De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 15 mei 2008.

Cultuurdonderdag, 15 mei 2008

Verplichte werken voor NK brassband bekendgemaakt

IJlst - Concerto Grosso van Derek Bourgeois is het verplichte werk voor de kampioensdivisie bij de 28ste Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) dit jaar. In de eerste divisie staat The Essence of Time van Peter Graham op de lessenaar, in de tweede divisie The Saga of Haakon the Good van Philip Sparke en in de derde divisie The Darkside of the Moon van Paul Lovatt-Cooper.

Cultuurdonderdag, 15 mei 2008

Dansers als tussenact tijdens Taptoe Leeuwarden

Leeuwarden - De dansers Koen Brouwer en Roemjana de Haan, bekend van het tv-programma Dancing with the Stars, treden dit jaar op als tussenact tijdens Taptoe Leeuwarden. Onder leiding van brassband De Bazuin uit Oentsjerk zullen de danssterren optreden op de taptoevloer.

Cultuurdonderdag, 15 mei 2008

Schotse troubadour Brian Ó hEadhra in jury Liet 2008

Leeuwarden - De jury van Liet 2008, komend weekend in De Harmonie in Leeuwarden, telt voor het eerste in de geschiedenis van het Friese songfestival een buitenlandse muziekkenner. Het gaat om de Schotse singer-songwriter en festivalorganisator Brian Ó hEadhra.

Cultuurdonderdag, 15 mei 2008

Friese speelfilm ‘De Dream’ komt uit op dvd

Leeuwarden - De Friese speelfilm De Dream van regisseur Pieter Verhoeff wordt op dvd uitgebracht. Het Friese bedrijf Marista heeft hiervoor de rechten verworven, zo heeft het bekendgemaakt. De film, met een hoofdrol voor Peter Tuinman en muziek van Cees Bijlstra, werd in 1985 opgenomen en vertelt het verhaal van de zaak Hogerhuis. Op een nacht wordt een brute roofoverval gepleegd. Omdat de overheid eind van de negentiende eeuw niets op had met socialisten zoals Wiebren Hogerhuis (Tuinman), wordt hij ten onrechte veroordeeld. Tuinman ontving destijds een Gouden Kalf voor zijn bijdrage in deze film.

Hoofdartikeldonderdag, 15 mei 2008

De kleuterjuf...

Het is nog wat aarzelend, maar het geluid zal straks luid en duidelijk klinken: de ‘kleuterkweek’ moet terug. Vorige week sprak onderwijsman Freek Haan zich erover uit in deze krant en voegt zich daarmee bij andere mensen met verstand van zaken. Hun geluid zal steeds meer gehoor vinden, vooral bij mensen die in staat zijn inhoudelijk naar onderwijs te kijken. Leerkrachten, bijvoorbeeld. En ouders. Vooral ook die laatsten. Niemand beter dan ouders kennen hun kinderen en hebben een intuďtie over wat goed is voor hun kind en wat niet. Tenminste, dat geldt als ouders hun intuďtie nog durven geloven. En dat is niet zo gemakkelijk als overal om hen heen dat wat goed is voor opvoeding en ontwikkeling van kinderen door ‘deskundigen’ wordt bepaald. Die zogeheten deskundigen zijn bureaucratische ambtenaren van de inspectie. Of het zijn regelgevers uit Den Haag. Of het zijn ‘schoolmanagers’ die de stoel bezet houden van de vakman. Al die mensen hebben opvattingen over onderwijs die minder over belangen van kinderen gaan en meer over belangen van de bureaucratische instelling als de inspectie, van de wetgever of van de portemonnee van de professionele bestuurders. Temidden van deze belangen en de machtsuitoefening valt het als simpele ouder niet mee om nog te kunnen denken dat het gevoel over wat goed is voor een kind, klopt.

Regiodonderdag, 15 mei 2008

De helft is al achter de rug, maar dat voelt niet zo

Voor 7870 Friese scholieren beginnen maandag de eindexamens. Het Friesch Dagblad volgt er vijf, die deze proeve van bekwaamheid ondergaan. Vandaag: Melissa de Jeer (16) uit Leeuwarden vindt biologie het moeilijkst, want ,,daar moet je zoveel voor lezen”.

Regiodonderdag, 15 mei 2008

Bestuurslid Kingma beboet voor giffout

Leeuwarden - Dagelijks Bestuurslid Herre Kingma van Wetterskip Fryslân, tevens agrariër, is op 22 april beboet omdat hij zijn akker onzorgvuldig bespoot met bestrijdingsmiddelen. Dijkgraaf Paul van Erkelens maakte dit gisteren bekend op een speciaal belegde persconferentie.

Regiodonderdag, 15 mei 2008

‘Heerenveen moet sfeervoller’

Heerenveen - Een groot sfeervol stadsplein, een park dat het centrum met Sportstad verbindt en een nieuwe horecabuurt rond de Oude Koemarkt. De gemeente Heerenveen heeft grootse plannen voor het centrum. De uitvoering zal ingewikkeld worden, denkt adviseur Frank Witbraad, die de gemeente helpt bij het ontwikkelen van de plannen.

Regiodonderdag, 15 mei 2008

De muskusrat laten gedijen, is dat wel zo slim?

Groningen - De provincie Groningen wil in twee proefgebieden bij Zuidhorn en Veendam de muskusrat de vrije hand gaan geven. Deze proef zou tenminste vier jaar moeten gaan duren.

Regiodonderdag, 15 mei 2008

‘Veerdienst naar eilanden loopt gevaar’

Terschelling - Het gaat helemaal fout met de veerdiensten naar de Waddeneilanden, als staatssecretaris Huizinga (Verkeer) niet snel met duidelijke regels komt. Op Terschelling en Vlieland is concurrentie niet tegen te houden, waardoor ook hoofdvervoerder Doeksen misschien minder gaat varen. Ameland en Schiermonnikoog kampen vooral met slechte vaargeulen.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 mei 2008

Bas Plaisier gaat kerk in China verkennen

Utrecht - Dr. Bas Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk, gaat na afloop van zijn huidige functie naar China. Hij gaat daar voor Kerk in Actie in kaart brengen wat de PKN zou kunnen betekenen voor de Chinese kerk. Maar ook om te leren. Voorlopig gaat het om een halfjaar.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 mei 2008

Gerechtigheid in de praktijk

Deventer - ,,Kerken hebben een sterke traditie in barmhartigheid, maar in gerechtigheid heel wat minder. Daar wil de Michacursus wat aan doen”, aldus projectleider Aart Deddens. De cursus is een uitvloeisel van de Michacampagne. Komende maand staat een reeks toerustingsavonden door het land gepland, waarvan één in Drachten

Geloof & Kerkdonderdag, 15 mei 2008

Protestantse Gemeente Oosthem, Abbega en Folsgare een feit

Oosthem - Een bruiloft in het dorpshuis, compleet met stukjes en toespraken. Uitbundig werd gisteravond in het Himsterhűs in Oosthem de fusie van hervormden en gereformeerden tot één Protestantse Gemeente gevierd. Drie organisten werden bovendien als verrassing in het zonnetje gezet.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties