De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 15 mei 2004.

Bijschriftzaterdag, 15 mei 2004

Onvermogen

Die Jozua! Hij is oud geworden, maar hij is nog zo scherp als het zwaard dat hij eens hanteerde

Economiezaterdag, 15 mei 2004

OR Philips in Drachten is directie beu

Drachten - De ondernemingsraad (OR) van Philips in Drachten heeft het vertrouwen in de directie opgezegd. Dat heeft de OR gisteren bekendgemaakt. De raad vindt dat Philips de werknemers te weinig toekomstperspectief biedt. Vakbond CNV en burgemeester Van der Zaag van Smallingerland tonen begrip voor de beslissing van de OR.

Hoofdartikelzaterdag, 15 mei 2004

Steeds oudere moeders…

Minister De Geus van Sociale Zaken heeft deze week zijn zorgen geuit over de stijgende leeftijd van vrouwen die hun eerste kind krijgen. Nederlandse moeders zijn de oudste moeders ter wereld. Ze zijn gemiddeld ruim 29 jaar als hun eerste baby wordt geboren. Dertig jaar geleden werden vrouwen voor het eerst moeder op 24-jarige leeftijd. Vrouwen met een hoge opleiding krijgen nog later hun eerste kind: op 32-jarige leeftijd. Volgens minister De Geus zadelen ‘oude’ moeders de samenleving op met hoge medische en maatschappelijke kosten. Oudere paren moeten meer moeite doen voor een zwangerschap, omdat de natuurlijke kans op conceptie afneemt. Daardoor stijgt het beroep op dure medische vruchtbaarheidstechnologie. Verder kunnen door deze belastende medische behandelingen psychische klachten en extra arbeidsverzuim optreden. Bovendien zijn er hogere kosten voor pre- en postnatale gezondheidszorg.

Regiozaterdag, 15 mei 2004

‘Natuur bij Drogeham vervuild door rioollek’

Drogeham – De natuur in de Drogehamstermieden bij Drogeham is mogelijk vervuild door een lek in een riool, dat van Drogeham naar een zuiveringsinstallatie loopt, in het gebied. Eigenaar van het gebied, Staatsbosbeheer, vreest dat schadelijke metalen het gebied hebben aangetast.

Regiozaterdag, 15 mei 2004

De school die vocht voor haar identiteit

Opeinde - Het balkje met aap-noot-mies en een oude stemvork naast een moderne computer. Op de expositie, die ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de christelijke basisschool It Maitiidslibben in Opeinde/Nijega in enkele lokalen van de school is ingericht, kan honderd jaar onderwijs eigenlijk niet beter worden gemarkeerd. Het onderwijs is veranderd. Maar de grondslag is gelijk gebleven.

Regiozaterdag, 15 mei 2004

Thuiszorg houdt ouderen per telefoon in de gaten

Leeuwarden – Thuiszorg Het Friese Land houdt cliënten per telefoon in de gaten.

Regiozaterdag, 15 mei 2004

Ruige man ontspant op de motor

Leeuwarden – De Friesche Motorclub bestaat negentig jaar. De club is daarmee de oudste motorclub van Nederland. Gistermiddag werd in het oprichtingscafé het Oranje Bierhuis in Leeuwarden het jubileum gevierd.

Regiozaterdag, 15 mei 2004

Vaker controle op snelheid in woonwijken

Leeuwarden – De politie Fryslân gaat vaker snelheidscontroles houden in woonwijken en dorpen, de zogenoemde ‘subjectief onveilige’ plekken. Het gaat om wegen waar omwonenden over klagen, maar die op basis van ongevallenstatistieken niet als gevaarlijk worden beschouwd.

Regiozaterdag, 15 mei 2004

Ganzen niet meer gedoogd

Leeuwarden – Veel boeren die in Fryslân ganzen (guozzen) op hun land gedogen, haken na deze zomer mogelijk af. Zij zijn het oneens met de nieuwe regels die na oktober van dit jaar in de zogenoemde gedooggebieden gaan gelden. Gedeputeerde Andriesen van de provincie maakt zich zorgen over de ontwikkelingen.

Geloof & Kerkzaterdag, 15 mei 2004

‘Lichtaard’ stopt met diensten

Lichtaard – De Oecumenische Ontmoetingsplaats Lichtaard stopt met haar diensten in het kerkje van Lichtaard. Dat heeft ze per brief aan haar donateurs laten weten. Reden is dat de groep te klein is geworden en dat de huur van het kerkgebouw niet meer is op te brengen, aldus het bestuur en de nog overgebleven groepsleden in een gezamenlijk schrijven.

Geloof & Kerkzaterdag, 15 mei 2004

Slachtemarathon lopen kan voor PKN-geschenkfonds

Leeuwarden – De Slachtemarathon lopen en tegelijkertijd geld ophalen voor het geschenkfonds ‘Hoop doet samenleven’ van de Protestantse Kerk in Nederland. Dat is de bedoeling van een initiatief van het Regionaal Dienstencentrum Fryslân van de PKN. De actie wordt ondersteund door het Friesch Dagblad . De opbrengst gaat naar twee Friese projecten.

Sportzaterdag, 15 mei 2004

Knopper nog in onzekerheid over toekomst

Heerenveen – Zijn komst werd met gejuich ontvangen. Richard Knopper werd dit seizoen gehuurd van Ajax, nadat hij zelf te kennen had gegeven graag bij het Griekse Aris Saloniki te vertrekken. En door onder meer de komst van de middenvelder kwam ook het succes; Heerenveen haalde immers UEFA-cupvoetbal. Niettemin is het de vraag of Knopper ook komend seizoen in Heerenveen te bewonderen valt.

Sportzaterdag, 15 mei 2004

Schotse gebloktheid

Hoe geblokt kun je zijn? We hadden hem graag als rugbyer gezien, in een shirt met blauw-gele horizontale strepen en een wit kraagje. Daaronder een witte broek, strak om zijn heipaaldijen heen gespannen. Die broek zou al snel niet meer schoon zijn, evenmin als de tulband die, laag voor laag, gedurende de match om zijn hoofd gewikkeld zou moeten worden en waarin de rode vlek desondanks langzaam zou groeien. Gewoontegetrouw zou hij uit een scrum vlak voor tijd de winnende punten scoren. Zijn grimas bij het verlaten van het veld zou elke keer een tand minder tonen.

Sportzaterdag, 15 mei 2004

Cambuur sluit slecht seizoen ‘in stijl’ af

Haarlem - Cambuur heeft vrijdagavond in Haarlem een ronduit slecht seizoen ‘in stijl’ afgesloten. De ploeg van trainer Dick de Boer leed tegen Haarlem een even terechte als schrijnende nederlaag. De hoop om in de laatste competitiewedstrijd de eerste uitoverwinning te behalen, bleek ijdel. Het afgelopen seizoen was als een slecht boek en dat kan nu dicht.

Weerzaterdag, 15 mei 2004

Wisselend

Vanmiddag breekt de zon geleidelijk vaker door en warmt het op tot 16 of 17 graden. Er waait een matige noordwestenwind en het blijft droog. Morgen is er eerst bewolking, vooral in de middag zijn er ook perioden met zon.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties