De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van maandag, 15 december 2003.

Bijschriftmaandag, 15 december 2003

Geslachtsregister

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hun verleden: uit welke familie stam ik en tot hoever kan ik dat in de geschiedenis natrekken.

Cultuurmaandag, 15 december 2003

Plichtmatig concert Noord Nederlands Kamerkoor

Het Noord Nederlands Kamerkoor voerde zaterdagavond een prachtig en evenwichtig samengesteld programma met kerstmuziek uit in de Grote Kerk van Drachten. Het bestreek een tijdsbestek vanaf de Middeleeuwen (Hildegard von Bingen) tot heden (Frank van Nimwegen). Ook waren verschillende landen met een sterke traditie in het kerstliederengenre evenredig vertegenwoordigd. Uit Duitsland waren er liederen van Bruckner, Brahms, Michael Praetorius en Samuel Scheidt. Natuurlijk ontbraken ook de Engelse Christmas Carols niet. Nu eens niet de overbekende, maar minder bekende werken als A virgin most pure in een bewerking van Charles Wood, A Babe is born van Bainton en Susanni van Bennett. Het bekende We wish you a merry Christmas mag als een populair uitstapje worden gezien in dit geheel. Met Il est né le divin Enfant was Frankrijk met slechts één lied vertegenwoordigd.

Cultuurmaandag, 15 december 2003

Heldere Europese Jazz van Van ’t Hof

Door de samenwerking met de Hongaarse tenorsaxofonist Tony Lakatos, in plaats van de aangekondigde Amerikaan Bob Malach, werd het zondagmiddag een bijna volledig Europees concert bij Hothouse Redbad. Niet alleen qua bezetting, maar ook door de muziek van Jasper van ’t Hof. Zijn composities zijn sterk geënt op de impro-jazz, een typisch Europese versie van jazz, met als hoeksteen vaak een ritmisch motief. Bij deze manier van muziek maken is veel uitgeschreven en bij het improviseren op het geboden materiaal gaat het vooral om het uitzoeken van de muzikaal technische mogelijkheden die de compositie biedt. Bovendien is het element swing geen essentieel ingrediënt voor het opbouwen van spanning.

Cultuurmaandag, 15 december 2003

Marisa van Eyle’s onweerstaanbare Annie

Enkele weken geleden was Annejet van der Zijl - de biografe van Annie M.G.Schmidt - in Leeuwarden en werd aan haar gevraagd wat zij vond van het toneelstuk over Annie. Ze kon er weinig lovende woorden aan wijden. Niet alleen was auteur Ton Vorstenbosch volgens haar wat losjes met de werkelijkheid omgesprongen; ze vond het eveneens onkies dat nu nog levende personen in het stuk worden gepersifleerd. Maar verder, zei ze, heb ik van toneel geen verstand. Of je dat nu wel of niet hebt, als je de hoofdrolspeelster Marisa van Eyle aan het werk hebt gezien, kun je niet anders dan je aansluiten bij alle lof die deze actrice inmiddels is toegezongen: ze is een fenomenale Annie M.G. Schmidt.

Cultuurmaandag, 15 december 2003

Ontrafeling van trouw, vriendschap en jaloezie

,,Is trouw niet de ergste vorm van jaloezie?’’ Absoluut de meest interessante zin uit het toneelstuk Gloed van de auteur Sánder Márai. Nou ja, toneelstuk; het is een voorstelling gemaakt naar de roman van deze Hongaarse auteur van wie we voorheen bitterweinig hebben gehoord. Zijn populariteit in Nederland kreeg twee jaar geleden een nieuwe impuls bij het verschijnen van zijn Land, land!... , een biografische roman over de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in Boedapest. Zowel in deze roman, als in Gloed ervaar je een psychologische ontmaskering van de mens; vooral over wat hem drijft tot daden, vriendschap, trouw en liefde?

Cultuurmaandag, 15 december 2003

Bach zingt na in het geheugen

Bach breidde tegen het einde van zijn leven zijn in 1733 gecomponeerde Kyrie en Gloria uit met de overige delen van de mistekst, om zo de titel van hofcomponist te verkrijgen. Daarin verwerkte hij vrij veel eerder gebruikt materiaal. Waarom hij die uitbreiding maakte, is tot op de dag van vandaag een onbeantwoorde vraag.

Cultuurmaandag, 15 december 2003

Russen streven naar perfectie

In de Russisch orthodoxe liturgie wordt altijd a capella gezongen. Orgel of andere instrumenten komen hierin niet voor. De kerkleiders uit de vierde en vijfde eeuw vonden dat muziekinstrumenten teveel van de tekst zouden afleiden. Aan de koorzang in de Russisch orthodoxe kerk wordt veel aandacht besteed, omdat men vindt dat daarin iets van het hemelse wordt uitgebeeld en dat kan dan niet gebrekkig of stuntelig zijn. Er wordt dan ook naar een zeer grote mate van perfectie gestreefd.

Hoofdartikelmaandag, 15 december 2003

De ban gebroken…

Het is een illusie te denken dat met de arrestatie van Saddam Hussein er ook een einde is gekomen aan het geweld in Irak. Terecht wees de Amerikaanse president Bush daar op. Maar met het verdwijnen van Saddam kan Irak wel een nieuw begin maken. Ook al was de mogelijkheid theoretisch uitgesloten dat Saddam de macht weer zou grijpen, toch betekende die minieme kans dat veel Irakezen bang waren hun nek uit te steken en mee te werken aan de wederopbouw van hun land.

Regiomaandag, 15 december 2003

Hans Lolkema sterkste van Fryslân

Balk - Slotenaar Hans Lolkema is Sterkste Man van Friesland geworden, gisteravond in de sporthal in Balk. In een veld van vijftien deelnemers was hij van vijf onderdelen uiteindelijk de sterkste, voor ‘eigen’ Gaasterlands publiek: zo’n vijfhonderd toeschouwers.

Regiomaandag, 15 december 2003

Fries moet idealen PvdA helpen vormgeven

Groningen - De Friese gedeputeerde dr Bertus Mulder gaat meeschrijven aan een nieuw beginselprogramma voor de Partij van de Arbeid (PvdA). Mulder is lid van een commissie onder leiding van partijleider Wouter Bos en -voorzitter Ruud Koole, die een actueel alternatief moet schrijven voor het geldende beginselprogramma van de PvdA, dat uit 1977 stamt.

Regiomaandag, 15 december 2003

Gorbatsjov haalt hard uit naar VS

Groningen – Michael Gorbatsjov heeft zaterdag fel uitgehaald naar de opstelling van de Verenigde Staten tijdens de crisis in Irak. ,,Het is gevaarlijk als landen claims gaan leggen op het domineren van de wereld’’, aldus Gorbatsjov. Hij hekelde de verwerping door de VS van het advies van de VN Veiligheidsraad en van de internationale wetgeving. Dat deed hij tijdens een bezoek aan de stad Groningen waar hij de tentoonstelling Het Russische Landschap in het Groninger Museum opende. Voorafgaande daaraan hield de voormalige Russische leider een toespraak in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Regiomaandag, 15 december 2003

160 Huizen erbij in Koudum

Koudum – Er wordt de komende tien jaar fors gebouwd en verbouwd in Koudum. Zestig verouderde woningen worden gesloopt en er komen 220 nieuwbouwwoningen op zogenoemde inbreidingslocaties voor in de plaats. Het gaat om een investering van ongeveer 60 miljoen euro.

Regiomaandag, 15 december 2003

Patiënt niet blij met advies van huisartsenpost

Leeuwarden - Bijna 40 procent van de mensen die een medisch advies kreeg van een assistent bij een huisartsenpost is hier niet tevreden over. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond en onderzoeksinstituut Nivel.

Geloof & Kerkmaandag, 15 december 2003

Zangeres zorgt voor rel in Vaticaan

Vaticaanstad – ,,Misschien beledig ik sommigen van u, dat besef ik. Maar wat te zeggen van de families die zijn verraden door mensen in wie ze vertrouwen hadden? Wat te zeggen van de kinderen die lichamelijk en mentaal misbruikt zijn? Ik geloof in God, niet in de mensen die zeggen Hem op aarde te vertegenwoordigen.’’

Geloof & Kerkmaandag, 15 december 2003

Voorbede en dank voor SoW-kerkfusie

Leeuwarden - In veel kerken in Fryslân is gisteren in de zondagse diensten aandacht besteed aan de historische kerkfusie van de Samen-op-Wegkerken, waarmee vrijdag werd ingestemd door de drie synodes.

Geloof & Kerkmaandag, 15 december 2003

‘Keerpunt in kerkgeschiedenis’

Leeuwarden - De Protestantse Kerk in Nederland betekent een keerpunt in de Nederlandse kerkgeschiedenis. Dat zegt Mijnke Bosman-Huizinga, algemeen secretaris Remonstrantse Broederschap, in reactie op de fusie waartoe vrijdag besloten is. ,,Maar wil de PKN haar naam waarmaken, dan moet de vereniging van gereformeerden, hervormden en lutheranen gezien worden als start.”

Sportmaandag, 15 december 2003

Friese darter Hofstra meldt zich aan de top

Egmond Aan Zee – Hij komt nog te kort voor de echte wereldtop, maar de Friese darter Rick Hofstra zit er dicht tegenaan. Dit weekeinde verbaasde hij opnieuw vriend en vijand door vanuit het niets de halve finale te halen van de Doeland Masters. Hij werd daarin gestuit door ’s werelds beste darter, Raymond van Barneveld.

Sportmaandag, 15 december 2003

Sneek verzuimt te winnen

Sneek - Het lukte de volleybalsters van VC Sneek zaterdagavond niet om er zelf voor te zorgen dat zij met een goed gevoel de winterstop in gaan. Daarvoor hadden zij gewoon moeten winnen van Donitas, maar de dames verzuimden voor eigen publiek collectief om de punten in deze cruciale wedstrijd tegen de Groninger studentes op te eisen.

Sportmaandag, 15 december 2003

Heerenveen houdt hoofd boven water

Roosendaal - Twee mensen, één gedachte. Foppe de Haan en zijn RBC-confrère Robert Maaskant, the coming man van het Nederlandse trainersgilde, waren het zaterdagavond roerend met elkaar eens. Nee, op het door de extreme regenval nauwelijks bespeelbare veld had nooit gespeeld mogen worden en ja, met één punt konden ze wel leven.

Sportmaandag, 15 december 2003

Harkemase Boys houdt naam nieuwe trainer nog geheim

Harkema – Harkemase Boys is rond met de nieuwe trainer. De naam houdt voorzitter Max de Haan nog even geheim. ,,We moeten hem nog voordragen aan bestuur en de spelersgroep. Als niemand gegronde bezwaren heeft, dan brengen we de naam dinsdag naar buiten.’’

Weermaandag, 15 december 2003

Veel bewolking

De wind neemt vanavond en vannacht geleidelijk af. Er blijven vannacht enkele (winterse) buien mogelijk bij minima rond 2 graden. Morgen valt er, vooral later op de dag, wat regen. Het wordt ongeveer 7 graden, bij een matige tot (vrij) krachtige noordwestenwind .


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties