De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van donderdag, 14 augustus 2008.

Cultuurdonderdag, 14 augustus 2008

15.000 euro voor Fries theaterstuk ‘Turf’

Leeuwarden - Acht Friese voorstellingen krijgen in totaal 69.000 euro subsidie van de provincie Fryslân uit de pot Podiumkunsten. Het grootste deel gaat naar de voorstelling Turf van de stichting Breinroer in Mantgum. Deze stichting maakt een Friestalig toneelstuk over de reünie van een voetbalelftal dat gespeeld zal worden in vijftien tot twintig voetbalkantines in de provincie. Voor dit initiatief krijgt Breinroer 15.000 euro.

Cultuurdonderdag, 14 augustus 2008

Extra voorstellingen ‘Gleone Gloede’

Leeuwarden - Het Frysk Festival komt met extra kaarten voor de voorstelling ‘Gleone Gloede‘ van Tryater. Het gaat om 240 kaarten voor de try-outs op 21 en 22 augustus. De kaarten zijn vanaf vandaag verkrijgbaar.

Cultuurdonderdag, 14 augustus 2008

Opnieuw Elfstedentocht Urker ensemble

Leeuwarden - Het Urker Mannen Ensemble legt dit jaar opnieuw een Elfstedentocht af. Volgende maand gaat het koor, net als vorig jaar, op tournee langs historische kerken van de elf Friese steden.

Cultuurdonderdag, 14 augustus 2008

Opgeknapte Poëzieroute heropend

Leeuwarden - De Leeuwarder poëzieroute is opgeknapt en wordt 22 augustus heropend. Burgemeester Ferd Crone zal de openingshandeling verrichten door op een riksja een deel van de route te fietsen.

Economiedonderdag, 14 augustus 2008

Vaccinatie tegen ziekte blauwtong ligt stil

Akkrum - De vaccinatie tegen de ziekte blauwtong bij runderen en schapen ligt stil. Volgens de dierenartsenorganisatie KNMvD is het vaccin tegen de ziekte al drie weken niet leverbaar. Later deze week komen er volgens de Akkrumer dierenarts en voorzitter van de vakgroep Gezondheidszorg Herkauwers Gerrit Hooijer weer nieuwe doses. Om maar voldoende entstof beschikbaar te hebben, werden er ook doses uitgewisseld tussen verschillende dierenartsenpraktijken. In Fryslân is daar volgens de deskundige nauwelijks gebruik van gemaakt. ,,Enerzijds omdat er bijna geen doses meer waren en anderzijds omdat praktijken mogelijk de vaccins voor zichzelf beschikbaar wilden houden.”

Economiedonderdag, 14 augustus 2008

Centrum Heerenveen is failliet verklaard

Heerenveen – Steiger- en ladderfabriek Centrum in Heerenveen is failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag. Het bedrijf verkeerde al enkele weken in zwaar weer. Eigenaar Peet Peters had de faillissementsaanvraag zelf ingediend, nadat eerder vakbond CNV een dergelijk verzoek had gedaan. Curator Wouter Cnossen van Dommerholt Advocaten in Heerenveen is als bewindvoerder aangesteld.

Economiedonderdag, 14 augustus 2008

Begin nieuwbouw bij Wester Watersport

Earnewâld – Watersportbedrijf Wester in Earnewâld breidt uit op industrieterrein De Stripe. Morgen wordt de eerste paal geslagen voor vier nieuwe loodsen van het bedrijf.

Economiedonderdag, 14 augustus 2008

Opbrengstprognose suikerbieten lager

Leeuwarden – Door het regenachtige weer van de afgelopen weken is de opbrengstverwachting van suikerbieten lager. Volgens het kennisinstituut voor de suikerbietenteelt IRS komt de opbrengstverwachting voor Nederland nu uit op gemiddeld 11,2 ton suiker per hectare. Dat is 0,1 ton suiker minder dan de prognose van twee weken geleden. Ondanks deze lagere verwachting ligt de prognose nog wel hoger dan de opbrengst van 2007 en over de afgelopen vijf jaar. De lagere prognose komt vooral omdat de bieten door het regenachtige weer onvoldoende zon en warmte hebben gekregen om te groeien.

Economiedonderdag, 14 augustus 2008

Slachter Visser opent bedrijf in Dokkum

Leeuwarden - Slachter Henk Visser uit Damwoude opent in september de slachterij waar tot twee jaar geleden door Feenstra werd geslacht. Voor Visser betekent dit een nieuwe start na het einde van de activiteiten van Friesland Beef in Leeuwarden. Slachterij Friesland Vlees waar Visser de runderen liet slachten, is deze week verkocht.

Hoofdartikeldonderdag, 14 augustus 2008

Het Friese Merenproject...

Eind deze maand wordt met het muziek- en theaterstuk De Rite fan Wetter gevierd dat de eerste fase van het Friese Merenproject zo goed als klaar is. Daar schuilt een enorme investering achter waarmee sinds het eerste Plan van Aanpak verscheen (in december 2000) veel is verbeterd in vooral de wateren in de zuidwesthoek van de provincie, en aan de voorzieningen en de natuur eromheen.

Regiodonderdag, 14 augustus 2008

Afgewaaide takkenzorgen voor hinder

Leeuwarden - De harde zuidwesterwind van gisteren heeft voor overlast en schade gezorgd in Fryslân. In Leeuwarden moest de brandweer meerdere keren uitrukken, onder meer naar sportpark Kalverdijkje en de Victoriestraat. Daar dreigde een tak van een boom tussen twee flats naar beneden te komen.

Regiodonderdag, 14 augustus 2008

Architecten haken af door te zware eisen

Dokkum - Architecten haken af vanwege de zware eisen die worden gesteld bij aanbesteding van belangrijke opdrachten. De inspanningen die worden gevraagd van de architect staan vaak niet in verhouding tot de tijd en het geld dat de bureaus er in steken, en het risico dat ze lopen. Die waarschuwing spreekt de beroepsvereniging BNA uit.

Regiodonderdag, 14 augustus 2008

Dichten over een ramp van heel lang geleden

Lauwersoog - ,,Na de storm vond ik boten, kleren, hout, mensen, mutsen. Na de storm was ik niet blij. Na de storm dacht ik o, wat zielig.” Het gedicht van Anne uit groep 4 van christelijke basisschool ’t Kompas in Paesens over de vissersramp van 1883 beslaat pagina 33 in het boek Dag zee, donkere zee. Haar zelfgemaakte schilderij van een donkerharige zeeman met een litteken op zijn wang dient als illustratie.

Regiodonderdag, 14 augustus 2008

Uren lopen met twintig liter water op je hoofd

In 2000 hebben de regeringsleiders van 189 landen afgesproken om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Acht concrete doelstellingen werden vastgelegd: de millenniumdoelen. Veel Friezen helpen mee om zo’n millenniumdoel te halen. Deze week: Johannes Holwerda en World Servants.

Regiodonderdag, 14 augustus 2008

Geen geld voor renovatie afgezette A32

Leeuwarden - Rijkswaterstaat moet voortmaken met de vernieuwing van de A32. Dat vindt verkeersgedeputeerde Adema van de provincie Fryslân. Van de A32 is deze week uit oogpunt van verkeersveiligheid één rijstrook over een lengte van tien kilometer afgesloten, zonder dat er zicht is op een begin van de reparatie. Rijkswaterstaat discussieert intern over hoe de renovatie betaald moet worden. De noodzakelijke vernieuwing kost tientallen miljoenen euro’s. De afdeling Noord-Nederland van Rijkswaterstaat heeft dat geld niet.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 augustus 2008

‘Vriend van kerk’ als nieuwe inkomstenbron

Leeuwarden - Het moet mogelijk worden gemaakt dat mensen ‘vriend van een kerk’ kunnen worden. Dat is een van de ideeën waarover wordt gesproken in de Raad voor de Plaatselijke Geldwerving (RPG).

Geloof & Kerkdonderdag, 14 augustus 2008

Friezen gulst bij actie Kerkbalans 2008

Leeuwarden - Friese kerkleden zijn de gulste gevers bij de actie Kerkbalans over 2008. Ze hebben voor dit jaar ruim 111,65 euro toegezegd per lid. Een stijging van 2,8 procent. De Raad voor de Plaatselijke Geldverwerving ziet tevens een trendbreuk: plaatselijke kerken zien meer geld binnenkomen voor Kerkbalans.

Geloof & Kerkdonderdag, 14 augustus 2008

Oud-burgemeester Deetman ontvangt eerste ‘Labyrintboek’

Haarlem - Oud-burgemeester Deetman van Den Haag krijgt tijdens het Xnoizz Flevo Festival dat vandaag begint, het eerste exemplaar van het Labyrintboek overhandigd. The Quench, de jongerenclub van het Nederlands Bijbelgenootschap, en Youth for Christ (YfC) werken al enige jaren samen aan het Labyrintboek, dat jongeren in 33 dagen meeneemt op een meditatieve reis.

Sportdonderdag, 14 augustus 2008

Revanche Freule zette Jellum-Bears op de kaart

Jellum - In Jellum is gisteren voor de 45e keer de Revanche-Freulepartij gekaatst. De finale werd een herhaling van die van een week eerder in Wommels. Maar echt revanche nemen konden de jongens van Jelsum-Cornjum niet. Opnieuw was Wjelsryp hen de baas in een stormachtige finale.

Sportdonderdag, 14 augustus 2008

Spakenburg ‘fietst’ Heerenveen in de wielen

Spakenburg-Bunschoten - Zaterdag hoofdklasser Spakenburg heeft sc Heerenveen gisteravond, in dat wat een oefenwedstrijd heette, behoorlijk in de wielen gefietst. Niet alleen qua resultaat lag de ploeg van trainer Ton du Chatinier, die afwezig was vanwege zijn huwelijksreis in Hongkong, de formatie van trainer Trond Sollied dwars. Ook qua wedstrijdinstelling ging Spakenburg, dat tot en soms zelfs over het randje van het toelaatbare ging, haar boekje te buiten. Voor Heerenveen was daardoor de lol er gauw af en dat straalde de ploeg ook uit.

Sportdonderdag, 14 augustus 2008

Poulsen gaat naar Aarhus GF

Heerenveen Jakob Poulsen keert terug naar zijn geboorteland om daar te gaan spelen bij Aarhus GF. Gisteren kwam de Deen tot overeenstemming met zijn nieuwe werkgever, waar hij wordt herenigd met zijn voormalige trainer Ove Pedersen.

Sportdonderdag, 14 augustus 2008

MVV - Heerenveen op 24 september

Heerenveen De KNVB heeft het bekerduel van sc Heerenveen tegen MVV uit Maastricht vastgesteld op woensdag 24 september. Het duel wordt gespeeld in stadion De Geusselt en begint om 20.00 uur.

Sportdonderdag, 14 augustus 2008

Omrop zendt toch beelden Cambuur uit

Leeuwarden Omrop Fryslân zendt zaterdag toch gewoon een samenvatting uit van de wedstrijd Cambuur - VVV-Venlo. Daarover is overeenstemming bereikt tussen Cambuur en tv-bedrijf Eyeworks, dat de rechten heeft van de wedstrijden in de eerste divisie.

Sportdonderdag, 14 augustus 2008

Radomski traint mee bij NEC

Nijmegen Arek Radomski keert mogelijkerwijs terug op de Nederlandse velden. De 31-jarige Pool traint de komende tijd mee met de selectie van Mario Been in de hoop NEC te kunnen overtuigen van zijn kwaliteiten en een contract af te dwingen

Sportdonderdag, 14 augustus 2008

Kooistra weg bij Blauw Wit’34

Leeuwarden Blauw Wit’34 en Riemer Kooistra hebben in onderling overleg besloten om de samenwerking met onmiddellijke ingang te beëindigen. Geconstateerd is dat er over en weer sprake is van een vertrouwensbreuk tussen spelersgroep en trainer.

Sportdonderdag, 14 augustus 2008

Beste olympische coach

Voor het begin van de Spelen maakte het Algemeen Dagblad de uitslag bekend van een onderzoek onder de Nederlandse bevolking. Daaruit kwam naar voren, dat Foppe de Haan werd beschouwd als de beste olympische coach van ons land. Dat zegt meer over de mens Foppe en de populariteit van het voetbalspel, dan over het beoordelingsvermogen van de ondervraagde Nederlanders.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties