De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 15 december 2009.

Cultuurdinsdag, 15 december 2009

Eerste editie Flevolandse Kunstbeurs

Bant - Ruim twintig kunstenaars uit heel Flevoland houden eind januari de eerste Flevolandse Kunstbeurs. Die vindt plaats op 30 en 31 januari in de Bantsiliek in Bant.

Cultuurdinsdag, 15 december 2009

Jubileumexpositie Museum Belvédère

Heerenveen - Museum Belvédère bestaat vijf jaar. Ter ere van dit jubileum opent in het museum zaterdag de expositie Eb & Vloed. De expositie is samengesteld door gastcurator Thom Mercuur en vormt tevens zijn afscheid van het museum dat er dankzij hem is gekomen.

Cultuurdinsdag, 15 december 2009

Sneekse komt met bundel in grote letter

Sneek - Schrijfster Baukje van Kesteren uit Sneek heeft een aantal van haar gedichten gebundeld in een grote-letteruitgave. Het gaat om een selectie van haar religieuze gedichten, meldt de Sneekse.

Cultuurdinsdag, 15 december 2009

Gratis workshops muziektheater kinderen op Urk

Urk - Basisschoolkinderen op Urk kunnen volgend jaar gratis meedoen aan workshops muziektheater in de plaatselijke bibliotheek. De workshops, waarbij steeds een kinderboek centraal staat, worden georganiseerd door de muziekschool/centrum van de kunsten op Urk. De lessen kunnen gratis worden aangeboden, doordat de gemeente ze subsidieert.

Cultuurdinsdag, 15 december 2009

Tielman geeft eerste concert in Drachten

Drachten - Zanger/gitarist Andy Tielman, bekend van de Tielman Brothers, gaat weer optreden nadat hij door ziekte uit de running is geweest. Zijn eerste concert geeft hij zaterdag in Drachten, tijdens een kerstmuziekshow in het Fries Congres Centrum. Dat is gisteren bekendgemaakt door de organisatie van Christmas around the world in five hours, zoals het evenement heet.

Cultuurdinsdag, 15 december 2009

Theaterproject in Grou ter ere van jubileum Frisia

Grou - In Grou wordt in september volgend jaar op een podium op het water, een groot muzikaal theaterproject opgevoerd. Het gaat om het stuk De man fan Myra, een nieuw stuk dat geregisseerd zal worden door Pieter Stellingwerf. De muziek wordt geschreven door componist Peter Sijbenga.

Economiedinsdag, 15 december 2009

Internetbureau ICIT Franeker heeft het beste systeem

Franeker - Internetontwikkelaar ICIT uit Franeker heeft de eerste plaats behaald in de Emerce 100 in de categorie CMS (contentmanagementsystemen). Emerce is een toonaangevend ICT-vakblad. De Emerce 100 is in twintig categorieën ingedeeld en gebaseerd op onderzoek van TNS-NIPO onder bedrijven die gebruik maken van ICT-oplossingen.

Economiedinsdag, 15 december 2009

‘Boeren werken niet aan beter imago’

Leeuwarden - Friese boeren nemen te weinig verantwoordelijkheid om hun imago te verbeteren. Dat gaf gedeputeerde Sjoerd Galema gisteren mee aan de deelnemers aan de discussiebijeenkomst Maatschappelijke inpassing grootschalige Melkveehouderij. De bijeenkomst werd gehouden in het WTC Expo bij de aftrap van de Landbouwwerktuigenbeurs.

Hoofdartikeldinsdag, 15 december 2009

Hoek van Holland, de ombudsman...

De ‘zaak Hoek van Holland’ is nog lang niet afgelopen. Hoe zou dat ook kunnen: er is een dode om wie wordt gerouwd. Er zijn mensen die deel uitmaakten van het publiek en die de angst die ze hadden tijdens het dancefeest nog niet kwijt zijn. Er zijn de politie-agenten die nog steeds thuiszitten en proberen in het reine te komen met wat er gebeurd is. De meesten van hen zijn zo van slag dat ze overwegen om niet terug te keren naar de actieve politiedienst.

Regiodinsdag, 15 december 2009

Bij een twijfelgevoel zeg je beleefd maar beslist: nee

Gorredijk - ,,Stóp”, schreeuwen de kinderen van groep 7 van obs De Flambou in Gorredijk, terwijl ze met een gorillatrap en vuistslag de tegenstander uitschakelen. Het is onderdeel van het examen van de weerbaarheidstraining die de leerlingen hebben gevolgd.

Regiodinsdag, 15 december 2009

Ten Hoeve was gewoon meester, ook zonder school

Leeuwarden - ,,Bij het verlies van een mensenleven worden veel zaken minder belangrijk. Níét belangrijk.” Op voorstel van PvdA-fractievoorzitter Sjoerd Feitsma besloot de gemeenteraad van Leeuwarden gisteravond geen politieke discussies te voeren. In plaats daarvan herdachten de politici Hendrik ten Hoeve (64), nestor van de PvdA-fractie en de raad, die zondag overleed als gevolg van een ongelukkige val in zijn woning ‘In de oude branderij’ aan de Monnikemuurstraat. ,,We kijken met leedwezen en grote verslagenheid naar dit trieste nieuws”, sprak burgemeester Crone.

Regiodinsdag, 15 december 2009

Wilders luistert ook naar de onvrede in Fryslân

Drachten - Een partijbijeenkomst van de Partij voor de Vrijheid in het Fries Congres Centrum in Drachten heeft gisteren 350 belangstellenden getrokken. De bezoekers moesten zich van tevoren schriftelijk aanmelden, en werden bij binnenkomst uitgebreid gefouilleerd. De enige toegangsweg van het FCC werd nauwlettend in de gaten gehouden door surveillerende politie-agenten.

Regiodinsdag, 15 december 2009

Vakantiepark laat op zich wachten

Kollumerzwaag - De aanleg van vakantiepark Lauwershage laat nog jaren op zich wachten. De provincie Fryslân wil tot in detail uitgezocht hebben welk effect de komst van toeristen heeft op Nationaal Park Lauwersmeer.

Regiodinsdag, 15 december 2009

Twintig Friese gemeenten in geldproblemen

Leeuwarden - Twintig van de 31 Friese gemeenten hebben de financiën niet op orde volgens een onderzoek van de provincie. Bij vijf is de situatie zo ernstig dat de bestuurders ervan een brief krijgen van gedeputeerde Galema. Om welke vijf gemeenten het gaat, wil de gedeputeerde (nog) niet zeggen.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 december 2009

Twintig Friese gemeenten in geldproblemen


Geloof & Kerkdinsdag, 15 december 2009

Mijn vader, Evert Ouweneel (1916-2009)

Op maandag 7 december overleed mijn vader, Evert Ouweneel (1916-2009). Hij had een darmafsluiting gehad, waardoor hij op 2 december in het ziekenhuis moest worden opgenomen. De volgende dag werd hij geopereerd, waarbij bleek dat het slechts om een kleinigheid ging. Hij leek ook weer goed op te knappen, maar de operatie bleek voor zijn broze, 93 jaar oude lichaam toch te veel te zijn geweest.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 december 2009

Valentijnsdag 2010 wordt eerste Relatiezondag in kerken

Amersfoort - Alpha Nederland roept zondag 14 februari 2010 uit tot de eerste Relatiezondag. De organisatie vraagt kerken om rond Valentijnsdag extra aandacht te besteden aan huwelijken en relaties. Met het initiatief wil Alpha het belang van duurzame relaties benadrukken in kerk en maatschappij. ,,Dat past heel goed bij Valentijnsdag”, zegt woordvoerder Marleen van der Hoeven van Alpha Nederland.

Sportdinsdag, 15 december 2009

Jan de Jonge maakt het seizoen af bij Heerenveen

Heerenveen - Jan de Jonge mag het seizoen als hoofdtrainer van sc Heerenveen afmaken. Dat was de uitkomst van de evaluatie tussen de directie en de raad van commissarissen van de club, die afgelopen weekeinde plaats had. De 46-jarige De Jonge nam begin september het commando over in Heerenveen, na het ontslag van de Noorse oefenmeester Trond Sollied en zijn assistent Chris van Puyvelde, voor de periode tot aan de winterstop.

Sportdinsdag, 15 december 2009

FK Ventspils sleept zich op tandvlees naar het einde

Leeuwarden - De formatie van FK Ventspils is vanmiddag in Fryslân gearriveerd voor de zesde en laatste groepswedstrijd van de Europa League tegen sc Heerenveen. Het is een ongewoon lang seizoen geworden voor de formatie van trainer Nunzio Zavettieri. Terwijl de Letse competitie al ruim een maand geleden werd beëindigd, sleept de onttroonde kampioen zich op het tandvlees naar het einde.

Sportdinsdag, 15 december 2009

Biografie over Jan Ykema is een zegen voor de lezer én voor de hoofdpersoon zelf

Boeken over topsporters, ze zijn er in overvloed. Over hen die nog een loopbaan bedrijven, over hen die een loopbaan er op hebben zitten. Veelal gaat het over de sport: wat ze hebben gepresteerd, hoe ze het hebben beleefd. Doe er wat anekdotes en blikken achter de schermen bij en simpel gesteld heb je een biografie. Máár: er zijn van die boeken over sporters die net iets meer bieden dan het gemiddelde boek. Pikstart, verslaving en comeback van een hypersprinter, de biografie over oud-topschaatser Jan Ykema, is er zo één.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties