De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 15 november 2007.

Cultuurdonderdag, 15 november 2007

Verliefd op Titia Bergsma

Als Titia Bergsma nu een kopje koffie zou kunnen bestellen in restaurant Kohaku-tei in Japan zou ze vreemd opkijken, want het is haar portret dat op het kopje staat. Ze is in twee eeuwen tijd naar schatting vier miljoen keer afgebeeld op allerlei voorwerpen. In Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden is sinds zaterdag een kleine selectie porseleinen souvenirs te zien met daarop dit Hollandse icoon in Japan.

Economiedonderdag, 15 november 2007

Oranjewoud neemt van der Heide over

Kollum - Bliksembeveiligingsbedrijf Van der Heide uit Kollum wordt overgenomen door ingenieursbureau Oranjewoud. 240 mensen gaan mee naar de nieuwe eigenaar. Dat hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt. Oranjewoud verwacht dat de activiteiten van Van der Heide de komende jaren blijven groeien.

Economiedonderdag, 15 november 2007

Sneker ontwerp in prijzen

Sneek - Het Sneker scheepsarchitectenbureau Vripack heeft het beste en fraaiste motorjacht tussen de 30 en 43 meter ter wereld ontworpen . De Snekers kregen afgelopen week in Fort Lauderdale in Florida een award voor Superjacht van het jaar.

Economiedonderdag, 15 november 2007

Max Havelaar start met verkoop textiel

Utrecht - Max Havelaar gaat uitbreiden met textielproducten. Het keurmerk voor ‘eerlijke handel’ is vanaf nu te vinden op gordijnen van Kwantum, handdoeken van V&D en Jysk en op kleding in de wereldmodewinkels van Sari.

Economiedonderdag, 15 november 2007

Diertens beste Noordelijke bakker

Groningen W.H.Diertens uit Surhuisterveen is kampioensbakker van het Noorden. Hij won de titel tijdens de bakkersvakwedstrijden in het Euroborg-stadion van FC Groningen. Bakker Gosse Tjoelker uit Drachten, de winnaar van vorig jaar, moest het dit jaar doen met de prijs voor de lekkerste oliebollen. Bakker Dijkstra uit Sneek won in de categorie lekkerste korstkoekjes en slof van zanddeeg. Jippe Braaksma uit Oentsjerk was winnaar van de categorie lekkerste witte puntjes en Bruinbrood. Het lekkerste meergranenbrood werd gemaakt door Bakker C.Visser uit Drachten. De twee jaarlijkse wisselbekers waren ook voor Friese bakkers. R .Boonstra uit De Knipe mocht de wisselbeker meenemen voor zijn roggebrood en wederom C. Visser verdiende er een met zijn ingezonden suikerbrood.

Economiedonderdag, 15 november 2007

‘Landbouw in Europa moet meer ten dienste van burger staan’

Leeuwarden/Den Haag - Jarenlang heeft de focus van het Europese landbouwbeleid gelegen op groei van de productie van voedsel. Dit leek een terechte keus, totdat duidelijk werd dat er in Europa teveel werd geproduceerd om zelf te consumeren. Nu moet het Europese landbouwbeleid volledig op de schop, stelt de Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) in een advies aan het ministerie van Landbouw. Boeren moeten de komende jaren vooral produceren en worden betaald voor diensten als milieu, natuur, landschap of dierenwelzijn. Het advies wordt vanmiddag uitgebracht aan minister Verburg aan de vooravond van Europees overleg over de landbouw komende dinsdag.

Hoofdartikeldonderdag, 15 november 2007

Het ontslagrecht...

De stilte rond het Catshuis over het ontslagrecht is veelzeggend: er is sprake van echte druk. De coalitiepartijen beschermen zichzelf en elkaar in het belang van de coalitie door niets te zeggen over de onderhandelingen. Die gaan natuurlijk niet over het ontslagrecht zelf. De onderhandelingen gaan over de posities van de partijen. Met name de PvdA heeft hier belangen. Deze partij staat onder de druk van de oppervlakkige mening van SP en vakbeweging. Die suggereren dat veranderingen in het ontslagrecht automatisch een verslechtering betekenen voor werknemers. Die suggestie is buitengewoon misleidend, maar ze wérkt - zo gaat het nu eenmaal met populistische suggesties. De PvdA vreest verlies aan populariteit als ze, gemeten naar de maat van het populisme, toegeeft aan de plannen van Donner. Die staat in de beleving van de populisten - waartoe in dezen helaas ook het CNV moet worden gerekend - aan de kant van de werkgevers. En die positie is toch wel een heel ernstige; stel je voor dat de PvdA zou buigen voor de werkgevers.

Regiodonderdag, 15 november 2007

In drie jaar alcoholpoli in Leeuwarden

Leeuwarden - Er komt in Leeuwarden een alcoholpoli voor jongeren die zich bewusteloos hebben gedronken. Dat zegt kinderarts N. van der Lely uit Delft, die daarover gesprekken voert met Leeuwarder kinderartsen en de politiek. Van der Lely heeft in Delft al zo’polikliniek opgezet en wil dat concept kopiëren in de rest van het land.

Regiodonderdag, 15 november 2007

‘Als het verboden is, ga je juist meer drinken’

Leeuwarden - Ze waren - haast letterlijk - omsingeld door politici, verslavingsdeskundigen en ambtenaren van de provincie. Een groep van ongeveer tien jongeren uit Drachten ging de discussie aan over alcohol en de bijbehorende problematiek. Het viel niet mee. ,,Ze stelden alleen maar domme vragen”, vond de 16-jarige Catalina Broekhuisen.

Regiodonderdag, 15 november 2007

‘Als ik maar niet hoef te stoppen met roken’

Leeuwarden - ,,Wat ik hoop te horen? Dat ik nog niet hoef te stoppen met roken”, zegt Hendrika van der Veen uit Pieterbierum tegen beter weten in. Ze is een van de honderden mensen die in Medisch Centrum Leeuwarden een gratis longfunctiemeting laten doen tijdens de wereld COPD-dag. Het antwoord weet ze al. Stoppen met roken is het enige dat je kunt doen om te voorkomen dat de doorgankelijkheid van de longen afneemt.

Regiodonderdag, 15 november 2007

Bestuur school in Wouterswoude weg

Wouterswoude - Het interim-bestuur van de Christelijk Nationale School (CNS) in Wouterswoude stapt op. In een brief aan ouders en leden die gisteren is verspreid, stelt het bestuur dat het niet langer de verantwoording wil nemen voor het reilen en zeilen op de reformatorische school. Vanaf morgen treedt het voormalige bestuur, dat in het voorjaar plaatsmaakte voor de interim-managers van de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS), weer in functie.

Regiodonderdag, 15 november 2007

Commotie om ‘lokkertjes’ CHN

Leeuwarden - De CHN heeft veel kritiek gekregen vanwege het beschikbaar stellen van prijzen voor bezoekers van de open dag, waaronder een reis naar Zuid-Afrika.

Regiodonderdag, 15 november 2007

Veerboot schoner dankzij nepdiesel

Texel - Een experiment met de synthetische diesel GTL Fuel op een van de veerboten van en naar Texel heeft tot aanzienlijk lagere uitstoot van schadelijke stoffen geleid. Dat heeft het hoofd technische dienst Mark Bakker van Texels Eigen Stoomboot Onderneming (Teso) bekend gemaakt.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 november 2007

‘Een kerk van meedoen’

Leeuwarden - De Oud-Katholieke Parochie van de H. Martinus viert zondag in Engelbert haar dertigjarig bestaan. Naast de diensten die er zijn in de provincie Groningen, bezoeken tegenwoordig zo’n 25 mensen de maandelijkse vieringen in Jorwert. Aartsbisschop Joris Vercammen houdt tijdens de jubileumviering een lezing. ,,De Oud-Katholieke Kerk zet in op groei.”

Geloof & Kerkdonderdag, 15 november 2007

Bemoediging zendeling meer dan fondsen werven

Amsterdam - Op welke manieren kunnen kerken en zendingscommissies missionaire werkers ondersteunen? Vaak wordt gedacht aan het bijeenbrengen van fondsen en het bekendmaken van het project waar de uitgezonden werker bij betrokken is. Maar is er ook aandacht voor de geestelijke en morele ondersteuning? Jaap Haasnoot bezocht een studiedag van de stichting Member Care Nederland die de zorg voor zendingswerkers behartigt.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 november 2007

Catechisanten in voetsporen ds. Bruinsma

Gaastmeer - Dit jaar precies vijftig jaar geleden werd de Pieltsjerke van Gaastmeer, na grondige restauratie weer in gebruik werd genomen. Het geld hiervoor werd destijds mede door een legendarische koekactie op initiatief van ds. Jelke Bruinsma bijeengebracht. Deze week is er opnieuw zo’n actie, nu door de catechisanten.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 november 2007

Broeders vieren 70 jaar van bijbelstudie

Twijzelerheide - De mannenvereniging Onderzoekt de Schriften van de Hervormde Kerk van Twijzelerheide bestaat zeventig jaar. Morgenavond wordt dat gevierd met een Johannes de Heer-zangavond en aansluitend een reünie.

Sportdonderdag, 15 november 2007

Joke Scheltema-Procee koninklijk onderscheiden

Leeuwarden - In de zakenclub van SC Cambuur-Leeuwarden is vrijwilligster Joke Scheltema-Procee gisteren benoemd tot lid in orde van Oranje Nassau. Loco-burgemeester Gerrit Krol speldde haar de daarbij behorende versierselen op. Het was, voorzover valt na te gaan, voor het eerst dat er in het Cambuur-stadion een koninklijke onderscheiding werd uitgereikt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties