De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van maandag, 15 oktober 2007.

Cultuurmaandag, 15 oktober 2007

Bewegingskunst in vier musea

Vier solo’s op verschillende plaatsen en op verschillende tijdstippen, daaruit bestond Dansen op Locatie. Een solo kan niet lang duren, daarvoor is de fysieke inspanning te groot. Het was daarom aan te bevelen om alle vier voorstellingen te gaan bekijken wilde je dezelfde portie dans krijgen als tijdens een avondvullende voorstelling. Je moest er wel een dagje voor uittrekken, want de locaties lagen ver uit elkaar: Drachten, Heerenveen, Franeker en Leeuwarden.

Cultuurmaandag, 15 oktober 2007

Mooie Russische muziek in Fryslân

Met een voortvarend en levendig gespeelde ouverture Ruslan und Ljudmilla van de Russische componist Michail Glinka ging zaterdag het eerste van de drie concerten Ruslân yn Fryslân van start. De concerten, uitgevoerd door een harmonieorkest versterkt met een aantal lage strijkers, koor en solist, was georganiseerd door de stichting Muzyk yn Fryslân.

Cultuurmaandag, 15 oktober 2007

Een olifant van oost naar west

Muziektheater met een boodschap, dat biedt De Witte Olifant. Of met drie boodschappen? Of is de boodschap dat er niet één boodschap is? Hoite Pruiksma en Peter te Nuyl schreven een stuk geďnspireerd op het verhaal van de witte olifant die de Kalief van Bagdad omstreeks het jaar 800 ten geschenke stuurde aan Karel de Grote. De reis voerde van Bagdad via Jeruzalem, de Middellandse Zee en de Alpen naar Aken. En deze vijf ‘staties’ vormden de vijf delen van het muziektheaterstuk dat zaterdagavond in de Grote Kerk van Leeuwarden in premičre ging.

Cultuurmaandag, 15 oktober 2007

Het ‘perfecte’ beeld van Tryater

En dan staat de dochter op haar beurt klaar, met de hamer geheven boven haar hoofd. Moeder was enige minuten daarvoor aan te treffen met hetzelfde stuk gereedschap in haar handen, in dezelfde pose, maar zich dan richtend op haar dochter. De dochter die zojuist beweerd heeft niet op haar moeder te lijken en dat nog een aantal malen zal herhalen. Maar juist dit beeld moet het publiek duidelijk maken dat dochter dat wel kan roepen, maar dat zij dus - tegen wil en dank - echt op haar moeder lijkt. Het gekke is echter dat de dochter gelijk heeft; nergens is een verdere overeenkomst tussen dochter en moeder aan te wijzen. Het is een van de raadselen waar je na afloop van It perfekte byld door Tryater mee blijft zitten.

Cultuurmaandag, 15 oktober 2007

Dronrijp speelt iepenloftspul ‘Amadeus’ in 2008

Dronrijp - In Dronrijp wordt in 2008 het iepenloftspul Amadeus op de planken gebracht. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. De regie van het stuk is in handen van Karin Idzenga. Zij is momenteel bezig met het bewerken van het toneelstuk van de Engelse schrijver Peter Shaffer uit 1979. De Friese vertaling wordt gemaakt door Gerrit Hoekstra.

Cultuurmaandag, 15 oktober 2007

Omzet Sutelaksje komt uit op zo’n 210.000 euro

Leeuwarden - De omzet van de Sutelaksje komt dit jaar uit op een bedrag van 210.000 euro. Dat heeft Stichting It Fryske Boek gisteren bekendgemaakt. De voorlopige eindstand is 208.500 euro. Daarbovenop verwacht de stichting nog zo’n 1500 euro aan nabestellingen.

Dossiermaandag, 15 oktober 2007

Zulke vrienden dus!


Hoofdartikelmaandag, 15 oktober 2007

Dubbele nationaliteit...

Wat was het een gedoe, over de dubbele nationaliteit. Onder de bezielende leiding van toenmalige minister Verdonk sprak de Kamer over de wenselijkheid van het Nederlanderschap als unieke nationaliteit. Het Nederlandse paspoort is de hoofdprijs van de staat voor vreemdelingen. En wie die prijs krijgt, moet zó blij zijn, dat die de andere nationaliteit ‘inlevert’.

Regiomaandag, 15 oktober 2007

Opening boothuis is eerbetoon aan schenker

Harlingen - ,,Het was het laatste wat we voor onze vrienden konden doen”, zegt Gerrit de Vries uit Zuidhorn. Hij was een goede vriend van Duco van der Weide uit Leeuwarden en na zijn overlijden twee jaar geleden de executeur-testamentair. In dat testament stond iets bijzonders. Een deel van het geld ging naar de KNRM, die daarvan het boothuis kon uitbreiden. Zaterdag was de opening van de aanbouw. Gerrit en zijn vrouw Pauline mochten die verrichten.

Regiomaandag, 15 oktober 2007

Verslavingszorg heeft verpleegsters nodig

Leeuwarden - Verslavingszorg Noord-Nederland zit te springen om verpleegkundigen. Door de opening van een aantal nieuwe afdelingen, waaronder beschermd wonen en een heroďne unit, is er een tekort van mensen met sociaal-psychiatrische aantekeningen. ,,Die zijn erg schaars”, aldus een woordvoerder.

Regiomaandag, 15 oktober 2007

Sneek spreekt reserve aan

Sneek - De gemeente Sneek heeft de begroting voor 2008 met enige moeite sluitend gekregen. De gemeente zou uitkomen op een tekort van ruim 800.000 euro als de voornemens voor komend jaar allemaal worden uitgevoerd. In 2008 ligt er voor in totaal 3,5 miljoen euro aan beleidsplannen klaar. Volgens het college van B en W is het aannemelijk dat zo’n groot pakket niet in zijn geheel binnen een jaar klaar kan zijn, en heeft daarom bij voorbaat 300.000 euro van dat bedrag afgetrokken als ‘onderuitputting’. Ook was er in de begroting al geld opgenomen voor het nieuwe theater in het Cultureel Kwartier, dat waarschijnlijk in 2010 de deuren opent. Een deel van dat geld is doorgeschoven, wat de gemeente nog eens 200.000 euro oplevert. Het resterende tekort van 300.000 euro wil Sneek uit de algemene reserve halen.

Regiomaandag, 15 oktober 2007

‘Saaie, lelijke bouw’ beschermd

Leeuwarden - Minister Plasterk van Cultuur heeft honderd gebouwen uit de Wederopbouwperiode van 1940 tot 1958 aangewezen als Rijksmonument. Het publiek vindt de architectuur uit deze periode vaak saai en lelijk, maar onder de omstandigheden van die tijd zijn er bijzondere gebouwen neergezet, betoogt de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM). Op de voorlopige lijst van 870 gebouwen waren ongeveer vijftien Friese objecten te vinden. In de definitieve lijst van in totaal 101 monumenten, is de watertoren van Dokkum opgenomen.

Regiomaandag, 15 oktober 2007

Verkeer Sneek vast door afsluiting

Sneek - Bedrijven en automobilisten hadden afgelopen weekeinde en vanochtend behoorlijk veel hinder van de werkzaamheden aan de Geeuwbrug bij Sneek. Door de afsluiting van de stadsrondweg moesten ze omrijden. Niet alle Snekers vonden het vervelend. Veel mensen kwamen kijken naar de wegwerkzaamheden.

Geloof & Kerkmaandag, 15 oktober 2007

Doperse kerken in stichting

Grou - De leden van de Doopsgezinde Gemeente Mid-Fryslân kerken vanaf komende zondag nog maar in één gebouw: de vermaning in Grou. De (monumentale) kerken van Akkrum, Aldeboarn, Poppenwier en Terherne worden ‘tijdelijk’ ondergebracht in een nieuwe stichting.

Geloof & Kerkmaandag, 15 oktober 2007

vGKN: praten met PKN over preekbeurt

Boelenslaan - De synode van de voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland (vGKN) wil dat predikanten uit de vGKN en de Protestantse Kerk in Nederland officieel in elkaars kerken kunnen voorgaan. De vGKN zal daarover het gesprek aangaan met de PKN.

Sportmaandag, 15 oktober 2007

DFD overrompelt heel CSL

Britsum - De korfbalontmoeting tussen CSL en DFD paste in de categorie ‘onvoorstelbaar en onvoorspelbaar’. Slechts weinigen zullen voorafgaand aan de wedstrijd hebben voorspeld dat de gasten uit Oentsjerk met beide punten het veld van CSL zouden verlaten, maar de Trynwâldsters overrompelden de ploeg in Britsum wel.

Sportmaandag, 15 oktober 2007

Veelbelovend Sneek boekt de eerste thuiszege

Sneek - Hij stond erbij en keek ernaar. Sinds Cor Jacobsen vlak voor de seizoenopening paste voor het eerste van VC Sneek, slaat hij de volleybalheren alleen nog maar van een afstand gade. Echter niet minder enthousiast, want het blijft leuk om te komen kijken. Naar hoe zijn oud-teamgenoten onwennig de perikelen rond de nieuwe B-League ondergaan bijvoorbeeld.

Sportmaandag, 15 oktober 2007

Nicator, de onoverwinnelijke, is bijna geklopt

Leeuwarden - ,,De komende vijf jaar zijn cruciaal voor de club”, vertelde Ton Lelyveld (68), sinds twee jaar voorzitter van Nicator, gisteren overen de club die onlangs haar 75-jarig bestaan vierde. Een jubileum dat ,,grandioos” werd gevierd. Maar of deze sterk sociale en familiaire vereniging een volgend jubileum haalt, is nog maar de vraag. De club telt circa 325 leden, waaronder circa 30 jeugdleden. En daar zit de pijn.

Sportmaandag, 15 oktober 2007

Tafels vol plakboeken bij VVT, en een dvd voor 7,50

Twijzelerheide - Feest in Twijzelerheide, want de plaatselijke voetbaltrots bestaat zestig jaar. Dat gegeven gaat niet zomaar voorbij aan de inwoners van ‘De Heide’, waar een gemeenschap zetelt bij wie voetbal een belangrijke plaats inneemt. En zoals wel vaker gebeurt bij een jubilerende club, is het ook bij VVT dagenlang feest. Tijd voor sterke verhalen, voor plakboeken en zelfs voor dvd’s.

Sportmaandag, 15 oktober 2007

Hattrick voor Kroon bij selectiewedstrijd

Heerenveen - Ingeborg Kroon is zaterdag de morele winnares geworden van drie dagen selectiewedstrijden voor de Nederlandse afstandkampioenschappen. De 20-jarige schaatsster uit Sneek was de sterkste op de 1500 meter, nadat ze donderdag al de 500 en vrijdag de 1000 meter had weten te winnen. De Friezin zorgde daarmee voor een hattrick in wat de eerste serieuze krachtmeting van het nieuwe seizoen kon worden genoemd.

Sportmaandag, 15 oktober 2007

Broer en zus De Vries plegen ‘Thialf-coupe’

Heerenveen - De tweede schaatsmarathon van dit seizoen werd zaterdagavond op het ijs van Thialf in Heerenveen een machtsgreep van de familie De Vries uit Haule. Elma sprintte naar haar tweede overwinning van dit seizoen en broer Bob volgde haar voorbeeld bij de A-rijders. Het betekent dat broer en zus komende zaterdag in de strijd om de KNSB Cup in Groningen beide starten in het oranje leiderspak.

Sportmaandag, 15 oktober 2007

Andjelic vindt Flyers nu al geweldige ploeg

Leeuwarden - Dat Vadeko Flyers ook dit seizoen voor het hoogst haalbare gaat, mag geen verrassing heten. Maar zelden zal een coach aan het begin van het seizoen al zo hoog hebben opgegeven over de kwaliteiten van het eigen team. Alex Andjelic weet wat hij wil, kocht heel specifiek in en is dan ook zeer optimistisch gestemd. ,,Als dit team er niets van bakt dan is daar maar één man verantwoordelijk voor. Dat ben ik.”

Sportmaandag, 15 oktober 2007

Aris staat nog altijd met lege handen

Bergen op Zoom - Aris Friesland heeft zaterdag tegen Giants de derde wedstrijd van dit seizoen in de eredivisie op rij verloren. De basketballers uit Leeuwarden zaten eigenlijk alleen het eerste kwart goed in de wedstrijd. Trainer-coach André Roorda constateerde in Bergen op Zoom dat het zijn team ontbrak aan concentratie en verweet de mannen die bij het doorwisselen van de bank kwamen gemakzucht.

Sportmaandag, 15 oktober 2007

Wolvega vreest de wintermaanden

Wolvega - Met de nodige vrees kijkt drafsportminnend Nederland uit naar de wintermaanden. Dan zal de drafbaan van Wolvega met de wekelijkse meetings op zaterdag het circus draaiende moeten houden. De vraag is of dat gaat lukken. Aan het baanbestuur in Wolvega zal het niet liggen, maar als er geen paarden worden ingeschreven dan houdt alles op.

Sportmaandag, 15 oktober 2007

Stijve nek na wereldrecord baltsje ferdriuwen

Wier - Een echt sportieve uitdaging kon het achteraf niet genoemd worden. De organisatie van het eerste Open Fries kampioenschap ‘baltsje ferdriuwen’ slaagde er niet in om veel kaatstoppers enthousiast te krijgen. Wat heet, alleen Chris Wassenaar en Rutmer van der Meer gaven in Wier acte de présence. Zij waren graag bereid om voor het goede doel een balletje heen en weer te slaan.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties