De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 15 juli 2010.

Cultuurdonderdag, 15 juli 2010

Trio brengt poëzie en improvisatie in kerken

Leeuwarden - Dichter Tsjębbe Hettinga, slagwerker Sytze Pruiksma en organist Reitze Smits gaan samen een voorstelling maken in Friese kerken. Onder de naam Wind Images zal Hettinga Friese gedichten voordragen ,,over uitgestrekte vergezichten, rietomzoomde meren en vlakke groene weiden”, aldus een woordvoerster. Pruiksma en Smits ondersteunen de poëzie met geďmproviseerde muziek. De eerste voorstelling is op 4 augustus in de Grote- of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Daarna volgens Sloten, Zweins, Jorwert en Hegebeintum.

Economiedonderdag, 15 juli 2010

‘Statiegeld afval is toch nodig’

Den Haag - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat het bedrijfsleven meer moet doen tegen zwerfafval. Producenten moeten de hoeveelheid verpakkingsmateriaal verminderen, maar ook meebetalen aan het opruimen van het afval. VNG wil daarmee tweehonderd miljoen euro per jaar bezuinigen.

Economiedonderdag, 15 juli 2010

Subsidie Westergo voor project EnergieController

Leeuwarden - Koopmans Koninklijke Meelfabrieken en Huhtamaki in Franeker krijgen subsidie van de Westergozone voor het project EnergieController.

Hoofdartikeldonderdag, 15 juli 2010

Winst

Ontsteltenis in Oss. De famaceutische multinational MSD schrapt in één klap 2175 banen bij dochterbedrijf Organon, het bedrijf dat Nederlanders vooral kennen van de anticonceptiepil. Vakbonden protesteren, Kamer en ministers zijn teruggekeerd van zomerreces voor een spoeddebat, werknemers demonstreren in Den Haag.

Regiodonderdag, 15 juli 2010

‘Beter aannamebeleid scholen nodig’

Leeuwarden - Het zou goed zijn als de scholen in Fryslân samen één aannamebeleid voeren. Daardoor zouden kinderen uit groep 8 met het juiste advies kunnen instromen in het voortgezet onderwijs, op de plek die bij ze past. Dat zegt Wiebe Wieling, voorzitter van het college van bestuur van osg Piter Jelles.

Regiodonderdag, 15 juli 2010

Beveiliging tegen brand is het halve werk

Leeuwarden - De regionale brandweer in Fryslân herkent zich in de adviezen van de commissie-Mans om de brandweerbegroting te verkleinen: laat burgers en bedrijven meer doen aan preventie. Afdelingshoofd Earryt Boetes is positief.

Regiodonderdag, 15 juli 2010

Redding voor Gaaikemabank

Oudemirdum - De Gaaikemabank in het Jolderenbos bij Oudemirdum krijgt een opknapbeurt. En niemand hoeft er voor de betalen, Betsema Bouw uit Balk gaat de klus kosteloos klaren. Dit tot blijdschap van Plaatselijk Belang Oudemirdum en Staatsbosbeheer, de eigenaar van de bank.

Regiodonderdag, 15 juli 2010

Veel dode vis in sloten en vaarten

Heerenveen - De warmte en daarna hevige regenval is schadelijk geweest voor de vispopulatie. Vooral in sloten en vaarten in Heerenveen en Leeuwarden is de vissterfte hoog. Gemeenten en Wetterskip Fryslân nemen maatregelen om die omlaag te brengen.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 juli 2010

Les in communicatie in het gezin en met Jehovah

Emmeloord - Rond de vijfduizend Jehovah’s Getuigen komen dit weekend bij elkaar in Thialf voor hun jaarlijkse congres. Het afgelopen jaar groeide het aantal getuigen wereldwijd met 3,2 procent naar 7,3 miljoen. In Nederland bleef het aantal stabiel. Van de ongeveer dertigduizend getuigen wonen er zo’n twaalfhonderd in Fryslân.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 juli 2010

Duizenden bij uitvaart ds. F. Mallan

Alblasserdam – Ds. F. Mallan, emeritus predikant van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, is gisteren onder zeer grote belangstelling in Alblasserdam begraven.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 juli 2010

Protestanten VS tegen homoseksualiteit in leger

Nashville - De Presbyterian Church in America (PCA) stuurt een brief naar president Obama en hooggeplaatste militairen om de zorg uit te spreken over de mogelijkheid dat openlijke homoseksualiteit in het leger wordt toegestaan. Dat heeft de PCA-vergadering die onlangs in Nashville bijeen was, besloten.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 juli 2010

Gospelhappening volgend jaar in Rotterdamse Kuip

Leeuwarden - In voetbalstadion De Kuip in Rotterdam moet op zaterdag 25 juni 2011 de grootste Nederlandse gospelhappening ooit plaatsvinden. ‘Samen zingen in De Kuip’ hoopt duizenden zangers en zangeressen uit alle delen van het land verenigen. ,,Doel is met elkaar het grootste gospelkoor uit de Nederlandse geschiedenis te vormen en liederen te zingen tot eer van God”, aldus Maarten Wassink van The Choir Company, die het evenement samen met Stichting Preez gaat organiseren.

Sportdonderdag, 15 juli 2010

Kruiswijk verlaat trainingskamp

Hoorn (Ter) - Arnold Kruiswijk heeft gisteren het trainingskamp van sc Heerenveen op Terschelling verlaten. De verdediger kampt sinds het eerste oefenduel tegen een selectie van Gaasterlân-Sleat (30 juni) met knieproblemen. Vandaag zal de kwetsuur in het Tjongerschans-ziekenhuis nader worden bekeken. Kruiswijk, oud-speler van FC Groningen, kwam deze zomer transfervrij over van de Belgische landskampioen RSC Anderlecht.

Sportdonderdag, 15 juli 2010

Gestaakte fierljepwedstrijd nu op vrijdag

Grijpskerk - Dreigend noodweer heeft er gisteravond voor gezorgd dat de fierljepwedstrijd van het Frysk Ljeppersboun (FLB) in Grijpskerk gestaakt moest worden.

Sportdonderdag, 15 juli 2010

Bouwmeester zorgt voor Fries WK-zilver

Largs - De Friese zeilster Marit Bouwmeester had gisteren op de laatste dag van het wereldkampioenschap in de olympische Laser Radial-klasse graag nog om goud gevochten. Het kwam er niet van voor de 22-jarige inwoonster van Warten, omdat de weersomstandigheden het toernooi voor de Schotse kust van Largs opnieuw niet goed gezind waren. Bleven de boten dinsdag door een gebrek aan wind nog aan de kant, gisteren stond er juist veel te veel wind. En dus werd het zilver voor Bouwmeester; de Friese zeilster is tweede van de wereld.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties