De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van maandag, 15 juli 2013.

Cultuurmaandag, 15 juli 2013

Goud en onderscheiding voor Jong Advendo op WMC

Leeuwarden | Jong Advendo uit Sneek heeft op het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade gisteren zijn wereldtitel op de marsparade in de eerste divisie bezegeld met een gouden medaille met onderscheiding. Het jeugdkorps kreeg 90,73 punten van de jury. ,,Ze hebben het onvoorstelbaar goed gedaan”, reageerde jeugdcoördinator Wiebo Kooi gisteravond. ,,Het ging ontzettend goed, dus we hadden meteen een goed gevoel. Maar het blijft een jurysport, dus je weet nooit hoe je wordt beoordeeld.”

Economiemaandag, 15 juli 2013

Belang FrieslandCampina in zuivelbedrijf Nieuw-Zeeland

Leeuwarden | FrieslandCampina verwerft een belang van 7,5 procent in Synlait Milk in Nieuw-Zeeland. Daarmee kan dat zuivelbedrijf een nieuwe fabriek neerzetten om verder te groeien. Daar moet ook de Nederlandse zuivelgigant als grondstofleverancier van profiteren.

Hoofdartikelmaandag, 15 juli 2013

200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

Dezer dagen wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereidingen van de viering van het tweehonderdjarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Zo schrijven zo’n twintig historici samen aan een bundel over 200 jaar Nederland als monarchie. Op 30 november 2013 wordt het boek in de Ridderzaal gepresenteerd.

Regiomaandag, 15 juli 2013

Ik pluk heel mijn leven bramen en dacht dat er maar één soort bestond

Wie denkt dat alle bramen hetzelfde zijn, heeft het mis. Alleen rond de weilanden van Eastermar komen al 32 soorten voor. Zelfs een die net ontdekt is en alleen in Fryslân groeit: de Rubus frieslandicus.

Regiomaandag, 15 juli 2013

Drukte op zonnige open dagen van de imkers

Het zomerweer lokte afgelopen weekeinde veel belangstellenden naar de imkers en hun bijenstallen. In Drachten kregen aspirantimkers hun eerste bijenvolkje uitgereikt.

Regiomaandag, 15 juli 2013

Last minute-reizen populair: iedereen wil zon

Leeuwarden | De mensen zijn het grillige weer zat en willen naar de zon. Friese reisbureaus hebben het druk met last minute-boekingen.

Sportmaandag, 15 juli 2013

De Jong en Fabriek doen mee om wereldtitel

Marmande | Grasbaanracers Jannick de Jong (Gorredijk) en Dirk Fabriek (Jubbega) zijn bij de derde Grand Prix in het WK langbaan zaterdag in het Franse Marmande respectievelijk tweede en vierde geworden. De Jong is nu met 60 punten ook tweede in de WK-tussenstand, kort achter de Fin Joonas Kylmäkorpi (76). Die werd zesde in de door de Brit Richard Hall gewonnen GP en scoorde tien punten minder dan De Jong. Er zijn nog drie Grand Prix. De eerste is in Polen (10 augustus).

Sportmaandag, 15 juli 2013

Galama is de koning te rijk met adeltitel

Burgum | De familie Galama uit It Heidenskip is sinds zaterdag de koning te rijk. Nadat Ysbrand Galama in 2010 al eens het Keningsljeppen in Burgum op zijn naam schreef, was het drie jaar na dato ook de beurt aan broer Oane. En net als toen bleek slechts een negentien meter-notering genoeg voor de prestigieuze titel, maar daar had de winnaar zelf uiteraard even geen boodschap aan.

Sportmaandag, 15 juli 2013

Hoogtepunt Amels: letterlijk en figuurlijk

Toen hoogspringer Douwe Amels gisteren in het Finse Tampere in de finale van het EK onder 23 jaar door de lucht vloog, besefte de Drachtster in een fractie van een seconde dat het goed zat. Eenmaal geland op de mat was zijn tot dan toe beste resultaat van 2,22 meter verleden tijd. Met een sprong van 2,28 beleefde hij niet alleen een persoonlijk hoogtepunt, maar legde hij ook beslag op het Europese goud. ,,Dit is meer dan ik had durven dromen”, jubelde Amels even later in extase.

Sportmaandag, 15 juli 2013

Column | Cav

Als op de vroege maandagavond van 29 juli de kaatswereld in de Koornbeurs het licht laat schijnen op de loting van de 160e PC en 233 kilometer zuidelijker in Boxmeer een peloton renners de benen los fietst voor een rondje om de kerk, ligt Mark Cavendish op een imposante rotsblok op Isle of Man na te genieten van zijn sprintzeges in de Tour. Met twee handjes in zijn nek en een grassprietje tussen zijn lippen herhaalt hij de woorden die al zo vaak over hem zijn uitgesproken. You are the best sprinter ever.

Sportmaandag, 15 juli 2013

Je kunt zien dat er een slag is geslagen in het vrouwenvoetbal

Oranje-international Sherida Spitse uit Sneek stelde aan de vooravond van het EK voetbal voor vrouwen dat het verschil met de toplanden steeds kleiner wordt. Een gelijkspel tegen favoriet Duitsland (0-0) en een nederlaag tegen Noorwegen (0-1) in de groepsronde verder, vragen wij ons af: valt het mee of tegen?

Sportmaandag, 15 juli 2013

Friezin Bloemhof wint goud en zilver op EK BMX

Dessel | Het Friese talent Wietske Bloemhof (14) uit Sumar heeft afgelopen weekeinde goud en zilver gewonnen op het EK BMX. Vrijdag werd ze Europees kampioen in de categorie Cruiser voor meisjes tussen 13 en 16 jaar. De regerend Nederlands kampioen bleef de Duitse Sandra Pavokovic en de Franse Mathilde Hugot voor. Een dag later eindigde ze in de BMX-categorie Meisjes 14 in de finale als tweede achter de Engelse Bethany Schriever. Brons was voor de Letse Vinete Petersone

Sportmaandag, 15 juli 2013

Lodeweges tevreden met spel Cambuur in eerste test: winst op Sparta

Valkenswaard | SC Cambuur heeft de eerste echte testcase in de aanloop naar de start van de eredivisie winnend afgesloten. In Valkenswaard was de ploeg van trainer Dwight Lodeweges te sterk voor Sparta Rotterdam (0-2), na de nodige sparringpartners op amateurniveau de eerste bvo in de oefencampagne.

Sportmaandag, 15 juli 2013

Trio Steenstra overleeft Russische roulette

Bolsward | Helemaal voor de hand lag de verrassende winst van het partuur Tjisse Steenstra, Jacob Wassenaar en Cornelis Terpstra gisteren op de heren hoofdklasse vrije formatiepartij van KV Bolsward niet. Toch kwam de zege niet helemaal uit de lucht vallen. Waar een week eerder in Huizum het partuur in de finale zijn Waterloo vond tegen het sterker geachte trio Johan van der Meulen, slaagde de missie in de eindstrijd tegen Bauke Triemstra, Ale Jan Anema en Hendrik Kootstra ditmaal wel. Op 5-3 en 6-4 stelde het jeugdige opslagtalent uit Bitgummole de winst en het koningschap van zijn dorpsgenoot Cornelis Terpstra met een zitbal veilig. En daarmee had het ‘keatsferstân’ het deze middag duidelijk gewonnen van het ‘keatsgeweld’ dat in het laatste kaatsdecennium toch de boventoon voert.

Sportmaandag, 15 juli 2013

St. Anne viert trilogie op de Jong Nederland

St. Annaparochie won zaterdag voor de derde maal op rij de Jong Nederland. In de finale van de klassieker voor junioren, die voor het eerst sinds 1942 buiten Franeker werd gehouden, werd St. Jacobiparochie met 5-3 en 6-6 verslagen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties