De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 14 juli 2011.

Cultuurdonderdag, 14 juli 2011

Museum Belvédère toont weer werk afgestudeerden Minerva

Oranjewoud - Zeven eindexamenkandidaten van Academie Minerva in Groningen mogen komend najaar hun werk tentoonstellen in Museum Belvédère in Oranjewoud. Dat heeft een woordvoerster van het museum gisteren gemeld. Het is de tweede keer dat er een expositie van pas afgestudeerde kunstenaars in het museum komt.

Cultuurdonderdag, 14 juli 2011

Gedicht van Tsead Bruinja op plein in Amsterdam

Leeuwarden - Een gedicht van de Friese dichter Tsead Bruinja is vanaf morgen te lezen over de volle lengte van het Westerdoksplein in Amsterdam. Het maakt deel uit van het Voetleespad, een poëzieproject bedacht door dichter Paul Rood, om het plein op het Westerdokseiland te verlevendigen. Beide dichters schreven voor het project elk een gedicht. De tekst wordt zo groot aangebracht, dat de tekst alleen al wandelend over het plein leesbaar is.

Economiedonderdag, 14 juli 2011

Mosselen zijn dit jaar kleiner door het warme voorjaar

Yerseke - Het mosselseizoen is dit jaar een week later gestart dan gepland. Gisteren zijn de eerste Zeeuwse mosselen weer aan land gebracht. Vooral het warme en droge voorjaar heeft zijn weerslag gehad op de groei van de mossel. Consumenten moeten rekening houden met kleinere mosselen. Dat meldt het Productschap Vis. Omdat er veel vraag is, liggen de prijzen hoger dan vorig jaar.

Economiedonderdag, 14 juli 2011

Eerst paal nieuwe fabriek CSK in de grond

Leeuwarden - Burgemeester Ferd Crone heeft gisteren de eerste paal in de grond geslagen van de nieuwe fabriek van CSK Food Enrichment op industrieterrein de Hemrik, naast de huidige stremselfabriek. CSK, dat smaak-, kleur-en geurtoevoegingen maakt voor met name zuivelproducten, hevelt de productie over vanuit een fabriek in Ede. Jorritsma uit Bolsward bouwt de fabriek van ruim dertig miljoen euro. Die moet over een jaar klaar zijn. Het levert veertig banen op.

Economiedonderdag, 14 juli 2011

Speak stapt uit Academy Noord

Heerenveen - Internetbedrijf Speak uit Heerenveen, tot begin deze maand gevestigd in Surhuisterveen, is uit het samenwerkingsverband Academy Noord gestapt. Het verband is een initiatief van internetbedrijven uit het Noorden en heeft zijn basis aan de Willemskade in Leeuwarden. Volgens Speak heeft Academy Noord niet langer meer een toegevoegde waarde voor het bedrijf. Op de nieuwe vestiging zijn er volgens Speak ook prima informatieve bijeenkomsten te houden.

Economiedonderdag, 14 juli 2011

Eerste AB-cursisten zijn klaar met opleiding

Sneek - Deze week hebben de eerste negen cursisten hun diploma ontvangen voor de opleidingen Young Greens (hoveniersbedrijf) en Young Farmers (veehouderijbedrijf) van detacheringsorganisatie AB Fryslân en opleidingsinstituut AOC. De opleidingen duren drie jaar. De geslaagden hebben een baangarantie van AB Fryslân. Zes Young Farmers en drie Young Greeners hebben hun diploma opgehaald. In september volgen nog drie Young Farmers en twee Young Greeners.

Hoofdartikeldonderdag, 14 juli 2011

Nederland straft al strenger

Er valt veel over het de bewindspersonen op het ministerie van Veiligheid en Justitie te zeggen, maar niet dat ze het rustig aan doen. Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven produceren het ene voorstel na het andere. De twee maken duidelijk dat dit kabinet nog een andere opdracht heeft dan bezuinigen, namelijk een strengere en hardere rechtshandhaving.

Regiodonderdag, 14 juli 2011

Snel een huis voor asielzoeker met status

Leeuwarden - Friese gemeenten moeten vaart maken met het toekennen van een woning aan asielzoekers met een verblijfsstatus, die nog in asielzoekerscentra verblijven. Het komende jaar moeten vijfhonderd statushouders een onderdak in Fryslân vinden.

Regiodonderdag, 14 juli 2011

Huis vrijgemaakt van boktor

Langedijke - Dirk en Gea Bruining hebben een rigoureuze methode gekozen om hun huis aan de Iegepoeledijk in Langedijke volledig vrij te laten maken van de huisboktor. De woning is voor twee etmalen volledig ingepakt met pastic en begast. ,,Alleen zo heb je voldoende garantie voor doding van alle levende insecten, larven en eitjes in het hout”, aldus de Belgische gassingsleider Michiel Verwerft.

Regiodonderdag, 14 juli 2011

Officiële keukenhulpen met gebonden soep

Heerenveen - Lastig vond Robbert Bollema (17) van de Meester Duisterhoutschool in Heerenveen zijn examen voor keukenhulp wel een beetje. Maar hij heeft, samen met klasgenoot Melle Kuipers (17), zijn certificaat voor ‘werken in de keuken’ toch maar mooi gehaald. Daarmee zijn ze de eerste twee leerlingen van een Friese zmlk-school (voor zeer moeilijk lerende kinderen) die zich een officiële hulpkok mogen noemen.

Regiodonderdag, 14 juli 2011

‘Do ûntglipst my net!’, zei Jannies redder

Buitenpost - ,,Was jij me niet te hulp gekomen, dan had ik hier niet gestaan.” Met die woorden bedankte Jannie Frankes (20) uit Harkema gistermiddag Rudi Venema op het gemeentehuis van Achtkarspelen in Buitenpost. Venema kreeg hier door burgemeester Piet Adema een heldenmedaille uitgereikt voor het redden van Frankes’ leven. Op 30 maart fietste zij, na een flauwte, in de vaart. Venema sprong haar meteen achterna en paste mond-op- mondbeademing toe.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 juli 2011

Grote kans op doorstart bladen van Inspirit Media

Zwolle - Er is een grote kans dat de failliete uitgeverij Inspirit Media een doorstart maakt. De belangstelling voor de bladen is groot, meldt curator mr. Lodewijk de Vries van De Haan Advocaten in Zwolle. Er zijn vier partijen die interesse hebben in een totale of gedeeltelijke overname.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 juli 2011

Mee op een varend schip van hoop

Dorike Jonker (18) uit Stiens gaat vanaf oktober een half jaar mee met het grootste hospitaalschip ter wereld: Africa Mercy. Ze wordt uitgezonden door de Protestantse Gemeente Stiens.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 juli 2011

Vaticaan droomt van nieuwe partij

Rome - Ruim een halve eeuw maakte de DC, de Democrazia Cristiana, in Italië de politieke dienst uit. In een tijd - tot lang na het einde van de Tweede Wereldoorlog - dat het politieke landschap in Italië nog overzichtelijk was. Je had katholieken en je had communisten; Don Camillo en Peppone.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 juli 2011

Katholieke Bijbelstichting in zee met met Jongbloed

Heerenveen - Met ingang van 1 juli heeft de Katholieke Bijbelstichting (KBS) een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Jongbloed

Sportdonderdag, 14 juli 2011

AA Gent zet Heerenveen met beide benen op de grond

Lemier - Heerenveen heeft gisteren het enige oefenduel tijdens de trainingsstage in Limburg ruim verloren. Tegen de Belgische eersteklasser AA Gent konden de mannen van trainer Ron Jans in de vierde wedstrijd van de voorbereiding geen voldoende bijschrijven in het tussentijdse rapport. Het verdedigende optreden van de Friezen baarde Jans behoorlijk zorgen, al tilde hij niet te zwaar aan de 4-1 nederlaag tegen de club van collega Trond Sollied, een oude bekende van de Friezen.

Sportdonderdag, 14 juli 2011

Uw sportfoto in de krant

Uw hockeyende kleinkind met de beker in de handen? Dat schitterende doelpunt van zoonlief? Of die geconcentreerde blik van uw dochter, aanstormend amazone? Heeft u het op beeld vastgelegd en wilt u het delen met de lezers van het Friesch Dagblad dan biedt de krant u nu die gelegenheid. De sportredactie wil voortaan elke dinsdag een mooie plek inruimen voor de beste, leukste, mooiste, aardigste amateur sportfoto van het voorgaande weekeinde. Mail de foto voor maandagavond 21.00 uur naar sport@frieschdagblad.nl. Foto’s van kampioensteams zijn van harte welkom, maar de voorkeur gaat uit naar spelmomenten.

Sportdonderdag, 14 juli 2011

Aan voet van de bergen voelt Westra z’n knie

Lavaur - Voor het eerste deze Tour de France kampt Lieuwe Westra met tegenslag. De renner uit Tijnje klaagde gisteren na de elfde etappe over een pijnlijke knie. ,,Ik kreeg na honderd kilometer last van mijn knie. Ik hoop dat het morgen beter is”, twitterde de Fries na afloop. Vanochtend had Westra meer moraal. ,,Ik voel me althans goed. Maar ik hoop wel dat de knie mee gaat werken. Ik moet er niet aan denken dat hij niet draaien wil.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties