De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 14 augustus 2013.

Cultuurwoensdag, 14 augustus 2013

Films amateurs en profs gezocht

Leeuwarden | De organisatie van het Noordelijk Film festival (NFF) in Leeuwarden is op zoek naar korte en lange films en documentaires voor het programmaonderdeel Nieuwe Noordelijke Oogst. Professionele noordelijke filmmakers en jonge aanstormende talenten uit de drie noordelijke provincies kunnen tot 1 september producties aanleveren, aldus een woordvoerder gisteren.

Cultuurwoensdag, 14 augustus 2013

Opnieuw basisopleiding karmaster

Leeuwarden | Stichting Amateurtoaniel Fryslân (STAF) wil in september weer beginnen met een basisopleiding tot karmaster. Dat heeft een woordvoerder van STAF gemeld. Om de cursus door te laten gaan zijn minimaal tien deelnemers nodig. Momenteel zijn er zes aanmeldingen.

Cultuurwoensdag, 14 augustus 2013

Eigen dans- en theaterstudio voor Eijer Producties

Gorredijk | Eijer Producties uit Jubbega begint een eigen dans- en theaterstudio in Gorredijk. Dat hebben de zussen en broer Aaltsje, Janna en Aarnt Eijer gisteren gemeld. De studio wordt geopend op 24 augustus. De afgelopen drie jaar verzorgde Eijer Producties musical- en zanglessen in de Skâns en Sportcentrum Unifit in Gorredijk.

Economiewoensdag, 14 augustus 2013

Meer boerenbedrijven gaan failliet

Leeuwarden | In het tweede kwartaal van 2014 gingen 42 bedrijven in de sector land- en tuinbouw en visserij failliet. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hoofdartikelwoensdag, 14 augustus 2013

Obama had beter zijn verlies kunnen nemen

Gekrenkte trots is een slechte raadgever. De Amerikaanse president Barack Obama voelt zich zo geschoffeerd in de affaire-Snowden dat hij dat hij een topontmoeting met zijn Russische evenknie Vladimir Poetin begin volgende maand heeft afgezegd.

Regiowoensdag, 14 augustus 2013

Een eigen wielerbaan, maar de fietsers kunnen er niet op

Drachten | Een prachtige afgesloten wielerbaan voor de meest fanatieke wielrenners. Voor veel Drachtsters ging met de opening van de baan op sportpark De Fennen een lang gekoesterde wens in vervulling. Maar helaas: zonder te betalen mag je er niet op.

Regiowoensdag, 14 augustus 2013

Eigenlijk was Noard-Fryslân Bűtendyks altijd boerengrond

Marrum | De kwelders van Noard-Fryslân Bűtendyks, een brede strook aan de Waddenkust op de grens van het Bildt en Ferwerderadiel, vormen een belangrijke rust- en broedplaats voor allerlei soorten vogels. Het grootste gedeelte is in eigendom van It Fryske Gea, die de natuurgronden zorgvuldig beheert.

Regiowoensdag, 14 augustus 2013

Schoolvervoer blijft voorlopig vergoed

Leeuwarden | Gemeenten blijven voorlopig verplicht om het vervoer van leerlingen te betalen die vanwege hun geloofsovertuiging naar een basisschool gaan die ver weg van huis staat. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) aan de Tweede Kamer. Dekker wil de regeling uitkleden, maar door de leerlingendaling in het basisonderwijs vindt hij het nu niet het juiste moment. Eerst moet duidelijk zijn welke basisscholen open blijven, en pas dan moeten er volgens Dekker ‘passende maatregelen’ worden genomen.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 augustus 2013

Verhalen plaatselijke kerk delen

Antwerpen | Ter gelegenheid van de jaarlijkse Mediazondag (28 en 29 september) worden Belgische katholieken opgeroepen hun inspirerende verhaal te delen over de plaatselijke kerkgemeenschap. Dat meldt de site van het bisdom Antwerpen. ‘Ook in een globaliserende wereld blijft de plaatselijke gemeenschap een onontbeerlijk ankerpunt’, zo is te lezen. ‘Je kunt alleen van een levende gemeenschap spreken, als mensen onder elkaar verhalen uitwisselen en vertellen over wat hen na aan het hart ligt.’ De verhalen komen in het blad Kerk & Leven, dat 25 september verschijnt.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 augustus 2013

Mysterieuze behulpzame priester maakt zich bekend

Jefferson City | Amerikaanse katholieke geestelijken kwamen de afgelopen jaren nogal eens negatief in het nieuws door de misbruikschandalen. Deze week haalde priester Patrick Dowling in Missouri op een heel andere manier de publiciteit. Hij was de ‘mystery priest’ die spontaan - vanuit het niets - geestelijke bijstand bood bij een verkeersongeval.

Sportwoensdag, 14 augustus 2013

Bekerduel Heerenveen met Twente vervroegd

Heerenveen | Het aanvangstijdstip van de bekerwedstrijd tussen sc Heerenveen en FC Twente is gewijzigd. Aanvankelijk was besloten dat de manschappen van Marco van Basten op donderdag 26 september om 20.45 uur zouden aftrappen voor hun wedstrijd met de ploeg uit Enschede. Na overleg is er echter voor gekozen de begintijd met twee uur te vervroegen. Dat betekent dat beide teams dan al om 18.45 uur op het veld van het Abe Lenstra Stadion moeten staan.

Sportwoensdag, 14 augustus 2013

Groninger Schotanus pakt de Friese titel

Surhuisterveen | Groninger Anton Schotanus (Leek) heeft Jan van Dijk (Ureterp) onttroond als Fries kampioen dammen in de hoofdklasse. Na vijftien ronden, waarvan tien keer moest worden meegedaan, eindigde de gepensioneerde leraar Duits met zes zeges op basis van het tegenstandersmoyenne voor Van Dijk. Johan-Teake Dekker (Gorredijk) werd derde. Wopke de Vries (Drachten) en Sietse Jonker (Oudega Sm.) pakten de titels in respectievelijk de eerste en tweede klasse.

Sportwoensdag, 14 augustus 2013

Ritsma maakt debuut in Dakar Rally

Lemmer | Rintje Ritsma maakt begin volgend jaar zijn debuut in de Dakar Rally. De oud-schaatser zal als navigator op de truck van Ginaf Service Rally zijn opwachting maken in de wedstrijd, die op 5 januari in het Argentijnse Rosario begint. Wellicht dat Ritsma in de toekomst echt aan de wedstrijd gaat meedoen. ,,Als sportliefhebber moet je dit een keer meegemaakt hebben en misschien bevalt het wel zo goed dat ik plannen ga uitwerken om de rally een keer op de motor te gaan rijden.’’

Sportwoensdag, 14 augustus 2013

Geen Jaliens dus Cambuur moet schakelen naar plan B

Leeuwarden | De beleidsmakers bij SC Cambuur hebben de hoop op het aantrekken van Kew Jaliens (34) opgegeven. De voormalig AZ-speler en tienvoudig international zou transfervrij aan de slag kunnen en leek aanvankelijk positief over een verblijf in Leeuwarden. Financiën gooiden roet in het eten. ,,Wij konden niet bieden wat zij vroegen”, verduidelijkte algemeen directeur Gerald van den Belt.

Sportwoensdag, 14 augustus 2013

Drachtster Amels na vier sprongen al klaar op eerste WK

Moskou | De eerste wereldkampioenschappen atletiek zijn voor de Friese hoogspringer Douwe Amels gisteren op een teleurstelling uitgelopen. De 21-jarige Drachtster was gistermorgen in het Loezjniki-stadion van Moskou al na vier sprongen klaar. Hij haalde nog wel de aanvangshoogte van 2.17 meter, maar tikte vervolgens in de drie daaropvolgende pogingen op 2.22 meter de lat er af. ,,Ik had hier graag willen stunten, maar dat lukte helaas niet’’, baalde Amels na afloop.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties