De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 15 juni 2010.

Cultuurdinsdag, 15 juni 2010

Fries talent gezocht voor Kinderen voor Kinderen wedstrijd

Stiens - Friese kinderen met een talent voor zingen kunnen zich weer aanmelden voor het Kinderen voor Kinderen Songfestival. De Vara organiseert het evenement dit jaar voor de negentiende keer. Iedereen die goed kan zingen en is geboren tussen 1 oktober 1998 en 1 oktober 2003 kan zich aanmelden.

Cultuurdinsdag, 15 juni 2010

Franeker jongen met kinderkoor op concert Amsterdam

Franeker - Erick Brons (12) uit Franeker treedt donderdag als enige Fries op met het Plan Nederland Kinderkoor tijdens een Because I’m a girl-concert op het Java-eiland in Amsterdam. Dat heeft zijn moeder gisteren gemeld. Erick is niet alleen de enige Fries in het koor, maar bovendien de enige jongen.

Economiedinsdag, 15 juni 2010

Jubileum voor het ‘Dockumer slokje’ uit Bolsward

Bolsward – Al bijna veertig jaar geleden verhuisde de productie van Sonnema Berenburg uit Dokkum, maar de ‘Dokkumer kofje’ wordt traditioneel nog gepresenteerd met de ‘eigen’ Sonnema Berenburg. De Dokkumer bevolking is nog steeds trots op de herbergier Fedde Johannes Sonnema die in 1860 zijn destilleerderij begon in de binnenstad. Bijna net zolang als de productie is verhuisd naar Bolsward is de Bolswarder bevolking al trots op de productie.

Economiedinsdag, 15 juni 2010

Friese woningbouw stokt

Leeuwarden - Voor het eerst sinds het uitbreken van de recessie zijn de gevolgen duidelijk zichtbaar in de Nederlandse woningbouwproductie. In het eerste kwartaal daalde de nieuwbouwproductie in Friesland met 62 procent, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekend.

Hoofdartikeldinsdag, 15 juni 2010

Tolerantie, treiteren...

Nederland is een mooi en goed land. Die mening zijn gelukkig veel burgers toegedaan. Maar schijn bedriegt. Er zijn individuele mensen en groepen mensen die redenen hebben om genuanceerd over die uitspraak te denken. Een paar voorbeelden.

Regiodinsdag, 15 juni 2010

Bolsward als poort naar Lytse Marren

Bolsward - Bolsward wil zich meer profileren als watersportstad. Daarom heeft Noordpeil Landschap en Stedenbouw uit Sneek een plan opgesteld waardoor Bolsward ‘de poort naar de Lytse Marren moet worden’. De snelweg A7 moet daarvoor onder het water door.

Regiodinsdag, 15 juni 2010

Zuid-Afrikaanse scholieren in Sneek

Sneek - ,,Wat vinden Nederlanders eigenlijk van Zuid-Afrika?”, wil de zestienjarige Suné Brümmer meteen weten als iedereen is aangeschoven voor de lunch, gisteren op het csg Bogerman in Sneek.

Regiodinsdag, 15 juni 2010

Straten leeg tijdens eerste wk-wedstrijd

Leeuwarden - Het lijkt wel zondagmiddag, gistermiddag rond de klok van half twee. Straten zijn zo goed als leeg: her en der fietst nog een in oranje gehulde fan richting café of huis. Alles lijkt in het teken te staan van de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK in Zuid-Afrika.

Regiodinsdag, 15 juni 2010

Beheerders: veengebied is werelderfgoed

Fochteloo - De kolonie Veenhuizen en het Fochteloërveen moeten op de Unesco-werelderfgoedlijst komen te staan. Dat zegt de beheerder van het veengebied, Natuurmonumenten, samen met Staatsbosbeheer. De status zou het bedreigde natuurgebied helpen in de strijd om het te behouden.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 juni 2010

Wonen met andere culturen is soms lastig

Ik ga op Wilders stemmen’’, zei ze met een twinkeling in de ogen, ,,die zegt tenminste waar het op staat’’. Een uitspraak van een van onze vaste bezoekers tijdens een gesprekje voorafgaand aan de verkiezingen van 9 juni. Wij waren sprakeloos. Een Surinaamse met een dergelijke uitspraak. Of ze dan wel de gevolgen besefte. Voor haar geen probleem, ze was in Nederland geboren (in het Nederlands Koninkrijk begreep ik later, want ze is van voor 1974 en daarmee geboren in Nederlands-Suriname). Nog wat vragen en antwoorden later staakten we onze pogingen. Ze was er al van overtuigd. Ze zou haar proteststem uitbrengen op de man met het gebleekte haar.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 juni 2010

Nederlandse ex-moslim heeft het zwaar als christen

Assen - Er is veel gaande onder moslims in Nederland, signaleert stichting Gave. Om voorgangers in het noorden hierover te informeren, én over de problemen waar de ex-moslims mee te maken krijgen, houdt Gave woensdag een mini-congres over de islam in Veenwouden.

Geloof & Kerkdinsdag, 15 juni 2010

Moslim die christen wordt leeft in angst

Leeuwarden - Moslims die christen worden krijgen in Nederland vaak te maken met vervolging. Pesterijen van ex-geloofsgenoten zijn aan de orde van de dag, en doodsbedreigingen komen geregeld voor. Daarover luidt stichting Gave de noodklok. Andere bronnen bevestigen de bedreigingen.

Sportdinsdag, 15 juni 2010

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen op de Olympische Spelen in Vancouver of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen? Of simpelweg een vraag of opmerking? Of een mening geven? Het kan allemaal. Volg de sportredactie van het Friesch Dagblad op Twitter! FD SPORT OP TWITTER: Ga naar www.twitter.com/fd_sport of zoek in Twitter naar gebruiker fd_sport

Sportdinsdag, 15 juni 2010

Het complete verhaal van Oranje op ’t wereldtoneel

Het Nederlands elftal heeft gisteren afgetrapt voor de negende deelname aan de eindronde van de wereldkampioenschappen voetbal. Het is alweer de negentiende keer dat het mondiale evenement wordt gehouden, de eerste keer op het Afrikaanse continent (Zuid-Afrika). Misschien dat ‘Briljant Orange’, zoals Oranje sinds de jaren zeventig wereldwijd naam maakte, ditmaal wel met succes een gooi kan doen naar de wereldtitel, iets dat eerder in Europa (7 keer) en Amerika (1 keer) niet lukte.

Sportdinsdag, 15 juni 2010

Open FK jeu de pelote van start

Easterlittens - In Easterlittens is gisteravond een begin gemaakt met het Open FK jeu de pelote. In de eerste drie wedstrijden in de eerste ronde viel met name de 8-7 overwinning van Scharnegoutum op Ried op vanwege het feit dat de winnende ploeg slechts uit vier leden bestond.

Sportdinsdag, 15 juni 2010

Heerenveen krijgt weer nieuwe grasmat

Heerenveen - Het Abe Lenstrastadion van sc Heerenveen krijgt deze week een nieuwe grasmat.

Sportdinsdag, 15 juni 2010

Heerenveen haalt nieuwe doelman

Heerenveen - Sportlcub Heerenveen heeft een nieuwe doelman gehaald. Het gaat om de 20-jarige René Oosterhof van FC Zwolle.

Sportdinsdag, 15 juni 2010

Heerenveen ziet Kuiper en Hoekstra gaan

Heerenveen - Yme Kuiper en Henk Hoekstra treden per 1 juli terug uit de directie van sc Heerenveen. Met het verdwijnen van het tweetal, goed voor meer dan twintig dienstjaren elk, zijn ook de laatste twee figuren uit het ‘tijdperk Riemer van der Velde’ van het podium verdwenen. Commercieel directeur Jan van Erve blijft.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties