De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van maandag, 15 oktober 2012.

Cultuurmaandag, 15 oktober 2012

Peter Hiemstra wint Hannie Mein Kunstprijs 2012

Wolvega | Keramist Peter Hiemstra uit Oldeberkoop heeft de Hannie Mein Kunstprijs 2012 gewonnen, de prijs voor in de Stellingwerven werkende beroepskunstenaars. Hiemstra kreeg de prijs, een meubelcheque van 2000 euro en een beeldje ontworpen door Hannie Mein, zaterdag uitgereikt bij Home Center in Wolvega. Hier is de Hannie Mein galerie gevestigd waar tot 28 oktober een expositie te zien met het ingestuurde werk van de ruim twintig kunstenaars voor de prijs.

Cultuurmaandag, 15 oktober 2012

Friezen krijgen les van Britse sopraan Emma Kirkby

Leeuwarden | Het Friese vocaal ensemble Hortus Vocalis onder leiding van dirigent Gerben van der Veen krijgt binnenkort les van de wereldberoemde Britse zangeres Emma Kirkby.

Economiemaandag, 15 oktober 2012

Burger wekt steeds meer zelf zijn energie op

Petten | Nederlandse burgers investeren tot 2020 naar verwachting een miljard euro in het lokaal opwekken van duurzame energie. Daarmee worden burgers een belangrijke factor in de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. Dit blijkt uit berekeningen die Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) op verzoek van Het Financieele Dagblad heeft gemaakt.

Hoofdartikelmaandag, 15 oktober 2012

Scepsis over de prijs voor de vrede

De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Europa roept verschillende reacties op. De een kan maar moeilijk begrijpen dat die toekenning echt waar is en vraagt zich af wie de prijs moet komen ophalen. De ander ziet in de toekenning een waardering voor de tientallen jaren vrede die in Europa heeft geheerst, dankzij Europa.

Regiomaandag, 15 oktober 2012

Boazumers bijna allemaal weer in hun huis na brand

Boazum | Bijna alle inwoners van Boazum kunnen weer in hun eigen huis terecht. Alleen de woning bij de uitgebrande autoloods aan De Havens is nog afgesloten. In dit huis moet nog worden gekeken naar de hoeveelheid asbest.

Regiomaandag, 15 oktober 2012

In Goutum ontstaat een klein paradijsje

Boksum | Anderhalf hectare kleigrond in Goutum heeft de Stichting Leerschool Permacultuur begin dit jaar in pacht gekregen van de gemeente Leeuwarden. Het wordt een klein paradijsje, als het aan Irma Abelskamp uit Gytsjerk ligt: een voorbeeldtuin volgens de ontwerpprincipes van de permacultuur. Mensen kunnen hier leren van de natuur en het wordt een speelterrein voor kinderen.

Regiomaandag, 15 oktober 2012

Saskia’s vieren geboortedag van hun beroemdste naamgenoot

120 Saskia’s uit heel Nederland kwamen afgelopen zaterdag naar Leeuwarden om te vieren dat Saskia van Uylenburgh, hun beroemdste naamgenoot, vierhonderd jaar geleden werd geboren.

Regiomaandag, 15 oktober 2012

Meer sporters alcoholvrij achter het stuur

Leeuwarden | Meer Friese sporters en supporters stappen na een bezoek aan de kantine nuchter in de auto. Hun aantal is toegenomen van 75,2 procent in 2011 naar 84,8 in de eerste helft van dit jaar. Dat melden de provincie Fryslân en het ministerie van Infrastructuur en Milieu en sportkoepel NOC*NSF op basis van een evaluatie van een proef waarbij de Bob-campagne speciaal werd ingezet in sportkantines.

Geloof & Kerkmaandag, 15 oktober 2012

Kiezen voor identiteit is niet bekrompen

Dr. Wouter Beekers promoveerde onlangs aan de VU op de geschiedenis van de volkshuisvesting in Nederland. Hij waarschuwt voor een doorschietende ontzuiling. Christelijke identiteit wordt door de gootsteen gespoeld.

Geloof & Kerkmaandag, 15 oktober 2012

Pelikaankerk wil los van Leeuwarder PKN verder

Leeuwarden | De protestantse Pelikaanwijkgemeente in Leeuwarden wil een zelfstandige positie gaan innemen binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Dat heeft de wijkkerkenraad gistermorgen bekendgemaakt tijdens de kerkdienst van de samenwerkende Fonteinwijkgemeentes (Pelikaanwijk, Koepelkerkwijk, Open Hof) in de Pelikaankerk.

Sportmaandag, 15 oktober 2012

Lance

De stof die het rapport van Usada over Lance Armstrong deed opwaaien leidde ook in huize Jorna tot consternatie. Met de middelste speelde ik Memory en toen hij twee plaatjes met een man in een astronautenpak open en bloot op tafel legde kon ik hem vertellen dat deze man heel lang geleden de eerste mens was geweest die voet op de maan had gezet. That’s one small step for man, one giant leap for mankind, zei ik en had die avond nog heel wat uit te leggen.

Sportmaandag, 15 oktober 2012

Marknesse heeft zijn eigen ‘staafincident’

Marknesse - Het ‘staafincident’ zal voor altijd onlosmakelijk verbonden zijn aan de wedstrijd van Ajax tegen Austria Wien, op 27 september 1989 in sta-dion De Meer in Amsterdam. Doelman Franz Wohlfart van de Oostenrijkers werd in zijn rug getroffen door een ijzeren staaf, die vanuit het publiek op het veld werd gegooid. Na dit weekeinde kent het staafincident ook zijn kleinere uitvoering, te weten in Marknesse. Met een hoofdrol voor een Friese scheidsrechter.

Sportmaandag, 15 oktober 2012

‘Een gelijkspel in Roemenië zou niet verkeerd zijn’

Het Nederlands elftal staat morgenavond voor een cruciaal duel. De Roemenen hebben net als Oranje de volle buit uit drie wedstrijden en lijken de grootste uitdager van Nederland te worden in de WK-kwalificatiereeks. Blijft Oranje in Boekarest op de been?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties