De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 15 december 2011.

Cultuurdonderdag, 15 december 2011

Popkoor De Westereen al vijftig leden

De Westereen | Popkoor De Westereen heeft in drie maanden tijd al bijna het maximum gewenste aantal zangers bereikt. Dat heeft een woordvoerder van het koor gisteren gemeld.

Cultuurdonderdag, 15 december 2011

Winterversie atelierroute op het Bildt

Oude Bildtzijl | Atelierroute Slikwerk op het Bildt krijgt dit jaar voor het eerst een wintereditie. Tussen kerst en oudjaar zijn twaalf ateliers op het Bildt geopend voor publiek.

Economiedonderdag, 15 december 2011

Handig naslagwerk voor stal in Weststellingwerf

Praktisch, gedetailleerd en met duidelijke voorbeelden. Dat kenmerkt in het kort de Handleiding Schaalvergroting die de gemeente Weststellingwerf gisteren heeft gepresenteerd. De handleiding is bedoeld voor melkveehouders die willen uitbreiden. De maker is BügelHajema Adviseurs uit Leeuwarden, Assen en Amersfoort. De gemeente hanteert zes verschillende landschapstypen waarover informatie wordt gegeven over de ontstaansgeschiedenis, de karakteristiek van het landschap, de aandachtspunten en de erven. De zes types zijn: woudontginningen, essenlandschap, heideontginningen, hoogveenontginningen, veenpolders en beekdalen.

Hoofdartikeldonderdag, 15 december 2011

Welvaartskwalen en verantwoordelijkheid

Een kwart van welvaartskwalen zoals hart- en vaatziekten en diabetes komt door de ongezonde leefstijl van mensen. En zo’n 40 procent van de kankergevallen heeft te maken met ongezond leven. De problemen spelen vooral bij laag opgeleiden. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) presenteerde deze week een onderzoek waarin dit naar voren kwam. Volgens de raad kan de overheid de komende jaren vooral op ziekte en ziektekosten besparen door een goed preventiebeleid te voeren. Dat zou moeten worden betaald uit een preventiefonds, waarin jaarlijks

Regiodonderdag, 15 december 2011

Nieuw Thialf deels gestoeld op wensdenken

Grootse plannen presenteerde de provincie Fryslân gisteren voor een nieuw Thialf bij het Abe Lenstrastadion. Hoe het ijsstadion werkelijkheid moet worden, is nog onduidelijk.

Regiodonderdag, 15 december 2011

Geen eilandjes voor kust van Hindeloopen

Hindeloopen | De proef met de aanleg van eilandjes voor het strand van Hindeloopen gaat niet door. Ze zouden er komen om de kust te beschermen, maar deze ingreep kan te veel negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van het zwemwater. Die conclusie trekt projectbureau Arcadis, dat in opdracht van onder meer It Fryske Gea onderzoek heeft gedaan naar de mogelijkheden voor een proef bij de stad. De uitkomsten zijn gisteren besproken op een bijeenkomst met onder anderen recreatieondernemers uit de omgeving.

Regiodonderdag, 15 december 2011

Staten missen het geld bij hun nieuwe taken

Leeuwarden | ,,Bezuinigen is het uitgangspunt, decentralisatie slechts een middel.” Die kwalificatie gaf Jelle Hiemstra (Friese Koers) gisteravond mee aan de bestuursafspraken voor 2011 tot 2015, die het Interprovinciaal Overleg met het kabinet heeft gemaakt. Hiemstra gaf ook meteen de duidelijkste kwalificatie mee in de bespreking in de gecombineerde commissie Lân, Loft en Wetter - Boarger en Mienskip: ,,Volstrekt onvoldoende.”

Regiodonderdag, 15 december 2011

Raad nog steeds niet enthousiast over CH2018

Leeuwarden | De gemeenteraad van Leeuwarden blijft afwachtend reageren op de kandidaatstelling van de stad als Culturele Hoofdstad 2018. Twee weken geleden werd de raad bijgepraat over de ambities en plannen van de provincie en het college van B en W om de stad te kandideren. De scepsis van toen blijft overeind, bleek gisteravond tijdens een openbare discussie over het onderwerp. Twee weken geleden vond de informatieavond achter gesloten deuren plaats.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 december 2011

Jan Pronk gestopt als voorzitter I KV

Geloof & Kerkdonderdag, 15 december 2011

Meldpunt: nog altijd meldingen over misbruik

Leeuwarden | Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK ontvangt nog steeds meldingen en klachten over misbruik. In de afgelopen twee maanden kwamen er 95 meldingen bij, ongeveer vier per werkdag, waarvan er zeventig zijn uitgemond in een klacht. Dat zijn er drie per werkdag. Het aantal meldingen dat wordt omgezet in een klacht is fors gestegen: van 25 procent in 2010 tot 74 procent nu.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 december 2011

Syb van der Ploeg: God is bij alles wat ik doe

Syb van der Ploeg heeft het druk deze dagen. Morgenavond is in Amsterdam de opname van het Kerstfeest op de Dam van de EO en woensdag staat hij met De Kast in de Bonifatiuskerk in Leeuwarden.

Sportdonderdag, 15 december 2011

De sportquiz

De Friese zeilers hebben de afgelopen week bij de wereldkampioenschappen in Australië goede resultaten geboekt met een gouden plak voor Marit Bouwmeester en zilver voor Pieter-Jan Postma. Daarmee zette het tweetal ook hun nominatie om in een startbewijs voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Aan de andere kant van de Noordzee liggen ook zeker kansen voor het tweetal om hun zeilambities te verzilveren.

Sportdonderdag, 15 december 2011

‘Nieuw schaatsen’ moet oude tijden laten herleven in Rusland van Skobrev en Poltavets

Hij kwam in 1994 als vluchteling uit de voormalige Sovjet-Unie naar Nederland en werd ontdekt als schaatscoach. Met Jan Bos, Ids Postma en Sven Kramer leidde hij de grootste ijssterren van ons land naar internationale successen. De in Heerenveen woonachtige Kosta Poltavets voelt zich inmiddels meer Fries dan Oekraďner. Toch is hij sinds vorig jaar terug in het Oostblok als bondscoach van Rusland en trainer van Kramers grote rivaal Ivan Skobrev. Om nog één keer te vlammen. ,,De successen en schaatscultuur van de Sovjet-Unie moeten weer terugkomen."


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties