De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 15 juli 2016.

Hoofdartikelvrijdag, 15 juli 2016

Privacy van EU-burgers niet goed beschermd

Er is heel wat gaande met betrekking tot de uitwisseling van persoonlijke gegevens in de Europese Unie. Deze week werd de overeenkomst in werking gesteld tussen de Verenigde Staten en Europa waarin de beveiliging van de uitwisseling is geregeld. Na veel overleg is de Europese Commissie ervan overtuigd dat de VS voldoende waarborgen biedt. Maar lang niet iedereen die er verstand van heeft, is het daarmee eens. Organisaties die zich tot doel hebben gesteld de privacy van burgers te beschermen hebben nogal wat bedenkingen over de deal.

Regiovrijdag, 15 juli 2016

Wethouders Achtkarspelen moeten weg

Buitenpost - De drie wethouders van Achtkarspelen zijn gevallen. Een motie van wantrouwen die coalitiepartij PvdA tegen hen indiende, werd met elf tegen tien stemmen aangenomen. De PvdA, die vorige week uit de coalitie stapte na een vertrouwensbreuk met de FNP, kreeg de twee oppositiepartijen CDA en ChristenUnie mee. CDA-fractievoorzitter Lydeke Zandbergen constateerde gisteravond tijdens de raadsvergadering - het vervolg op die van vorige week - dat er geen sprake meer is van een collegiaal bestuur en dat verbinding, vertrouwen en verantwoordelijkheid ontbreken. ,,Als fractie moeten we constateren dat het dit college niet gelukt is."

Regiovrijdag, 15 juli 2016

Hennep, een onderschatte wonderplant

Leeuwarden - De opening van een heneppaviljoen achter de Blokhuispoort in hartje Leeuwarden betekent niet dat coffeeshophouders een nieuw adresje hebben om hun waar in te slaan. Het paviljoen bij de Blokhuispoort, dat de Vereniging Circulair Fryslân naar Leeuwarden heeft gehaald, zet de industriële hennepplant in het zonnetje.

Regiovrijdag, 15 juli 2016

Dokterswacht gunt vervoer aan Witte Kruis

Leeuwarden - Het vervoer van huisartsen wordt door Dokterswacht Friesland gegund aan het Haagse bedrijf Witte Kruis. De huidige vervoerder Kijlstra uit Drachten zegt ,,verschrikkelijk teleurgesteld" te zijn.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 juli 2016

Tunneltrein alternatief voor de Zuiderzeelijn

Sneek - Een snelle treinverbinding tussen het Noorden en Amsterdam kan over bestaand spoor. Dat zegt pastoor Van Ulden uit Sneek. Hij bedacht de IJsselmeerlijn: een treinverbinding tussen Groningen en Amsterdam - onder het IJsselmeer door - die ongeveer de helft minder geld kost dan de Zuiderzeelijn.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 juli 2016

Wanhoopsoffensief

Vrijdag kunnen leden van de Tweede Kamer nog eens een proefritje maken in de Transrapid op de proefbaan bij Lathen in Duitsland, op uitnodiging van de Groningse Commissaris van de Koningin Alders. Een laatste offensief' voor aanleg van een magneetzweefbaan (MZB), noemden we dat zo neutraal mogelijk in een nieuwsbericht. Het had gerust een wanhoopsoffensief' mogen heten. Niet eens omdat het laatste sprankje hoop verkeken zou zijn op een gunstige kabinetsbeslissing over de bouw van een MZB-Zuiderzeelijn. Het is vooral de methode van promotie, die getuigt van een blijkbaar wanhopige gemoedstoestand. Als alle rationele overwegingen voor dit miljardenproject zijn weerlegd, rest er kennelijk nog maar één verkoopargument: de gebruikerservaring. Kijk eens hoe futuristisch hij toont, ruik eens hoe comfortabel, voel eens hoe stil hij zijn topsnelheid haalt. En dan zal volgende week maandag het Hoofd Verkoop van het Transrapid-consortium dat de MZB wil bouwen nog eens proberen uit te leggen dat het echt voor 10 miljard kan, en dat onderzoekers die een bedrag van 15 miljard voorspellen heus te somber zijn.

Geloof & Kerkvrijdag, 15 juli 2016

Bisdom München-Freising: 6 miljard aan vermogen

München - Bijna 6 miljard euro. Dat is het gezamenlijke vermogen van het Duitse aartsbisdom München-Freising. Het bedrag werd onlangs bekendgemaakt na een eigen inventarisatie van het diocees in Zuid-Duitsland. Het geld is in drie stichtingen ondergebracht die er voor moeten zorgen dat het geld gebruikt waar het voor is geoormerkt, zoals zielzorg, evangelisatie en onderwijs.

Sportvrijdag, 15 juli 2016

Namli heeft buik vol van op de tribune zitten

Younes Namli beweegt zich in de voorbereiding bij sc Heerenveen voort als een jong veulen dat voor het eerst wordt losgelaten in de wei. En eigenlijk is dat ook wel een beetje zo, want de 22-jarige Deense Marokkaan kwam afgelopen seizoen vanwege een hardnekkige buikspierblessure nauwelijks aan spelen toe. En dus hoopt hij komend seizoen na anderhalf jaar Fryslân eindelijk zijn belofte in te lossen en zijn kunsten te gaan vertonen in het Abe Lenstra-stadion.

Sportvrijdag, 15 juli 2016

Bo Oudhof (18) pakt op nationale dressuurtitel

Bo Oudhof (18) uit Nijeberkoop is gisteren in Ermelo haar paard Colt Sollenburg (v. Vivaldi) bij de NK dressuur Nederlands juniorenkampioen geworden. De Friese amazone uitging na de eerste klassieke proef al aan de leiding en stelde met een ruimschootse overwinning in de kür het goud veilig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties