De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van maandag, 14 augustus 2006.

Hoofdartikelmaandag, 14 augustus 2006

Gezondheid...

Gezondheid wordt door veel mensen als het belangrijkste goed ervaren. Vooral mensen voor wie gezondheid een probleem is, ervaren hoe wezenlijk het is als mensen (min of meer) gezond door het leven kunnen gaan. Wie chronisch ziek is, ervaart de beperkingen van ziekte. En wie het vonnis te horen heeft gekregen: ongeneeslijk ziek, weet als geen ander hoe gezond-zijn inderdaad ongeveer het belangrijkste is voor een mens. En hoeveel moeite het kost om te aanvaarden dat het aardse leven eindig is.

Regiomaandag, 14 augustus 2006

Door aankoop van bouwgrond

Drachten - Bouwbedrijven zetten geregeld gemeenten klem door grond op te kopen waarop nieuwbouw gepland is. Als gemeenten met de ontwikkeling willen beginnen, worden zij zo gedwongen deze bouwers in te schakelen. Doen zij dat niet, dan moeten zij vaak hoge prijzen betalen voor de grond.

Regiomaandag, 14 augustus 2006

Fietsen langs een denkbeeldige Centrale As

Veenwouden - ,,We hopen dat we nog door die tuin mogen fietsen, waar de nieuwe weg straks ligt”, grapt Reinie Zondag uit Veenwouden. Samen met haar man Koen fietst ze op zaterdagochtend langs de toekomstige route van de Centrale As. De tocht is georganiseerd door cultureel centrum de Schierstins, onder de titel ’Verloren landschappen’.

Regiomaandag, 14 augustus 2006

Los geeft visitekaartje af

Geloof & Kerkmaandag, 14 augustus 2006

‘Het ‘zij en wij-gevoel’ is aan het vervagen’

Nij Beets - De kerk lijkt soms wel op een vertrouwd merk dat ’uit’ is en dat haast niet meer in de markt te krijgen is, schreef een columnist onlangs in deze krant. In het Friesch Dagblad deze zomer een serie portretten van bloeiende gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland. Van wilde roos tot vlijtig liesje. Vandaag deel 6: de Protestantse Gemeente i.w. te Nij Beets.

Geloof & Kerkmaandag, 14 augustus 2006

‘We hebben een wereldtijd gehad’

Manila - Een groep van negentien jongeren en zes begeleiders is op dit moment op de Filippijnen in het kader van een uitwisselingsproject. De reis vindt plaats in het kader van het 25-jarig bestaan van de Communio, de vriendschapsband tussen de bisdommen Groningen-Leeuwarden en Ilagan op de Filippijnen. Een van de jongeren die meegaat, is Anja Eerhart. Inmiddels is de groep teruggekeerd. Haar laatste bijdrage voor het Friesch Dagblad over de reis.

Sportmaandag, 14 augustus 2006

Hendrik M. Haanstra, ‘fierljepencyclopedie’

Leeuwarden - Cheeseburgers, Big Mac’s en Sundae ijs; het is weer eens wat anders dan een zandbed, een polsstok van carbon of een natsprong. Op zich zijn het begrippen die weinig tot niets met elkaar te maken hebben, want wat is de link tussen het super-Amerikaanse McDonald’s en het oer-Friese fierljeppen? Het antwoord op die vraag luidt: Hendrik Murk Haanstra (40). In het dagelijks leven eigenaar van de vestigingen van de fastfoodketen in Leeuwarden en Goutum, maar buiten kantooruren bekend als ‘wandelende fierljepencyclopedie’. Na een auto-ongeluk werd de oud-ljepper in 1987 commentator. In zijn twintigste jaar geeft hij vandaag voor de tiende keer commentaar bij de Friese kampioenschappen in Winsum.

Sportmaandag, 14 augustus 2006

Strafschop doet Cambuur de das om bij AGOVV

Apeldoorn - Cambuur liep gisteravond tegen AGO VV tegen een uiterst schlemielige nederlaag op. Met nog tien minuten op de klok en een 1-1 stand viel het geluk in de schoot van de thuisclub. Met een toegekende strafschop als breekpunt in de wedstrijd, leed de formatie van trainer Roy Wesseling daarom een nederlaag in de seizoensouverture.

Sportmaandag, 14 augustus 2006

De voorspelling van ljeppers en insiders voor het FK:


Sportmaandag, 14 augustus 2006

50ste FK fierljeppen: mooiste cijfers ooit

Winsum - De vijftigste editie van het Fries kampioenschap fierljeppen gaat de geschiedenisboeken in als de beste ooit. Uitgerekend in het jaar waarin de sport het gouden jubileum van de Friese competitie viert, werd over de gehele lijn beter gesprongen dan ooit tevoren. Hannes Scherjon en Bart Helmholt waren zaterdag in Winsum de smaakmakers.

Sportmaandag, 14 augustus 2006

Kaatsclub Oostergo ‘hâldt de kop derfoar’

Dokkum - Het lijkt een ondankbare taak. Een uitnodigingswedstrijd houden net na de PC, net na de Freule, in de vakantie, op zaterdag en in Dokkum! Toch is voorzitter Johan Hiemstra van kaatsvereniging Oostergo nog vrolijk en goedlachs. Het weer blijft goed, het veld ligt er keurig bij en het sponsorboekje was op tijd klaar. Dat het publiek ‘kaatsmoe’ is, wil er bij hem niet in; hij telt al zo’n honderd betalende bezoekers.

Sportmaandag, 14 augustus 2006

Scherjon ‘pakt’ alle senioren en de Sulveren Pols

Winsum - Gehoopt had hij het wel, verwacht niet. Fierljepper Hannes Scherjon werd bij de Friese titelstrijd zaterdag in Winsum de beste ljepper van de dag. Met 19.69 kaapte hij de Sulveren Pols voor de neus van seniorenkampioen Bart Helmholt weg. Die zat er niet eens al te veel mee. Hij was blij zat met zijn eigen titel. Met als omlijsting twee negentienmetersprongen.

Sportmaandag, 14 augustus 2006

Alwin Fonk heeft een gouden ljeptoekomst

Winsum - Op het lijstje met favorieten stond zijn naam in vette letters genoteerd. Sjoerd Hobma, Hilbert Jan Steenbeek, Nard Brandsma of Jelle Douwe de Vries; zomaar een paar fierljeppers uit de jongenscategorie die dit seizoen allen wel eens een dagsuccesje meepikten. Maar in de ogen van velen was er maar één de allergrootste favoriet voor het winnen van de Friese fierljeptitel in Winsum bij de jongens. Met een nieuw Fries record van 17.67 meter maakte hij die favorietenrol meer dan waar. Zijn naam: Alwin Fonk. Nuchter van aard, talentvol van nature.

Sportmaandag, 14 augustus 2006

Revanche voor fierljepafdeling Burgum

Winsum - De fierljepafdeling Burgum heeft zaterdag tijdens het FK fierljeppen revanche genomen voor de smadelijke nederlaag die het vorig jaar bij de Friese titelstrijd leed. Tijdens de vorige editie van de Friese kampioenschappen, was de afdeling It Heidenskip in Winsum heer en meester. Met Klaas Haanstra (senioren), Ysbrand Galama (It Heidenskip), Hessel Zeinstra (jongens) en Sjoukje Tjalma (dames) werden alle titels door die afdeling opgeëist. Afgelopen zaterdag was het andersom bij de twee grootste afdelingen van het fierljeppen: Burgum - It Heidenskip 4-0. Met Bart Helmholt (senioren), Hannes Scherjon (junioren), Alwin Fonk (jongens) en Janneke Noordmans (dames) als hoofdrolspelers bij de oranje-zwarten.

Sportmaandag, 14 augustus 2006

‘Fierljepdemo trekt 4000 toeschouwers’

Leeuwarden - Fierljeppen blijkt populair in Limburg. De belangstelling voor de Open Limburgse kampioenschappen in Hoensbroek op zondag 27 augustus is nu al groot. De titelstrijd staat onder auspiciën van het Frysk Ljeppersboun en wordt voorafgegaan door een demonstratie van Friese ljeppers. Naar schatting 4000 mensen komen op het evenement af.

Sportmaandag, 14 augustus 2006

Dennis van Tilburg wil meer

Gorredijk - Dennis van Tilburg won zaterdagmiddag in Gorredijk het Fries kampioenschap springen in de klasse ZZ met Clapton en voor de dertigjarige Belg was het al de vierde keer dat het Frysk Folksliet voor hem werd gespeeld. De ruiter in dienst van handelsstal Wiepke van de Lageweg in Bears liet tegelijk weten dat hij nu toch wel toe is aan iets nieuws.

Sportmaandag, 14 augustus 2006

Haringsma pikt wéér Friese dressuurtitel in

Gorredijk - De Friese dressuurtitel in de klasse Z2 ging zaterdag in Gorredijk naar de Groningse Niesette Haringsma. De 28-jarige amazone uit Marum ‘pikte’ de Friese titel onder de vlag van rijvereniging De Tjongerruiters. Maar het was niet de eerste keer dat het Frysk Folksliet klonk voor de Groningse. Al in 2003 maakte zij de overstap en toen al reed ze voor het eerst naar de Friese titel.

Sportmaandag, 14 augustus 2006

Pranjic scoort er lustig op los in voorbereiding

Heraklion - Danijel Pranjic was in de voorbereiding de meest succesvolle speler van Heerenveen, althans qua doelgerichtheid. De linksbenige Kroaat, die zaterdag tegen OFI Kreta het enige doelpunt van de wedstrijd aantekende, maakte in totaal negen doelpunten.

Sportmaandag, 14 augustus 2006

Bouma ‘feintsje fan Menaem’

Menaldum - Het was slechts twee passen opzij, maar het voelde alsof hij een enkeltje Wad Holwerd - Ameland liep. Cornelis Terpstra waande zich gisteren in Menaldum ‘It feintsje fan Menaem’. Totdat het Salomonsoordeel van de commissie volgde. Koning: Jochum Bouma.

Weermaandag, 14 augustus 2006

Stevige buien

Vandaag zijn er buien actief, soms fikse buien met veel regen en kans op onweer. Het wordt tijdens enkele opklaringen nog 20 graden. De wind komt uit het westen tot zuidwesten, later draaiend naar het westen tot noordwesten en langs de kust krachtig 5 tot 6 bft.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties