De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van donderdag, 15 oktober 2009.

Cultuurdonderdag, 15 oktober 2009

Prachtige fynsten op in smûke souder

It is kâld as je op de Sédyk de auto útstappe. In kuier troch it kâlde tsjuster bringt de besikers nei in waarme, smûke souder op in pleats efkes bûten it doarp Molkwar. It doel fan Teatergroep SULT om mei Heksershol it gefoel fan in saneamde ‘Winterjûnenocht’ werom te heljen, is wat dat oanbelanget slagge.

Cultuurdonderdag, 15 oktober 2009

Gerrit Benner Prijs voor kunstenaar Zoltin Peeter

Leeuwarden - De Gerrit Benner Prijs voor Beeldende Kunst 2009 is gewonnen door Zoltin Peeter uit Hallum. Dat heeft de provincie Fryslân gisteren bekendgemaakt. De tweejaarlijkse provinciale prijs, bedoeld voor een oeuvre of een belangrijke ontwikkeling in het werk van een kunstenaar, wordt voor de derde keer uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van vierduizend euro verbonden.

Cultuurdonderdag, 15 oktober 2009

Filmdagen op Terschelling

Leeuwarden - Terschelling krijgt half november toch een filmfestival. De Terschellinger filmclub Terschinsky en Theater Westend zijn bezig met de organisatie van de Terschellinger Filmdagen, zo maakten zij gisteren bekend.

Economiedonderdag, 15 oktober 2009

Drenthe eerst in steun aan mkb

Assen - Drenthe trekt zes miljoen euro uit voor steun aan mkb-bedrijven die door de crisis in financiële problemen zitten. De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) hoopt dat Fryslân snel volgt.

Economiedonderdag, 15 oktober 2009

Roel Wester van de Splash ten onder

Grou - Voor veel Grousters kwam het niet als een verrassing, het faillissement van Roel Wester. ,,It gie al in skoftke net sa goed”, weet secretaris Sybrand Portiek van de koninklijke watersportvereniging Frisia in Grou. ,,Oan de oare kant: hy hie foarich jier in kontrakt yn China sluten.” Hoe de vork precies in de steel zit bij De Polle, het bedrijf van Wester, weet de buitenwacht niet. ,,Mar Roel Wester is in begrip yn Grou. En de Splash mei net ferdwine.”

Economiedonderdag, 15 oktober 2009

Geen vervangende provinciale steun voor jonge boeren

Leeuwarden - Er komt toch geen vervangende provinciale subsidie voor zes jonge Friese landbouwers die zijn uitgeloot voor een landelijke investeringssubsidieregeling.

Hoofdartikeldonderdag, 15 oktober 2009

Een snelle AOW-hervorming

Dan lijkt het er deze week toch van te komen: het kabinetsvoorstel voor een hogere AOW-leeftijd. Omdat de Sociaal-Economische Raad (SER) er niet uitgekomen is, is nu de regering aan de beurt. Die handelt onverwacht snel. Vorige week zei premier Balkenende dat het uiterlijk morgen klaar is en hij lijkt woord te houden.

Regiodonderdag, 15 oktober 2009

Fryslân gaat tegen de regels in voor titel Culturele Hoofdstad

Leeuwarden - Ook al lijken de kansen nog zo klein, Fryslân gaat vol overtuiging en eensgezind de concurrentie met zeker zes steden aan om in 2018 met een stad op Malta Culturele Hoofdstad van Europa te worden. Dat de Europese Unie geen regio’s wil als Culturele Hoofdstad en een concurrent als Den Haag een tien keer zo hoog budget heeft als de elf miljoen euro die de Friese politiek ervoor wil uittrekken, vormt geen beletsel.

Regiodonderdag, 15 oktober 2009

Friese jeugd neemt minder vaak alcohol

Leeuwarden - Het aantal Friese jongeren dat ‘wel eens’ alcohol heeft gedronken neemt af. Dat blijkt uit een vierjaarlijks onderzoek van GGD Fryslân onder bijna tienduizend jongeren. Jongens blijken vaker gedronken te hebben dan meisjes. Tijdens het vorige onderzoek in 2004 was er geen verschil tussen jongens en meisjes.

Regiodonderdag, 15 oktober 2009

Lekker keuvelen en af en toe een balletje gooien

Workum - Het heeft lang geduurd voor het idee werkelijkheid werd, maar nu heeft Nij Mariënacker in Workum dan eindelijk een jeu de boules-baan. Voor bewoners én omwonenden.

Regiodonderdag, 15 oktober 2009

‘Geld voor elk dorpshuisplan’

Leeuwarden - In elk dorp kan nog steeds met steun van de provincie een nieuw of gerenoveerd dorpshuis komen. Bezuinigingen op het plattelandsbeleid staan dat niet in de weg. Dat stelde gedeputeerde Konst gisteren in de commissievergadering over de begroting van 2010.

Regiodonderdag, 15 oktober 2009

Pannenkoeken en tennislesje voor stages in Afrika

Heerenveen - Zo’n tweeduizend euro is gisteren opgehaald door leerlingen van het Friesland College in Heerenveen. Het geld is bedoeld voor het lopen van stages in Afrikaanse ontwikkelingslanden.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 oktober 2009

Boskoopse kerken: maaltijden voor Polen

Boskoop - Op initiatief van de Gereformeerde Gemeente in Boskoop houden vijf kerkgenootschappen sinds het voorjaar maaltijden voor Poolse plaatsgenoten. Dat melt het nieuwste nummer van Idea, het blad voor gemeenteopbouw van de Evangelische Alliantie.

Geloof & Kerkdonderdag, 15 oktober 2009

Briljante boeken voor nieuwe doelgroep

Er is hernieuwde belangstelling voor de Engelse apologeet C.S. Lewis (1898-1963). Als vliegwiel fungeert de verfilming van zijn fantasy-romancyclus De Kronieken van Narnia, maar ook verschillende van zijn theologische werken worden opnieuw vertaald en uitgegeven.

Sportdonderdag, 15 oktober 2009

Voor DSB-rijder Sjoerd de Vries is het een rare tijd

Groningen - Twaalfde werd-ie slechts. En dat terwijl de 500 meter toch echt zijn afstand is. Maar de prestatie die DSB-schaatser Sjoerd de Vries (Uitwellingerga) gisteren neerzette tijdens de kwalificatiewedstrijden voor de NK afstanden had niks te maken met de situatie rond zijn hoofdsponsor. ,,Ik heb dinsdag mijn lies een beetje verrekt, waardoor ik niet voluit kon gaan. Ik heb erover gedacht om af te zeggen. Achteraf had ik dat misschien beter kunnen doen, maar van tevoren weet je nooit hoe het gaat. Bovendien ben ik niet iemand die snel afzegt”, aldus De Vries, die met de DSB-ploeg een rare tijd doormaakt.

Sportdonderdag, 15 oktober 2009

Foppe de Haan mogelijk als trainer naar Zuid-Afrika

Heerenveen - Foppe de Haan gaat mogelijk aan de slag als trainer bij Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. De oud-trainer van sc Heerenveen heeft dat in De Telegraaf bevestigd. De oefenmeester uit Nes (B) wil vandaag duidelijkheid. ,,Er moeten nog wat toeters en bellen geregeld worden. Dat moet morgen (vandaag, red.) gebeurd zijn. Anders gaat het niet door.”

Sportdonderdag, 15 oktober 2009

Steigenga beste en meest constante renner

Leeuwarden - Sierd Steigenga won afgelopen zomer ‘slechts’ twee wedstrijden, maar de wielrenner uit Exmorra was wel veruit de meest constante over alle 39 wielercriteriums in Fryslân, Groningen en Drenthe. De politieman is ook de beste, want hij schreef voor de vierde keer in successie het klassement op zijn naam.

Sportdonderdag, 15 oktober 2009

Verlies Flyers

Heerenveen De ijshockeyers van Hajé Flyers hebben gisteravond kansloos met 2-7 (0-3, 1-2 en 1-2) verloren van HYS The Hague. Na de eerste periode gingen de Hagenaars al met 0-3 aan de leiding. In de tweede periode mocht Martijn Maghielse het Friese doel verdedigen, maar binnen twee minuten kreeg hij al twee treffers om de oren. Paul Vincent en John Gordon scoorden voor Flyers, waar de Letse verdediger Aleksandrs Terjohins zijn debuut maakte.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties