De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 15 november 2008.

Economiezaterdag, 15 november 2008

Moffett in Oude Leije sluit fabriek

Oude Leije Producent van mobiele heftrucks Moffett in Oude Leije (voorheen Kooi-Aap) gaat volgend jaar helemaal dicht. Vorig jaar kwamen al zestig mensen bij het bedrijf op straat te staan door overheveling van de productie naar Ierland. Ook de laatste 25 medewerkers verliezen vanaf volgend jaar hun werk. Nu worden in de fabriek vooral nog onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. De medewerkers zijn deze week door de directie op de hoogte gebracht van het besluit.

Economiezaterdag, 15 november 2008

Economische groei komt tot stilstand

Voorburg - De Nederlandse economie is in het derde kwartaal niet gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal. Ook in het tweede kwartaal was sprake van nulgroei. Daardoor is Nederland net aan een recessie ontsnapt. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendgemaakt.

Economiezaterdag, 15 november 2008

Uitbreiding voor machinefabriek ESV in Berlikum

Berlikum - Machinefabriek ESV in Berlikum is het afgelopen jaar sterk uitgebreid. Door groei van het bedrijf is de fabriek voor de derde keer in tien jaar verbouwd. Bij het bedrijf, gespecialiseerd in het maken van machines voor de voedsel- en verpakkingsindustrie, werken dertig mensen. Het bedrijf heeft een jaaromzet van vier miljoen euro. Bij het bedrijf heeft ook Cramm Yachting nieuwbouw gepleegd. Dit bedrijf is deels eigendom van ESV en produceert onderdelen voor de jachtbouw. Bij Cramm werken 35 man en de jaaromzet komt naar verwachting uit op zeven miljoen euro. Vandaag houden beide bedrijven open huis.

Hoofdartikelzaterdag, 15 november 2008

De haast van Bos en anderen...

Wouter Bos heeft haast. De kabinetsperiode zit er bijna voor de helft op. De verkiezingen beginnen in feite al een jaar voor de dag zelf. Dus heeft de PvdA nog een jaar om zich voor te bereiden op een goede campagne. Minister Vogelaar leverde geen positieve bijdrage aan het beeld van de PvdA in de media. Omdat de verkiezingen in de eerste plaats een media-gebeurtenis zijn, moest zij vertrekken. En wel nu.

Regiozaterdag, 15 november 2008

It midsieuwske Frysk hat sjongerich klonken

Franeker - Arjen Versloot (43) promovearre ôfrûne tongersdei oan de Rijksuniversiteit Groningen op de meganismen dy’t tusken 1300 en 1550 de Fryske taal feroare hawwe. De seremoanje fûn plak yn de Martinitsjerke yn Frjentsjer, tusken de muorren wêr’t

Regiozaterdag, 15 november 2008

‘Onderzoek vliegtuigcrash’

Boazum - Wie zaten er in de Britse Wellingtonbommenwerper die na een vuurgevecht in de vroege ochtend van 25 juli 1941 neerstortte in een weiland vlakbij Boazum? Het opmerkelijke is dat het wel duidelijk is welke Duitse piloot het Engelse vliegtuig neerhaalde, maar dat over de identiteit van de zes bemanningsleden bijna 68 jaar na dato nog steeds onduidelijkheid bestaat.

Regiozaterdag, 15 november 2008

In Vreewijk is het weer luxueus toeven

Drachten - Het ruikt er nog gloednieuw naar verf, en de nieuwheid blinkt overal vanaf. Het vernieuwde Landgoed Vreewijk wordt ook nog maar een paar weken bewoond. De postbode weet het al te vinden, maar de krantenjongens van de huis-aan-huisbladen nog niet.

Regiozaterdag, 15 november 2008

OM Leeuwarden gaat werk maken van pooiers

Leeuwarden - Het Openbaar Ministerie (OM) van Leeuwarden gaat werk maken van de aanpak van jongens en mannen die meisjes de prostitutie inlokken. Dat zei hoofdofficier van justitie Annette Bronsvoort gisteren bij de installatie en promotie van twaalf rechters en officieren van justitie.

Regiozaterdag, 15 november 2008

Stille Nacht, 3700 keer, 168 uur, zeven dagen achterelkaar

Meerlo/Balk - Het moet ergens aan het eind van de jaren zeventig zijn geweest. In de platenkast van Reinier Thiesen staan een stuk of acht kerstplaten en op ieder exemplaar, hoe kan het ook anders, is een uitvoering van Stille Nacht, Heilige Nacht opgenomen. Thiesen, geboren en getogen in het Noord-Limburgse Meerlo, vraagt zich af hoeveel versies er eigenlijk van het lied zijn. ,,En met het stellen van die vraag is het eigenlijk allemaal begonnen. Ik ben aan het verzamelen geslagen en er nooit meer mee opgehouden.”

Regiozaterdag, 15 november 2008

Provincie moet na herindeling pas terug doen

Leeuwarden - De gemeentelijke herindeling kan niet zonder gevolgen blijven voor de provincie. Dat vindt de Statenfractie van de VVD. Die wil op termijn een ruimhartige overdracht van provincietaken aan de grote gemeenten. De nieuwe Zuidwesthoek-gemeente kan gebruikt worden voor een experiment op dit gebied.

Geloof & Kerkzaterdag, 15 november 2008

Calvijn op bezoek in scholen en kerken

Utrecht - De theatervoorstelling ‘Calvijn op bezoek’ wordt door heel Nederland tijdens het Calvijnjaar 2009 opgevoerd. De voorstelling is een initiatief van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Geloof & Kerkzaterdag, 15 november 2008

Nij Beets viert honderdjarig bestaan kerkgebouw

Nij Beets - Het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente in wording in Nij Beets bestaat zaterdag honderd jaar. Het stenen kerkgebouw verving de houten noodkerk, die sinds 1893 in het dorp stond.

Geloof & Kerkzaterdag, 15 november 2008

Welkom thuis voor ‘katholieken van huis uit’

Utrecht - Veel rooms-katholieken komen alleen met Kerstmis in de kerk. Voor parochies is het heel moeilijk met deze mensen, die zich vaak omschrijven als ‘katholiek van huis uit’, in contact te komen. De landelijke campagne Welkom thuis! moet hen helpen. Gisteren maakte de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk de campagne bekend.

Geloof & Kerkzaterdag, 15 november 2008

Het geloof herovert de stad

Groningen - Religie is terug en op een plek waar je het niet zou verwachten: de postseculiere stad. Sociale wetenschappers, filosofen, theologen en religiewetenschappers debatteerden er de afgelopen dagen over in Groningen. Hun boodschap: luister naar christelijke organisaties en wat hen motiveert.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties