De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van maandag, 14 september 2015.

Cultuurmaandag, 14 september 2015

Zorg over financiën Cultuur Kwartier Sneek

Sneek - Het college van burgemeester en wethouders van Súdwest-Fryslân is bezorgd over de toekomstige financiering van Cultuur Kwartier Sneek. De instelling voor cultuureducatie en podiumkunsten heeft een sluitende begroting afgeleverd voor volgend jaar, maar voorziet in de meerjarenraming tekorten voor de drie jaren daarna.

Hoofdartikelmaandag, 14 september 2015

Vluchtelingen in een boze wereld

Nederland (en Europa) bevindt zich in een ernstige situatie. De vluchtelingenstroom naar Europa zet alle verhoudingen in Europa - nationaal en internationaal - onder zware druk. De opvang van vluchtelingen is in zeker zes Europese landen, vooral in Oost-Europa, onzeker. De Europese Unie doet er alles aan het verzet tegen de komst van vluchtelingen te breken. Premier Rutte vent een plan uit in Europa waarin veel aandacht wordt besteed aan de opvang in Europese landen, maar waarin opvang 'in de regio' het hoofddoel is. Rutte's plannen lijken niet erg realistisch. Zelfs de benaming deugt al niet; wat is 'de regio' en wie beslist welke landen tot 'de regio' behoren?

Hoofdartikelmaandag, 14 september 2015

Moeilijk: de ethiek van het helpen

Duizenden mensen in ons land hebben de gebeurtenissen in het vluchtelingendrama met emotie ondergaan. Spontaan ontstonden allerlei initiatieven - het geven van kleren, voedsel, speelgoed en knuffels. De bereidheid om te helpen was zo groot dat een stop werd afgekondigd.

Regiomaandag, 14 september 2015

De welkomstpakketten stromen binnen

Drachten - Duizenden mensen hebben in tien steden bij inzamelpunten in totaal 21.000 welkomstpakketten ingeleverd voor vluchtelingen. De dozen bevatten geen voedsel of kleding, maar persoonlijke dingen zoals welkomstkaartjes, spelletjes, wanten of een warme muts, aldus de organisatie 'Nederland verwelkomt'. De spullen worden overgedragen aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Die verdeelt de spullen vervolgens onder de asielzoekers. De actie was een initiatief van enkele studenten uit Amsterdam. Via internet wisten ze ook mensen elders enthousiast te maken.

Regiomaandag, 14 september 2015

Krimpstatus levert drie ton op per jaar

Dokkum - De zes gemeenten in Noordoost-Fryslân krijgen vanaf volgend jaar jaarlijks ruim drie ton extra om in te spelen op de gevolgen van de bevolkingskrimp. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) bekendgemaakt. De gemeenten willen het geld, dat ze krijgen tot en met 2020, inzetten voor onder meer regiospecifiek onderzoek.

Regiomaandag, 14 september 2015

Sloten zoekt geld voor verlichting monumenten

Sloten - Plaatselijk Belang Sloten en de Stichting Vrienden van Sloten willen het plan Sloten uitgelicht, waarbij negen monumentale panden in de stad in het licht worden gezet, in de zomer van 2016 uitvoeren. De komende weken wordt duidelijk of de initiatiefnemers de financiering van het plan rond krijgen.

Geloof & Kerkmaandag, 14 september 2015

Opvolging Hurkmans wordt een signaal


Sportmaandag, 14 september 2015

Zelfbewuste Van Anholt terug op oude positie

Door Lars Goerres


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties