De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van maandag, 14 oktober 2002.

Bijschriftmaandag, 14 oktober 2002

Avondmaal

We noemen het Avondmaal heilig. Heiligen, dat wil zeggen, afzonderen en bestemmen voor een bepaald doel.

Cultuurmaandag, 14 oktober 2002

Sutelaksje suksesfol ôfsluten mei omset fan 221.245 euro

Ljouwert - De Sutelaksje fan de Stichting It Fryske Boek is sneon mei de wenstige Boekemerk op it Frânske Pleintsje te Drachten ôfsluten. Sa’n tritich Fryske en Stellingwerver skriuwers en dichters ferkochten en sinjearren der har eigen wurk.

Economiemaandag, 14 oktober 2002

LTO-fusie afgeketst, samenwerking niet

Drachten - Een landelijke fusie in LTO-verband is van de baan. Wel zal een aantal afzonderlijke afdelingen besluiten tot fusie. Dit heeft LTO Nederland meegedeeld. Op korte termijn zullen alsnog stappen worden gezet om de landelijke organisatie door samenwerking te versterken.

Economiemaandag, 14 oktober 2002

Vee geruimd in Oldelamer na constatering bse

Oldelamer – Een groot deel van de veestapel van boer Arnold Langeler in Oldelamer, 27 van de 75 melkkoeien, is vrijdag geruimd omdat ook een tweede test wees op bse bij een koe die afkomstig was van zijn bedrijf.

Hoofdartikelmaandag, 14 oktober 2002

Nieuw talent

De NCRV dacht een goede slag te hebben geslagen door Paul de Leeuw te contracteren voor een serie televisieprogramma’s. Maar de omroep blijkt zich deerlijk vergist te hebben: de samenwerking wordt ontijdig beëindigd (per eind dit jaar) omdat de achterban van de omroep niet gediend blijkt te zijn van de wijze waarop De Leeuw humor en ernst combineert.

Hoofdartikelmaandag, 14 oktober 2002

Praten of bekeuren?

De politiebonden zien niet zo veel in de voornemens van het kabinet om de veiligheid in Nederland te vergroten. Ze denken dat de plannen er voor zorgen dat de politie niet meer ‘je beste vriend’ is en dat de politie ‘alleen’ nog maar bekeuringen gaat uitdelen.

Regiomaandag, 14 oktober 2002

‘Wethouder moet fractie

Leeuwarden – Wethouders en gemeenteraadsleden van dezelfde partij moeten hun contact beperken tot het uitwisselen van informatie. Het is daarom onwenselijk dat wethouders de fractievergaderingen bijwonen.

Regiomaandag, 14 oktober 2002

Urker jeugd zorgt opnieuw voor rellen

Urk - Jongeren op Urk hebben in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw voor relletjes gezorgd bij het gemeentehuis en enkele kroegen.

Regiomaandag, 14 oktober 2002

Onderzoek zeehonden gestart

Groningen – Een internationale groep van bacteriologen, virologen en epidemiologen doet onderzoek naar de oorzaak van de massale zeehondensterfte in de Waddenzee.

Regiomaandag, 14 oktober 2002

Facelift dorp bekroond met standbeeld theoloog

Metslawier - ,,Ien, twa, trije. Lűke mar!” En dat doen de kinderen uit de B. Bekkerstrjitte in Metslawier maar wat graag. Want: wat zou er onder de mega-heksenhoed zitten? De kinderen hebben zelf ook een heksenhoed op en sommigen dragen zelfs een heksencape. Is Metslawier (ook) in de ban van Harry Potter of is er een link met de eigen geschiedenis? Dat laatste blijkt het geval te zijn.

Regiomaandag, 14 oktober 2002

Wereld kijkt naar Knypster optocht

De Knipe – Vanuit de hele wereld kon zaterdag meegekeken worden naar de optocht in De Knipe. Dank zij een webcam, een digitale camera die verbonden is met een computer, werden de beelden meteen op internet gezet. Om de tien tot twintig seconden werd het beeld ververst. Deze noviteit was een primeur voor de organisatie van de Allegorische Optocht van De Knipe.

Regiomaandag, 14 oktober 2002

Hovenier scoort met Friese topmerrie

Drachten – Vijf jaar geleden kochten Bonne en Janny Bosma uit Makkum hun eerste Friese paard: Ineke (vader Djurre; moeder Lubke). Afgelopen zaterdag werden de eigenaren van een hoveniersbedrijf met een nakomeling van deze Ineke, Famke Ineke B (vader Sape 381), nationaal kampioen bij de een- en tweejarige merries op de centrale keuring van het Friesch PaardenStamboek in het Fries paardencentrum in Drachten.

Regiomaandag, 14 oktober 2002

Renovatie raadhuis Grou kost te veel geld

Grou – De gemeente Boarnsterhim heeft geen geld om het raadhuis aan de Stationswei in Grou te renoveren. Het pand dat in 1942 is opgeleverd, verkeert in slechte staat.

Geloof & Kerkmaandag, 14 oktober 2002

Bewondering voor Oosterhuis

Amsterdam – Lieddichter Huub Oosterhuis krijgt vrijdag een eredoctoraat van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Aanleiding is zijn grote verdienste op het gebied van de liturgievernieuwing in de Rooms-Katholieke Kerk. Zaterdag hield het Bezinningscentrum van de VU een studiedag rond Oosterhuis’ werk. Bewondering bepaalde de sfeer.

Geloof & Kerkmaandag, 14 oktober 2002

Missionarissen uit het Zuiden

De verhoudingen in de zending wereldwijd zijn aan het veranderen, schrijft ds Ype Schaaf uit Dokkum. Voorheen gingen westerse missionarissen naar het Zuiden om te evangeliseren; vandaag de dag treden vooral christenen uit het Zuiden toe tot oude Westerse kloosterorden.

Geloof & Kerkmaandag, 14 oktober 2002

Brazilië Zending opent nieuw pand in Anna Paulowna

Anna Paulowna – De Stichting Brazilië Zending heeft zaterdag haar nieuwe kantoor in Anna Paulowna in gebruik genomen.

Geloof & Kerkmaandag, 14 oktober 2002

Groei bijbelscholen veroorzaakt financieel tekort

Veenendaal - De Evangelische Bijbel Scholen in Veenendaal (EBS) heeft een financieel tekort van zo’n 125.000 euro.

Sportmaandag, 14 oktober 2002

Nijeberkoop slachtoffer van eigen succes

Nijeberkoop - De organisatie van de samengestelde wedstrijden rond buurtschap Egypte bij Nijeberkoop zou het liever iets rustiger aandoen, maar de stichting Samengestelde Wedstrijd Friesland (SGW Friesland) wordt door het succes van de afgelopen twintig jaar gedwongen om door te gaan.

Sportmaandag, 14 oktober 2002

Hardegarijp zet logica in voetbal op zijn kop

Hardegarijp zet de voetballogica op zijn kop. De tweedeklasser zette zaterdag bij VEV’67 ook de derde uitwedstrijd om in winst (de op 0-2 vlak voor tijd gestaakte wedstrijd bij ONT meegerekend). Het begrip ‘thuisvoordeel’ leverde echter pas een punt op.

Sportmaandag, 14 oktober 2002

Harkemase Boys blijft nuchter

Harkema – Harkemase Boys is er zaterdag in geslaagd de prominente plaats in de top van de hoofdklasse C vast te houden, zonder zich bovenmatig te hoeven inspannen. De vooraf gevreesde debutant csv Apeldoorn werd in Harkema op basis van gretigheid eenvoudig opgerold.

Sportmaandag, 14 oktober 2002

Zwaluwen echt geen angstvogel

Leeuwarden – Bij Leeuwarder Zwaluwen is iets opvallends aan de hand. Ondanks een lage positie is er absoluut geen paniek bij de ploeg van trainer Hans de Jong. Hoogvlieger Oranje Nassau werd overtuigend afgetroefd, maar pech leidde toch nog tot een teleurstellend gelijkspel.

Sportmaandag, 14 oktober 2002

Iko Kuipers: Ik kan me op de bank ook heel goed opladen

Warfstermolen – Thuis tegen Kollum. Een potje waar een speler als Iko Kuipers zich niet voor hoeft op te laden. Maar de 36-jarige zit uitgerekend tijdens de derby op de reservebank. De trainer wilde wat anders. Ben je lekker mee. Balen dus. Of toch niet?

Sportmaandag, 14 oktober 2002

Paniek bij Flyers leidt tot winst in Geleen

Heerenveen – Een goede coach durft toe te geven dat hij nog dingen kan leren. Formido Flyers-trainer Andy Tenbult vond het niet leuk dat aanvoerder Lester Arts op eigen houtje zaterdag na de verloren wedstrijd tegen Nijmegen met een aantal spelers het penalty-killing systeem nog eens doornam.

Sportmaandag, 14 oktober 2002

Het zit WPB even niet mee

Sneek – Het zit Waterpoort Boys (WPB) momenteel even niet mee. Zaterdag verloor de Sneker ploeg van trainer Willem Branderhorst de aansluiting met de top in de tweede klasse K door de nederlaag tegen debutant Zeerobben uit Harlingen, dat wel nadrukkelijk aanpikte. WPB miste vanwege blessures een groot aantal spelers.

Sportmaandag, 14 oktober 2002

Zuid-Koreaanse talenten op stage bij Heerenveen

Heerenveen – Sportclub Heerenveen heeft de komende drie maanden een twintigtal voetbaltalenten uit Zuid-Korea op bezoek. De spelers, in de leeftijd van 16 tot 21 jaar, verblijven met begeleiders in een vijftal bungalows op Villapark Langweer.

Sportmaandag, 14 oktober 2002

Pijnlijk verlies dames Sneek

Oldenzaal – De dames van volleybalclub Essent Sneek zijn zaterdag de competitie gestart met een ingecalculeerde nederlaag tegen regerend kampioen Arke Pollux. Desondanks was het een pijnlijk verlies, omdat de Sneker ploeg zeker twee sets ver onder haar niveau speelde. In drie sets werd de formatie van Tjitske Ringnalda roemloos afgeserveerd.

Sportmaandag, 14 oktober 2002

Van der Schans komt uit op voormalig paard Vrieling

Leeuwarden – Wout Jan van der Schans komt vanaf woensdag uit op Atlantic, het voormalig toppaard van Jur Vrieling.

Weermaandag, 14 oktober 2002

Wisselvallig

Het is wisselvallig weer met vannacht buien en morgen eerst droog en vrij zonnig weer, later gevolgd door regen. Het kwik zakt vannacht tot 7 ŕ 8 graden, morgen ligt de temperatuur overdag rond 11 ŕ 12 graden. De wind is matig tot vrij krachtig uit het zuiden tot zuidoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties