De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 15 juni 2013.

Economiezaterdag, 15 juni 2013

Megastal mag niet ten koste van gezondheid

Leeuwarden | Provincies en gemeenten mogen de intensieve veehouderij gaan beperken in hun gebied als de volksgezondheid in het geding is. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gaat de wet aanpassen, zodat lokaal kan worden bepaald hoe groot een stal - of megastal - mag zijn en hoeveel dieren erin gehouden mogen worden.

Hoofdartikelzaterdag, 15 juni 2013

Vervreemding van het hart en van God

Het hart heeft redenen die de rede niet kent’: de bekende uitspraak van 17e-eeuwse filosoof en wiskundige Blaise Pascal. Hij duidt hier op het verschil tussen denken (rede) en ervaring (hart). De uitspraak geeft veel te denken. Bijvoorbeeld over de verhouding tussen het hart - het orgaan van de ervaring - en de rede - het verstand. Vaak wordt aan de rede meer rationaliteit toegekend dan aan het hart. Iemand die redelijk is, komt verstandig over. Aan zo iemand heb je meer dan aan een mens die vooral leeft vanuit de ervaring, of vanuit het gevoel.

Regiozaterdag, 15 juni 2013

Gracias, koningin Máxima en koning Willem-Alexander!

,,Als ik de koningin zie, ga ik buigen”, zegt Kylean (4) van de Leeuwarder Prins Mauritsschool. ,,Want zo hoort dat.” Kylean steekt zijn hoofd door het dranghek. Hij heeft net als veel andere toeschouwers een goed plekje. Want zo druk is het om negen uur ’s morgens niet bij het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt.

Regiozaterdag, 15 juni 2013

Overval op bank en juwelier

Leeuwarden | De politie heeft gistermiddag een zoekactie gehouden naar een man die de RegioBank aan de Spanjaardslaan in Leeuwarden wilde overvallen. De man was rond half vier de bank binnengegaan en bedreigde de medewerkers met een voorwerp dat op een vuurwapen leek. De overvaller eiste geld, maar toen hij zijn buit niet kreeg, sloeg hij op de vlucht.

Regiozaterdag, 15 juni 2013

Icedôme wil snel uitspraak van de rechter

Leeuwarden | Het consortium achter Icedôme Almere stapt naar de rechter. De bouwers BAM Groep en Van Wijnen en de initiatiefnemers Folkert Buiter en Jakko-Jan Leeuwangh willen dat de schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF het nog te bouwen ijsstadion de status topsport trainingsaccommodatie gunt, zoals de bedoeling was volgens een uitgelekt rapport.

Geloof & Kerkzaterdag, 15 juni 2013

Curie weet amper raad met praatgrage paus

Corruptie, homoseksualiteit, carrière-jagerij, blokvorming en achterklap. Je vindt het allemaal binnen het Vaticaan. Niks nieuws onder de zon. Nieuw is wél dat de paus zelf opvallend openhartig over die zaken praat.

Sportzaterdag, 15 juni 2013

Schuil en Nummerdor bij rentree uitgeschakeld

Leeuwarden | De overschrijvingstermijn in het amateurvoetbal sluit vannacht om twaalf uur. Het districtskantoor van de KNVB in Heerenveen is vandaag vanaf een uur tot middernacht open voor de laatste overschrijvingen. Het Friesch Dagblad heeft de verschuivingen in de top van het Friese amateurvoetbal alvast op een rijtje gezet. Opvallend is het grote aantal ‘transfers’ van aanvallers.

Sportzaterdag, 15 juni 2013

Schuil/Nummerdor bij rentree uitgeschakeld

Scheveningen | Beachvolleyballers Richard Schuil en Reinder Nummerdor zijn gisteren uitgeschakeld op het Nederlandse toernooi uit de World Tour in Scheveningen. Het duo dat daar voor het eerst sinds de Spelen in Londen zijn rentree maakte verloor in de tweede ronde van de Polen Michal Kaziola/Jakub Szalankiewics. Nummerdor en de uit Leeuwarden afkomstige Schuil gingen uiteindelijk met 1-2 ten onder op het Hollandse zand: 21-16, 12-21, 9-15.

Sportzaterdag, 15 juni 2013

Maandag gesprek Cambuur met Hemmen over toekomst

Leeuwarden | SC Cambuur en Michiel Hemmen gaan maandag in gesprek over de toekomst van de spits. Als de club het aflopende contract verlengt, moet Hemmen volgens algemeen directeur Gerald van den Belt inzien dat zijn rol zal gaan veranderen. ,,We komen in de eredivisie komend seizoen vooral veel onder druk te staan. Dus onze spits zal minder vaak voor de goal van de tegenstander komen en meer moeten meeverdedigen. Wij willen horen van Hemmen of hij dat wil en kan. Anders is het voor hemzelf ook zonde om te blijven. Wij zijn er echter van overtuigd dat we wat voor elkaar kunnen betekenen, ook in de eredivisie. Alleen is zo'n gesprek nodig voordat we concreet worden.”

Sportzaterdag, 15 juni 2013

De Haan wil vertrek Veenstra en RvC, Hansma reageert

Heerenveen | Foppe de Haan is per direct vertrokken als klankbord van jeugdtrainer bij sc Heerenveen. De 69-jarige clubicoon is niet tevreden over het beleid. ,,Ik wil hier niets meer mee te maken hebben.” De Haan is de situatie zat en wil dat voorzitter Robert Veenstra en de Raad van Commissaren hun biezen pakken. Ook hoopt hij dat een neutrale onderzoekscommissie bestaande uit clubmensen, sponsors en supporters snel meer duidelijkheid schept over de situatie bij Heerenveen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties