De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van maandag, 14 juli 2008.

Cultuurmaandag, 14 juli 2008

Sietze de Vries speelt stijlvol en poëtisch

De Grote of St. Gertrudiskerk in Workum herbergt een voor Fryslân uniek orgel. Een zeventiende-eeuws instrument gebouwd door Jan Harmens uit Berlikum. De goed bewaarde kast bezit nog de oorspronkelijke luiken. In de jaren 1979/1980 is het teruggerestaureerd naar de toestand van het bouwjaar 1697. De heldere klank van dit instrument leent zich goed voor de Noord-Duitse orgelmuziek. Uit de werken van de componisten uit die periode had Sietze de Vries, organist van De Rank in Zuidhorn, zijn programma samengesteld dat hij zaterdagavond uitvoerde op dit instrument.

Cultuurmaandag, 14 juli 2008

Bier gooien en T-shirts trekken

Bijna was er dit jaar geen Veenhoopfestival geweest. Want zoals iedereen nu wel weet, voert de buurman van het festival al jaren strijd tegen de overlast die het festival met zich meebrengt voor zijn camping. En het leek erop dat hij ging winnen, want er lag immers een afspraak tussen hem en stichting De Veenhoop dat het festival niet meer op die locatie gehouden zou worden.

Economiemaandag, 14 juli 2008

Philips boekt meer winst dan verwacht in tweede kwartaal

Amsterdam - Philips heeft in het tweede kwartaal meer winst gemaakt dan verwacht. Het elektronicaconcern boekte een winst voor rente en belastingen van 413 miljoen euro, zo maakte het vanochtend bekend. Analisten rekenden op een bedrijfsresultaat van 368 miljoen euro. Onder de streep hield Philips 720 miljoen euro over, fors minder dan een jaar eerder. Dat komt omdat de boekwinst die het bedrijf bij kon schrijven door de verkoop van aandelen in de Taiwanese chipmaker TSMC, vorig jaar 440 miljoen euro hoger was. De omzet van Philips groeide van 6 naar 6,5 miljard euro. De afzonderlijke divisies lieten een verdeeld beeld zien. De operationele winst van de afdelingen Consumer Lifestyle (83 miljoen euro) en Lighting (202 miljoen euro) kwam hoger uit dan verwacht, die van Healthcare (195 miljoen euro) viel wat tegen.

Hoofdartikelmaandag, 14 juli 2008

Een sterkere premier...

De minister-president moet een grotere rol krijgen bij nationale rampen en crisissen. Hij moet zeggen welk ministerie de leiding krijgt en moet de knoop doorhakken als ministers er onderling niet uitkomen. Dit was een van de adviezen die de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) onlangs deed over rampenbestrijding. Een logisch advies, zo lijkt het althans op het eerste gezicht.

Regiomaandag, 14 juli 2008

De Sneker Pan is niet te stuiten

Grou - Titelverdediger Douwe Visser van Sneek heeft dit seizoen tot dusver alles gewonnen wat er te winnen valt bij de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS). In de proloog van de SKS zette hij zaterdag de zegereeks gewoon voort. Lang leek Dirk Jan Reijenga van Joure hem van een overwinning af te houden, maar in het slot van de wedstrijd bij Grou pakte de vijfvoudige SKS-kampioen toch nog de winst.

Regiomaandag, 14 juli 2008

Plat op de grond van de tuin genieten

Schingen - ,,Wat vraagt dit een onderhoud, maar wat is het prachtig.’’ Corriet van Rossum uit Goëngarijp geniet zaterdagmorgen met volle teugen van de open tuin van Scipio en Coby Buisman aan de Wobbemaleane in Schingen. Met Dirk en Wilma en Klaas en Truida Dankert uit Sint Annaparochie en Jurjen en Anneke Faber uit Beetgum doen de Buismans mee aan het opentuinweekeinde in Noordwest-Fryslân.

Regiomaandag, 14 juli 2008

Kroon én schildhouders

Het gemeentewapen: je ziet het vaak, maar wat is de symboliek nu achter die voorstellingen en kleuren? Het Friesch Dagblad zoekt het uit. Vandaag: het wapen van Franekeradeel.

Regiomaandag, 14 juli 2008

Met kruiser Knibbel de elf Friese steden langs

Leeuwarden - Alle vaarten, meren, kanalen, dorpen en steden op de route heeft hij al een keer gezien, maar de Elfstedentocht officieel gevaren heeft Jan Veldkamp uit Wijnjewoude (53) nog nooit. Daarom is hij vanmorgen met nog 125 zeil- en motorboten en 200 kanovaarders van start gegaan in de 21e Elfstedenweek.

Regiomaandag, 14 juli 2008

Jeugd kan nog steeds drinken op Terschelling

Terschelling - Jongeren onder de zestien jaar die op vakantie gaan naar Terschelling, kunnen daar nog steeds redelijk makkelijk aan drank komen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de afgelopen dagen intensieve controle gehouden op het eiland. Daarbij zijn acht boetes en twee schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld voor verkoop van alcohol aan te jonge mensen.

Regiomaandag, 14 juli 2008

‘Piet Jetze, De Brand en Sake; Chris slacht se der allegear ôf’

Bolsward - Pas als -ie gestopt is zullen zijn prestaties mythische proporties aannemen. Voor sommige romantici is Chris Wassenaar nog altijd een aardige kaatser die veel punten bij elkaar sprokkelde. Hij is geen Hotze Schuil, geen Johannes Brandsma. Maar met een recordaantal van 83 koningstitels (net zoveel als Hotze Schuil) en 829 punten staat de Minnertsgaster sinds gisteren waar hij hoort te staan: in de toptien allertijden. De illustere Bilkert Klaas Kuiken (1902-1984) heeft zijn plekje na vele decennia moeten afstaan aan de achterinse.

Sportmaandag, 14 juli 2008

Basis Cambuur krijgt vorm

Kootstertille - Dat SC Cambuur-Leeuwarden met gemak tot nu toe al haar oefenwedstrijden heeft weten te winnen in de voorbereiding, is geen verrassing. Wat de basisopstelling gaat worden van trainer Jurrie Koolhof bij de start van het seizoen is dat nog wel. Hoewel de beoogde basiself steeds meer vorm krijgt, vindt er her en der nog wel een gezonde strijd om enkele plaatsen plaats.

Sportmaandag, 14 juli 2008

De beste methode is de methode die resultaat oplevert

Surhuisterveen - In het wespennest dat de voetballerij heet te zijn vond acht jaar geleden in Brugge de geboorte plaats van een vriendschap voor het leven. Chris van Puyvelde wil niets in dit voetballeven uitsluiten, maar dat hij ooit nog van de zijde van Trond Sollied zal wijken houdt de Belg voor onmogelijk. ,,Waar Trond gaat, daar ga ik.”

Sportmaandag, 14 juli 2008

Sollied valt vooral op door niet op te vallen

Surhuisterveen - Met een 0-8 overwinning op ’t Fean’58 sloot Sportclub Heerenveen zaterdagavond in Surhuisterveen de eerste week onder leiding van de nieuwe trainer Trond Sollied af. De Noor viel vooral op door niet op te vallen. Bij elke serieuze handeling van de spelersgroep keek Sollied - uiterlijk onbewogen - vanaf de zijlijn toe.

Sportmaandag, 14 juli 2008

Waar hoop is, is leven

We hadden, na alle commotie van vorig jaar, toch zo gerekend op een schone Tour, zei Dione de Graaff met haar onschuldigste gezichtje. We hadden gehóópt op een Tour zonder doping, verbeterde Mart Smeets haar met een veelbetekenende blik in de camera. Tegen beter weten in, bedoelde hij te zeggen. Want Mart kent zijn pappenheimers. Mart hoeven ze niks wijs te maken. Mart ís bijna de Tour na meer dan dertig jaar verslag doen van de verrichtingen van de renners en praten óver die renners met wie er ook maar iets interessants over hen te melden zou kunnen hebben.

Sportmaandag, 14 juli 2008

‘Schoeiselincident’ is vergeten in Bolsward

Bolsward - Op dezelfde blades als vorig seizoen, maar nu wel toegestaan als schoeisel, won Klaas Berkepas zaterdag de uitnodigingswedstrijd in Bolsward. De opslager uit Hoornsterzwaag kon er wel om lachen. De strijd die hij en de zeven andere ‘rebellen’ in 2007 uitvochten met kaatsvereniging Bolsward, de tuchtcommissie en de beroepscommissie leidde uiteindelijk tot een versoepeling van de regels op het gebied van schoenen.

Sportmaandag, 14 juli 2008

Wassenaar kaatste slechts met drie vaste opslagers

Bolsward - Chris Wassenaar (27 februari 1973 te Tzummarum) kaatste sinds 1994 629 punten bijeen bij de KNKB. Dat deed de achterinse met slechts drie vaste opslagers als vaste maten; Johannes Dijkstra was de eerste (1994, 1995). Met Pieter van Tuinen trok hij vervolgens acht seizoenen op. De laatste vijf jaar kaatst de Minnertsgaster met Rutmer van der Meer.

Sportmaandag, 14 juli 2008

Wassenaar is een fenomeen

Bolsward - Wat hij ging doen nadat hij in Bolsward zojuist twee gigantische mijlpalen had bereikt? ,,No, aanst earst mar in pear bierkes drinke en dan woansdei mar wer ris sjen.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties