De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 14 oktober 2009.

Cultuurwoensdag, 14 oktober 2009

Muziekbond accepteert nieuwe regels Buma niet

Leeuwarden - De Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland (CBMF) is ontstemd over het besluit van rechtenorganisatie Buma/Stemra om de administratie van muziekgebruik bij koren en korpsen met ingang van 1 januari 2009 te veranderen. In maart kondigde Buma aan dat verenigingen waarschijnlijk met terugwerkende kracht via internet moesten gaan aangeven welke werken wanneer tijdens repetities en/of concerten werden uitgevoerd. Gisteren ontving de CBMF een brief waarin staat dat het plan definitief in werking gaat. ,,Dat accepteren wij absoluut niet”, zegt voorzitter Durk Dam van de CBMF in een reactie.

Cultuurwoensdag, 14 oktober 2009

Gratis audioboek voor bezoekers voorstelling SULT

Molkwerum - De bezoekers van de voorstelling It Heksershol van SULT in Molkwerum krijgen het audioboek van het theaterstuk cadeau. Dat heeft een woordvoerder van útjouwerij Audiofrysk gisteren gemeld. Eerder werd al bekend dat het oorspronkelijke verhaal van Halbertsma uit Rimen en Teltsjes beschikbaar zou worden als Friestalig audioboek, ingesproken door Wouter van der Wal.

Cultuurwoensdag, 14 oktober 2009

Website Fries Uitburo ook Friestalig

Leeuwarden - De website van het Fries Uitburo wordt tweetalig. Informatie over Friese en Friestalige producties staat voortaan ook in het Fries op de site. Dat heeft een woordvoerder laten weten.

Cultuurwoensdag, 14 oktober 2009

Accelerando Classic Award voor Jongsma

Drachten - Marimbaspeler Arjan Jongsma (14) uit Drachten heeft maandagavond de Accelerando Classic Award gekregen na afloop van zijn optreden in Musis Sacrum in Arnhem. Het gaat om een muziekbeurs ter waarde van duizend euro, bedoeld als ondersteuning van de muzikale ontwikkeling van een jong talent.

Cultuurwoensdag, 14 oktober 2009

Plannen voor Schaaf nog onduidelijk

Muziekcentrum Schaaf in Leeuwarden is aangekocht door de gemeente. Welke plannen die met het pand heeft, is nog onduidelijk. De programmering blijft voorlopig onaangetast; Biil Wyman’s Rhythm Kings komt zaterdag gewoon naar de Friese hoofdstad.

Economiewoensdag, 14 oktober 2009

Viando diervoeders in Feanwâlden is failliet

Feanwâlden - Diervoederfabrikant Viando in Feanwâlden is failliet. De rechtbank in Haarlem heeft eergisteren het faillissement van de fabriek en moederbedrijf Rodi in Opmeer (Noord-Holland) uitgesproken. De uitspraak van de fabrikant van honden- en kattenvoer volgt op de surseance van betaling op 8 oktober.

Economiewoensdag, 14 oktober 2009

Nelleke Mulder is Zakenvrouw van het Noorden

Groningen - In Martini Plaza is gisteren Nelleke Mulder van het bureau Nelleke Mulder Image & Styling uit Sneek verkozen tot Zakenvrouw van het Noorden. Mulder was met Femke Spiering van de ZorgZaak in Hoogeveen en Xandra Groenewold van Pro-Time in Groningen genomineerd. Mulder won eerder de Jonge Ondernemersprijs.

Economiewoensdag, 14 oktober 2009

Fries beeldhorloge genomineerd voor Innovatieprijs

Utrecht - Rabobank heeft de tien genomineerden voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2009 bekendgemaakt. Bij de genomineerden zit Nanko Brattinga van het bedrijf Timer uit Sneek, de mede-ontwikkelaar van het beeldhorloge. De genomineerden zijn geselecteerd uit een recordaantal van 553 aanmeldingen. In twee jaar tijd is het aantal inzendingen verdubbeld. Op 2 december wordt de prijs bekend gemaakt.

Hoofdartikelwoensdag, 14 oktober 2009

Bij gebrek aan beter

Wie zichzelf vergelijkt met Jezus en Napoleon, lijdt aan grootheidswaan. Maar dat is nog niet eens de grootste ondeugd van Silvio Berlusconi. De Italiaanse regeringsleider, tevens een rijk zakenman, wordt verdacht van corruptie, machtsmisbruik en financiële malversaties. Ook mogelijke onheuse betrekkingen met allerlei jongedames doen de wenkbrauwen fronzen. Maar toch blijft Silvio Berlsuconi in eigen land gevierd en is hij al drie keer herkozen als Italiaans premier. Volgens opiniepeilingen staat meer dan de helft van de Italianen achter hem en zou hij zonder moeite herkozen worden als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.

Regiowoensdag, 14 oktober 2009

Kordate cultuurdaden maken Fryslân klimaatproof

Sexbierum - De verwachte zeespiegelstijging - gevolg van de niet te stuiten klimaatverandering - hoeft niet tot knikkende knieën in Fryslân te leiden. Goede ingrepen aan de kust, los van dijkverhoging, kunnen Fryslân klimaatbestendig maken.

Regiowoensdag, 14 oktober 2009

Fries milieu moet schoner dan wet zegt

Leeuwarden - Het milieu in Fryslân moet mogelijk aan hogere normen voldoen dan in de rest van Nederland. De provincie wil dat het milieu vanaf 2030 helemaal niet meer schadelijk belast wordt. Er komt een speciaal Fries normenkader als blijkt dat voor een duurzame ontwikkeling van Fryslân een hogere milieukwaliteit nodig is dan wettelijk is vastgelegd.

Regiowoensdag, 14 oktober 2009

Blikvangers van Sloten worden eindelijk hersteld

Sloten - Het zijn de blikvangers van Sloten, de beide waterpoorten over stadsgracht het Diep. De bouwwerken worden eindelijk gerestaureerd. Tot vreugde van de stichting Behoud Monumenten Gaasterlân-Sleat.

Regiowoensdag, 14 oktober 2009

Ophef rondom ‘verdacht’ twitterbericht VVD-raadslid

Leeuwarden - VVD-raadslid Wyb Feddema in Leeuwarden lag gisteren landelijk onder vuur omdat hij mogelijk voorkennis zou hebben gehad over de val van de DSB-bank. Op zondagavond om 18.16 uur plaatste Feddema op internetdienst Twitter een bericht dat een bank in de problemen was gekomen en dat om acht uur ’s avonds meer bekend zou worden.

Regiowoensdag, 14 oktober 2009

Angst van elke burger is het voldongen feit

De bezoekers op de informatieavond over het nieuwe ‘duurzame’ bedrijventerrein Nieuw Stroomland ten zuidwesten van Leeuwarden, maandag in Marssum, voelen zich bekocht. Niet geheel onterecht. De concrete informatie was summier, en tegelijk ontstond de indruk dat de komst van Nieuw Stroomland een voldongen feit is.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 oktober 2009

Naar Dordrecht in 2010: Protestants Forum wil eenheid tonen

Utrecht - De protestantse kerkgemeenschappen gaan bijna vierhonderd jaar na de Dordtse Synode van 1618/1619 opnieuw één gemeenschappelijke synode houden in Dordrecht. In het najaar 2010 moet er een Nationale Synode worden gehouden waar vertegenwoordigers uit de verschillende protestantse kerken bij aanwezig zijn.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 oktober 2009

‘Goede Herder heeft één kudde’

Utrecht - ,,In de sfeer van de broederschap moeten we als christenen samen optrekken. We zíjn familie en blíjven familie”, vindt ds. Gerrit de Fijter van de stuurgroep van de Nationale Synode. ,,Wat zou het mooi zijn als we in 2018-2019, vierhonderd jaar na de Synode van Dordt, de gebrokenheid te boven zijn.”

Geloof & Kerkwoensdag, 14 oktober 2009

Evangelist Franklin Graham op bezoek in Noord-Korea

Seoul/Pyongyang - De Amerikaanse evangelist Franklin Graham is op bezoek in Noord-Korea om te helpen de betrekkingen tussen Pyongyang en Washington te verbeteren. Dat meldde het staatspersbureau KCNA van het geďsoleerde in stalinistische stijl geregeerde land gisteren. Graham arriveerde gisteren in Noord-Korea met een vliegtuig met medicijnen en andere noodhulpmiddelen ter waarde van ruim 8 miljoen dollar.

Geloof & Kerkwoensdag, 14 oktober 2009

Geen aannemelijke verklaring voor vertaling met ‘scheiden’

De oratie van prof. dr. Ellen van Wolde over Genesis 1 heeft heel wat stof doen opwaaien. De ophef ging vooral over haar stelling dat de vertaling ‘scheiden’ beter is dan ‘scheppen’. Volgens ds. Catherinus Elsinga werpt de Nijmeegse hoogleraar zeker wel een nieuw licht op Genesis 1:1, maar hij is niet overtuigd van haar redenering.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties