De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 15 mei 2007.

Dossierdinsdag, 15 mei 2007

Hidde-Jan Jongsma doet examen gymnasium en runt ondertussen een eigen bedrijf

Voor 7399 Friese scholieren beginnen woensdag de eindexamens. Het Friesch Dagblad volgt er vijf, die ondertussen al druk bezig zijn met het plannen van hun toekomst. Vandaag: Hidde-Jan Jongsma uit Gorredijk runt met drie vrienden een eigen bedrijf en gaat ,,in ieder geval” wiskunde studeren.

Economiedinsdag, 15 mei 2007

Relatie is alles, maar vraag niet naar de vrouw

Leeuwarden – Vraag je zakenpartner niet naar zijn vrouw en begin niet over politiek of religie. Maar bouw wel aan een persoonlijke relatie. Want die is essentieel als je zaken wilt doen in de Verenigde Arabische Emiraten.

Hoofdartikeldinsdag, 15 mei 2007

Ziekenhuizen als bedrijven...

Ziekenhuizen zijn bedrijven. En in ieder bedrijf vinden bedrijfsongevallen plaats. Zo ook in de ziekenhuizen. Jaarlijks zeker 15.000 keer gaat er iets mis. Soms met kleine gevolgen, soms met enorme gevolgen: het overlijden van een patiënt.

Regiodinsdag, 15 mei 2007

Helft minder missers in de zorgsector

Den Haag - Het aantal medische missers moet met de helft naar beneden, vindt minister Klink van Volksgezondheid. Binnen vijf jaar moeten ziekenhuizen het aantal incidenten met vermijdbare gezondheidsschade omlaag brengen met vijftienduizend gevallen per jaar, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Regiodinsdag, 15 mei 2007

Miljoenentekort in Grou

Grou - De gemeente Boarnsterhim is het afgelopen jaar 2,7 miljoen euro in het rood komen te staan. Het tekort is het gevolg van een te optimistische inschatting van de financiën en een te weinig integrale aanpak van de grote projecten die de gemeente heeft opgezet. Dat heeft wethouder Van der Meulen gistermiddag bekendgemaakt.

Regiodinsdag, 15 mei 2007

Plasterk maakt het weer goed

Leeuwarden - ,,Dreech”, vond minister Plasterk van Onderwijs het. Gistermiddag hield hij voor studenten van de Christelijke Hogeschool Nederland in Leeuwarden een toespraak in het Fries, de taal die hij in 2000 als columnist van het tv-programma Buitenhof nog belachelijk maakte. ,,Ik heb in tijden niet meer zo hard hoeven studeren voor een toespraak.”

Regiodinsdag, 15 mei 2007

Hoogleraar Elzinga bemiddelt in crisis Littenseradiel

Wommels - Hoogleraar staatsrecht D.J. Elzinga van de Rijksuniversiteit in Groningen onderzoekt de bestuurscrisis in het college van burgemeester en wethouders van Littenseradiel.

Regiodinsdag, 15 mei 2007

Schietpartij tijdens spits in Leeuwarden

Leeuwarden - Een 26-jarige Leeuwarder is gistermiddag beschoten op de kruising van de Groningerstraatweg in zijn woonplaats. Er werd diverse malen geschoten. Het slachtoffer raakte gewond, evenals een 42-jarige Leeuwarder. Het is niet bekend wat zijn rol was tijdens de schietpartij. Volgens de politie is de schietpartij een gevolg van een al jaren durende vete tussen twee Antilliaanse families.

Regiodinsdag, 15 mei 2007

Nog veel schoolverlaters

Leeuwarden - Schoolverlaten hangt deels samen met de kwaliteit van de school. Op scholen waar de kwaliteit van onderwijs en zorg voor leerlingen ondermaats is, stoppen meer leerlingen met hun opleiding. Dat constateert de Inspectie van het Onderwijs in het onderwijsverslag over 2005 en 2006.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 mei 2007

‘Geen christelijk nationalisme’

Amsterdam - Volgens journaliste Michelle Goldberg zijn de behoudende (evangelische) christenen in de Verenigde Staten uit op een theocratie, een door God bestuurde staat. Goldberg hield gisteren een voordracht in Amsterdam. EO-directeur Hagoort vond dat scenario ,,overdreven”, en voor Nederland ,,geldt dat in de verste verte niet”. Wel is hij bezorgd over de groeiende invloed vanuit Amerika in evangelische kringen.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 mei 2007

‘Krachtige en hoopvolle visie voor Europa’

Stuttgart - Voor de tweede keer kwamen afgelopen weekeinde vertegenwoordigers van talloze christelijke bewegingen uit diverse landen bij elkaar onder de noemer ‘Samen voor Europa’. Ton Jongstra, Nederlands lid van de Focolarebeweging was een van de aanwezigen en doet verslag. ,,Samen voor Europa is meer dan een evenement. Het is een ervaring bijeen te zijn rond Christus. En die ervaring leidt tot een krachtige en hoopvolle visie voor Europa.”

Sportdinsdag, 15 mei 2007

Erik Wegh derde versterking Cambuur

Leeuwarden - Cambuur Leeuwarden heeft de derde versterking voor het nieuwe seizoen binnen. De club werd het met Erik Wegh (27) eens over een contract voor twee jaar. De verdediger annex verdedigende middenvelder stond het afgelopen jaar onder contract bij FC Volendam, maar daar was hij de laatste tijd geen vaste waarde. Wegh speelde ook bij NEC en daarna voor AGOVV Apeldoorn, beiden voor de duur van 3 jaar. Van die club nam Cambuur vorige maand Dennis van der Ree over. Naast de rechtsback haalde de club ook Sandor van der Heide terug van ONS Sneek. De Leeuwarders zoeken nu nog twee vleugelspelers.

Sportdinsdag, 15 mei 2007

Harkemase Boys zet Korbach op non-actief

Harkema Het bestuur van Harkemase Boys heeft gisteravond besloten om trainer Fritz Korbach op non-actief te zetten. Het unanieme besluit komt voort uit de tegenvallende resultaten. De ploeg degradeerde zaterdag na tien jaar uit de hoofdklasse. ,,Korbach heeft niet gebracht waar wij op hoopten”, lichtte voorzitter Pieter Spinder het besluit toe. Zijn assistent Abe Kuipers is niet meer op De Bosk, maar dient formeel zijn nog enkele weken lopende contract wel uit. Wie er zaterdag voor de groep staat bij de bekerfinale tegen Be Quick 1887 is nog volstrekt onduidelijk. Dat geldt eveneens voor het verzorgen van de trainingen deze week. Spinder meldde voorts dat Oebele Schokker definitief naar Harkema komt (hij was op proef bij FC Emmen) en dat ook oud-speler Roel van der Meulen terugkeert van BV Veendam.

Sportdinsdag, 15 mei 2007

Jong Cambuur sluit seizoen winnend af

Leeuwarden De beloften van Cambuur-Leeuwarden hebben gisteren het seizoen klinkend afgesloten. Het werd in en tegen Emmen 1-4 voor de ploeg van Gerrie Schouwenaar. Voor rust was Cambuur oppermachtig en scoorde het via Imac Neccemetin en Tarek Hashemi. In de tweede helft zette Emmen aan, kwam terug tot 1-2, maar het uitzicht op een beter resultaat werd ruw verstoord door een rake kopbal van Manou Francisko: 1-3. Tien minuten voor het einde maakte Hamza Abdul Karim er 1-4 van.

Weerdinsdag, 15 mei 2007

Regen

Vanmiddag wordt het geleidelijk bewolkter en vanavond krijgen we perioden met regen. Het kwik ligt vandaag rond 16 graden, morgen wordt het met opnieuw regen en bewolking ongeveer 13 graden. De wind is morgen matig tot vrij krachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties