De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 14 juli 2006.

Cultuurvrijdag, 14 juli 2006

ĎHeechí op syn Shakespeariaansk

Yn 1613 skreau William Shakespeare (1564-1616) The Tempest, dat letter yn it Frysk oerset waard as De Stoarm. JusterjŻn gong Żnder lieding fan regisseur Pieter Stellingwerf yn Heech In Stoarm yn premjÍre, in troch Antine Zijlstra makke frije bewurking fan it stik fan Shakespeare. In hiele frije bewurking, want beide stikken spylje har Űf yn folslein ferskillende tiden en lannen.

Cultuurvrijdag, 14 juli 2006

Heeren van het Veen, een groots spektakel

In een uitverkocht Abe Lenstra Stadion in Heerenveen konden duizenden Heerenveners gisteravond getuige zijn van de premiŤre van De Heeren van het Veen. Dit grootse spektakel, geschreven door Bouke Oldenhof en geregisseerd door Jos Thie, vertelt in vogelvlucht hoogtepunten uit de geschiedenis van Heerenveen. Het theaterstuk is geproduceerd ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde Abe Lenstra Stadion en het nieuwe sportstadcomplex bij het stadion. Sport en spel waren dan ook de belangrijkste elementen in het hele gebeuren waaraan zeker 2300 mensen binnen en buiten Heerenveen meewerkten.

Hoofdartikelvrijdag, 14 juli 2006

Bedrieglijke rust rond Verdonk...

Het leek even rustig te zijn rondom minister Verdonk van Vreemdelingenzaken, maar die rust was bedrieglijk. Zo is er de dreiging van een belastend rapport over de gang van zaken bij de brand in het asielzoekerscentrum op Schiphol. Het beleid van de minister zou in dat rapport onderwerp zijn van zware kritiek. Daarnaast zijn er uitspraken van de rechter in Amsterdam, in enkele beroepszaken. De rechter oordeelde dat de minister soms willekeurig handelt in schrijnende asielzaken. Er is geen mogelijkheid om de beslissing van de minister te toetsen in diverse zaken waarbij de minister gebruik maakt van haar discretionaire bevoegdheid (de gevallen waarin de minister ígeheimí en op grond van bijzondere omstandigheden een verblijfsvergunning geeft). De beroepszaken werden aangespannen wegens volstrekt onbegrip over een afwijzing, terwijl anderen, in vergelijkbare gevallen, wťl een verblijfsvergunning kregen op grond van de speciale bevoegdheid van de minister.

Regiovrijdag, 14 juli 2006

Werken in warm weer is gevaarlijk

Leeuwarden - Werken in warm weer levert schrijnende en gevaarlijke situaties op. Dat is gebleken uit de reacties tijdens de speciale meldweek van FNV Bondgenoten. De vakbond kreeg in vier dagen tijd bijna 350 meldingen binnen van werknemers over extreme arbeidsomstandigheden.

Regiovrijdag, 14 juli 2006

Poppodium ondoordacht, halsoverkop en visieloos

Binnen twee maanden gaan de deuren van de voormalige Westerkerk in Leeuwarden open. Bedoeling is dat het een belangrijk poppodium wordt, en daarmee een van de culturele pijlers van de provincie. Maar het wordt een valse start, vindt Sjouke Nauta: ondoordacht, halsoverkop, en zonder visie.

Regiovrijdag, 14 juli 2006

Zuidwesthoek barst van de WMO-ideeŽn

Sneek - IdeeŽn zat. In de Zuidwesthoek wordt volop nagedacht hoe de per volgend jaar in te voeren Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gestalte kan worden gegeven. Instellingen, vrijwilligersorganisaties, jongeren, ouderen, dorpsbewoners, iedereen denkt mee. Gisteravond werd in Sneek een aantal ideeŽn gepresenteerd, die worden uitgevoerd.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 juli 2006

Kerken bereiken jongeren niet

Leeuwarden - In een cultuur waarin jongeren op zoek zijn naar een religieuze invulling, lukt het kerken niet om deze jonge mensen te bereiken. Dat stelt drs. Ron Becker in Soteria, kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning. Hij signaleert dat het verschijnsel jeugdkerk dankbaar wordt omarmd als hťt middel om de kloof tussen jongeren die op zoek zijn naar God, en de kerk te overbruggen. Becker meent echter dat dit niet reŽel is. ,,Alleen als de bestaande kerk meeverandert als gevolg van wat beleefd wordt in de jeugdkerk, zal deze brugfunctie werken.Ē

Geloof & Kerkvrijdag, 14 juli 2006

Palestijnse christenen onder druk

Bethelehem - Geen christenen meer in Bethlehem. Voor Bishara Awad, directeur van het Bethlehem Bible College, is het niet voor te stellen. Maar als de druk in de Palestijnse gebieden zo groot blijft, kan het de werkelijkheid worden, meent Awad. Hij vertelt over de moeilijke situatie waarin de Palestijnse christenen zich bevinden.

Geloof & Kerkvrijdag, 14 juli 2006

Kerkelijk centrum De Tronk staat in drassige grond

Amsterdam-IJburg - Het oecumenische kerkelijk centrum De Tronk in de nieuwbouwwijk IJburg bij Amsterdam heeft na twee jaar nog maar amper voet aan de grond kunnen krijgen onder de nieuwe wijkbewoners. Toch is pastor Pim Rijnders nog steeds hoopvol. ,,De mensen zijn druk met huis, tuin, werk en familie. Ze hebben geestelijk nog geen ruimte om actief te participeren in een nieuwe geloofsgemeenschap in hun eigen woonomgeving. Maar wij blijven vol goede moed om de IJburgers dichterbij God, zichzelf en de ander te brengen.Ē

Sportvrijdag, 14 juli 2006

Cambuur nog twee weken in onzekerheid

Leeuwarden - De surseance van betaling van Cambuur Leeuwarden duurt nog uiterlijk tot 28 juli. Dat besliste de president van het Gerechtshof Mr. B.J.J. Melssen gistermiddag in het hoger beroep van de vijf overgebleven crediteuren tegen de Leeuwarder betaald voetbalorganisatie.

Sportvrijdag, 14 juli 2006

ít Feaní58 vermaakt zich wel tegen Schotse profs

Surhuisterveen - Een oefenwedstrijd tegen een club uit de Premier League? Voorwaar geen slecht affiche. Maar die wordt al wat bleker als het een club uit de Schotse Premier League blijkt te zijn, niet de Engelse. En als het dan geen Rangers of Celtic is, wordt het er niet aantrekkelijker op. Maar toch: Een buitenlandse club van het hoogste niveau kunnen verwelkomen, moet je nooit afslaan dacht de sponsorcommissie van ít Feaní58. Terecht, al lieten de Schotten gisteren in Surhuisterveen niet of nauwelijks zien dat de vele thuisblijvers ongelijk hadden.

Weervrijdag, 14 juli 2006

Minder warm

Vanmiddag hebben we flinke perioden met zon, alleen in het noorden en noordwesten komt ook wat bewolking voor. De temperaturen komen te liggen tussen 20 en 22 graden in de kustgebieden en vlak bij het strand. Ook het weekend blijft het zomers en zonnig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties