De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 20 mei

Archief

De artikelen van maandag, 14 september 2009.

Cultuurmaandag, 14 september 2009

Campingkonsert fan teater Snits grut sukses

De lêste donkere wolken lutsen krekt oer doe’t foarsitter Klaas Visser fan toanielferiening Teater Snits in unyk iepenloftkonsert iepene op Camping Pasveer yn Loaiïngea. Fergees, mar it publyk moast wol soargje foar eigen stuollen, hie op de affiches stien. Gjin probleem. Yn ’e auto’s wie genôch plak. Fleurich fytste mannich fytser mei stoel yn ’e hân of efterop it sitsje it hiem fan de famylje Hoekstra op, de eigners fan de camping.

Cultuurmaandag, 14 september 2009

Drie kunsttalenten in prijzen op Media Art Festival

Leeuwarden - Drie jonge kunstenaars, pas afgestudeerd aan een van de kunstacademies in Nederland, zijn gisteren op het Media Arts Festival in Leeuwarden aangewezen als Jong Talent 2009. Het gaat om Martha Benedikte Hjort Jessen (Gerrit Rietveld Academie Amsterdam), Femke Dijkstra (Minerva Academie Groningen) en Jan Merlin Marski (ArteZ Media Art Department, Enschede).

Hoofdartikelmaandag, 14 september 2009

Barroso bungelt...

Het Europees Parlement schept er behagen in José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, zo lang mogelijk te laten bungelen. Woensdag hoopt Barroso door het Europarlement te worden herkozen, maar de parlementariërs doen hun uiterste best hem zo lang mogelijk in het onzekere te laten.

Regiomaandag, 14 september 2009

Een museum voor het Fries dat letterlijk aanspreekt

Leeuwarden - De huidige musea zitten vast in hun verleden. Ooit was het wetenschappelijk interessant om te verzamelen en te vergelijken, maar inmiddels is die vorm van onderzoek allang uitgeput. De horizon van onze kennis ligt ver voorbij het verzamelbare. Nu zitten de musea niet alleen vol oude spullen, maar ook vol oude ideeën.’’

Regiomaandag, 14 september 2009

Hoeveel generaties er ook tussen zitten: Fryslân blijft home

Wouter Smilde New York - ,,Frisian is the language that warms me when I hear it”, aldus een Fries om utens die al jaren in Amerika woont. Hij was afgelopen zaterdag in een klassiek pand op Governor’s Island in New York aanwezig op de speciale Friesland Dag.

Regiomaandag, 14 september 2009

’s Werelds meeste verhalen komen uit Harkema

Harkema - Ze zijn niet tastbaar, niet zichtbaar. Maar ze spelen een oh zo belangrijke rol in de geschiedenis van de streek. En ook nu nog, aldus burgemeester Van der Zwan tijdens de officiele opening van Volksverhalen en Folksongs in de Spitkeet te Harkema. Door Patrick van ’t Haar.

Regiomaandag, 14 september 2009

Gratis, intiemer en vooral lekker

IJlst - Een nieuw decor voor het Festival 2015 dit jaar: de ijsbaan en fierljepschans vlak achter het centrum van IJlst. Anders dan bij de voorgaande edities van het festival - in de polder even buiten de plaats - konden de inwoners van IJlst de opbouw nu van dichtbij volgen.

Regiomaandag, 14 september 2009

Veel minder griepgevallen dan verwacht

Leeuwarden - De verwachte grote uitbraak van de Mexicaanse griep in september blijft vooralsnog uit. Bij ArboNed zijn in Fryslân minimale aantallen aan zieken geregistreerd. Gezondheidsorganisaties raden aan wel door te gaan met maatregelen omtrent hygiëne.

Geloof & Kerkmaandag, 14 september 2009

Winstbejag wint van matigheid

De wereld bevindt zich in de ergste economische crisis sinds de jaren dertig. Biedt het geloof eigen manieren en inzichten om daarmee om te gaan? Prof. dr. Johan Graafland, hoogleraar in Tilburg, beschouwt de crisis de komende weken in het Friesch Dagblad. Vandaag deel 2: Van Angelsaksisch naar Rijnlandmodel?

Geloof & Kerkmaandag, 14 september 2009

Hervormde kapel De Blesse was laatste der Mohikanen

Kortgeleden berichtte deze krant over de sluiting van de hervormde kapel in De Blesse. Daarmee is in deze streek van Fryslân een stukje kerkgeschiedenis afgesloten, want Evangelisatievereniging te De Blesse was de laatste der Mohikanen, aldus ds. Teije T. Osinga uit Oudemirdum.

Geloof & Kerkmaandag, 14 september 2009

Survival en praise bij aftrap jeugdwerk

Jistrum/Noardburgum - Met een survival op zaterdag en een jongerenfestival in Club Q zondagavond begon voor honderden jongeren dit weekend het christelijk jeugdwerkseizoen in Tytsjerksteradiel. Een unieke formule van kerken en burgerlijke gemeente vormt de basis van het jeugdwerk.

Geloof & Kerkmaandag, 14 september 2009

Ds. Arjan Plaisier bij startavond Friese kerkbewegingen

Drachten - Ds. Arjan Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, spreekt woensdag op de startavond van vier Friese confessioneel-evangelische kerkbewegingen in Drachten.

Sportmaandag, 14 september 2009

Trio Van der Bos sluit in stijl af

Marssum - Op het perron van de laatste stop voor eindstation Leeuwarden klonk gisteren opnieuw de zomerhit van 2009 uit de speakers. Gert-Anne van der Bos, Folkert van der Wei en Daniël Iseger grepen in Marssum voor de negende keer dit seizoen de macht. Van der Bos werd tot koning gelauwerd.

Sportmaandag, 14 september 2009

Gerieke de Groot is drie jaar na operatie de beste kaatsster

Marssum - Gérieke de Groot heeft dit seizoen het puntenklassement bij de dames gewonnen. De zege in Marssum was voldoende om partuurgenoot Afke Hylkema op de laatste kaatsdag van het damesseizoen voorbij te streven. De 21-jarige kaatsster uit Sint Annaparochie pakte 48 punten, Hylkema bleef staan op 46 punten. ,,Vooraf voorspelde Géjanne Dijkstra in de Wisin dat ik het puntenklassement zou gaan winnen dit seizoen. Ik dacht dat dat wat te hoog gegrepen zou zijn. Dit is heel mooi.”

Sportmaandag, 14 september 2009

Ernst ziet Tiviakov al afvallen bij NK schaken

Haaksbergen - Hij is op papier de nummer twee, een betere kans om Nederlands kampioen schaken te worden zal Sipke Ernst misschien de komende jaren niet krijgen. De grootmeester uit Damwoude lijkt zich dat te realiseren en hij kwam dit weekeinde prima uit de startblokken. Met remise tegen het grote talent Anish Giri en winst op Karel van der Weide staat de Fries na de eerste twee ronden op de gedeelde tweede plek. Het goede begin zal Ernst motiveren om na Eddie Scholl (1970) de tweede Fries te worden die Nederlands kampioen geworden is. Voorlopig leidt Friso Nijboer. Hij pakte twee zeges. Gisteren was hij de baas over Dimitri Reinderman en zaterdag versloeg hij Roi Miedema in de enige partij die een winnaar opleverde.

Sportmaandag, 14 september 2009

Sneek pakt ‘sneaky’ de winst

Sneek - Voor Sneek Wit Zwart was de thuiswinst op Be Quick 1887 een feestje waard. De opluchting over het feit dat de Waterpoorters van de hatelijke nul af zijn was daar de meest plausibele verklaring voor. Want het spel bood weinig reden tot vreugde. Dat verdiende geen moment de schoonheidsprijs.

Sportmaandag, 14 september 2009

NK voor senioren met regels voor pupillen

Middelburg - Men neme een half voetbalveld, twee kleinere doelen en veertien senioren. Resultaat: het NK voetbal voor 45-plussers, dat afgelopen week voor het eerst werd georganiseerd door de KNVB. Ropta Boys en VVI waren twee van de veertien deelnemers, op het toernooi dat van donderdag tot en met zaterdag werd gespeeld in Zeeland.

Sportmaandag, 14 september 2009

Scholl pakt in 1970 met geluk de Nederlandse schaaktitel

Hij is de enige Friese schaker die er ooit in slaagde Nederlands kampioen te worden. Eddie (Eduard Cornelis) Scholl pakte die titel in 1970 in zijn eigen Leeuwarden. Het was in het jaar waarin de speler van het roemruchte Philidor zelfs de Russische wereldkampioen Boris Spasski op remise wist te houden. Maar de 64-jarige leraar wiskunde aan het gymnasium realiseerde zich heel goed dat hij een sterke schaker was, maar geen wereldklasse.

Sportmaandag, 14 september 2009

‘Tafeltenniscultuur Fryslân nog uit tijd van hunebedden’

FTTC 1 begon zaterdag het nieuwe tafeltennisseizoen met een thuisduel tegen FTTC 2. De teams uit Franeker zijn samen met TTV Ready (Leeuwarden, eerste divisie Noord) de hoogstgeplaatste teams van Fryslân. Waarom heeft Fryslân geen clubs die uitkomen in de vier landelijke divisies?

Sportmaandag, 14 september 2009

‘Niet het gevoel dat we zestiende staan’

Heerenveen - Met slechts twee doelpunten uit zes duels gaat sc Heerenveen donderdag aan het karwei in de Europa League tegen Sporting Clube de Portugal beginnen. In de Noordelijke derby tegen FC Groningen had de ploeg van Jan de Jonge zichzelf zaterdagavond voor eigen publiek een dienst kunnen bewijzen door het zelfvertrouwen op scorend gebied weer wat op te krikken. Dat lukte niet tot frustratie van onder andere aanvalsleider Gerald Sibon.

Sportmaandag, 14 september 2009

Heerenveen: wel kansen, geen punten

Heerenveen - In de derby tegen FC Groningen kreeg sc Heerenveen zaterdag wel kansen, maar geen punten. Een bittere pil voor de ploeg van interim-trainer Jan de Jonge, die voor het eerst sinds 1997 weer eens een noordelijk onderonsje verloor. Maar Heerenveen speelde eindelijk weer eens op z’n Heerenveens.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties