De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 14 september 2004.

Bijschriftdinsdag, 14 september 2004

Decor

Verwondering bij de dichter van Psalm 104 over het decor van het leven.

Dossierdinsdag, 14 september 2004

Magische winst


Dossierdinsdag, 14 september 2004

Autocross


Economiedinsdag, 14 september 2004

Fries ‘China-kantoor’ moet snel geopend

Leeuwarden – De provincie Fryslân wil zo snel mogelijk van start met een speciaal kantoor dat de contacten onderhoud met de Chinese provincie Sichuan. Het kantoor, het ‘Sichuan liaison office’ gaat als intermediair contacten leggen tussen het midden- en kleinbedrijf van Fryslân en Sichuan. Het richt zich daarbij vooral op de sectoren die in beide provincies belangrijk zijn, zoals de zuivelsector en de aardappelsector. Bij het kantoor komen twee mensen te werken.

Economiedinsdag, 14 september 2004

Meer uitbraken van koeiengriep in afgelopen maanden

Deventer – Het aantal uitbraken van koeiengriep (IBR, Infectieuze Bovine Rhinotracheďtis) is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren blijkt dat uit het aantal monsters dat dierenartsen opsturen van dieren die mogelijk besmet zijn. Vanaf juni gaat het om een verdrievoudiging. Na onderzoek blijkt dat het in 40 procent van de gevallen gaat om de dierziekte.

Economiedinsdag, 14 september 2004

Groenfinanciering natuurverenigingen

Burgum – De noordelijke Rabobanken hebben met BoerenNatuur een groenfinancieringsarrangement ontwikkeld speciaal voor leden van agrarische natuurverenigingen. Gisteren heeft G. Benedictus namens de banken het eerste arrangement aangeboden aan R. Cazemier, voorzitter van BoerenNatuur Noord-Nederland. De rentekorting kan oplopen tot een procent voor agrarische ondernemers.

Hoofdartikeldinsdag, 14 september 2004

Het falen in de zorg…

De gezondheidszorg is bijna dagelijks in het nieuws. Enkele punten van de afgelopen weken: er komen regels voor het thuis vastbinden van dementerende bejaarden, diverse zorginstellingen zakken door de vloer van minimale kwaliteit en de spoedeisende hulp in ziekenhuizen is meestal slecht geregeld; soms doet de portier het zogeheten intake-gesprek op grond waarvan de eerste maatregelen worden genomen. Voeg daarbij de alsmaar voortdurende problematiek van fouten in de organisatie en in de behandeling waarbij ettelijke doden vallen en denk aan het chronische probleem van vergiftigingen en andere nare verschijnselen ten gevolge van ongecoördineerde medicijnvoorschriften.

Regiodinsdag, 14 september 2004

Terschellingers jagen bij buren op cranberries

Vlieland/Terschelling – Vrijwel de hele oogst van Amerikaanse veenbessen (cranberries) op Vlieland is dit jaar naar buureiland Terschelling verdwenen. De Terschellinger cranberrybedrijven voeren op Vlieland een concurrentieslag.

Regiodinsdag, 14 september 2004

Gratis wieken voor oliemolen Blauwhuis

Blauwhuis - De grote truck met oplegger wurmt zich door de smalle straten van Blauwhuis. Hij brengt een ruim twintig meter gevlucht – de roeden – van een molen die bedoeld is voor de oliemolen in Blauwhuis. Hiermee is de komst van de molen, die op 1 januari 2007 moet draaien, weer een stapje dichterbij.

Regiodinsdag, 14 september 2004

Spoedeisende hulp nog niet goed genoeg

Leeuwarden – De spoedeisende hulp in Nederland is niet goed genoeg geregeld. Zo ontbreekt het vaak aan voldoende opgeleid personeel. Friese ziekenhuizen erkennen dat er het een en ander te verbeteren valt.

Regiodinsdag, 14 september 2004

Meeste scholen zijn een minuut stil voor Beslan

Leeuwarden – Op veel scholen in het basis- en voortgezet onderwijs is vandaag een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het gijzelingsdrama in het Russische Beslan. Ook op Friese scholen werd stilgestaan bij het drama. Daarmee werd gehoor gegeven aan de oproep van minister Van der Hoeven van Onderwijs.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 september 2004

‘Samen zingen uit Tussentijds’

Didam – Het duurt nog zeker vijf jaar voor er een opvolger op de markt komt voor het Liedboek voor de Kerken . Dat zegt woordvoerder ds P.H. Endedijk van de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied (ISK). Een rapport met voorstellen wordt binnenkort voorgelegd aan de synodes.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 september 2004

Bundel ‘Tussentijds’ vult Liedboek aan

Didam – De Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied (ISK) brengt in november een aanvulling uit op het Liedboek voor de Kerken . De bundel Tussentijds moet de periode overbruggen tot er een compleet nieuw Liedboek is. ‘Tussentijds’ wordt gezamenlijk uitgegeven door Boekencentrum en Kok Kampen, in een oplage van 15.000 tot 20.000 exemplaren.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 september 2004

God is de barmhartige die geen mens laat vallen

Weinig woorden komen in de Bijbel zo vaak voor als het woord ‘Barmhartigheid’. God is de barmhartige die geen mens laat vallen. Zijn volk neemt Hij steeds weer in bescherming. De profeten klagen de onbarmhartigheid van machtigen aan die armen uitbuiten. En Jezus geeft om de barmhartige Samaritaan als voorbeeld van een mens die op weg is naar zijn eindeloos geluk.

Geloof & Kerkdinsdag, 14 september 2004

Geloof, hoop, liefde, gerechtigheid. Zomaar wat kernwoorden uit het christelijk geloof. Maar wat houden ze nu ook alweer in? Pater dr Hans van Munster ofm behandelt zeven van deze kernwoorden. Deel 2.

Sportdinsdag, 14 september 2004

Dolf Wissmann krijgt nooit genoeg van examen wiskunde

Leeuwarden – De status van grootheden als Max Euwe, Jan Timman of een Loek van Wely zal hij nooit krijgen, maar daar is Dolf Wissmann (39) uit Leeuwarden ook niet op uit. De kersverse grootmeester schaak probleem oplossen opereert in de marge van de schaaksport en in die anonimiteit voelt hij zich goed. Maar zeg niet dat het oplossen van schaakproblemen helemaal niets voorstelt. ,,Want je komme echt net samar op it nivo dęr’t ik no stean. Dęr geane hiel wat treningsoeren oan foarôf.’’

Weerdinsdag, 14 september 2004

Onweersbuien

Het kan vanmiddag aan de kust stormen en we hebben te maken met onweersbuien. Het kwik komt te liggen rond 18 graden. Morgen krijgen we opnieuw buien met kans op onweer. Het wordt dan zo’n 15 graden bij een matige tot harde wind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties