tijd en geld nodig voor de invoering van het nieuwe systeem voor de landelijke ledenregistratie. Dat meldt directeur Haaije Feenstra van de Landelijke Dienstenorganisatie in een rapport aan de kleine synode, die vrijdag bijeenkomt.

Sportdonderdag, 14 juni 2007

Fluit pakt Friese schaaktitel

Bolsward Johnny Fluit uit St. Annaparochie heeft zich gisteravond in Bolsward verzekerd van de Friese schaaktitel. In de slotronde versloeg de Bilkert Jippe Kamstra uit Akkrum, die tot dan toe de leiding had gehad.

Sportdonderdag, 14 juni 2007

Nieuw pr voor atlete Van der Veen

Papendal José van der Veen begint steeds beter in vorm te komen. De Friese loopster won gisteren tijdens de sterk bezette Papendal Games de 800 meter. De 2.03,67 betekende zelfs een verbetering van haar persoonlijk record dat zij in 2004 in Gent in 2.03,70 realiseerde. Bovendien is het de snelste seizoentijd in Nederland.

Sportdonderdag, 14 juni 2007

Scheenstra snelste in Oldeberkoop

Oldeberkoop De jaarlijkse Omloop van Oldeberkoop leverde gisteravond een afgetekende zege op voor Jan Scheenstra. De loper uit Zuidveen had bijna vier kilometer gezelschap van Anton Costsris, maar de Wolvagaster viel daarna ver terug. Na de 10 kilometer was het verschil opgelopen tot 49 seconden.

Sportdonderdag, 14 juni 2007

Kaatsster Gérieke de Groot in toppartuur

St. Annaparochie Gérieke de Groot wordt de nieuwe voorinse in een partuur met Géjanna Buma en Afke Hijlkema. De Bildtse volgt Debora Oosterman uit Grou op, die na ruim twee seizoenen de wacht werd aangezegd.

Sportdonderdag, 14 juni 2007

Boersma op proef bij BV Veendam

Heerenveen Age Hains Boersma gaat volgende maand, als de voorbereiding op volgend seizoen begint, een proefperiode afwerken bij BV Veendam. De 25-jarige spits staat nog onder contract bij Heerenveen, maar is daar overbodig geworden.

Sportdonderdag, 14 juni 2007

Hobma hoort nu echt bij de ‘grote mannen’

IJlst - Thewis Hobma uit Oosthem meldde zich gisteravond bij de selecte gezelschap fierljeppers dat de grens van negentien meter heeft te passeren. De 23-jarige student aan de academie voor lichamelijke opvoeding in Groningen kwam in zijn tweede poging van de avond uit op 19,24 meter. Dat betekende een persoonlijk record en het hoogtepunt van een avondje fierljeppen. De andere toppers bleven in IJlst onder de maat.

Sportdonderdag, 14 juni 2007

Missie voltooid: ‘Foppe en co’ naar de Spelen

Leeuwarden - Vooraf was het ‘simpel’: na de winst op Israël afgelopen zondag, zou een tweede zege van Jong Oranje op het EK onder 21 een halve finaleplaats betekenen. En daarmee plaatsing voor de Olympische Spelen in China volgend jaar. Aldus geschiedde. De ploeg van Foppe de Haan versloeg in Groningen gisteren Portugal. Missie geslaagd, op naar Peking.

Weerdonderdag, 14 juni 2007

Regen en buien

Vandaag en morgen is het overwegend bewolkt en we krijgen veel regen en buien. Af en toe ook een klap onweer en desondanks toch redelijk warm weer met 20 à 21 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties